Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 22



Dutch Yachting Weekend

Voor het eerst in lange tijd dat we een evenement kunnen aankondigen dat doorgaat. Dat er maar velen mogen volgen. Corona is echter nog niet weg, houdt u dus aan de basisregels. Afstand houden en regelmatig handen wassen.

De tweede editie van het populaire evenement staat gepland van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juni 2021. Het Dutch Yachting Weekend is vorig jaar voor het eerst georganiseerd vanuit een samenwerking tussen een aantal Nederlandse jachtbouwers om zo, ondanks het wegvallen van de boatshows door de COVID-situatie, toch de in Nederland gebouwde jachten te kunnen presenteren aan het publiek. Het evenement dat in het water en op de kade plaatsvindt, laat de beste Nederlandse jachtbouwers zien. Contest Yachts, Saffier Yachts, Qnautic, KM Yachtbuilders, Jachtwerf Heeg, AdmiralsTender, Lekker Boats, Steeler en Long Island Yachts meren hun range aan modellen af aan en op de kade. De schepen zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers.


Boa's op zee

De gemeente Den Haag gaat komende zomers tien bijzondere opsporingsambtenaren, zogenaamde boa's, op het water inzetten. Hiermee moet onder meer de overlast op Scheveningen verminderd worden. 'Activiteiten op het water kunnen vanaf het land niet goed worden gehandhaafd', legt wethouder Hilbert Bredemeijer uit. De gemeente Den Haag kondigde de nautische boa's in januari al aan en zijn onderdeel van een actieplan om de overlast op Scheveningen te verminderen. Het stadsdeel ging afgelopen zomer gebukt onder parkeeroverlast, straatraces, drugsgebruik, illegale feesten en wildkamperen.

Inmiddels zijn tien nautische boa's begonnen aan hun opleiding. De boa's in opleiding moeten naast hun normale vakken ook nog hun vaarbewijs, EHBO, marifonie en andere opleidingen op het water halen voor ze deze zomer het water op kunnen.


Opa wat verbruikt uw schip?

Bouwers van en leveranciers voor superjachten hebben hun contacten met Italiaanse bedrijven aangescherpt tijdens een virtuele handelsmissie. Voor bedrijven in de Drechtsteden een goede kans te laten zien waarom ze tot in lengte van jaren tot de wereldtop behoren. Er komt een tijd dat kleinkinderen aan opa gaan vragen hoeveel zijn superjacht verbruikt.


Eén persoon kan het verschil maken

Op 2 juni verscheen het boek van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Een boek dat veel ladingen dekt; met avontuurlijke expedities, een inspirerend levensverhaal, activerend hoe ook jij het verschil kunt maken, informatief met achtergrondinformatie over plastic (soup) en natuurlijk ook actueel.

Zijn opmerkelijke reis, begonnen op het strand van Noordwijk, mondt uit in een strijd tegen het hele systeem, van de politiek tot het bedrijfsleven. Zijn verhaal, vol hoogte- en dieptepunten, toont aan dat iedereen het verschil kan maken: dankzij Merijn komt er per 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes.

Met zijn transformatie tot Plastic Soup Surfer maakt Merijn Tinga het verschil. Met het boek inspireert hij u dat ook te doen.


Tekeningen Peter Dorleijn online

Op de homepage van Collectienederland wordt de collectie tekeningen van Peter Dorleijn uitgelicht. Met de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 en de motorisering van schepen, verdwenen rond het midden van de twintigste eeuw de laatste zeilende beroepsvissers. Daarmee kwam er een einde aan een lange en rijke periode van visserijcultuur in het Zuiderzeegebied. Verhalen over die cultuur en het ambacht van de visserman fascineerden tekenleraar Peter Dorleijn zodanig dat hij er zijn levenswerk van maakte om een verdwenen bedrijfstak in al zijn facetten vast te leggen.


