Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 24



De laatste dagen wordt de wens om verkoeling te zoeken op het water natuurlijk almaar groter. Doordat we het laatste jaar niet naar het buitenland konden, zagen bootverhuurders en –verkopers een explosieve groei in de vraag naar boten en bootjes. Steeds meer mensen vallen voor de verlokkingen van het water. Maar hoe heerlijk zorgeloos dat ook lijkt, een boottochtje op een zomerse dag, toch blijkt de waarheid vaak iets minder zonnig. Maar juist om die vaardag echt zorgeloos te maken heeft Epco Ongering het boek Zorgeloos varen geschreven.

Een lekker praktische gids voor iedereen die het water op wil. Epco zelf is een doorgewinterde watersporter in hart en nieren en weet haarfijn te vertellen waar je allemaal op moet letten, hoe de beste voorbereiding eruit ziet, welke aspecten allemaal nog meer meespelen, zoals de vaarregels, het weer weer en de golven), hoe alle onderdelen op een boot heten, etc. Lees dit boek en u kunt gerust het water op! Of geef het kado.


Marker Wadden

In het Markermeer is vijf jaar geleden een uniek project gestart: de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt waar de natuur zich kan ontwikkelen. Natuurfilmmaker Cees van Kempen maakte een documentaire over dit staaltje Nederlandse inventiviteit: Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal. Door de aanleg van de Afsluitdijk en de Houtribdijk is het Markermeer afgesloten en gaat de biodiversiteit hard achteruit. In Marker Wadden zie je hoe de natuur zich razendsnel ontwikkelt op deze nieuwe eilanden. Vogels, insecten, planten en vissen duiken op en broedvogels krijgen weer rust en ruimte.

Aflevering 1 is te bekijken op NPO Start.


Nieuwe editie Cursusboek Marifonie

Deze week verscheen de nieuwe en herzienen editie van het ANWB Cursusboek Marifonie. Het boek bevat alle leerstof voor de examens voor het Basiscertificaat Marifonie en het theoretisch examen voor de Module GMDSS-B. Beide examens samen plus een praktijktoets geven recht op het Bedieningscertificaat Marcom-B voor de zogenaamde zeevaartmarifoon. Met het Basiscertificaat Marifonie mag u alleen een marifoon in de 'binnenvaart stand' bedienen.

Nu steeds meer mensen een AIS Transponder is het goed om te weten dat dit ook een zender is en dat u daarvoor dus ook minimaal het Basiscertificaat Marifonie moet hebben. Dus zelfs als u geen marifoon aan boord heeft. Dat laatste is overigens niet zo'n goed idee. Want met een AIS Transponder zien anderen u varen, maar hebben dan nog geen mogelijkheid om met u contact op te nemen. 


Staande Mastroute

Eind mei organiseerde het project Varen doe je samen een webinar over het varen van de Staande Mastroute. Goed nieuws voor als u dit gemist heeft; de opname van het webinar staat nu ook online. Informatief voor als u de Staande Mastroute gaat varen.

Aan het woord komen verschillende specialisten van Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en het Watersportverbond. In een uurtje bent u weer een stuk wijzer.


Nieuwe editie Leidraad Klein Vaarbewijs

Vorige week verscheen een nieuwe herziene editie van het populaire leerboek Leidraad voor het Klein Vaarbewijs 1 en 2. Het boek is daarmee weer helemaal up-to-date en conform de laatste exameneisen van het CBR.

Het boek sluit ook mooi aan op het eerder verschenen boek met meer dan 800 oefenvragen.


Evert Jan Prins brengt als eerste alle 61 bewoonde en onbewoonde Waddeneilanden in beeld met schitterende foto's en unieke reisverhalen. De Nederlandse, Duitse en Deense eilanden kennen landschappelijk en historisch veel overeenkomsten, maar de auteur laat ook feilloos het eigen karakter van ieder eiland zien. Hij neemt de tijd om de inwoners aan het woord te laten, heeft veel oog voor de cultuurhistorie en overal is de overweldigende natuur aanwezig.

Een schitterend cadeauboek met meer dan 500 foto's en kaarten over dit geweldige gebied dat aangewezen is als Unesco Werelderfgoed.


