Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 36


Schipper of bestuurder?

F. vaart op een zomeravond op de Vecht bij Maarssen met een aantal vrienden. Het is gezellig, de alcohol vloeit en na het bezoek aan een café wil een van zijn vrienden graag aan het roer van F's stoere speedboot staan. Bij het onderdoor varen van een brug met te hoge snelheid schat de vriend de hoogte verkeerd in. Hij slaat met zijn hoofd tegen de brugrand en overlijdt ter plaatse.

F. wordt vervolgd; hem wordt 'dood door schuld' ten laste gelegd , "omdat hij als schipper van een snelle motorboot, onder invloed van alcohol, een ander die boot heeft laten besturen terwijl die niet in het bezit was van een vaarbewijs en hij wist, of kon vermoeden, dat die onder invloed van alcohol verkeerde en onvoldoende kennis en ervaring had om die boot te besturen, waarbij hij onvoldoende instructies heeft gegeven, waardoor het aan zijn schuld te wijten is dat deze met zijn hoofd tegen de brug is gekomen en ten gevolge daaraan is overleden."

Hoe zit het nu? Mr Frits legt het uit op de site van Botentekoop.


Platform Mobiel Erfgoed

Mobiel erfgoed heeft een flinke en bijzondere huisvestingsbehoefte. Onderdak vinden voor een trein, blusvliegtuig of een schip is lastig. Bovendien zijn de beschikbare budgetten vaak beperkt. Maar er zijn zeker ook kansen. Stichting Mobiele Collectie Nederland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseren het Platform Mobiel erfgoed op donderdag 30 september van 15.00-17.00 uur. De bijeenkomst vindt geheel online plaats.


Klussen en onderhoud

'Klussen aan je boot' is hét werkboek voor bootonderhoud en helpt u op weg bij tientallen veelvoorkomende klussen aan boord. Dit boek helpt u bij tientallen veelvoorkomende klussen aan boord. Stap voor stap en met heldere foto's legt de auteur uit hoe de klus aangepakt moet worden. Bij elk onderwerp wordt aangegeven wat het probleem is, wanneer en hoe u het aanpakt en welk gereedschap nodig is. Ook staat steeds de moeilijkheidsgraad vermeld.

Auteur Pat Manley is een van de vaste medewerkers van het tijdschrift 'Practical Boat Owner'. Vertaler en bewerker Olav Cox is wereldzeiler, keurmeester en auteur van de 'Vaarwijzer Het Deltagebied' en 'Ritme van de oceaan'.


Wachtlijsten in Gelderland

Er is een groot tekort aan ligplaatsen voor de pleziervaart in de Gelderse jachthavens. In vrijwel alle havens speelt het probleem en er ontstaan regelmatig flinke wachtlijsten. Dit laten meerdere havensmeester en havenverenigingen weten. "We kunnen dit wel een luxe-probleem noemen", zegt Erry Sardyn, havenmeester in Harderwijk. "We zien dat er in de afgelopen anderhalf jaar een andere markt is ontstaan", zegt Duncan Prein, havenmeester in Giesbeek.


Nederland vanaf het water

Houd je van een waterrijke vakantie, dan is Nederland een aanrader als bestemming. De mogelijkheden zijn eindeloos: van een cruise over het IJsselmeer langs allerlei leuke steden tot de onderwaterwereld bewonderen in Zeeland. Ontdek Nederland vanaf het water met deze tips van de ANWB.


Binnenvaartschip vaart op batterijen

De Alphenaar is afgelopen maandag officieel in de vaart genomen. Het is het eerste schip dat voor de aandrijving gebruik maakt van verwisselbare energiecontainers. De Alphenaar is een project van ZES en gaat varen voor Heineken. Aan boord van de Alphenaar staan twee ZESpacks. Dit lijken standaardcontainers, maar zijn gevuld met batterijen die dan weer vol zitten met groene stroom. Gedurende de vaart richting Moerdijk wordt de ene batterij gebruikt, een tocht die ongeveer zes uur duurt. De tweede container wordt gebruikt op de terugweg.


Een kijkje onder de brug

Op deze foto ziet u de brug over de Gelderse IJssel bij Doesburg. Officieel de Alexander Ver Huellbrug maar ook nog vaak de Doesburg brug genoemd. In de Waterkaarten app en in de ANWB Wateralmanak staat bij deze brug een doorvaarthoogte in het midden van 17,6 meter. Op de hoogteschaal op de foto is te zien dat de doorvaarthoogte op dat moment net iets meer dan 11 meter is. Best een groot verschil. Hoe zit dat ook alweer?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.