Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 47

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Morgen vrijdag de 26e is zogenaamde 'Black Friday'. Een traditie die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Doe er uw voordeel mee !
Dit jaar houden wij het eenvoudig. Tien procent kassa korting op alles bij een minimale bestelling van 30 euro. U kiest dus zelf uit wat u wilt bestellen en wij verrekenen de korting bij de kassa als u de hierboven getoonde kortingscode gebruikt.

En speciaal voor de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief werkt de kortingscode al vanaf deze donderdagavond 18:00.


Drukte in beeld

Met windturbines, zandwinning en drijvende zonneparken lijkt er weinig ruimte over op de Noordzee. Maar hoe vol is het daar eigenlijk? Promovendus Solange van der Werff ontwierp met haar team van de TU Delft een gedetailleerde kaart van de drukte op de Noordzee. Alle scheepvaart in vier maanden tijd is met behulp van AIS (Automatisch Identificatie Systeem) erin verwerkt. Speciaal voor de redactie van Zeilen maakte ze ook nog een kaart van enkel de pleziervaart.


Lachend naar Walhalla

Er heerst veel valse romantiek over de 'echte' Vikingen. De mythe bestaat uit clichés: gehoornde helmen, Walkuren, berserkers. Maar wat is daarvan waar? In Lachend naar Walhalla worden feiten en fictie over de Vikingen besproken en wordt hun ware aard gepresenteerd. Dat doet hoogleraar en Tolkienkenner Tom Shippey door de waarde van de Oudnoordse literatuur af te wegen tegen archeologische vondsten en de bronnen van slachtoffers.

Tom Shippey duikt in de psychologie en de denkwereld van de Vikingen. Hun saga's en legenden worden gekenmerkt door heldhaftige sterfscènes, doodsliederen en grimmige humor. De manier waarop deze noorderlingen naar de dood keken doet tegenwoordig vreemd aan. Was het juist het geloof in de heroïsche dood de reden waardoor de Vikingen zo lang succesvol waren tegen vaak sterkere tegenstanders? Met Lachend naar Walhalla wordt een eerste aanzet gedaan om de Vikingen te doorgronden. Dat doet Shippey met kennis, humor en verve.


De meeste van ons gaan het water op om te ontspannen en voor hun plezier. Zeg maar 'om je zorgen achter je te laten'. Dan moet de boot en het varen natuurlijk niet zelf reden zijn voor nieuwe zorgen. Daarom is het zaak om goed voorbereid het water op te gaan. De laatste tijd verschijnen er veel boeken die u daarbij helpen. Zowel de beginnende als de meer ervaren watersporter vindt in deze boeken bruikbare en praktische informatie.

'Zorgeloos varen' maakt beginnende watersporters wegwijs in de wondere wereld van het varen. Waarom hebben boten bepaalde vormen, waar zijn ze van gemaakt, wat voor onderdelen zitten er op en aan, wat kan er stuk gaan? Wat komt er allemaal bij kijken als je een boot gaat kopen of huren en als je er voor het eerst mee gaat varen? Zorgeloos varen laat zien hoe leuk varen is; soms heel gemakkelijk en soms verdraaid lastig. Met de kennis in dit boek heb je een uitstekende basis voor een leven vol vaarplezier.

In 'Zeilen zonder zorgen' leren zeilers op jachten met een kleine bemanning hoe je een leuke, veilige en ontspannen zeiltocht kan maken. Speciaal toegespitst op stellen die samen varen, solozeilers of opstappers, behandelt dit boek stap voor stap alle manoeuvres en handelingen aan boord van een zeiljacht. Van zeilen hijsen, reven, zonder problemen in de haven manoeuvreren tot ankeren, en alles daartussenin. Met de handige tips en oplossingen uit dit uitgebreide naslagwerk ben je verzekerd van zeilen zonder zorgen!

'Handboek motorboot varen' biedt alle kennis die je als motorbootvaarder nodig hebt om alleen of met z'n tweeën te gaan varen. Het boek behandelt stap voor stap alle voorkomende manoeuvres en handelingen en geeft uiterst bruikbare tips en oplossingen om deze makkelijk, overzichtelijk en zonder stress te laten verlopen. Naast een groot aantal verhelderende tekeningen vind je in dit boek QR-codes naar handige instructievideo's die laten zien hoe alles er in de praktijk uitziet. Van aan- en afmeren tot ankeren en in de haven manoeuvreren, en alles daartussenin – met de handige tips uit dit zeer uitgebreide naslagwerk blijft het voor iedereen aan boord leuk, veilig en ontspannen.