Met een app de haven betalen

"Eenvoudig en op elk moment uw liggeld betalen" zegt Volker Meuzelaar bij de lancering van de app i-Marina. Met dit ligplaats-betaal/boeking-systeem kan een watersporter online een plekje afrekenen. Elektra/water én de benodigde codes voor sanitair, WiFi regelen, maar ook eenvoudig een (passanten)ligplaats reserveren.

i-Marina levert beheersoftware aan een 100-tal jachthavens in Nederland en België. Met deze software kunnen havenmeesters zien welke ligplaatsen vrij zijn, welke gereserveerd zijn en waar er nog ruimte is. De vrije ligplaatsen zijn online te betalen of boeken. "Dat kon al via onze site." Nu hebben we ook een app voor de watersporter. Wat er via de app mogelijk is bepaalt de haven. Als je in de app de gegevens van het schip ingevoerd hebt, kan je meteen kijken of er een plekje voor je is. Of dat je nog even door moet varen."

Er zijn inmiddels verschillende app's waarmee ligplaatsen zijn te reserveren en te betalen. Veelal gekoppeld aan de software leverancier die al software leverde voor het beheer en verhuur van de ligplaatsen. Een logische ontwikkeling. Nadeel voor de passant is echter dat er geen één aanbieder dominant is en je dus in verschillende havens met verschillende systemen te maken kan krijgen. Honderd aangesloten jachthavens in Nederland en België is op een totaal van meer dan 1.200 havens in Nederland alleen niet veel. Concurrent BlueWater App publiceert geen cijfers meer over aantallen aangesloten havens, maar uit een presentatie gehouden voor investeerders vorig jaar bleek dat men in 2021 op zo'n 70 aangesloten havens in Nederland en België wil uitkomen. 

De markt voor het digitaal reserveren van ligplaatsen staat nog in de kinderschoenen. Aan de ene kant is het goed dat er geen dominante partij is, maar voor de gebruiker zijn die verschillende systemen ook niet echt handig. Misschien dat het tijd wordt dat de systeembouwers van jachthaven automatisering het eens worden over een soort van standaard waardoor hun systemen ook kunnen communiceren met app's van derden. Je kan met verschillende app's op straat parkeren, maar die werken dan in nagenoeg alle steden met betaald parkeren. Je kan met verschillende app's een hotelovernachting boeken, maar hotels zorgen er wel voor dat zij in al die systemen aanwezig zijn.

Tot het zo ver is bent u voorlopig nog het beste uit met de Waterkaarten app op uw smartphone om direct de havenmeester te bellen of de 'ouderwetse' ANWB Wateralmanak deel 2. In beiden staan tenminste wel alle havens van Nederland en Belgie genoemd.


Test met reddingsdrone

Een test waarbij een reddingsdrone over een 5G-verbinding werd aangestuurd is succesvol verlopen. De proefvlucht vond vorige week dinsdag plaats voor de kust van Scheveningen. Het uiteindelijke doel is om de reddingsdrone zelfstandig drenkelingen te laten opsporen. Daartoe worden speciale algoritmes getraind op het detecteren van zwemmers in nood. Bij de testvlucht waren KPN, TNO, KNRM, Delft Dynamics en Skytools betrokken.

Alleen vorig jaar al moesten de reddingswerkers van het KNRM reddingstation op Scheveningen 220 keer in actie komen om mensen in nood te helpen, 60 keer meer dan in het jaar ervoor. De groei van het aantal reddingsoperaties levert echter een flinke belasting op voor de vrijwilligers van de reddingsorganisatie. Om die reden wordt er nu onderzocht onder welke omstandigheden drones ingezet kunnen worden, naast de boten en de helikopters van de kustwacht.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 23



Beursgang met Giorgio Armani

De Italian Sea Group is naar de beurs van Italië gegaan. Het komt niet vaak voor dat een jachtbouwer naar de beurs gaat en is wellicht een goede indicatie hoe goed het gaat aan de top van de jachtbouwsector. Bij een beursgang is het gebruikelijk dat banken en investereerders bepaalde garanties geven om te zorgen dat de beursgang ook voldoende geld oplevert voor het bedrijf dat naar de beurs gaat. Italian Sea Group weet zich gesteund door onder andere de bekende Italiaanse mode-ontwerper Giorgio Armani. De bedrijvengroep van Armani kocht samen met een andere investeerder 15% van de aandelen op en steunde zo de prijs van het aandeel.

