Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 28


Even geen pleziervaart op de Maas

Rijkswaterstaat adviseert recreatievaarders om de komende dagen niet over de Maas te varen. Het water in de regenrivier kan heel snel stijgen, waardoor een sterke stroming ontstaat. Ook worden er enkele stuwen geopend om het verwachte vele regenwater sneller af te kunnen voeren.

Recreatie in de diverse Maasplassen blijft mogelijk en doorgaande pleziervaart wordt aangeraden via de kanalen van Brabant te varen.

Ook op andere rivieren moet u rekening houden met stroom, hogere waterstanden en gewijzigde omstandigheden. Zo is bijvoorbeeld de recreatiebetonning bij Nijmegen tijdelijk weggehaald.


Vakantie in eigen land

Helaas worden er in eigen land, maar ook in de landen om ons heen weer extra maatregelen van kracht vanwege de weer oplopende aantallen van besmettingen met het coronavirus. Gaat u naar het buitenland informeer u dan goed wat de regels zijn in de landen die u verwacht aan te doen. En niet alleen de regels voor de pleziervaart zijn van belang, ook de regels aan de wal voor bijvoorbeeld een bezoek aan een museum of restaurant zijn zaken om rekening mee te houden.

Gelukkig kan een vaarvakantie in eigen land ook geweldig zijn. Nederland biedt tenslotte een aantal van de meest veelzijdige vaargebieden ter wereld. Van de getijdenwateren in Zeeland en het Waddengebied tot het uitgestrekte IJsselmeer en de Friese meren. Daarom heeft Zeilen samen met Uitgeverij Hollandia een vaargids voor eigen land uitgebracht; de Zeilen Vaargids Nederland. De perfecte gids voor een zeilvakantie in Nederland.

Ook het boek Met staande mast door Nederland is een heel nuttig boek als u met de mast overeind Nederland wilt verkennen.

Als de doorvaarthoogte minder een belemming is dan is het boek Toertochten voor motorboot en sloep beslist een aanrader. Maar liefst 35 verschillende tochten door Nederland en België. Routes van een dag of enkele dagen en door de routes slim te combineren meer dan genoeg voor een heel vaarseizoen.


De uitdaging van open water

Vrijwel elke watersporter komt op een gegeven moment te staan voor de uitdaging van open water te staan. U bent uitgekeken op het eigen vaargebied en wilt ruimer water verkennen, of om een nieuw vaargebied te bereiken is een oversteek over open water de kortste route. Of u koopt een ander schip dat aan de andere kant van het land ligt.

Uiteraard zijn er in ons waterrijke landje vaak alternatieven over uitsluitend beschutte wateren, maar een 'echte' oversteek van een grote plas geeft juist ook weer voldoening. Varen op open water vraagt wat extra voorbereiding en net weer andere kennis dan bijvoorbeeld nodig voor het varen op een stromende rivier. Je bent langer onderweg, er zijn minder mogelijkheden om te schuilen, waardoor het weer aan betekenis toeneemt, golfslag en soms ook invloed van het getij zijn zaken om rekening mee te houden.

Wie voor het eerst een oversteek over open water gaat maken doet er goed aan zich goed voor te bereiden. Zorg voor een actuele kaart aan boord. Elke smartphone heeft tegenwoordig wel een GPS en er zijn app'jes met vaarkaarten. En vergeet niet om de zo veel tijd de positie ook op de papieren kaart te noteren.

Bekijk of beluister de weerberichten en zeker de verwachtingen voor de tijd dat u midden op het water bent. Controleer op de kaart welke uitwijkmogelijkheden er zijn en zorg dat u voldoende brandstof ed. aan boord heeft om ook daadwerkelijk een uitwijkhaven te kunnen bereiken. Controleer welke reddingsmiddelen u aan boord heeft en welke mogelijkheden u heeft om midden op het water hulp in te roepen. Een marifoon blijft zeker op het open water toch het meest betrouwbare communicatiemiddel.

