Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 38


Scheepvaartopleidingen in trek

De aanwas van nieuwe leerlingen op diverse scheepvaartscholen en -opleidingen is dit jaar gestegen. Op de scholen varieert de groei tussen de 6,5 en 23%. Met name de binnenvaartopleidingen zijn in trek.

Alle scholen noteren stijgingen in het aantal aanmeldingen. Onder andere het STC in Rotterdam groeit maar liefst 23%. Maritieme Academie in Harlingen zit 15% in de plus. Aan het Nova College Scheepvaart met vestigingen ook in Harlingen en IJmuiden groeit het aantal aanmeldingen iets minder met 6,5%. Het ROC Friese Poort meldt +11% in de scheepvaart gerelateerde opleidingen. En bijvoorbeeld ook de Enkhuizer Zeevaartschool ziet een toename in het aantal aanmeldingen voor de Kleine Zeilvaart, de bootsmansopleiding en de cursus zeilnaaien. De opleiding Grote Zeilvaart loopt op dit moment nog wat achter.


Bijna-aanvaring door hoge nood

'Persoonlijk ongemak mag niet ten koste gaan van de veiligheid op zee.' Dat schrijft het Tuchtcollege voor de Scheepvaart in een uitspraak over een bijna-aanvaring. Daarin speelt de toiletgang van een tweede stuurman een centrale rol. De zaak betreft een 'near miss' op 6 oktober 2020 tussen het Nederlandse general cargo ship Eeborg (145 meter) en de onder de vlag van Malta varende bulk carrier Flag Mette (229 meter). Het incident vond plaats in Deense wateren tijdens een dienst van de tweede stuurman als officer of watch. Toen de tweede stuurman nodig naar het toilet moest, verliet hij zijn positie en liet de uitkijk alleen op de brug achter. Het schip voer verder op de autopilot. Probleem: de uitkijk had geen instructies gekregen, verstond geen Engels en kon dus het radioverkeer niet volgen.


Klussen in de winterstalling

Het Boatyard Book is een praktisch klusboek svoor onderhoud, reparatie en refit van jachten. Speciaal voor al die klussen en projecten met uw schip aan of op de wal. Het boek begint met informatie die elke booteigenaar nodig heeft om goed voor zijn/haar schip te zorgen. Hoe klussen te begroten en in het jaar te plannen. Het Boatyard Book geeft advies hoe de beste jachtwerf te kiezen en verstrekt u essentiele informatie en ideeën voor alle soorten van klussen en projecten die u aan of op de wal kunt uitvoeren.

Aan bod komen onder andere:

  • Voorbereiding voor de stalling op de wal
  • Te water laten en uit het water halen
  • Onderhoud van romp en dek
  • Mast en tuigage
  • Onderhoud en reparatie van de zeilen
  • Motoronderhoud
  • Boordnetwerk en elektriciteit
  • Leidingen, afvoeren, tanks en gasinstallatie
  • Complexe projecten en eenvoudige klussen
  • Van motorrevisie, osmosebehandeling tot een complete refit

Zeilen met de auto?

Naast elektrische auto's worden er steeds meer hybride auto's verkocht. Auto's met een elektromotor én een brandstofmotor. Met slimme techniek wordt getracht om deze auto's zo zuinig mogelijk te maken, terwijl je de accu dankzij de brandstofmotor niet steeds moet opladen.

Eén zo'n truukje is om de brandstofmotor uit te zetten wanneer dat kan. In de nieuwe Hyundai Bayon doet men dat zelfs als je rijdt en het gas loslaat. De motor schakelt dan uit en rijdt zo ver mogelijk door tot er weer gas wordt gegeven of de snelheid te ver afneemt. Dit zonder motor rijden noemt men 'zeilen'. Op het dashboard toont men dit zelfs met een zeilbootje.


Gemeente springt niet bij

De gemeente Den Helder ziet geen aanleiding om de in geldnood verkerende stichting Bonaire te hulp te schieten. Na opgesomd te hebben wat er al gebeurt, stelt het college van Burgemeester en Wethouders op dit moment geen aanleiding te zien om een voorstel aan de raad te doen. Het college ziet op dit moment nu de restauratie loopt nog geen aanleiding de raad te adviseren een structurele bijdrage te verlenen.'

Vorige week nog schreven wij enthousiast over het historisch maritieme cluster in Den Helder rond de oude havens. In het zonnetje langs de kade krijg je als bezoeker echter niet mee dat het niet zonder slag en stoot gaat. Er zijn al de plannen van de gemeente om het nieuwe gemeentehuis in het gebied te vestigen, wat ten koste gaat van de ruimte voor de historische activiteiten. Nu blijken er toch ook financiële zorgen.