De betrokkenheid van Armani bij het bedrijf bestaat al langer, want hij ontwierp een 72 meter motorjacht dat gebouwd wordt onder de Admiral merknaam van de werf.

De beursgang was een succes, want de koers noteert momenteel zo'n 50 eurocent boven de introductiekoers.


Opblaasbare zeilen

Michelin gaat buiten de gebaande paden en laat zien zijn activiteiten te diversifiëren door een opblaasbaar en intrekbaar vleugelproject voor koopvaardij- en pleziervaartuigen voor te stellen. De Franse bandengigant presenteerde dit WISAMO (voor Wing Sails en Mobility) project op het evenement Movin'On 2021, de wereldtop voor duurzame mobiliteit. Het is een ​​innovatie die gericht is op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van maritiem transport.


Zelf leren knopen maken

De nieuwe Knopenbox van Hollandia is een leuk 'doe boek'; een knopenbox samen met twee verschillende lijnen en een stevige ring in een mooie bewaardoos. In het boek worden de belangrijkste knopen duidelijk stap voor stap uitgelegd en met de twee lijnen in de doos kunt u het meteen zelf proberen. Leuk om zelf te oefenen, maar ook om het aan een ander voor te doen. 

Dat maakt deze Knopenbox het leukste Vaderdagkado van dit jaar. Laat uw jongste bemanningsleden zien hoe goed u de kunst van het knopen leggen beheerst. 


Scheepsjournaal over regels

De regels op het water waren in vroeger tijden heel wat anders dan nu. Maar hoe dan? Albert Wolting vertelt in een nieuwe aflevering van het Scheepsjournaal over regels in de scheepvaart. En doet tegelijk een oproep voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht of een beperking van het vaargebied zonder vaarbewijs.

In 1891 heeft de koning zich verplicht gesteld voorschriften vast te stellen tot voorkoming van aanvaring. In 1923 werd dit het Scheepvaartreglement genoemd.


De Vaarwijzer voor Scandinavië en de Oostzee is verschenen in een nieuwe en herziene druk. Van Zuid Noorwegen, Denemarken, Zweden tot aan Stockholm, Duitsland en de Poolse kust tot Gdansk. Inclusief de Rügen en de Boddengewässer. 

Vijf landen, elf vaargebieden en meer dan 300 havens en ankerplaatsen. Tussen de Noorse fjorden, de Deense eilanden, de Duitse en Poolse kust en de Zweedse scheren ligt een gevarieerd en uitdagend vaargebied. Zowel korte dagtochten als lange stukken over volle zee zijn er mogelijk. René Vleut neemt de lezer via de Duitse Bocht en het Noord-Oostzeekanaal mee naar zijn favoriete havens en ankerplekken in de Oostzee. Hij bespreekt de meest economische keuzes voor kaarten en pilots, en geeft informatie over het weer. Onmisbaar voor elke vaartocht op en naar de Oostzee en Scandinavië.


RYA Diploma's weer in Spanje geldig

De Brexit heeft vele en soms onbedoelde gevolgen. Zo waren van de ene op de andere dag de diverse RYA diploma's in Spanje niet meer geldig om te varen op schepen onder Spaanse vlag. Een flink probleem voor de vele Britten die in Spanje wonen, maar ook voor de RYA erkende opleiders in Spanje en houders van RYA diploma's uit andere landen. Inmiddels heeft de RYA bevestiging gekregen dat haar diverse diploma's straks weer gewoon geldig zijn in Spanje waardoor het met RYA papieren mogelijk blijft om te varen op schepen onder Spaanse vlag.

In Nederland speelt dit niet. Het ICC van de RYA en enkel andere diploma's worden letterlijk in de Nederlandse Binnenvaartregeling genoemd en daarin is dus niets verandert. Ook schippers die in Engeland een bedieningscertificaat haalden voor de marifoon kunnen zich daarmee in Nederland nog steeds registreren bij het Agentschap Telecom. Omruilen van het certificaat voor een Nederlands is en was echter niet mogelijk.