Met het boek '35 Toertochten voor motorboot en sloep' heeft Frank Koorneef al voor u uitgezocht wat de mooiste vaartochten van Nederland (en een paar in België) zijn. Met heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is dit boek een echte publieksfavoriet. De vaartochten zijn geschikt voor dagtochten en meerdaagse tochten van verschillende lengte. Een onmisbare gids aan boord van elke motorboot en sloep. In deze nieuwe editie zijn de gps-routes voor onderweg te downloaden voor je navigatie-app of kaartplotter.


Sport Vlaanderen zet in op de toekomst

Elke beleidsperiode geeft Sport Vlaanderen de federaties de kans om naast hun basiswerking in te zetten op innovatie en laagdrempelig sporten. Vlaanderen trekt heel bewust de kaart van innovatie. De regering wil initiatieven realiseren die origineel en vernieuwend zijn, om het bestaande vrijetijdsaanbod te verruimen en te verdiepen. Op die manier wil ze meer mensen bereiken en aanzetten tot sportieve vrijetijdsbesteding. Voor de periode 2021-2024 zet WWSV in op verschillende innovatieve projecten, zoals Geopeddel, Golf van Verandering en Foil Class.

Naast innovatie zet men in op laagdrempelig. Laagdrempelige sporttrajecten zijn trajecten waarbij initiatieven genomen worden die de niet-georganiseerde, licht- of andersgeorganiseerde sportparticipatie promoten. Met andere woorden: projecten die het diversiteitsbeleid van de sportfederatie en haar sportclubs bevorderen, maar ook projecten waarbij de focus ligt op het wegwerken van drempels die voor bepaalde doelgroepen de weg naar het reguliere sportaanbod belemmeren.


Laat zien wat je van plan bent

Iemand postte een verhaaltje op Facebook. Over een hachelijke situatie tussen een jacht en een veerboot. Schrijver Eric de Groot las de post en bij toeval kwam dat ter sprake op de brug van een veerboot, twee dagen later, toen hij daar werd uitgenodigd tijdens een overtocht naar Terschelling.

Eric de Groot is schrijver van het zeer lezenswaardige boek Het Fransche Gaatje; vrijf kolderverhalen over geulen op het Wad.


Tip van Sinterklaas

Bestel nu de leerzame Knopenbox. Leuk voor jong en oud en beslist een leuke verrassing op pakjesavond. Bestel nu dan heeft u de box voor 5 december in huis.

Zwarte, gekleurde en roetveeg Pieten. In alle soorten en maten. De oplettende kijker zag dat er dit jaar vooral heel veel nieuwe Pieten aan dek van de pakjesboot stonden. Al die nieuwe Pieten moesten natuurlijk voor vertrek uit Spanje nog knopen leren maken. Met als gevolg dat de voorraad van Knopenboxen dit jaar bijna op is. Gelukkig hebben wij nog een aantal exemplaren weten veilig te stellen. Er komt wel weer nieuwe voorraad, maar de fabrikant laat ons weten dat deze pas de week voor Kerst verwacht wordt. Daarom; bestel snel want op is voorlopig even op!


Een onontdekt verleden

Het is vroeg in de ochtend op 15 september 1778 wanneer de haven van Willemstad (Curaçao) wordt opgeschrikt door een reeks luide knallen. De lucht vult zich met een regen van houtijzer en menselijke lichaamsdelen. Matrozen op verschillende schepen springen uit paniek overboord. Anderen zien dat het niet hun schip is dat ontploft. Wat er precies is gebeurd? Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie. En wat ligt er daar nog meer verborgen op de Caraïbische zeebodem?


Zandhonger en verzilting

De rijksoverheid grijpt in bij het baggeren in de Waddenzee en op het IJsselmeer. Vanaf volgend jaar wordt geen zand meer onttrokken bij het vaargeulonderhoud in de Waddenzee, want dat leidt enkel tot extra zandhonger.

