Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 26



Hiswa te water gaat door

De Hiswa te water 2021 gaat door. De versoepelingen en positieve berichten met betrekking maken dat de organisatie besloten heeft het licht op groen te zetten en vol gas te geven met de voorbereidingen. Exposanten en watersportliefhebbers reageren enthousiast op het goede nieuws. De grootste in-water bootshow in Noord-Europa wordt gehouden van 1 tot en met 5 september. In de Bataviahaven in Lelystad zullen ruim 300 boten te zien zijn, variërend in lengte van 3 tot 30 meter.


Boatshow Hollandse Plassen

Watersport in eigen land is populairder dan ooit. Wie op zoek is naar een nieuwe boot kan terecht tijdens de Boat Show Hollandse plassen. Het nieuwe evenement vindt plaats van vrijdag 2 tot en met zondag 4 juli in jachthaven Kempers Watersport, Aalsmeer.

Initiatiefnemer van de nieuwe bootshow zijn Bart Kempers van Kempers Watersport en Bernard Menken van Menken Maritiem. Bart: We zien echt dat watersport weer herontdekt wordt. Verkopen zijn afgelopen tijd fors gestegen. We merken wel dat voor wie voor het eerst een boot wil kopen, de zoektocht niet gemakkelijk is. Bernard: Juist voor hen organiseren we deze bootshow. In één dag kun je je zo oriënteren op vele verschillende mooie merken.

Bezoekers zijn van harte welkom, mits ze zich vooraf geregistreerd hebben. Dat kan via de site van de organisatie.


Kleinste kamertje op slot

Eerder schreven wij al over de nieuwe regels die de pleziervaart boven het hoofd hangen rondom het lozen van het toiletwater. Vrij kort daarna werd het mogelijk om het toiletwater aan boord te zuiveren en dan wel te lozen. Voor alle andere situaties geldt het lozingsverbod van toiletwater.

En hoewel er nog steeds geen betaalbare en praktische oplossingen bestaan om het toiletwater aan boord te zuiveren, zet de minister toch door wat betreft de handhaafbaarheid en aanscherping van het bestaande lozingsverbod.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt daarvoor nu een wijziging van het Besluit activiteiten leefomgeving voor. Die wijziging is erop gericht dat op een pleziervaartuig de afsluiter in de leiding tussen opvangtank/ toilet en de huiddoorvoer in gesloten stand verzegeld moet zijn. Daarmee wordt lozing van ongezuiverd toiletwater voorkomen. Een oplossing die bij velen natuurlijk direct veel praktische bezwaren oproept. Zoals:

  • Waar te lozen, want erg veel werkende walinstallaties zijn er niet?
  • Het lozingsverbod geldt niet op zee. Wat als je ook op zee vaart en daar de tank dus wil lozen? 
  • Sinds de laatste wijziging van het lozingsverbod is het lozen van urine wel toegestaan. Hoe moet dat als de buitenboordafsluiter verzegeld is?
  • Wat zijn de kosten en hoe gaat dat straks praktisch en administratief allemaal in zijn werk?

Vooral dat laatste is een belangrijk punt aangezien onze overheid met de introductie van veel nieuwe regels de laatste jaren nu niet laat zien altijd te komen met praktische en werkbare oplossingen. En een verzegeling van een boordafsluiter is nu eenmaal niet even met 'een app' op te lossen.

In ieder geval heeft u nu de kans om uw bezwaren en vragen te stellen. De internetconsultatie over het voorgenomen besluit staat online en u kunt nog tot 3 september reageren. Dit raakt elke watersporter !


Praktijktoets van kracht

Vandaag 1 juli is een dag waarop er veel nieuwe regels van kracht zijn geworden. Zo moeten pleziervaarders in België vanaf vandaag een praktijktoets doen om het Stuurbrevet, het Belgische Klein Vaarbewijs, te bekomen. De testen worden afgenomen door erkende praktijktestcentra die geauditeerd en erkend worden door de Federale overheid. Op het brevet staat aangeduid of de test werd afgelegd voor motorboot of zeilboot.

Vanaf 1 januari 2022 wordt ook in de Belgische kustwateren het Stuurbrevet en dus Klein Vaarbewijs verplicht. Wat dat precies betekent voor bezoekende schepen uit andere landen is nog onduidelijk. De vaarbewijsplicht in België kent wel gelijke grenzen als die in Nederland (> 15 meter of > 20 km/uur).