Op open water moet u enkele basis navigatievaardigheden kennen. Vaardigheden die in alle leerboeken met de stof voor Klein Vaarbewijs 2 aan bod komen. Dus ook als u dit vaarbewijs niet nodig heeft, kan het nuttig zijn om de betreffende hoofdstukken toch door te lezen en wellicht enkele oefenopgaven te maken.

En bedenk dat u vaart voor uw plezier, maar ook voor het plezier van de mede-opvarenden. Dus vertrek niet als ruw weer wordt verwacht en u niet zeker bent of u en uw bemanning daar tegen opgewassen zijn.


Naar het IJsselmeer

De Randmeren vormen samen met het Marker- en IJsselmeer een mooi en vooral groot vaargebied met veel variatie. De beschutting van de Randmeren met oude vissersplaatsen. Het Markermeer met de Markerwadden als nieuwe attractie. En natuurlijk het open IJsselmeer, waar u letterlijk alle kanten op kunt.

In de Vaarwinkel vindt u twee mooie boeken die onmisbaar zijn om extra te genieten van uw vaarvakantie naar deze vaargebieden.

De Vaarwijzer IJsselmeer verscheen dit jaar in een nieuwe editie en is weer helemaal actueel. Duidelijke foto's, handige kaartjes en vooral veel informatie en vaaraanwijzingen. In deze nieuwe editie ook aandacht voor de Marker Wadden.

De Vaargids IJsselmeer, Markermeer en Randmeren combineert de rijke historie met hedendaagse feiten. Historische en toeristische tips afgewisseld met nautische informatie. In het boek staan verwijzingen naar video's op het internet.

Naast deze boeken heeft u ook nog een vaarkaart nodig. De Hydrografische kaartenset 1810 wordt het meest verkocht. Maar de alternatieven van Imray, NV Verlag of de ANWB zijn uiteraard net zo betrouwbaar en duidelijk.


Lekkodagen in Wijk bij Duurstede

Vorig jaar kon het helaas, zoals vele evenementen, niet doorgaan maar nu kan het weer. Van 24 tot en met 27 september zijn in de Wijkse stadshaven weer prachtige oude schepen te bewonderen. Het aantal aanmeldingen voor de Lekkodagen stroomt binnen, op dit moment zijn er al bijna 80 schepen aangemeld. Een heel weekend lang kunnen bezoekers genieten van al het moois dat varend Nederland te bieden heeft. Het programma is door de onzekerheid rondom corona nog niet helemaal rond, maar zeker is dat het evenement De Lekkodagen ook dit jaar weer genoeg te bieden heeft.


'Rood-Groen' licht bij de brug

Met grote regelmaat komen vragen terug met betrekking tot de doorvaart bij een geopende brug, als de lichten nog op rood-groen staan. Wat zijn de regels, mag je dan al doorvaren? Varen doe je samen zocht het uit.

In watersportgroepen op bijvoorbeeld Facebook onstaat hier vaak discussie over. Men ziet rood-groen en geen geel licht, maar toch varen boten, die er onderdoor passen, door. Volgens de vaarregels is dat dus niet toegestaan. Wel mag je meestal onder een eventueel vaste brugopening naast het beweegbare deel doorvaren en is het dan noodzakelijk om eventueel wachtende schepen te passeren. Maar je mag dus niet door het beweegbare deel als er rood-groen getoond wordt. Er is één uitzondering en dat is als de brugwachter een aanwijzing geeft en duidelijk aangeeft dat u mag doorvaren.

Voor de schepen die doorvaren omdat zij onder het vaste brugdeel doorkunnen en daarbij drijvend of langzaam varende wachtende schepen passeren gelden de regels voor het oplopen. 

