Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 24



De laatste dagen wordt de wens om verkoeling te zoeken op het water natuurlijk almaar groter. Doordat we het laatste jaar niet naar het buitenland konden, zagen bootverhuurders en –verkopers een explosieve groei in de vraag naar boten en bootjes. Steeds meer mensen vallen voor de verlokkingen van het water. Maar hoe heerlijk zorgeloos dat ook lijkt, een boottochtje op een zomerse dag, toch blijkt de waarheid vaak iets minder zonnig. Maar juist om die vaardag echt zorgeloos te maken heeft Epco Ongering het boek Zorgeloos varen geschreven.

Een lekker praktische gids voor iedereen die het water op wil. Epco zelf is een doorgewinterde watersporter in hart en nieren en weet haarfijn te vertellen waar je allemaal op moet letten, hoe de beste voorbereiding eruit ziet, welke aspecten allemaal nog meer meespelen, zoals de vaarregels, het weer weer en de golven), hoe alle onderdelen op een boot heten, etc. Lees dit boek en u kunt gerust het water op! Of geef het kado.


Marker Wadden

In het Markermeer is vijf jaar geleden een uniek project gestart: de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt waar de natuur zich kan ontwikkelen. Natuurfilmmaker Cees van Kempen maakte een documentaire over dit staaltje Nederlandse inventiviteit: Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal. Door de aanleg van de Afsluitdijk en de Houtribdijk is het Markermeer afgesloten en gaat de biodiversiteit hard achteruit. In Marker Wadden zie je hoe de natuur zich razendsnel ontwikkelt op deze nieuwe eilanden. Vogels, insecten, planten en vissen duiken op en broedvogels krijgen weer rust en ruimte.

Aflevering 1 is te bekijken op NPO Start.


Nieuwe editie Cursusboek Marifonie

Deze week verscheen de nieuwe en herzienen editie van het ANWB Cursusboek Marifonie. Het boek bevat alle leerstof voor de examens voor het Basiscertificaat Marifonie en het theoretisch examen voor de Module GMDSS-B. Beide examens samen plus een praktijktoets geven recht op het Bedieningscertificaat Marcom-B voor de zogenaamde zeevaartmarifoon. Met het Basiscertificaat Marifonie mag u alleen een marifoon in de 'binnenvaart stand' bedienen.

Nu steeds meer mensen een AIS Transponder is het goed om te weten dat dit ook een zender is en dat u daarvoor dus ook minimaal het Basiscertificaat Marifonie moet hebben. Dus zelfs als u geen marifoon aan boord heeft. Dat laatste is overigens niet zo'n goed idee. Want met een AIS Transponder zien anderen u varen, maar hebben dan nog geen mogelijkheid om met u contact op te nemen. 


Staande Mastroute

Eind mei organiseerde het project Varen doe je samen een webinar over het varen van de Staande Mastroute. Goed nieuws voor als u dit gemist heeft; de opname van het webinar staat nu ook online. Informatief voor als u de Staande Mastroute gaat varen.

Aan het woord komen verschillende specialisten van Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en het Watersportverbond. In een uurtje bent u weer een stuk wijzer.


Nieuwe editie Leidraad Klein Vaarbewijs

Vorige week verscheen een nieuwe herziene editie van het populaire leerboek Leidraad voor het Klein Vaarbewijs 1 en 2. Het boek is daarmee weer helemaal up-to-date en conform de laatste exameneisen van het CBR.

Het boek sluit ook mooi aan op het eerder verschenen boek met meer dan 800 oefenvragen.


Evert Jan Prins brengt als eerste alle 61 bewoonde en onbewoonde Waddeneilanden in beeld met schitterende foto's en unieke reisverhalen. De Nederlandse, Duitse en Deense eilanden kennen landschappelijk en historisch veel overeenkomsten, maar de auteur laat ook feilloos het eigen karakter van ieder eiland zien. Hij neemt de tijd om de inwoners aan het woord te laten, heeft veel oog voor de cultuurhistorie en overal is de overweldigende natuur aanwezig.

