Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 29



Watersport is gezond

Een Engels onderzoek toont aan wat wij natuurlijk al lang weten; namelijk dat watersport en -recreatie goed is voor de gezondheid en welzijn. Het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de British Marine organisatie en de UK Canal & River Trust (beheerder van vele oude kanalen in Engeland) keek naar het bredere sociale belang van watersport en waterrecreatie. Het onderzoek toont aan dat regelmatig tijd doorbrengen op het water wint het van bijvoorbeeld mindfulness, yoga of pilates en geeft bijna net zo veel voldoening als het vinden van een nieuwe baan. En hoe meer tijd iemand op het water doorbrengt, hoe groter het effect. Regelmatige watersporters ervaren 15% minders stress en geven hun leven een gemiddeld 6% hoger cijfer dan mensen die slechts een enkele keer het water op gaan.

In Engeland zijn peddelsporten veruit het meest populair en toegankelijk voor een grote groep. Tijdens de pandemie groeide het aantal deelnemers aan de verschillende peddelsporten, kanovaren, roeien en bijvoorbeeld SUP'en en vertegenwoordigen ongeveer 45% van het economisch belang van de watersportsector.

Des te meer reden om het water op te gaan aldus Lesley Robinson, CEO van branche-organisatie British Marine.


Veilige Recreatievaart Noordzee

Op vrijdag 30 juli 2021 organiseert het Nederlands Instituut voor Navigatie in samenwerking met de Dienst der Hydrografie, Kustwacht Nederland, Varen Doe je Samen, het Watersportverbond en de Regenboogkerk de workshop: Veilige Recreatievaart Noordzee. Deze workshop is bedoeld voor de watersporter die graag het ruime sop opzoekt. Deelnemen aan deze workshop? Dat kan. U kunt meedoen aan de workshop in de zaal maar ook online. Koop de deelnamekaarten voor de workshop via de website van het Nederlands instituut voor Navigatie.

Trouwe lezers zullen herinneren dat deze workshop oorspronkelijk gepland stond tijdens de laatste Hiswa in Amsterdam. De Hiswa tentoonstelling die na opening weer dicht moest vanwege Corona. De workshop moest toen uiteraard ook noodgedwongen verzet worden. Niet wetende dat het de laatste droge Hiswa zou zijn en we inmiddels twee jaar verder zijn. Maar wat in het vat zit ...


Regulering autonoom varen

De Maritime Safety Committee (MSC) van de International Maritime Organization (IMO) heeft een belangrijke stap gezet in het reguleren van autonoom varen op zee. Eind mei heeft zij de zogenaamde regulatory scoping exercise for autonomous ships (RSE) afgerond. In dit onderzoek zocht IMO naar bepalingen en gaten in de IMO wetgeving over veiligheid die het exploiteren van autonome schepen belemmeren.

"Een van de belangrijkste inzichten", stelt Ringo Lakeman, senior beleidsadviseur bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en IMO vertegenwoordiger namens Nederland, "is dat er ontzettend veel belangstelling is voor autonoom varen én dat men vooruit wil. En dat maken we met deze inventarisatie mogelijk. Maar er is nog heel veel werk te verrichten om de uitkomst van de RSE om te zetten in aanpassing van de IMO kaders. MSC is van mening dat dit bij voorkeur op een holistische manier moet gebeuren door de ontwikkeling van een goal-based MASS (Maritime Autonomous Surface Ships) instrument. Dat betekent dat de uitkomst uit gaat van doelen in plaats van de meer gebruikelijke detailvoorschriften. Daarmee wordt zo veel mogelijk ruimte gecreëerd voor het doorvoeren van (latere) innovaties zonder steeds terug te moeten naar IMO. Ringo verwacht dat hiervoor een basis in het SOLAS-verdrag moet komen waaronder een MASS Code kan komen te hangen met uitgewerkte (doel)voorschriften.


Levenslessen verpakt in zeilplezier

Als fervent zeiler is er natuurlijk niks leukers dan je kroost aan het zeilen te krijgen. Maar hoe breng je ze het bij? Ga je zelf aan de slag, breng je ze naar de zeilschool, de zeekadetten of de waterscouting? Er is nog een optie. Namelijk om ze in de vakantie aan de leiding van een zeilkamp toe te vertrouwen. Het is er leuk, ze leren er uitstekend zeilen, en het is ook best handig als je moet werken terwijl je kind vrij heeft. Maar bovenal is een zeilkamp veel meer dan een weekje zeilen: het is één grote levensles, verpakt in zeilplezier.

Ook de redactie van Vaarwijzer weet uit eigen ervaring hoe leuk de Vinea zeilkampen waren voor de eigen kinderen. En dat geldt voor veel meer zeilkampen bij de vele zeilscholen in Nederland. Kampen in alle soorten en maten, met een grote variatie aan schepen en voor elk wat wils. Kijk ook meer eens op de site van Zeilschool Aalsmeer (niet alleen onze zoon komt daar graag, maar ikzelf ben er ook ooit begonnen) of bijvoorbeeld de Catamaranschool van Zeehelden.


Canon van de Waddeneilanden

Geschiedenis van de Wadden – Canon van de Waddeneilanden is de eerste uitgave die vijftig historische hoogtepunten en hoofdzaken van de Nederlandse Waddeneilanden weergeeft. In hun samenhang en apart. Van Texel, Vlieland en Terschelling tot Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog. Voor deze canon werd er overlegd met tal van kenners van de eilanden zelf om een evenwichtig en compleet beeld te scheppen. Een rijk geïllustreerde uitgave over de totale geschiedenis van de Waddeneilanden in hoofdzaken.


De boten op de Olympische Spelen

Van de zes olympische klassen zijn er twee waar in Tokio voor het laatst mee gevaren wordt. Vanaf volgend jaar worden de RS:X-surfplanken vervangen door foilende boards. Ook de Finn-klasse, de eenmansboot voor grote sterke mannen, keert na dit jaar niet meer terug. Welke boten zien we op de wedstrijdbanen? De redactie van Zeilen zocht het uit.


Mondkapje weer verplicht bij CBR

Het CBR verplicht het dragen van een mondkapje weer in alle publieke ruimtes vanaf maandag 19 juli. De mondkapjes worden uitgedeeld bij binnenkomst. Alleen als je zit, kan het mondkapje af. Met deze maatregel wil CBR de snelle stijging van coronabesmettingen tegengaan. Dat geldt dus ook voor alle examens Klein Vaarbewijs, voor het Groot Pleziervaartbewijs en voor het Groot Vaarbewijs.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.