Dat antwoordt minister Barbara Visser van infrastructuur en waterstaat op een vraag van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema over houdbaarheid van het baggersysteem. De invloed van baggeren op het kwetsbare natuurgebied staat al langer ter discussie. Aan de zuidkant van de Afsluitdijk zet minister Visser een rem op het uitbaggeren van de vaargeul tussen Kornwerderzand en Urk. Daar speelt een ander probleem.


De trompetkalkkokerworm

De trompetkalkkokerworm maakt watersporters het leven zuur en het diertje lijkt Zeeland steeds leuker te vinden. Het is een 'prachtig beestje', maar níet als-ie in de buurt van havens komt. De trompetkalkkokerworm rukt op. Bij watersportvereniging Herkingen, aan de noordkant van de Grevelingen, hebben ze al jaren last van de worm die complete riffen van kalkbuisjes maakt. Maar het diertje laat zich op steeds meer plaatsen zien. Oók in de Oosterschelde. De club uit Herkingen onderzoekt hoe wijd verspreid het probleem is.


We vertrouwen de laatste jaren steeds vaker blindelings op de moderne techniek, maar voor een veilige en leuke zeiltocht is basiskennis over veilig varen nodig. Wat doet u als de gps of plotter een black-out heeft? Wat doet u als u midden op zee bent vastgelopen? Hoe redt u het leven van een bemanningslid als de hulpdiensten mijlenver weg zijn?

De 'Zeilen veiligheidsgids' staat vol met de kennis en praktische tips die elke schipper moet weten om uit een noodsituatie te komen. Man overboord, brand, lekkage, problemen met de mast of de zeilen, stormtactiek, EHBO en nog veel meer.

Geschreven door ervaren reddingbootschippers en medisch specialisten. U leert snel wat u moet weten om uzelf te redden op het water én om noodsituaties te voorkomen. Midden op het water bent u uw eigen 'back-up'. Dus dan moet u wel weten wat te doen.

Prachtig geïllustreerd en conform de nieuwste inzichten van internationale reddingsorganisaties. Een nuttig en praktisch boek. Voor uzelf of om kado te doen.


Elektriciteit aan boord

Volgende week verschijn een compleet nieuwe en herziene editie van het boek Elektriciteit aan boord. Eindelijk is er dan weer een goed book over elektriciteit en het boordnetwerk in het Nederlands.

Maar .... volgende week is Black Friday al weer voorbij. Daarom bieden wij u nu vast de mogelijkheid om vooruit te bestellen. U kunt dan toch de kortingscode bovenin de nieuwsbrief gebruiken. Zodra het boek dan volgende week leverbaar is gaat uw bestelling op de post.


Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 46

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Examens recreatievaart tijdelijk uitgesteld

Plotsklaps besloot het CBR deze week om de komende weken geen theorie-examens meer af te nemen voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs. Kandidaten die deze week op zouden komen kregen al bericht dat hun examen niet door kon gaan.

Zoals bekend heeft het kabinet de coronamaatregelen aangescherpt. Naast het gebruik van mondkapjes en schermen, zijn we nu ook weer verplicht anderhalve meter afstand te houden. Dat betekent dat er helaas minder mensen tegelijk theorie-examen bij het CBR kunnen doen. Vanwege het seizoen kiest het CBR er voor om de geplande theorie-examens recreatievaart voor de komende drie weken uit te stellen. Het gaat om circa 4.200 theorie-examens. Dat geeft in principe voldoende ruimte voor de theorie-examens voor de diverse rijbewijzen en de examens voor de beroepsdiploma's. Ook de praktijkexamens gaan door.

Kandidaten van wie het theorie-examen niet doorgaat krijgen voorrang bij het reserveren van een nieuwe datum. Kandidaten die in de knel komen omdat zij het vaarbewijs wel voor hun beroep nodig hebben of die bijvoorbeeld in het buitenland wonen en speciaal voor het examen naar Nederland zouden komen moeten contact opnemen met het CBR, zodat er naar een oplossing kan worden gezocht.


