Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 43

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Online aanmelden brug- en sluisbediening

 Bij steeds meer bruggen en sluizen bestaat al langer de mogelijkheid om te passeren door middel van 'bediening op afroep'. Vanaf 1 november kunnen schippers hun wensen voor extra openingen en passages voortaan online doorgeven. Daardoor is het mogelijk om de vaarroute en de laad- en losmomenten vooraf zo nauwkeurig mogelijk in te plannen. Ook de recreatievaart kan gebruikmaken van het systeem.

Bij de aanmelding dient onder andere vermeld te worden voor welk object de bediening wordt aangevraagd. Uiteraard is ook het tijdstip van passeren van belang. Rijkswaterstaat plant de aangevraagde bediening zo goed mogelijk in. In enkele gevallen kan het voorkomen dat een ander tijdstip wordt voorgesteld.

Het gaat dus in principe om openingen buiten de normale bedieningstijden, zoals genoemd in bijvoorbeeld de ANWB Wateralmanak of in de Waterkaarten app. Of openingen in tijden dat de brug of sluis alleen op afroep bediend wordt. En is daarmee dus ook geen vervanging voor het aanvragen van een reguliere opening via bijvoorbeeld de marifoon. Het online aanmelden is dus  voornamelijk een aanvulling om het de schippers makkelijker te maken.

De Hoge Gouwespoorbrug bij Gouda in de Staande Mastroute is bijvoorbeeld zo'n brug die alleen op bepaalde tijden opengaat en buiten het seizoen dan alleen op afroep. Voorheen moest u op een specifieke tijd bellen om u voor een opening aan te melden. Dat kan vanaf 1 november dus gemakkelijk en snel online.


Bijmengen biodiesel voorlopig van tafel

De verplichte extra bijmenging van biodiesel voor de binnenvaart is voorlopig van tafel. Dat heeft minister Barbara Visser besloten. Volgens de bewindsvrouw is er nog te weinig bekend over de risico's die bij het bijmengen van met name afgewerkte frituurolie (FAME) voor scheepsmotoren betekenen. Vanuit diverse belangenorganisaties van de binnenvaart wordt al langer 'strijd gevoerd' tegen de verplichting om extra biodiesel bij te mengen.

Bunkeraars vrezen vernietiging

De Nederlandse leveranciers van brandstof aan de binnenvaart vrezen voor hun voortbestaan door de manier waarop het kabinet nieuwe eisen wil invoeren om de CO2-uitstoot terug te brengen. Volgens branchevereniging NOVE dreigen 'desastreuze gevolgen' voor de Nederlandse binnenvaart-leveranciers en zal 70 tot 80% van de omzet naar de buurlanden België en Duitsland verschuiven als het beleid niet wordt bijgesteld.


Isolijnen

Een isopleet of isolijn is een lijn die punten met een gelijke waarde met elkaar verbindt (isos is Grieks voor 'gelijk', en plèthos voor 'grootte' of 'omvang'). Er zijn verschillende soorten, zoals een dieptelijn: een uiterst handige variant om beschikbaar te hebben voor het navigeren in kustwateren. Van de Nederlandse landmeter Pieter Bruinsz weten we dat hij in 1584 al dieptelijnen intekende op een kaart van het Spaarne. De bekendere ingenieur Nicolaas Cruquius maakte later op die wijze de dieptes van de rivier de Merwede zichtbaar. In 1702 publiceerde Edmund Halley een kaart met een geheel nieuw soort lijnenspel, namelijk die van de magnetische variatie.

Het gebruik van isolijnen is door de geschiedenis heen op verschillende momenten door meerdere mensen heruitgevonden. Zo bestaan er ook isothermen (temperatuur), isohyeten (neerslag) en isotachen (windsnelheid), om er een paar te noemen. Hoogte- en dieptelijnen zijn vanaf het begin van de negentiende eeuw gemeengoed geworden bij topografische diensten in Europa. Als je weerberichten bekijkt op televisie of internet, dan ben je bekend met isobaren. Dat zijn de isolijnen die punten met elkaar verbinden waar op een gegeven moment een gelijke luchtdruk is. Luchtdruk wordt vaak uitgedrukt in hoeveelheid bar, vandaar de naam van de lijn.