Webinar Vaar mee op zee

Vorige week organiseerde Varen doe je samen het webinar 'Vaar mee op zee - een goede reisvoorbereiding'. Dit webinar is bijzonder geschikt voor mensen die van plan zijn op binnen- en buitengaats getijdewater (Noordzee, Waddenzee, Oosterschelde, Westerschelde, Haringvliet) te gaan varen en wordt in samenwerking met diverse partners georganiseerd. Wellicht dat u het gemist heeft. Het webinar is gelukkig ook nog online te bekijken.

Onderwerpen die aan bod kwamen zijn:

  • Hoe bereid je je route voor?
  • Wat is de basis van officiële zeekaarten en afgeleide producten en hoe houd je ze up-to-date?
  • Waar moet je rekening mee houden bij varen op getijdewater?
  • Wat zijn aanbevolen vaarroutes voor de recreatievaart bij drukke knooppunten aan zee?
  • Wat als je ondanks een goede voorbereiding toch hulp nodig hebt?

In een digitale presentatie ziet u tips van experts op het gebied van varen en navigatie op zee.


Coronacrisis heeft het tij gekeerd

Waar vergrijzing en goedkope vliegtickets er jarenlang voor zorgden dat het aantal bootjes en het recreatief gebruik van het water in Nederland afnamen, heeft de coronacrisis tot een radicale omslag geleid. Sinds vorig jaar loopt het aantal zeilboten, kano's en vooral sloepen weer op. Het gaat om de eerste stijging sinds 2010. Dat blijkt uit cijfers van Waterrecreatie Advies, dat de gegevens over ons vaargedrag sinds jaar en dag bijhoudt. "Werven beginnen nu zelfs weer nieuwe boten te bouwen", zegt directeur Reinier Steensma.


Nieuwe schippers onderschatten gevaren

Varen is door corona populair. De verkoop van boten is het afgelopen jaar bijna verdubbeld waardoor veel nieuwe watersporters voor het eerst het water opgaan. De nieuwe kapiteins maken de wateren alleen een stuk gevaarlijker, omdat ze volgens ervaren zeerotten de moeilijkheden vaak onderschatten. "Je knijpt soms je billen bij elkaar waneer je weer zo'n onervaren schipper de haven in ziet varen", zegt Henk Gravenstein bij radioprogramma de Zeeuwse Kamer. Hij was dertien jaar havenmanager in Bruinisse en merkt dat onervaren kapiteins vaak veel te snel de grote wateren op willen. "Zie het Veerse Meer en de Grevelingen als een blauwe piste en de Oosterschelde als een zwarte. Als je net gaat skiën ga je toch ook niet meteen de zwarte piste af?"

Epco Ongering helpt de beginnende vaarders. Hij schreef het boek Zorgeloos Varen, dat een basisboek kan zijn voor de de beginnende kapitein. Ze leren er niet alleen de regels, maar ook hoe ze in de praktijk zo veilig mogelijk het water op kunnen. Volgens de schrijver was het nodig, want veel beginners stuiten op tal van problemen. Het begint volgen Ongering al bij de aanschaf van een boot. "Het is vaak een emotionele aankoop, omdat ze verliefd worden op zo'n vaartuig in de showroom. Ze kijken amper of die boot wel bij ze past, waardoor ze vaak iets te groot en dus verkeerd aanschaffen."

Het in bovenstaande artikel genoemde boek Zorgeloos varen van Epco Ongering is speciaal geschreven voor beginnende watersporters en watersporters in spe. Het boek is onlangs verschenen en uiteraard te bestellen in de Vaarwinkel.


Navico overgenomen

Het Amerikaanse Brunswick neemt de Noorse firma Navico over voor maar liefst 1 miljard Amerikaanse dollars. Navico is eigenaar van bekende merken als Lowrance, B&G, Simrad en C-Map. Brunswick is een  beursgenoteerd conglomeraat en is ondermeer eigenaar van Mercury, Bayliner, Whale, Quicksilver en in Nederland Mastervolt.


Yachts.com verkocht

De aansprekende domeinnaam Yachts.com is verkocht voor $ 350.000. De koper is een Eric Borgos die in 2008 bekendheid kreeg toen hij een portfolio van verschillende domeinnamen wist te verkopen voor maar liefst 4,5 miljoen dollar. De investeerder heeft als strategie om aansprekende domeinnamen te kopen er websites aan te koppelen en ze dan weer met winst door te verkopen. Borgos laat weten dat hij yacht.com wil uitbouwen als portal voor het charteren van een jacht.

