Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 35


IJzeretende bacterie zorgt voor onrust

In het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een ijzeretende bacterie aangetroffen. Twee weken terug schreven wij daar al even over. Uiteraard zorgt dit nieuws tot veel onrust bij botenbezitters en veel discussie op sociale media. Het begint zelfs op de discussie rond Corona te lijken. Er zijn deskundigen die uitleg geven en aan de andere kant zijn er ontkenners en mensen die stellen dat het aan heel andere oorzaken ligt.

Dat er in de wereld vele soorten bacteriën zijn waarvan er velen ook in ons eigen lichaam voorkomen mag bekend worden geacht. Minder bekend is dat er ook soorten bacteriën bestaan die floreren in omstandigheden die voor ons nauwelijks zijn voor te stellen. Zo zijn er bacteriën die bijvoorbeeld zwavel 'eten' en leven rond heet waterbronnen in het diepste van de oceanen, waar dus eigenlijk helemaal geen zuurstof is. En er bestaan wel degelijk ook ijzeretende bacteriën. Hoewel 'ijzeretend' eigenlijk een verkeerde benaming is. Deze bacteriën maken een zuur dat met het ijzer kan reageren waardoor weer een chemische reactie ontstaat waarbij ijzeroxide vrijkomt. IJzer met zuurstof geeft ijzeroxide of te wel roest. 

IJzeretende bacteriën zijn niet nieuw en hun bestaan is al veel langer bekend. Bijzonder is nu wel dat er in het Kanaal kennelijk omstandigheden zijn waardoor deze bacterie goed kan floreren en zij massaal de aanval inzetten op al het ijzer dat zij tegenkomen. In het Algemeen Dagblad stond een artikel met een goede uitleg ...

De vraag is nu wat de reden is dat deze wildgroei van bacteriën verklaart en wat daar dan aan te doen is. Voor schippers is het in ieder geval zaak om het onderwaterschip goed te beschermen. 

Ook de beroepsvaart, de beheerder van het Kanaal en de havenautoriteiten maken zich zorgen. Dat het met al die betrokken partijen nog niet zo eenvoudig is om tot een plan van aanpak te komen blijkt wel uit een artikel in Nieuwsblad Transport.

Bemoedigend is wel dat een andere deskundige stelt dat het probleem met deze bacteriën zich vooral voordoet in stilstaand water. Mogelijk dat de jachten die het meest getroffen zijn langere tijd stil lagen. Veel varen lijkt dus ook aan praktische en vooral aangename preventieve maatregel.


Winterklaar maken

De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn goed en hoewel de schoolvakanties al weer bijna overal voorbij zijn zou het best wel eens een mooi naseizoen kunnen worden. Bij veel verenigingen staan ook nog voldoende leuke activiteiten en vaartochten gepland. 

Toch is het goed om al vast na te gaan denken over de periode hierna. Hoe komt uw schip de winter door. Op het land, in het water, volledig ingepakt en winter klaar of vaart u zo lang mogelijk door en tapt u pas water af als er vorst in de lucht zit? De komende weken zullen wij in de Vaarwijzer Nieuwsbrief wat meer aandacht besteden aan het onderhoud en typische zaken voor het komende winterseizoen. Zoals cursussen, boeken en uiteraard onderhoud en techniek.

Om vast af te trappen noemen we nog maar weer eens de gratis Factsheet Winterklaar maken van de ANWB. Een handige gratis download op onze website met daarin een groot aantal relevante onderwerpen over het winterklaar maken van uw schip. Ongeacht of u op het droge of in het water de winter doorbrengt.


Copyright en verantwoording

Met enige regelmaat komen wij teksten uit de Vaarwijzer Nieuwsbrief tegen op andere websites en op sociale media. Leuk dat onze nieuwsbrief kennelijk goed wordt gelezen en dat lezers de inhoud zo belangrijk vinden dat zij die weer overnemen.

Houdt u er wel rekening mee dat ook op de inhoud van de gratis Vaarwijzer Nieuwsbrief het auteursrecht van toepassing is. Overnemen van informatie uit de nieuwsbrief is toegestaan mits voorzien van een bronvermelding.
Soms nemen wij ook informatie uit andere bronnen over. Dat zijn dan bronnen waarnaar wij ook verwijzen en soms speciaal om toestemming hebben gevraagd. En in onze stukjes plaatsen wij ook zo veel mogelijk linkjes. Bijvoorbeeld naar een bron of aanvullende informatie. Als u informatie overneemt, neem dan ook die linkjes over.

Op internet is heel veel nuttige informatie te vinden, maar soms ook onzin. Juist door te werken met linkjes en doorverwijzingen zijn lezers in staat om meer te lezen, bronnen te verifiëren etc..