Dit is een tekstfragment uit het informatieve boek Honderd Maritieme Uitvindingen.


Motorboot Sneek terug

Na drie afgelaste edities vanwege de corona-pandemie is het op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november eindelijk weer zover! Motorboot Sneek keert dan na twee jaar terug op de watersportagenda. De grootste motorbootshow van Noord-Nederland pakt flink uit bij haar rentree in het eerste weekend van november. Ruim 400 nieuwe en jong gebruikte jachten kijken in de watersporthoofdstad van Nederland uit naar een nieuwe eigenaar.


Nederlands grootste superjacht

De Y721 komt steeds dichterbij de afronding. Dit 127-meter lange superjacht is het grootste ooit in Nederland gebouwd. Oceanco bouwt het zeiljacht voor Amazon-oprichter Jeff Bezos. Het verhaal gaat dat hij daarnaast ook nog een ondersteuningsvaartuig van 75 meter lang laat bouwen.

De rijken der aarde nemen graag veel speeltjes mee aan boord, maar die nemen natuurlijk wel kostbare ruimte in. Vandaar dat een supportvessel als varende opslag voor jetski's, surfboards, tenders en soms zelfs kleine duikboten dan wel zo handig is. Het moederschip kan dan in afmetingen 'beperkt' blijven zodat er meer havens bereikbaar blijven. Zij die het kunnen betalen hebben zo ook hun kopzorgen en gelukkig dat het de Nederlandse jachtbouwers zijn die vaak gevraagd worden een oplossing te bedenken.

Project Y721 is overigens straks niet het grootste zeiljacht ter wereld. Dat is en blijft het superjacht met de naam A. Niet te verwarren met motorjacht A. De lengte  van zeiljacht A bedraagt maar liefst ruim 142 meter.

Regelmatig verschijnen berichten over de oplevering van nieuwe superjachten. Buiten een paar foto's en afmetingen zijn vaak weinig details bekend. Zelfs de naam is niet meer dan 'Project' gevolgd door een getal of een term. Die superjachten worden niet zomaar gebouwd. Wie zijn die mensen die de Nederlandse jachtbouwers bezighouden? Dataplatform Pointer van KRO-NCRV vroeg zich dat eind 2020 ook af en maakte een database van alle superjachten gebouwd voor miljardairs tussen 2000 en 2020. Schuttevaer zet de opvallendste op een rijtje en voegt er ook eentje aan toe.


Gezamenlijk Groot Pleziervaartbewijs halen

Er zijn steeds meer scheepseigenaren die met veel plezier aan boord wonen maar het varen met hun schip nog niet onder de knie hebben. In een gezamenlijk project met ScheepsWijs en de liggers wil Stichting Erfgoedhavens Rotterdam daar wat aan doen.
Het is voor elk schip goed als er mee gevaren wordt. Dat geldt ook voor een schip waar je op woont. Maar hoe kom je aan de benodigde ervaring? Misschien heb je zelfs het Groot Pleziervaartbewijs nodig? Als je schip langer dan 25 meter is, mag je zonder dat papier niet het water op. In de Erfgoedhavens van Rotterdam liggen steeds meer scheepseigenaren die heel graag willen varen, maar dat niet kunnen of niet mogen. Dat is niet goed voor de haven en niet goed voor het behoud van de historische schepen.