Bezwaar tegen prijs doorvaartvignet

Het doorvaartvignet, waar iedereen die in of door Amsterdam wil varen over moet beschikken, gaat geen twintig maar veertig euro kosten. Daar kwam het regioteam Noord-Holland zuid van het Watersportverbond bij toeval achter via een bericht aan de Raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water (MLD). Amsterdam wil het doorvaartvignet invoeren om het scheepvaartverkeer in Amsterdam te monitoren. Dat het doorvaartvignet er komt, is al langer bekend. Echter de intentie was om dit tegen kostprijs te verstrekken, welke tot nu werd geschat op twintig euro met een levensduur van drie jaar.

De geplande invoering stond aanvankelijk gepland voor medio 2019, maar logistieke problemen bij de verstrekking leidde tot meerdere malen uitstel. De invoerdatum staat nu gepland voor 2022. Nog altijd is echter niet bekend hoe het doorvaartvignet te verkrijgen zal zijn. Wij schreven daar ook al eerder over.

Wat leert bovenstaande bericht ons?

Er waren eerder al problemen bij de gewenste snelle invoering door de gemeente Amsterdam. Diverse partijen hebben de gemeente ook gewaarschuwd. Gelukkig ging het in seizoen 2021 op het laatste moment toch niet door. Nergens blijkt dat de eerdere problemen nu wel opgelost zijn. Dus dat doet het ergste vermoeden.

De gemeente zegt het scheepvaartverkeer te willen monitoren. Maar daarvoor moet je dus betalen. Vreemde gang van zaken. Als je cijfers wilt hebben over het scheepvaartverkeer zijn er modernere manieren zonder dat een vignet gekocht hoeft te worden. En waarom moet de gebruiker betalen voor de behoefte van de gemeente om diezelfde gebruiker te monitoren? 

'Tegen kostprijs', maar die valt kennelijk dubbel zo hoog uit. Dus de problemen die de gemeente heeft met de invoering mogen de schippers zelf betalen.

Overheden storten met regelmaat de meest vreemde of slechte plannen over de watersport heen. Het Watersportverbond komt op voor de belangen van de gezamenlijke watersporters en gaat dan toch rond de tafel. Ook als een plan pertinent een slecht idee is voor de sector. Vervolgens komen zij er achter dat er niet of nauwelijks geluisterd wordt, terwijl de andere partij wel kan zeggen dat met de belanghebbenden is overlegd. Het Verbond mag naar mijn mening best wat vaker met de vuist op de tafel slaan. Namens ons dus.


Groei Amsterdam in de 17e eeuw

Gelukkig is er ook iets moois in onze hoofdstad tot stand gekomen. Het Stadsarchief Amsterdam heeft een animatie laten maken over de ontwikkeling van Amsterdam in de Gouden Eeuw. De animatie toont hoe de Amsterdamse grachtengordel tussen 1600 en 1700 ontstond. Het water was van groot belang voor het transport in de stad, en heeft een heel opvallende plaats in deze video van de ontwikkeling van Amsterdam in de 17e eeuw. In de video zie je heel mooi de ontwikkeling van het bijzondere maritieme erfgoed van Amsterdam.


Controleer uw AIS

Agentschap Telecom constateert dat de AIS-gegevens die binnenvaartschepen uitzenden kwalitatief steeds beter worden. Toch gaat er onbedoeld nog wel eens iets mis. Het uitzenden van onjuiste gegevens is niet toegestaan en kan u een bekeuring kosten. Controleer daarom met enige regelmaat of u nog de juiste gegevens uitzendt. Het is belangrijk dat communicatieapparatuur op het water goed ingesteld staat, zodat de juiste gegevens over een schip worden uitgezonden. In een animatie legt het Agentschap Telecom nog eens uit hoe u dat moet doen en waarom het belangrijk is dit te doen.

Bepaalde gegevens zijn bij installatie vastgelegd. Positie, koers, snelheid, richting en tijd worden automatisch door de AIS zelf gegenereerd. Bepaalde instelbare gegevens moet u aanpassen zodra de situatie verandert.