Dag Pike overleden

Afgelopen week bereikte ons het nieuws dat Dag Pike is overleden. Dag Pike is een bekend maritiem schrijver, journalist, zeeman, kapitein en avonturier. Hij werd 88 jaar. Hij schreef voor veel maritieme en nautische bladen. Zowel voor de beroepsvaart, de watersportsector als voor de pleziervaart. In Nederland onder andere voor het blad Motorboot. Ook is hij schrijver van een groot aantal boeken voor de pleziervaart. Daarnaast verwierf hij bekendheid door in 1986 samen met Sir Richard Branson en Sir Chay Blyth de Atlantische Oceaan over te steken in de snelle motorboot Virgin Atlantic Challenger II. Het was de snelste oversteek en daarmee verbraken zij het oude record uit 1952 van het passagiersschip United States. Een eerdere poging in 1985 mislukte slechts enkele uren voor het bereiken van de finish. Pike stond bekend om zijn navigatie 'skills'.

"Our hearts only jumped once with his navigation! As we were getting close to the Isles of Scilly, we picked up the Racon Beacon on our navigation instruments, it was a big sigh of relief. It was short lived, as we closed the islands, the Racon went off the screen! Our immediate thoughts were that the nav systems had gone down! However, a few minutes later the nav instruments fired up and the beacon was on the screen flashing away. Dag had delivered on a job very well done," said Sir Chay.

Snelle motorboten, navigatie en varen in zwaar weer lopen als een rode draad door zijn leven. Maar vooral was hij een groot liefhebber van de zee en alle schepen.


Goede gewoontes

Wanneer je de kneepjes van het varen aan het leren bent, helpt het om goede vaargewoontes te ontwikkelen die je veilig houden en zorgen voor maximaal plezier op het water. Hoe meer je leert, hoe groter de kans dat je nieuwe en betere gewoontes zal willen ontwikkelen voor op het water. De redactie van het blad Boten te koop zet er een aantal voor u op een rij.


Nieuwe Vaarwijzer IJsselmeer

Deze Vaarwijzer was een tijd niet verkrijgbaar. Gelukkig is 'ie er nu weer. Helemaal bijgewerkt en up to date gemaakt door Peter Schermer en uitgebreid met een extra hoofdstuk over de Marker Wadden.

Het IJsselmeer is voor veel zeilers het eerste grote vaarwater vanaf de plassen. De meeste watersporters varen echter alleen langs de belangrijkste havens, terwijl er buiten de gebaande paden juist zoveel moois te vinden is. Naast alle informatie over de bekende havens en routes probeert deze Vaarwijzer de lezer dan ook te verleiden tot het ontdekken van minder bekende plekken.

Geniet deze zomer van al die mooie plekken die zijn te vinden langs het IJsselmeer, Markermeer en het IJmeer.


Meerdaagse zeiltrainingen

Demarage organiseert een aantal meerdaagse zeezeiltrainingen van 7 dagen. De tochten zijn  eind augustus en begin september en worden gegeven op de MariFlex Challenge, het unieke 67 voets zeiljacht van Demarage.

Tijdens de trainingen komen alle facetten van het zeezeilen aan bod, zoals planning, navigatie, meteorologie, communicatie en natuurlijk ook het zeilen zelf.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wensen van de deelnemers is de koers zuidwaarts richting Ramsgate (UK), dan wel naar het noorden richting Scheveningen en Den Helder.

Aan deze (zee)zeiltrainingen kan iedereen deelnemen, met veel of beperkte zeilervaring. 

Heeft u interesse in een leuke, gezellige en uitdagende zee zeiltraining? Informeer dan geheel vrijblijvend naar de voorwaarden bij Demarage op info@demarage.nl.


Archeologie in Zeeland

De Provincie Zeeland is dit jaar officieel toegetreden tot de organisatie van de Nationale Archeologie Dagen. Er worden drie dagen lang, tal van interessante vondsten uit de oude tijd tentoongesteld en er zijn door heel Zeeland, voor jong en oud, een heleboel activiteiten.