De paalsteek, de platte knoop, de trompetsteek – iedere zeiler, surfer of visser doet er goed aan de belangrijkste knopen te beheersen. Welke knoop kunt u snel losgooien als het moet, welke houdt het eeuwig? Hoe knoopt u een tent vast tegen een storm en een boot veilig aan de steiger? De Knopenbox biedt het antwoord op deze en nog vele andere vragen rond de 24 meest gebruikte knopen en steken. En u kunt de knopen meteen zelf oefenen met de bijgevoegde ring en twee lijnen. Een ideale oefenset om u tot een knopenexpert te maken. En heel erg leuk om kado te geven.


Hoe diep is de Oceaan?

Er zijn minder mensen op het diepste punt van de Stille Oceaan geweest dan er op de maan hebben gelopen. En langzaam aan realiseren wij ons dat wij eigenlijk minder weten van de diepten in de Oceanen dan van de ruimte.
Op Reddit kwamen wij een informatieve video tegen die heel duidelijk laat zien hoe onmetelijk diep de oceanen en vele zeeën eigenlijk zijn. Wist u dat de Oostzee, Zwarte Zee en bijvoorbeeld de Middellandse Zee vele malen dieper zijn dan onze eigen Noordzee? En hoewel diep dat niet in verhouding staat tot de absolute diepten van de Stille Oceaan.


Robot wedstrijdboeien

De technologie in de zeilsport staat nooit stil en wordt steeds slimmer. Zo is er tegenwoordig een zelf positionerende boei die je met een app op je telefoon bedient. Waar dat goed voor is, leest u op de site van Zeilwereld ...


Beken kalenders 2022

De nieuwe kalenders van Beken of Cowes voor 2022 zijn werkelijk schitterend. Mooie actiefoto's van de wedstrijdbanen en andere zeilevenementen van het afgelopen jaar. Leuk om (aan uzelf) kado te doen.

Wacht niet te lang met bestellen. De ervaring van voorgaande jaren laat helaas zien dat de kalenders ook bij de uitgever op kunnen raken en het is natuurlijk jammer als de kalender van uw keuze dan net niet meer leverbaar is.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 42


Zonnetje schieten

Als u op de evenaar staat beweegt u met een snelheid van dik 1.600 km/uur. Max Verstappen doet u het niet na. Of eigenlijk wel, want als hij daar met u zou staan dan beweegt hij ook net zo snel als de aarde om haar as draait. Maar wist u dat u dit gegeven kunt gebruiken om uw positie te bepalen. Zonder GPS of kaartplotter, maar gewoon met rekenmachine en enkele tabellen. En natuurlijk met een sextant. Dat bijzondere instrument dat generaties zeevarenden voor u ook al gebruikten.

Hoe dat te doen leert u in het nieuwe boek The Practical Guide to Celestial Navigation.


Zelf de diesel onderhouden

Zit het vaarseizoen er voor u al op? Staat uw schip wellicht al weer hoog en droog op de kant? Is de motor al winterklaar? Het is dé tijd van het jaar om extra aandacht te besteden aan het onderhoud van uw kostbare bezit. De scheepsdiesel is dan zeker een onderdeel dat wat extra aandacht verdient zodat deze de winter goed doorkomt en u volgend seizoen niet in de steek laat.

Het onderhoud van de dieselmotor is prima zelf te doen. Een motor winterklaar maken bestaat uit een paar logische stappen en als u het één keer heeft gedaan kost het in principe niet meer dan een middag werk. De doe-het-zelf video gids van Meindert Giessen is een zeer goed hulpmiddel als u zelf het onderhoud aan de motor wilt doen of wilt begrijpen wat de monteur allemaal doet om het voor u te doen. De video's op de DVD gaan verder dan enkel het winterklaar maken van de motor. Ook het dagelijks onderhoud en de controle voor vertrek komen uiteraard aan bod. Evenals het zelf opsporen van de oorzaak van storingen en het verhelpen daarvan.

De video's kunt u afspelen op uw computer of met een DVD speler op de TV.


