Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 23



Beursgang met Giorgio Armani

De Italian Sea Group is naar de beurs van Italië gegaan. Het komt niet vaak voor dat een jachtbouwer naar de beurs gaat en is wellicht een goede indicatie hoe goed het gaat aan de top van de jachtbouwsector. Bij een beursgang is het gebruikelijk dat banken en investereerders bepaalde garanties geven om te zorgen dat de beursgang ook voldoende geld oplevert voor het bedrijf dat naar de beurs gaat. Italian Sea Group weet zich gesteund door onder andere de bekende Italiaanse mode-ontwerper Giorgio Armani. De bedrijvengroep van Armani kocht samen met een andere investeerder 15% van de aandelen op en steunde zo de prijs van het aandeel.

De betrokkenheid van Armani bij het bedrijf bestaat al langer, want hij ontwierp een 72 meter motorjacht dat gebouwd wordt onder de Admiral merknaam van de werf.

De beursgang was een succes, want de koers noteert momenteel zo'n 50 eurocent boven de introductiekoers.


Opblaasbare zeilen

Michelin gaat buiten de gebaande paden en laat zien zijn activiteiten te diversifiëren door een opblaasbaar en intrekbaar vleugelproject voor koopvaardij- en pleziervaartuigen voor te stellen. De Franse bandengigant presenteerde dit WISAMO (voor Wing Sails en Mobility) project op het evenement Movin'On 2021, de wereldtop voor duurzame mobiliteit. Het is een ​​innovatie die gericht is op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van maritiem transport.


Zelf leren knopen maken

De nieuwe Knopenbox van Hollandia is een leuk 'doe boek'; een knopenbox samen met twee verschillende lijnen en een stevige ring in een mooie bewaardoos. In het boek worden de belangrijkste knopen duidelijk stap voor stap uitgelegd en met de twee lijnen in de doos kunt u het meteen zelf proberen. Leuk om zelf te oefenen, maar ook om het aan een ander voor te doen. 

Dat maakt deze Knopenbox het leukste Vaderdagkado van dit jaar. Laat uw jongste bemanningsleden zien hoe goed u de kunst van het knopen leggen beheerst. 


Scheepsjournaal over regels

De regels op het water waren in vroeger tijden heel wat anders dan nu. Maar hoe dan? Albert Wolting vertelt in een nieuwe aflevering van het Scheepsjournaal over regels in de scheepvaart. En doet tegelijk een oproep voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht of een beperking van het vaargebied zonder vaarbewijs.

In 1891 heeft de koning zich verplicht gesteld voorschriften vast te stellen tot voorkoming van aanvaring. In 1923 werd dit het Scheepvaartreglement genoemd.


De Vaarwijzer voor Scandinavië en de Oostzee is verschenen in een nieuwe en herziene druk. Van Zuid Noorwegen, Denemarken, Zweden tot aan Stockholm, Duitsland en de Poolse kust tot Gdansk. Inclusief de Rügen en de Boddengewässer. 

Vijf landen, elf vaargebieden en meer dan 300 havens en ankerplaatsen. Tussen de Noorse fjorden, de Deense eilanden, de Duitse en Poolse kust en de Zweedse scheren ligt een gevarieerd en uitdagend vaargebied. Zowel korte dagtochten als lange stukken over volle zee zijn er mogelijk. René Vleut neemt de lezer via de Duitse Bocht en het Noord-Oostzeekanaal mee naar zijn favoriete havens en ankerplekken in de Oostzee. Hij bespreekt de meest economische keuzes voor kaarten en pilots, en geeft informatie over het weer. Onmisbaar voor elke vaartocht op en naar de Oostzee en Scandinavië.


RYA Diploma's weer in Spanje geldig

De Brexit heeft vele en soms onbedoelde gevolgen. Zo waren van de ene op de andere dag de diverse RYA diploma's in Spanje niet meer geldig om te varen op schepen onder Spaanse vlag. Een flink probleem voor de vele Britten die in Spanje wonen, maar ook voor de RYA erkende opleiders in Spanje en houders van RYA diploma's uit andere landen. Inmiddels heeft de RYA bevestiging gekregen dat haar diverse diploma's straks weer gewoon geldig zijn in Spanje waardoor het met RYA papieren mogelijk blijft om te varen op schepen onder Spaanse vlag.

In Nederland speelt dit niet. Het ICC van de RYA en enkel andere diploma's worden letterlijk in de Nederlandse Binnenvaartregeling genoemd en daarin is dus niets verandert. Ook schippers die in Engeland een bedieningscertificaat haalden voor de marifoon kunnen zich daarmee in Nederland nog steeds registreren bij het Agentschap Telecom. Omruilen van het certificaat voor een Nederlands is en was echter niet mogelijk.