De gegevens uit onderstaande tabel zijn verplicht: 

AIS-gegevens Toelichting Actie
MMSI-nummer Ingesteld bij installatie Af en toe controleren
Scheepsnaam Zonder aanvullingen (ms, mts). Ingesteld bij installatie Af en toe controleren
Scheeps- of samensteltype Veelal ingesteld bij installatie Wijzigen zodra dit verandert
ENI nummer (of IMO-nr) "Europanummer" Veelal ingesteld bij installatie Af en toe controleren
Lengte schip/samenstel Op 1 decimeter nauwkeurig Wijzigen zodra dit verandert
Breedte schip/samenstel Op 1 decimeter nauwkeurig Wijzigen zodra dit verandert
Positie Gaat automatisch, op basis van GPS Alert zijn op juiste werking
Snelheid (over de grond) Gaat automatisch, op basis van GPS Alert zijn op juiste werking
Koers (over de grond) Gaat automatisch, op basis van GPS Alert zijn op juiste werking
Tijd (voor positie) Gaat automatisch, op basis van GPS Niet controleerbaar
Vaarstatus Instelbaar Wijzigen zodra deze verandert
Referentiepunt GPS antenne Instelbaar, tot op meter nauwkeurig Wijzigen zodra deze verandert

Ketelbrug straks lastig bereikbaar

De Ketelbrug is volgens een tekening van Rijkswaterstaat twee jaar lang nauwelijks bereikbaar voor het scheepvaartverkeer. BLN-Schuttevaer, de belangenorganisatie van binnenvaartschippers, verwacht dat het niet zo'n vaart loopt. Windplan Blauw bouwt 24 windmolens in het IJsselmeer. Daarvoor is een groot deel van dat IJsselmeer vanaf begin 2022 gedurende twee jaar verboden gebied voor scheepvaartverkeer.

Onze inschatting is dat het kaartje een globale schets is en dat er later bekend gemaakt zal worden wat het werkelijke werkgebied wordt en waar dus tijdens de werkzaamheden niet gevaren kan en mag worden. Dergelijke besluiten worden dan opnieuw bekendgemaakt in onder andere de Staatscourant en ook zullen er tonnen gelegd worden waarvan de locaties dan weer in onder andere de Berichten aan Zeevarenden bekend worden gemaakt.


Samenwerking NOVA College en Zeekadetkorps

Maandag 8 november hebben het Nova College Scheepvaart (NCS) en Zeekadetkorps Nederland (ZKK NL) hun voorgenomen samenwerking met een overeenkomst bekrachtigd. Tijdens een bijeenkomst bij het Nova College Scheepvaart in IJmuiden, tekenden de directie van het NCS en het Bestuur van ZKK NL een driejarige samenwerkingsovereenkomst. De eerste uitwerking van deze samenwerking vindt al plaats op zaterdag 29 januari 2022 als circa 150 zeekadetten voor een Inspiratiedag het NCS bezoeken.


Onderzoek scheepswrak op de Vliehors

Monumentenzorg doet op Vlieland onderzoek naar het scheepswrak dat eerder dit jaar op de Vliehors is ontdekt door natuurfotograaf/kunstenaar Hein van Houten. Hij zag de spanten en een stuk van de romp van een schip dat mogelijk eeuwen oud is. Hoe oud precies, dat is de vraag.

"We kijken wat er in augustus is gevonden, het gaat om delen van een schip. Nu gaan we onderzoeken of het om een heel schip gaat of een deel. En we willen alvast wat inzicht krijgen in hoe oud het is", legt Josje van Leeuwen uit.


Inspecteer uw schip

Staat uw schip inmiddels al op de kant? Dan is dat een mooie kans om uw schip eens door de ogen van een deskundige te bekijken. En dat kan door een erkende scheepsexpert, maar u kunt het op zich ook best zelf. U kent uw schip immers als de beste. Met het praktische boek 'Be your own boat surveyor' leert u om met die blik van de professional te kijken. 

Een boot is een kostbaar bezit en technisch gecompliceerd. Het is belangrijk om zelf de conditie van uw schip of een potentiële aankoop te kunnen beoordelen. Dit boek leert u het inzicht en de elementaire kennis om zelf een pleziervaartuig te kunnen beoordelen. Inzicht in de constructie, kennis over de verschillende constructiemethodes en kennis over de aan boord gebruikte technieken. Dit alles aan de hand van de technieken die professionele jachtexperts ook gebruiken.

