Eindelijk is er in Den Haag witte rook en werd gisteren een nieuw regeeraccoord of beter gezegd een coalitie-accoord gepresenteerd. De nieuwe regering of zo u wil doorstart van het vorige kabinet wil vooral investeren. Hoe dat zal uitpakken voor de koopkracht en de maritieme sector is nog te vroeg om te voorspellen.
Vandaar dat ik mij hier beperkt tot een meer algemene economische beschouwing.
Zeker is dat er veel werk gemaakt gaat worden van het klimaatbeleid. Dat kan zo zijn gevolgen hebben voor de beroeps- en recreatievaart. Transport over water is zeker goed voor het milieu, maar de zeevaart en binnenvaart zullen ook moeten investeren in bijvoorbeeld schonere motoren en alternatieve brandstoffen. Transport over water kan niet zonder een goede natte infrastructuur en daar kan de pleziervaart ook haar voordeel mee doen. De recreatievaarder moet alert blijven op doorschietend overheidsbeleid op microniveau. Daarmee doel ik op de plannen van Amsterdam om straks alleen elektrische schepen toe te laten of bijvoorbeeld de dreigende verplichting de buitenboordafsluiter te verzegelen. Kleine deels lokale maatregelen die nauwelijks bijdragen aan de oplossing van de grote uitdagingen waar we voor staan.
Een verbeterde koopkracht betekent dat mensen meer geld overhouden en dat er dus meer geld beschikbaar is voor vrijetijdsbesteding. Of dat zo zal zijn is nu niet te zeggen. Immers de kosten voor levensonderhoud, energie en wonen stijgen nog wel even door.
Over het algemeen zijn overheidsinvesteringen goed voor de economie. Stimulerend op de kortere termijn en als het investeringen in harde zaken als bijvoorbeeld infrastructuur of duurzame energie-opwekking betreft dan hebben we er nog lang plezier van. Maar tegelijk loop je het risico dat de winsten op investeringen naar buitenlandse bedrijven en rentebetalingen naar buitenlandse investeerders vloeien. Een stevig beleid om vooral Nederlandse bedrijven opdrachten te gunnen verdient zeker aandacht. Zie daarvoor ook de reactie van Nederland Maritieme Techniek ...
Zorgelijk is de trend om maatregels te nemen die direct of indirect het productie- en verdienvermogen van Nederland aantasten. Nederland is een klein land en heeft daarom een open economie en we zijn al heel lang niet meer zelfvoorzienend. Er vloeit dus geld van Nederland naar het buitenland. Dat is geen probleem als maar meer geld uit het buitenland naar Nederland vloeit bijvoorbeeld omdat we tuinbouwproducten of computerchipmachines exporteren of heel veel superjachten bouwen die vooral naar andere landen verkocht worden. Met bijvoorbeeld het uitkopen van boeren, afkopen van vergunningen van vervuilende bedrijven met als gevolg het mogelijk verplaatsen van productie naar elders wordt het verdienvermogen in principe aangetast. Daar moeten voldoende andere activiteiten en innovaties staan om het toekomstige verdienvermogen in stand te houden en de leningen die de regering nu wil aangaan ook terug te kunnen betalen.
Waarmee ik maar wil zeggen dat als we dan aan boord bijvoorbeeld toiletwater mogen zuiveren. Dan moet wel eerst geregeld worden dat er ook Nederlandse bedrijven zijn die dergelijke apparatuur kunnen maken. En dus niet dat wij elektrisch gaan rijden en die auto's allemaal buiten Nederland gebouwd worden. Het is immers een economische wetmatigheid dat de internationale concurrentiekracht van sectoren gebaat is bij een sterke en competitieve thuismarkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.