Dag Pike overleden

Afgelopen week bereikte ons het nieuws dat Dag Pike is overleden. Dag Pike is een bekend maritiem schrijver, journalist, zeeman, kapitein en avonturier. Hij werd 88 jaar. Hij schreef voor veel maritieme en nautische bladen. Zowel voor de beroepsvaart, de watersportsector als voor de pleziervaart. In Nederland onder andere voor het blad Motorboot. Ook is hij schrijver van een groot aantal boeken voor de pleziervaart. Daarnaast verwierf hij bekendheid door in 1986 samen met Sir Richard Branson en Sir Chay Blyth de Atlantische Oceaan over te steken in de snelle motorboot Virgin Atlantic Challenger II. Het was de snelste oversteek en daarmee verbraken zij het oude record uit 1952 van het passagiersschip United States. Een eerdere poging in 1985 mislukte slechts enkele uren voor het bereiken van de finish. Pike stond bekend om zijn navigatie 'skills'.

"Our hearts only jumped once with his navigation! As we were getting close to the Isles of Scilly, we picked up the Racon Beacon on our navigation instruments, it was a big sigh of relief. It was short lived, as we closed the islands, the Racon went off the screen! Our immediate thoughts were that the nav systems had gone down! However, a few minutes later the nav instruments fired up and the beacon was on the screen flashing away. Dag had delivered on a job very well done," said Sir Chay.

Snelle motorboten, navigatie en varen in zwaar weer lopen als een rode draad door zijn leven. Maar vooral was hij een groot liefhebber van de zee en alle schepen.


Goede gewoontes

Wanneer je de kneepjes van het varen aan het leren bent, helpt het om goede vaargewoontes te ontwikkelen die je veilig houden en zorgen voor maximaal plezier op het water. Hoe meer je leert, hoe groter de kans dat je nieuwe en betere gewoontes zal willen ontwikkelen voor op het water. De redactie van het blad Boten te koop zet er een aantal voor u op een rij.


Nieuwe Vaarwijzer IJsselmeer

Deze Vaarwijzer was een tijd niet verkrijgbaar. Gelukkig is 'ie er nu weer. Helemaal bijgewerkt en up to date gemaakt door Peter Schermer en uitgebreid met een extra hoofdstuk over de Marker Wadden.

Het IJsselmeer is voor veel zeilers het eerste grote vaarwater vanaf de plassen. De meeste watersporters varen echter alleen langs de belangrijkste havens, terwijl er buiten de gebaande paden juist zoveel moois te vinden is. Naast alle informatie over de bekende havens en routes probeert deze Vaarwijzer de lezer dan ook te verleiden tot het ontdekken van minder bekende plekken.

Geniet deze zomer van al die mooie plekken die zijn te vinden langs het IJsselmeer, Markermeer en het IJmeer.


Meerdaagse zeiltrainingen

Demarage organiseert een aantal meerdaagse zeezeiltrainingen van 7 dagen. De tochten zijn  eind augustus en begin september en worden gegeven op de MariFlex Challenge, het unieke 67 voets zeiljacht van Demarage.

Tijdens de trainingen komen alle facetten van het zeezeilen aan bod, zoals planning, navigatie, meteorologie, communicatie en natuurlijk ook het zeilen zelf.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wensen van de deelnemers is de koers zuidwaarts richting Ramsgate (UK), dan wel naar het noorden richting Scheveningen en Den Helder.

Aan deze (zee)zeiltrainingen kan iedereen deelnemen, met veel of beperkte zeilervaring. 

Heeft u interesse in een leuke, gezellige en uitdagende zee zeiltraining? Informeer dan geheel vrijblijvend naar de voorwaarden bij Demarage op info@demarage.nl.


Archeologie in Zeeland

De Provincie Zeeland is dit jaar officieel toegetreden tot de organisatie van de Nationale Archeologie Dagen. Er worden drie dagen lang, tal van interessante vondsten uit de oude tijd tentoongesteld en er zijn door heel Zeeland, voor jong en oud, een heleboel activiteiten.

Iedereen die wel eens met een metaaldetector langs weilanden en akkers liep, waar de landbouwmachines de grond omploegden en daarmee oude gronden naar boven haalde, deed wel eens een unieke vondst. En dat is ongelofelijk inspirerend. De oude geschiedenis leert ons hoe men vroeger leefde en eten bewaarde in potten van aardewerk. En, het leert ons hoe in de vroegere tijd transport over water ging. Vanuit Colijnsplaat voeren tweeduizend jaar geleden vrachtboten naar Brittannia (Engeland) met vissaus en zout. Ludo van Well, beeldhouwer en scheepsontwerper bouwde, met een team van vrijwilligers, die Romeinse vrachtboot opnieuw. Dat het een bijzondere boot was vertelt Ludo je graag. Speciaal voor de archeologiedagen opent hij de duren van zijn atelier.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.