Per hoofdstuk worden alle onderdelen van een jacht uitvoerig behandeld. Met honderden gedetailleerde foto's en diagrammen, handige checklists en bruikbare adviezen uit de praktijk. Zowel voor het onderhouden van het eigen schip als voor de aanschaf van een nieuw schip is dit boek uw adviseur.

Wilt u nog meer kennis opdoen dan is het boek Surveying yachts and small craft beslist een mooie aanvulling.

Waarschijnlijk het enige boek dat een compleet overzicht biedt van het vak van surveyor van kleine jachten en vaartuigen. Zeer praktisch van opzet en vol met gedetailleerde foto's en voorbeelden. Stap-voor-stap instructies en nuttige checklists. Het absolute handboek voor de surveyor, expert en taxateur en zij die daarvoor leren. Dankzij de vele voorbeelden en adviezen ook van onschatbare waarde voor eigenaren en kopers van jachten en kleinere vaartuigen.


Zoektocht naar slavenschip

Voor de kust van Suriname zijn archeologen bezig met een zoektocht naar het wrak van De Leusden. Een slavenschip dat in 1738 verging met 664 mensen aan boord. De ondergang van De Leusden is de grootste scheepsramp in de Nederlandse geschiedenis. Het schip was destijds onderweg voor de kamer van Stad en Lande, de Groninger afdeling van de West-Indische Compagnie.
Volgens de gegevens verloren 664 mensen hun leven toen het schip De Leusden op 1 januari 1738 verging voor de kust van Suriname. Het is de grootste scheepsramp in de Nederlandse geschiedenis, maar het verhaal is vrijwel onbekend.


Mulder Motoren dealer van Smartgyro

Smartgyro is een Italiaanse specialist in stabilisatiesystemen voor jachten en onderdeel van motorbouwer Yanmar. Smartgyro heeft Mulder Motoren aangesteld als dealer en vertegenwoordiger voor de Nederlandse markt.


Op is op?

Van verschillende kanten bereiken ons steeds meer signalen dat er overal een tekort aan dreigt. Tekort aan personeel, tekort aan (reserve) onderdelen, tekort aan grondstoffen en dat als gevolg daarvan de prijzen gaan stijgen. Zo maakte onlangs de Oslo Boatshow bekend dat zij de eerstvolgende editie niet door laat gaan omdat men bang is dat producten en materialen er niet op tijd kunnen zijn. In de VS stelt de NMMA zelfs vijf boatshows om deze reden uit.
Dus na Covid is de wereldwijd groeiende economie en vraag naar grondstoffen kennelijk een reden waarom iets niet door kan gaan.

Stijgende grondstofprijzen betekent ook stijgende prijzen voor producten die daarvan gemaakt zijn. Stijgende metaalprijzen leidt tot duurdere producten van RVS, etc..
Al langer merken wij dat in de Vaarwinkel ook. Sommige producten hebben een langere levertijd en de eerste uitgevers van kaarten zonden ons al de nieuwe en soms flink hogere prijzen voor 2022. Andere uitgevers geven aan dat sommige nieuwe boeken of nieuwe edities vertraagd zijn omdat de kosten voor papier flink stijgen en men daardoor soms langer moet zoeken naar een betaalbare drukker of moet accepteren dat de levertijden bij de drukkers langer zijn.

Enkele algemene adviezen hoe met deze situatie om te gaan:

  • Vraag verschillende offertes aan als u werk aan uw schip wilt laten doen en vraag nadrukkelijk of alle benodigde materialen op tijd beschikbaar zijn.
  • Heeft u voor het voorjaar straks bepaalde onderdelen of materialen nodig. Oriënteer u nu vast op beschikbaarheid en prijzen en als u zeker weet wat u straks nodig heeft koop of bestel deze dan nu al.
  • Bestel op tijd en wacht dus niet tot het laatste moment voor vertrek.
  • Nieuwe edities zijn mogelijk duurder dan de vorige editie. Soms zijn de wijzigingen niet al te groot of verscheen een nieuwe editie enkel omdat de oude bij de uitgever op is. Soms is de 'oude' editie nog wel ergens in een winkel of online te vinden voor de oorspronkelijke prijs. 


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.