Iedereen die wel eens met een metaaldetector langs weilanden en akkers liep, waar de landbouwmachines de grond omploegden en daarmee oude gronden naar boven haalde, deed wel eens een unieke vondst. En dat is ongelofelijk inspirerend. De oude geschiedenis leert ons hoe men vroeger leefde en eten bewaarde in potten van aardewerk. En, het leert ons hoe in de vroegere tijd transport over water ging. Vanuit Colijnsplaat voeren tweeduizend jaar geleden vrachtboten naar Brittannia (Engeland) met vissaus en zout. Ludo van Well, beeldhouwer en scheepsontwerper bouwde, met een team van vrijwilligers, die Romeinse vrachtboot opnieuw. Dat het een bijzondere boot was vertelt Ludo je graag. Speciaal voor de archeologiedagen opent hij de duren van zijn atelier.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 22



Dutch Yachting Weekend

Voor het eerst in lange tijd dat we een evenement kunnen aankondigen dat doorgaat. Dat er maar velen mogen volgen. Corona is echter nog niet weg, houdt u dus aan de basisregels. Afstand houden en regelmatig handen wassen.

De tweede editie van het populaire evenement staat gepland van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juni 2021. Het Dutch Yachting Weekend is vorig jaar voor het eerst georganiseerd vanuit een samenwerking tussen een aantal Nederlandse jachtbouwers om zo, ondanks het wegvallen van de boatshows door de COVID-situatie, toch de in Nederland gebouwde jachten te kunnen presenteren aan het publiek. Het evenement dat in het water en op de kade plaatsvindt, laat de beste Nederlandse jachtbouwers zien. Contest Yachts, Saffier Yachts, Qnautic, KM Yachtbuilders, Jachtwerf Heeg, AdmiralsTender, Lekker Boats, Steeler en Long Island Yachts meren hun range aan modellen af aan en op de kade. De schepen zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers.


Boa's op zee

De gemeente Den Haag gaat komende zomers tien bijzondere opsporingsambtenaren, zogenaamde boa's, op het water inzetten. Hiermee moet onder meer de overlast op Scheveningen verminderd worden. 'Activiteiten op het water kunnen vanaf het land niet goed worden gehandhaafd', legt wethouder Hilbert Bredemeijer uit. De gemeente Den Haag kondigde de nautische boa's in januari al aan en zijn onderdeel van een actieplan om de overlast op Scheveningen te verminderen. Het stadsdeel ging afgelopen zomer gebukt onder parkeeroverlast, straatraces, drugsgebruik, illegale feesten en wildkamperen.

Inmiddels zijn tien nautische boa's begonnen aan hun opleiding. De boa's in opleiding moeten naast hun normale vakken ook nog hun vaarbewijs, EHBO, marifonie en andere opleidingen op het water halen voor ze deze zomer het water op kunnen.


Opa wat verbruikt uw schip?

Bouwers van en leveranciers voor superjachten hebben hun contacten met Italiaanse bedrijven aangescherpt tijdens een virtuele handelsmissie. Voor bedrijven in de Drechtsteden een goede kans te laten zien waarom ze tot in lengte van jaren tot de wereldtop behoren. Er komt een tijd dat kleinkinderen aan opa gaan vragen hoeveel zijn superjacht verbruikt.


Eén persoon kan het verschil maken

Op 2 juni verscheen het boek van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Een boek dat veel ladingen dekt; met avontuurlijke expedities, een inspirerend levensverhaal, activerend hoe ook jij het verschil kunt maken, informatief met achtergrondinformatie over plastic (soup) en natuurlijk ook actueel.

Zijn opmerkelijke reis, begonnen op het strand van Noordwijk, mondt uit in een strijd tegen het hele systeem, van de politiek tot het bedrijfsleven. Zijn verhaal, vol hoogte- en dieptepunten, toont aan dat iedereen het verschil kan maken: dankzij Merijn komt er per 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes.

Met zijn transformatie tot Plastic Soup Surfer maakt Merijn Tinga het verschil. Met het boek inspireert hij u dat ook te doen.


Tekeningen Peter Dorleijn online

Op de homepage van Collectienederland wordt de collectie tekeningen van Peter Dorleijn uitgelicht. Met de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 en de motorisering van schepen, verdwenen rond het midden van de twintigste eeuw de laatste zeilende beroepsvissers. Daarmee kwam er een einde aan een lange en rijke periode van visserijcultuur in het Zuiderzeegebied. Verhalen over die cultuur en het ambacht van de visserman fascineerden tekenleraar Peter Dorleijn zodanig dat hij er zijn levenswerk van maakte om een verdwenen bedrijfstak in al zijn facetten vast te leggen.