De Drait koopt werf en verhuurvloot

Tien luxe kajuitmotorjachten, de 19 ligplaatsen omvattende haven, de jachtbouwhal, de winterberging en de bedrijfswoning van Jachtcharter Klompmaker van Bouwe en Margreet Klompmaker in Woudsend komen per 1 november 2021 in handen van Anne Bloemhoff van Yachtcharter De Drait BV in Drachten. Deze grote jachtverhuurder heeft er met Woudsend een derde charterbasis bij, naast die in Drachten en het Duitse Brandenbrug an der Havel. Met de tien schepen van Klompmaker heeft De Drait straks 77 motorjachten in de vaart, naast nog een partij sloepen. Het is daarmee het grootste motorbootverhuurbedrijf van Friesland.


24 uur in een reddingsvlot

Twee van collega's van het blad Zeilen, Vincent Bakker en Peter Schermer, brachten 24 uur door in een reddingsvlot. Dat deden zij voor een artikel dat in Zeilen 11/2021 verschijnt. Hoe is het om 24 uur in een vlot op redding te moeten wachten? Ben je er wel klaar voor, als puntje bij het paaltje komt? En voorziet die zorgvuldig voorbereide grabbag in je basale behoeften als je hem ineens echt nodig hebt? Zeilen probeerde het zondag 5 september uit, zodat jij het niet meer hoeft te doen.


600 aanmeldingen voor 34 ligplaatsen

Een notaris gaat door middel van loting bepalen wie in aanmerking komt voor een ligplaats in de vernieuwde haven in Heemstede. Er zijn 34 plekken beschikbaar, maar liefst 573 booteigenaren hebben zich aangemeld. Afgelopen jaar werd de haven verbouwd. Er zijn steigers, nieuw groen en meer ligplaatsen gekomen. De vraag naar ligplaatsen is groot, maar de enorme belangstelling voor de haven in Heemstede, heeft de gemeente duidelijk verrast.


Opleiding dekman krijgt vorm

In overleggen met de overheid en opleiders zijn de contouren van de nieuwe bemanningsregeling voor de binnenvaart nu aardig zichtbaar geworden. De implementatie van de Richtlijn in Nederlandse wet loopt evenwel vertraging op en wordt pas vlak voor de zomer verwacht. Dat betekent dat we in ieder geval bij de komende seizoenstart van start gaan onder de oude, nu geldende regels.

Het CBR zal namens de overheid opleidingen voor de deksman gaan goedkeuren. De goedkeuringsprocedure wordt nu opgetuigd. De overheid is akkoord gegaan met de door de BBZ voorgestelde mogelijkheid om een deel van de opleiding aan boord plaats te laten vinden.


En Zeilbewijs waarschijnlijk behouden

De invoering van de nieuwe opleidingseisen voor de binnenvaart (zie ook hierboven) heeft heel wat voeten in de aarde. Het gerucht gaat namelijk dat specifieke Nederlandse vaarbewijzen mogelijk moeten verdwijnen. Het zeilbewijs blijft waarschijnlijk behouden, zij het dat de Aktewateren (Rijn, Lek, Waal en Pannerdensch Kanaal) alleen toegankelijk zijn met een Grootvaarbewijs. Gekeken wordt ook nog naar een oplossing voor de Westerschelde.

Meer lezen over de nieuwe Europese regels ...


Heesens krachtigste superjacht ooit

Het is de naam van een film van James Bons en het belooft bijna net zo veel actie. Project SkyFall is Heesens krachtigste superjacht ooit. Het krachtigste superjacht ooit door Heesen Shipyards gebouwd, ligt sinds enkele dagen in loods negen van de werf in Oss klaar voor afbouw. Daarna verlaat Project SkyFall (YN 19959) de werf in het voorjaar van 2023 voor intensieve proeven op de Noordzee, waarna het wordt opgeleverd aan de klant.


Italianen kenden Amerika voor Columbus

Columbus wist op zijn reis naar het westen dat hij daar land kon verwachten. Dat zegt de Italiaanse historicus Paolo Chiesa na het bestuderen van het boek Cronica universalis, geschreven rond 1345. Daarin vermeldt de auteur, de Milanese monnik Galvaneus Flamma, een land in het westen dat hij Marckalada noemt. Dat is ruim anderhalve eeuw voor Columbus vertrok.