In de e-mail van de nieuwsbrief staat bovenaan altijd een link naar een online versie van de nieuwsbrief en de nieuwsbrief wordt achteraf ook altijd geplaatst op de website. De site is de beste plek om naar te verwijzen als u iets overneemt.

En bedenk wel dat de Vaarwijzer Nieuwsbrief voor u gratis is, maar dat wij elke week veel tijd steken in het verzamelen van relevante of leuke berichten. Daarbij gaan wij niet over één nacht ijs. Wij checken of berichten op waarheid berusten en doen ook navraag bij partijen en instanties. Dat kost tijd en dus geld. Als bedrijf moeten wij natuurlijk ook geld verdienen. Om de Vaarwijzer Nieuwsbrief te kunnen maken nemen wij onder andere nieuws op van producten die wij verkopen en verwijzen met regelmaat naar producten in onze Vaarwinkel website.

En ... wij maken de nieuwsbrief voor u. Dus blijf ons vooral ook voeden met relevant nieuws, berichten uit de regio of onderwerpen waarover u eens iets wilt lezen.


Jacques Rogge overleden

Jacques Rogge, een grote naam binnen de zeil- en sportwereld, is afgelopen zondag 29 augustus 2021, op 79-jarige leeftijd overleden.

Jacques Rogge was voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité van 2001 tot 2013. De olympische roots van Jacques Rogge lagen bij het zeilen. In de Finn klasse werd hij bij de jeugd wereldkampioen en nam hij deel aan 3 verschillende Olympische Spelen (1968 Mexico, 1972 München, 1976 Montreal). Later werd hij ook voorzitter van de International Finn Association.

Na zijn carrière als wedstrijdzeiler heeft hij veel van zijn tijd met volle toewijding gegeven aan de zeilsport in België. Zo was hij naast Sadi Claeys en Albert Lauwerier de bezieler van het Belgian Sailing Team.


Historisch erfgoed op Wereldhavendagen

In Rotterdam vinden komend weekend de Wereldhavendagen plaats. Naast vele andere schepen zullen ook historische schepen een rol spelen in dit maritieme evenement. Zo zijn er verschillende historische schepen van het Maritiem Museum ingezet voor vaartochten door de haven. Zo vaart de stoomsleepboot Dockyard V uit 1940 verschillende tochten door de Rotterdamse haven. Het schip is gecertificeerd om met 40 gasten te mogen varen.


Maritieme Boekenmarkt

Wegens groot succes van de vorige Maritieme markt houdt het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis op 4 en 5 september weer een maritieme boekenmarkt. Dit wordt in het Museum gehouden in verband met de variabele weersomstandigheden.


Bijzondere amfibie-camper

Met de camper op vakantie is sinds de coronacrisis een enorme hype. Fabrikanten springen hier slim op in door van allerlei bijzondere of unieke campers te ontwikkelen. Cool Amphibious Manufacturers International (CAMI) heeft wel een heel uitzonderlijke kampeerwagen ontwikkeld. Met deze amfibie-camper kan je namelijk varen. Het 12,9 meter lange gevaarte draagt de naam 'Terra Wind' en haalt in het water een topsnelheid van 7 knopen (zo'n 13 kilometer per uur). Tijdens het varen moet hij hetzelfde comfort bieden als een jacht.


Dringen in de havens

In het kielzog van de opleving van het botenbezit in Nederland, lopen ook de havens vol. De ligplaatsen in de jachthavens waren deze zomer voor 80 tot 100 procent bezet, stelt brancheorganisatie HISWA-RECRON. Ook in gemeenten is het dringen geblazen aan de kade, daar liggen de boten soms tot wel drie rijen dik naast elkaar. Voor populaire toeristensteden aan het water leveren de ligplaatsen een extra bron van inkomen op. In veel steden aan het water zijn de vaste ligplaatsen inmiddels volgeboekt en wordt ook geld verdiend aan de passanten. 


Impuls door de coronamaatregelen

De beperkingen die worden opgelegd door de coronacrisis zorgen in de Nederlandse watersport voor een forse nieuwe impuls. Een nieuwe doelgroep ontdekt de mogelijkheden van varen in eigen land. Watersportspecialist Rob Vrolijks geeft op Pretwerk.nl duiding aan de ontwikkelingen.


Reeds verschenen

De nieuwe Reeds Almanac voor 2022 is verschenen en vanaf nu direct uit voorraad leverbaar. Superdik, weer helemaal up-to-date en onmisbaar voor elke schipper die vaart langs de Westkust van Europa. Van de Noordelijkste punt van Denemarken tot aan Marokko en de Atlantische eilanden.

Bestel nu en krijg 10% korting op de adviesprijs en gratis verzending binnen Nederland.

N.B. De Reeds Almanac voor dit jaar was al vroeg in het seizoen helemaal uitverkocht. Als u komend jaar niet wilt misgrijpen, wacht dan niet te lang met bestellen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.