Er is ook een goede reden waarom u bij rood-groen en (deels) geopende brug niet mag doorvaren. U kunt namelijk niet zien welke lichten het verkeer van de andere kant ziet. Het kan zijn dat zij als eerste groen krijgen en mogen gaan varen. Om die reden kan het ook zijn dat aan uw kant het gele licht wel aan blijft staan. De brugwachter is dan kennelijk van plan om uw kant als eerste groen te geven. Maar bij de meeste bruggen gaat het gele licht automatisch uit zodra er naar rood-groen gegaan wordt. Bij het openen van een brug kan er ook iets fout gaan en dan wil je er niet net onderdoor varen.


'Ride-out' met waterscooters

Het is al weer even geleden, maar de beelden zijn toch wel bijzonder. Zo'n honderd tot honderdvijftig personen kwamen af op een zogeheten 'ride-out' met waterscooters rondom Dordrecht. Onder meer de politie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer houden toezicht. Er zijn meerdere bekeuringen uitgedeeld. Zo'n ride-out op zich is natuurlijk niet verboden. Het mag allemaal, zolang ze geen overlast veroorzaken voor anderen en bijvoorbeeld geen rommel achterlaten, legt een woordvoerder van de politie uit.

Opvallend is dat toch nog steeds schippers en bestuurders van snelle motorboten of waterscooters het water op gaan zonder Klein Vaarbewijs. De boetes voor het varen zonder vaarbewijs zijn niet mals en het Klein Vaarbewijs 1 kan door iedereen gehaald worden en met deze basis kennis het water op gaan is niet alleen veiliger, maar draagt ook bij aan het eigen vaarplezier.


Samen varen … het blijft opletten

Schippers Frits Veldmeijer en Pieter Eikelenboom trokken vorig jaar een dag samen op. Toen maakten ze een tochtje met "De Goede Verwachting", de zeilende tjalk van Veldmeijer. Nu is de 'return' en gaat Veldmeijer ervaren wat beroepsschipper Eikelenboom zoal op een werkdag meemaakt. Alhoewel, een doorsnee vaardag zal het niet worden.


Programma Olympisch Spelen

Onze Olympische zeilers en kanovaarster vertrekken Tokio, Japan, voor de Olympische Spelen dat een jaar later dan gepland wordt gehouden van 23 juli t/m 8 augustus. Bekijk op de site het overzicht van wie op welke dag en welk tijdstip (Nederlandse tijd) in welke klasse vaart.


Rechter veegt bonnen jetskiën van tafel

Landsard Beach in Eindhoven kan niet beboet worden voor jetski'ers die zonder vaarbewijs op de plas varen. Alleen de bestuurders zelf zijn verantwoordelijk volgens de wet. Daarmee zijn eerder uitgedeelde boetes van drie maal 2.750 euro van de baan.

De rechter oordeelt hard over de bekeuringen (officieel: dwangsommen om nieuwe overtredingen tegen te gaan) door de Inspectie Leefbaarheid en Transport. Die voldoen niet aan de wet. Ze zijn namelijk gericht aan Landsard Beach omdat dat evenementenbedrijf dat de plas beheert, varen zonder papiertje mogelijk maakt. Maar dat kan volgens de Binnenvaarwet helemaal niet, aldus de rechter. Alleen de bestuurder van de jetski zelf kan op de bon geslingerd worden.

Het is volgens de regels mogelijk om zonder Klein Vaarbewijs snel te varen, mits dat gebeurt in georganiseerd verband. Bijvoorbeeld via een vereniging. Zo kunnen ook jongeren onder de 18 jaar die nog geen Klein Vaarbewijs kunnen krijgen toch met een snel vaartuig varen en bijvoorbeeld training voor snelle motorbootwedstrijden.

Het zou hier gaan om een afgesloten plas waar alleen gevaren mag worden door leden van de vereniging. De Binnenvaartwet en -regels die bepalen wanneer u een Klein Vaarbewijs nodig heeft kennen echter geen uitzondering voor water dat niet openbaar toegankelijk is of bijvoorbeeld in privébezit is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.