Een schitterend cadeauboek met meer dan 500 foto's en kaarten over dit geweldige gebied dat aangewezen is als Unesco Werelderfgoed.


Met een app de haven betalen

"Eenvoudig en op elk moment uw liggeld betalen" zegt Volker Meuzelaar bij de lancering van de app i-Marina. Met dit ligplaats-betaal/boeking-systeem kan een watersporter online een plekje afrekenen. Elektra/water én de benodigde codes voor sanitair, WiFi regelen, maar ook eenvoudig een (passanten)ligplaats reserveren.

i-Marina levert beheersoftware aan een 100-tal jachthavens in Nederland en België. Met deze software kunnen havenmeesters zien welke ligplaatsen vrij zijn, welke gereserveerd zijn en waar er nog ruimte is. De vrije ligplaatsen zijn online te betalen of boeken. "Dat kon al via onze site." Nu hebben we ook een app voor de watersporter. Wat er via de app mogelijk is bepaalt de haven. Als je in de app de gegevens van het schip ingevoerd hebt, kan je meteen kijken of er een plekje voor je is. Of dat je nog even door moet varen."

Er zijn inmiddels verschillende app's waarmee ligplaatsen zijn te reserveren en te betalen. Veelal gekoppeld aan de software leverancier die al software leverde voor het beheer en verhuur van de ligplaatsen. Een logische ontwikkeling. Nadeel voor de passant is echter dat er geen één aanbieder dominant is en je dus in verschillende havens met verschillende systemen te maken kan krijgen. Honderd aangesloten jachthavens in Nederland en België is op een totaal van meer dan 1.200 havens in Nederland alleen niet veel. Concurrent BlueWater App publiceert geen cijfers meer over aantallen aangesloten havens, maar uit een presentatie gehouden voor investeerders vorig jaar bleek dat men in 2021 op zo'n 70 aangesloten havens in Nederland en België wil uitkomen. 

De markt voor het digitaal reserveren van ligplaatsen staat nog in de kinderschoenen. Aan de ene kant is het goed dat er geen dominante partij is, maar voor de gebruiker zijn die verschillende systemen ook niet echt handig. Misschien dat het tijd wordt dat de systeembouwers van jachthaven automatisering het eens worden over een soort van standaard waardoor hun systemen ook kunnen communiceren met app's van derden. Je kan met verschillende app's op straat parkeren, maar die werken dan in nagenoeg alle steden met betaald parkeren. Je kan met verschillende app's een hotelovernachting boeken, maar hotels zorgen er wel voor dat zij in al die systemen aanwezig zijn.

Tot het zo ver is bent u voorlopig nog het beste uit met de Waterkaarten app op uw smartphone om direct de havenmeester te bellen of de 'ouderwetse' ANWB Wateralmanak deel 2. In beiden staan tenminste wel alle havens van Nederland en Belgie genoemd.


Test met reddingsdrone

Een test waarbij een reddingsdrone over een 5G-verbinding werd aangestuurd is succesvol verlopen. De proefvlucht vond vorige week dinsdag plaats voor de kust van Scheveningen. Het uiteindelijke doel is om de reddingsdrone zelfstandig drenkelingen te laten opsporen. Daartoe worden speciale algoritmes getraind op het detecteren van zwemmers in nood. Bij de testvlucht waren KPN, TNO, KNRM, Delft Dynamics en Skytools betrokken.

Alleen vorig jaar al moesten de reddingswerkers van het KNRM reddingstation op Scheveningen 220 keer in actie komen om mensen in nood te helpen, 60 keer meer dan in het jaar ervoor. De groei van het aantal reddingsoperaties levert echter een flinke belasting op voor de vrijwilligers van de reddingsorganisatie. Om die reden wordt er nu onderzocht onder welke omstandigheden drones ingezet kunnen worden, naast de boten en de helikopters van de kustwacht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.