Wie de site nu bezoekt en een zoekopdracht geeft krijgt alleen nog 'standaard' zoekresultaten te zien.


Expositie Cowes Week

Er kan weer veel meer. Dus ook het kunstkijken behoort weer tot de mogelijkheden. GalleryMaritime Colijnsplaat heeft de deuren er wagenwijd voor opengezet. Vanaf 1 juli exposeert Ronny Moortgat. Hij was te gast bij de laatstgehouden Cows Week op Wight in Engeland. Niet als geïnteresseerde bezoeker, maar als bemanningslid op een van de wedstrijdschepen.

Drie keer heb ik nu deelgenomen aan de wedstrijd. Dat is een fascinerende ervaring. Meteen na de start ben je deel van een geoliede machine waarbij je blindelings de bevelen van de skipper moet volgen. Het is keihard werken. De adrenaline gutst door je lijf en dat begint al direct na de start. Je moet met zijn allen als eerste die boei ronden. In de striemende regen, het regent altijd op Wight! Je bent drijfnat en koud maar dat voel je niet, want je blik is maar op een punt gefocust; de finish. En als het gedaan is komt voor mij de tweede extase. Die hele gebeurtenis op het water is voor mij als kunstschilder een plejade van kleuren. En dat moet ik vastleggen, of ik wil of niet. Het is voor mij wellicht ook een vorm van therapie, want ik ben tijdens het werken aan een schilderij, compleet van de wereld. Het vraagt voor mijn hand maar een ding: het schilderen van water dat de intentie uitstraalt van bewegen. Ik hou van de geur van de zee, het is mijn muze. De zee werkt voor mij als een stimulans, het tij neemt de dingen mee die je wil vergeten en brengt bij opgaand tij weer nieuwe uitdagingen. Het is mijn passie om 'als een soort reporter' de zee in al zijn vormen vast te leggen voor het genot van komende generaties. Ik nodig graag iedereen uit om mijn belevenis op canvas te komen bekijken.

Het werk van Ronny Moortgat is te bezichtigen van 1 juli t.m. 31 juli 2021 in GalleryMaritime, dagelijks open van 12.00 – 17.00 uur. GalleryMaritime: Voorstraat 45, 4486 AJ Colijnsplaat, tel. 0622591452.


Update ICP

Per 1 maart heeft een aanscherping van het ICP plaatsgevonden met het doel misbruik te voorkomen. De aanscherping van het ICP heeft er nog niet toe geleid dat het ICP in landen als Italië, Spanje en Portugal formeel wordt geaccepteerd. Daarom wil het Ministerie van Buitenlandse Zaken met deze landen in gesprek om tot een oplossing te komen. Uit het laatste contact van het Watersportverbond met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) begin juni blijkt dat er nog altijd geen formele oplossing is gevonden, echter in de gesprekken met Italië lijkt enige beweging te zitten. Het contact met Spanje en Portugal ten aanzien van dit onderwerp verloopt moeizamer.


Regels voor het Verenigd Koninkrijk

Sinds het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie is gestapt, kunnen we niet zonder meer de oversteek maken. Zo zult u zich moeten melden zodra u de 12 NM-zone rond het VK binnenvaart. Ook valt uw boot voortaan onder 'ingevoerde goederen'. De redactie van het blad Motorboot schreef op haar website een handig overzicht. Ook geschikt voor zeilers die naar de andere kant willen.


Trekschuiten en -vaarten

De trekschuit en daarmee ook de trekvaarten lijken aan een opmars bezig. Onlangs ging in Maassluis een heuse replica van een trekschuit te water en het is zelfs de bedoeling dat deze straks volgens dienstregeling gaat varen. Op Monumentendag 11 september 2021 zal de trekschuit feestelijk gedoopt worden en komt te liggen op haar vaste ligplaats bij de Markt.

Ook verscheen onlangs de Atlas van de trekvaarten in Zuid-Holland. Hoe kwam het netwerk van trekvaarten tot stand en hoe zag een reis per trekschuit er in de praktijk uit? Welke sporen zijn er nog te vinden van dit ooit zo innovatieve vervoermiddel? In de Atlas van de Trekvaarten staan de trekvaarten in de provincie Zuid-Holland centraal, maar worden ook uitstapjes gemaakt naar Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Aan de hand van uitgebreide beschrijvingen, gedetailleerde kaarten en prachtige afbeeldingen geeft de atlas een beeld van een bijzonder vervoersnetwerk dat door de komst van de trein halverwege de 19de eeuw definitief geschiedenis werd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.