Certificaat mag niet verlopen

Grote schepen langer dan 20 meter of schepen met een 'blokmaat' van meer dan 100 m3 moeten op de Nederlandse en andere Europese binnenwateren een geldig certificaat hebben. Deze regel geldt ongeacht het gebruik en dus ook voor grote schepen die als pleziervaartuig worden gebruikt, zoals heel veel voormalige beroepsvaartuigen. Omdat veel van deze schepen zonder grote aanpassingen en kosten niet aan dezelfde eisen als een nieuwbouw schip kunnen voldoen is destijds bepaalt dat deze schepen binnen bepaalde overgangseisen toch een Certificaat van Onderzoek (CvO of CBB) konden krijgen.

Aan het certificaat hangen wel enkele verplichtingen. Zoals een periodieke keuring en elke 7 jaar een verlening. Verloopt het certificaat dan vervalt ook de mogelijkheid onder de overgangsbepalingen gekeurd te worden. Zo is dat geregeld in de binnenvaartwet. Tijdens Corona is daar een nuance op te maken maar onder normale omstandigheden is dit de harde en glasheldere opstelling van de Nederlandse overheid. Aan die (ietwat rigide) opstelling zou weleens een einde kunnen komen. In Europa wordt er namelijk gediscussieerd over de overgangsbepalingen en verlopen certificaten. De BBZ probeert nu ook de Nederlandse overheid mee te krijgen. Samen met andere organisaties probeert de BBZ de Europese discussie te beïnvloeden en daarom vragen zij eigenaren om hun keuze voor de verschillende mogelijkheden door te geven en te beargumenteren. Vul daarom de enquête in via de link hieronder.


Proactief baggeren op de Waddenzee

Om de vaarwegen over de Waddenzee begaanbaar te houden is voortdurend onderhoud nodig. Slib an zand worden continu verplaatst en aangevoerd en vaargeulen verplaatsen of dreigen dicht te slibben waardoor de diverse havens aan de Waddenzee niet meer goed bereikbaar zouden zijn. Tegelijkertijd staan dergelijke onderhoudswerkzaamheden soms op gespannen voet met de natuur en ecologie van het gebied. In een artikel op de site van Hydro International beschrijft Mattijn van Hoek hoe monitoring en data helpt helpt bij het bevaarbaar houden van de Waddenzee.


Tweedehands zeilboot kopen

Op zoek naar een tweedehands boot? Met de 10 tips van de redactie van Zeilwereld zorgt u ervoor dat u geen miskoop begaat en u straks kunt wegvaren met uw droomboot. Ook nuttig om te lezen als u van plan bent uw schip te verkopen.


De Blauwe Vlag

Door de Blauwe Vlag kijk je anders naar de vereniging De 'blauwe vlag' is een internationale milieuonderscheiding en wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die bewezen schoon en veilig zijn. Ook dit jaar is er weer een toename bij havens die de Blauwe Vlag mogen hijsen.

Met de zomer in aantocht letten we op de Blauwe Vlag, want u weet één ding zeker: komt u bij een jachthaven of een strand met de Blauwe Vlag, dan is het water schoon en veilig. Om dit keurmerk te voeren, moeten de genomineerden aan een aantal belangrijke criteria voldoen zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig en elk jaar wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de havens en stranden nog aan de eisen voldoen.

Op de foto: Rob Brinkel (l), bestuurslid Havens en Opstallen KWV de Kaag, ontvangt de Blauwe vlag van Erik van Dijk, directeur Stichting de Blauwe Vlag.


Langs de Spaanse kust

Afgelopen week verscheen de geheel bijgewerkte editie van de lijvige vaargids Meditteranean Spain. Dé vaargids voor de Middellandse zeekust van Spanje. Van Gibraltar in het uiterste zuiden tot aan de grens met Frankrijk in het noorden. Nieuwe plankaarten en ruim 100 luchtfoto's van de kust en havens zijn toegevoegd. Varen langs alle Costa's. Bezoek steden als Valencia, Alicante en natuurlijk Barcelona. De gids bevat beschrijvingen en informatie van alle havenplaatsen langs deze kust en geeft duidelijke vaaraanwijzingen voor het varen langs de mooie Costa's van Spanje.

De nieuwe voorraad is inmiddels binnen en het boek is te bestellen in de Vaarwinkel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.