Lekker oefenen

Tijdens het leren is herhaling heel erg belangrijk om de leerstof uit de boeken ook te onthouden en vooral om deze ook toe te kunnen passen. Op het examen Klein Vaarbewijs moet u bijvoorbeeld de vaarregels kunnen toepassen op vragen die gaan over situaties die u op het water kunt tegenkomen. Twee schepen naderen elkaar, de één een klein zeilschip met de zeilen over bakboord en de andere een kleine motorboot. Wie van deze twee heeft voorrang? 

In de Examentraining van de ANWB staan enkele duizenden vragen over de complete leerstof voor de examens Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2. Essentieel om het geleerde uit het boek of cursus te oefenen en te herhalen. De software geeft duidelijke feedback zodat u ziet welke onderwerpen u goed beheerst en welke onderwerpen nog wat extra studie vragen. Zo gaat u goed voorbereid naar het examen bij het CBR.

Maar ook als u al jarenlang vaart kan het nooit kwaad om uw kennis eens te toetsen. Hoe zat dat ook al weer met dat grote vrachtschip dat een haven wil uitvaren. Ik hou toch stuurboordswal. Heb ik dan niet voorrang?. U moet keren in een vaarwater dat te smal is om in één keer rond te gaan. Hoe kunt u zo kort mogelijk draaien? De voorliggende kompaskoers is 020°. Er staat een oostelijke stroom. Ten gevolge van de stroom wordt u 10° naar stuurboord weggezet. Welke koers moet u in de kaart zetten? In de waterkaart staat bij deze brug aangegeven: H 30; brughoogten in dm boven kanaalpeil: KP = NAP + 2 dm. Bij de brug hangt een peilschaal, waarop u afleest dat het waterniveau in het kanaal NAP - 2 dm is. Uw schip is 2,80 meter hoog. Hoeveel speling houdt u over?

Deze en nog enkele duizenden andere vragen vindt u in de ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs. Geen zin om achter de computer te gaan zitten om te oefenen. Geen nood, de inbegrepen online versie van de examentraining werkt ook op tablet of smartphone. En geen zin om online te oefenen; probeer dan eens één van de speciale app'jes voor de iPhone

De Examentraining van de ANWB is bedoeld als aanvulling op het Cursusboek van de ANWB, maar is ook prima te gebruiken als aanvulling op een ander leerboek of (online) cursus. Alleen de training van de ANWB bevat zo veel oefenvragen én een slim algoritme waarmee u onbeperkt oefenexamens kunt genereren en oefenen. En bij de lastigere vragen geeft de training u ook een toelichting op het antwoord en komt u er niet uit dan is de helpdesk ook voor inhoudelijke vragen beschikbaar.


Behoudsorganisatie BKPJ stopt

Met de opheffing van de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten (BKPJ) is de Vereniging Klassieke Scherpe Jachten (VKSJ) nu de enige behoudsorganisatie op het gebied van scherpe zeiljachten. Er varen op dit moment zo'n 230 klassieke jachten onder de vlag van de VKSJ. De VKSJ organiseert allerlei evenementen waar klassieke jachten zich presenteren en houdt zich ook bezig met onderlinge kennisuitwisseling onder de eigenaren, onder andere op het gebied van restauratie.

Tot ongeveer tien jaar geleden werden polyester jachten niet tot de VKSJ toegelaten. Zo ontstond een nieuwe behoudsorganisatie, de BKPJ. De eerste polyester jachten kwamen meer dan zestig jaar geleden in Nederland op de markt en inmiddels wordt ook binnen de VKSJ erkend dat hier klassiekers onder schuilen. Beide verenigingen werkten steeds nauwer samen en deelden de laatste jaren hun activiteitenprogramma. Omdat het de BKPJ niet lukte om een nieuw bestuur bijeen te krijgen, heeft de vereniging zichzelf opgeheven. Zo'n veertig oud-leden van de BKPJ zijn met hun schepen lid van de VKSJ geworden.