De Rooswijk

Op een koude winternacht in 1740 verging voor de kust van Engeland De Rooswijk, een fameuze VOC-Oost-Indiëvaarder volgeladen met handelswaar en zilver voor Nederlands-Indië. Bijna drie eeuwen lag het wrak op de bodem van de Noordzee, tot het werd opgegraven door een door Nederland geleid internationaal team van archeologen.

Wat transporteerde De Rooswijk precies en waarom ging het zo snel al zo dramatisch mis? Wie waren de opvarenden, waar kwamen ze vandaan en in wat voor maatschappij leefden ze? Op basis van de nieuwste onderzoekstechnieken, unieke opgedoken voorwerpen en uitgebreid historisch onderzoek naar de opvarenden vertellen de auteurs op meeslepende wijze het grote verhaal achter de ondergang van De Rooswijk.

U leest het in het boek Rooswijk 1740 van Laura van der Haar en Martijn Manders, Nederlands bekendste maritiem archeoloog en projectleider van de opgraving van de Rooswijk.


CBR versoepelt coronamaatregelen

Vanaf zaterdag 25 september versoepelt het kabinet de coronamaatregelen. Bij het CBR mogen vanaf die datum meer kandidaten tegelijk de ruimte voor het theorie-examen in. Dat is goed nieuws voor kandidaten voor de examens voor de verschillende vaarbewijzen. Immers als het CBR meer capaciteit beschikbaar heeft is er ook meer plaats voor de vaarbewijs examens. Ook is het dragen van mondkapjes op de examenlocaties niet langer verplicht. Bij examens en toetsen is het mondkapje nog wel verplicht. En het wordt stapsgewijs opgebouwd. De locaties gaan dus niet ineens weer op volle capaciteit draaien.


Waterstofproductie op zee

Langzaam aan wordt de Noordzee volgebouwd met windmolenparken. Afgezien van de diverse esthetische bezwaren die er tegen dergelijke parken zijn in te brengen is het vooral lastig dat midden op zee geen verbruikers zitten voor de opgewekte stroom en dat energie verloren gaat door de stroom over lange afstanden per onderzeese kabel te transporteren. En er is ook nog een verschil tussen momenten dat het waait en de momenten dat de verbruikers stroom nodig hebben. En naarmate de parken de komende jaren steeds verder uit de kust komen te staan nemen de afstandsverliezen dus ook toe en wordt het aansluiten van de parken ook steeds duurder.

Vandaar dat partijen nu komen met het idee om met de opgewekte stroom op zee waterstof te produceren. Om waterstof te maken is water en energie nodig. Beiden zijn bij een windmolenpark op zee voorhanden. En voor het transport naar de wal kan gebruik worden gemaakt van de gasleidingen die nu al naar productieplatformen lopen.

Zo'n 13 kilometer voor de kust van Scheveningen ligt het olie- en gasplatform Q13-A. Hier wordt binnenkort voor het eerst geëxperimenteerd met de productie van waterstof op zee. Deze groene waterstof wordt gemaakt van duurzaam opgewekte elektriciteit en zeewater.


Kalenders voor 2022

De nieuwe kalenders van Beken of Cowes voor volgend jaar verschijnen volgende maand. Wij hebben al enkele beelden mogen zien en de kalenders worden weer heel mooi. Het is vanaf vandaag mogelijk om vast vooruit te bestellen. Zodra de kalenders dan binnen zijn gaat uw bestelling op de post. U weet dan zeker dat u de kalender voor volgend jaar op tijd in huis heeft en u helpt ons natuurlijk om de juiste aantallen te bestellen. En de uitgever kan dan beter inschatten hoeveel van welke kalender te drukken. 

Er komen dit jaar drie verschillende kalenders van Beken of Cowes:

  1. Beken Beauty of Sail
  2. Beken Classic
  3. Beken Yachting

Varende Caravan populair

De meest bijzondere vaartuigen passeerden al in de Vaarwijzer Nieuwsbrief. Varende campers, scheepjes van karton en ooit zelfs een van chocolade. De varende caravan hoort ook in dit rijtje thuis, maar in tegenstelling tot vele anderen is dit een serieus product dat gewoon te koop is. Hoewel er naar onze mening niet echt sprake is van een caravan die kan varen, maar veel meer van een trailerbare boot die ook als caravan is te gebruiken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.