Certificaat mag niet verlopen

Grote schepen langer dan 20 meter of schepen met een 'blokmaat' van meer dan 100 m3 moeten op de Nederlandse en andere Europese binnenwateren een geldig certificaat hebben. Deze regel geldt ongeacht het gebruik en dus ook voor grote schepen die als pleziervaartuig worden gebruikt, zoals heel veel voormalige beroepsvaartuigen. Omdat veel van deze schepen zonder grote aanpassingen en kosten niet aan dezelfde eisen als een nieuwbouw schip kunnen voldoen is destijds bepaalt dat deze schepen binnen bepaalde overgangseisen toch een Certificaat van Onderzoek (CvO of CBB) konden krijgen.

Aan het certificaat hangen wel enkele verplichtingen. Zoals een periodieke keuring en elke 7 jaar een verlening. Verloopt het certificaat dan vervalt ook de mogelijkheid onder de overgangsbepalingen gekeurd te worden. Zo is dat geregeld in de binnenvaartwet. Tijdens Corona is daar een nuance op te maken maar onder normale omstandigheden is dit de harde en glasheldere opstelling van de Nederlandse overheid. Aan die (ietwat rigide) opstelling zou weleens een einde kunnen komen. In Europa wordt er namelijk gediscussieerd over de overgangsbepalingen en verlopen certificaten. De BBZ probeert nu ook de Nederlandse overheid mee te krijgen. Samen met andere organisaties probeert de BBZ de Europese discussie te beïnvloeden en daarom vragen zij eigenaren om hun keuze voor de verschillende mogelijkheden door te geven en te beargumenteren. Vul daarom de enquête in via de link hieronder.


Proactief baggeren op de Waddenzee

Om de vaarwegen over de Waddenzee begaanbaar te houden is voortdurend onderhoud nodig. Slib an zand worden continu verplaatst en aangevoerd en vaargeulen verplaatsen of dreigen dicht te slibben waardoor de diverse havens aan de Waddenzee niet meer goed bereikbaar zouden zijn. Tegelijkertijd staan dergelijke onderhoudswerkzaamheden soms op gespannen voet met de natuur en ecologie van het gebied. In een artikel op de site van Hydro International beschrijft Mattijn van Hoek hoe monitoring en data helpt helpt bij het bevaarbaar houden van de Waddenzee.


Tweedehands zeilboot kopen

Op zoek naar een tweedehands boot? Met de 10 tips van de redactie van Zeilwereld zorgt u ervoor dat u geen miskoop begaat en u straks kunt wegvaren met uw droomboot. Ook nuttig om te lezen als u van plan bent uw schip te verkopen.


De Blauwe Vlag

Door de Blauwe Vlag kijk je anders naar de vereniging De 'blauwe vlag' is een internationale milieuonderscheiding en wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die bewezen schoon en veilig zijn. Ook dit jaar is er weer een toename bij havens die de Blauwe Vlag mogen hijsen.

Met de zomer in aantocht letten we op de Blauwe Vlag, want u weet één ding zeker: komt u bij een jachthaven of een strand met de Blauwe Vlag, dan is het water schoon en veilig. Om dit keurmerk te voeren, moeten de genomineerden aan een aantal belangrijke criteria voldoen zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig en elk jaar wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de havens en stranden nog aan de eisen voldoen.

Op de foto: Rob Brinkel (l), bestuurslid Havens en Opstallen KWV de Kaag, ontvangt de Blauwe vlag van Erik van Dijk, directeur Stichting de Blauwe Vlag.


Langs de Spaanse kust

Afgelopen week verscheen de geheel bijgewerkte editie van de lijvige vaargids Meditteranean Spain. Dé vaargids voor de Middellandse zeekust van Spanje. Van Gibraltar in het uiterste zuiden tot aan de grens met Frankrijk in het noorden. Nieuwe plankaarten en ruim 100 luchtfoto's van de kust en havens zijn toegevoegd. Varen langs alle Costa's. Bezoek steden als Valencia, Alicante en natuurlijk Barcelona. De gids bevat beschrijvingen en informatie van alle havenplaatsen langs deze kust en geeft duidelijke vaaraanwijzingen voor het varen langs de mooie Costa's van Spanje.

De nieuwe voorraad is inmiddels binnen en het boek is te bestellen in de Vaarwinkel.



aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.