Allianz Regatta naar Almere

Het is nu officieel: de Allianz regatta verhuist van Medemblik naar Almere waar het Watersportverbond, overstag voor aanzienlijke financiële steun van de provincie Flevoland, een nieuw watersportevenement gaat optuigen: de Dutch Waterweek. Bedoeling is dat in de zuidelijke kom van het IJsselmeer/Markermeer vanaf volgend jaar gezeild zal worden op het hoogste niveau. De gemeente Medemblik, dat sinds 1985 onderdak bood aan het internationale zeilevenement, laat weten wel even te moeten slikken nu de regatta verdwijnt. Anderen reageren furieus.

Het is echt onbegrijpelijk dat men kiest voor deze nieuwe locatie, reageert Pieter Kok, bestuurslid van Team Medemblik, furieus.

Onduidelijk is of het vertrek van de regatta ook het vertrek van het topsport zeilcentrum betekent. Er zou nog gezocht worden waar Nationaal Trainingscentrum van het Watersportverbond kan komen.


De complete schipper

The Complete Yachtmaster is een bestseller sinds de eerste druk en hét standaard werk voor schippers die leren voor RYA Yachtmaster. In de compleet bijgewerkte en net verschenen nieuwe 10e druk brengt Tom Cunliffe alle noodzakelijke kennis samen in één boek. Hij leert u wat iemand een goede schipper maakt en gaat uitgebreid in op de theorie en praktijk van het zeilen, de zeiltrim, goed zeemanschap en nauwkeurige navigatie. Uiteraard komen ook kaartplotters, computers en meteorologie aan bod. En wordt aandacht besteed aan de voorbereidig op zwaar weer, de stabiliteit van een jacht en hoe te handelen in noodsituaties.

Noodzakelijk als u leert voor RYA Yachtmaster, maar ook ervaren en minder ervaren schippers zullen zeker veel opsteken van dit mooie en rijk geïllustreerde boek. De ervaring en kennis van die Cunliffe met dit boek overbrengt maken u tot een meer complete schipper dan u nu al bent.


Nederland tegen Engeland

Het is geen voetbal en al helemaal geen wedstrijd. Het is echter wel een feit dat in Watersportland Nederland er toch minder watersporters rondvaren dan in het Verenigd Koninkrijk en dat er wereldwijd nog vele malen meer schippers zijn die Engels als moedertaal of als tweede taal spreken. Dat simpele gegeven maakt dat er ook vele malen meer Engelstalige watersportboeken verschijnen dan Nederlandstalige. 

Vaarwinkel verkoop al vele jaren een groot aantal Engelstalige watersport- en scheepvaartboeken naast het aanbod aan boeken in het Nederlands. Dankzij de samenwerking met OneOcean en Bookharbour in Engeland kunnen wij u deze boeken rechtstreeks uit het magazijn in Engeland leveren. En dat bijna net zo snel als boeken die vanuit Nederland worden verstuurd. En dat tegen dezelfde lage verzendkosten ! Bestellingen boven de 50 euro versturen wij binnen Nederland zelfs gratis. Ongeacht of het boek dus uit Engeland moet komen. Vaarwinkel is de grootste online watersportboeken verkoper van Nederland en mede daardoor hebben wij deze voordelige afspraken kunnen maken.

De komende tijd zullen wij het aanbod van Engelstalige boeken in de Vaarwinkel flink uitbreiden. Hiermee willen wij u een zo breed mogelijke keuze geven en maken wij het bestellen van deze boeken uit Engeland ook betaalbaar.

En kunt u een bepaald boek (nog) niet vinden; neem dan even contact op. Wij kijken dan hoe wij u toch kunnen helpen.



aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.