Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 2

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Doorvaartvignet Amsterdam verplicht

Na een paar keer uitstel is het doorvaartvignet in Amsterdam een feit. Iedere boot die door Amsterdams water vaart, moet vanaf nu voorzien zijn van een vignet. Door een chip die in het vignet zit kunnen de vaarbeheerders zien waar en wanneer het druk is op het water. Als het nodig is, kan de gemeente maatregelen nemen om te zorgen voor een vlotte en veilige doorvaart. Een vignet is verplicht voor alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybride motor als zij door Amsterdam varen. Er komen verschillende vignetten.

Elke boot die ook afmeert in openbaar water moet een Binnenhavengeldvignet (BHG-vignet) hebben. Hiermee kunt u varen én afmeren. Het soort vignet en de kosten hiervan hangen af van de grootte van uw boot en de aandrijving. Dit vignet is 1 kalenderjaar geldig.

Wilt u door Amsterdam varen en hebt u geen BHG-vignet? Dan is een Doorvaartvignet vereist. Dit kost € 40,- en is 3 kalenderjaren geldig. U krijgt hier gratis '24 uur afmeren' bij: te activeren op een dag naar keuze.

Op de veel gebruikte doorgaande routes en dus ook het deel van de Staande Mastroute door Amsterdam is een vignet vereist. Alleen het IJ is uitgezonderd.

De vignetten zijn te koop via Amsterdam.nl/varen of de Vaarwater app.

Het is zeer spijtig dat de gemeente Amsterdam tegen alle adviezen in toch kiest voor invoering van dit vignet. De staande mastroute door Amsterdam was al niet gratis en het is ook logisch dat je iets moet betalen voor de brugwachters die de bruggen en sluizen bedienen om u midden in de nacht veilig door Amsterdam te loodsen. Even aanmeren en van boord om af te rekenen hoorde eigenlijk bij de charme van de nachtelijke doorvaart. Helaas kiest de gemeente nu voor een afstandelijke online optie die ook fors duurder uitvalt. Het is natuurlijk mooi dat een vignet 3 jaar geldig is, maar als je in die drie jaar maar één keer door Amsterdam moet ben je relatief duur uit. Of verwacht de gemeente dat de calculerende schipper nu vaker langsvaart? Maar je mag in die drie jaar toch maar één keer blijven liggen en geld in de stad besteden, dus de plaatselijke economie zal er niet veel aan hebben.

Ook heeft het vignet een groot big-brother gehalte. Het vignet is voorzien van een chip die gebruikt wordt om u binnen de gemeentegrenzen te volgen. De gegevens die de gemeente daarmee verzamelt kan natuurlijk waardevol zijn voor de beleidsmakers. Diezelfde beleidsmakers die nu tegen alle adviezen in toch dit vignet invoeren. En het lijkt er toch vooral op dat de watersporter nu feitelijk zelf betaald voor het verzamelen van gegevens over het eigen vaargedrag. 

Gelukkig is er wat de staande mastroute betreft nog een alternatieve route door Haarlem. Die is overigens ook al niet meer gratis en de ervaringen die wij horen zijn erg wisselend.


Geen golf te hoog

Geen golf te hoog van kitesurfer Willem Hooft is het aangrijpende en inspirerende verhaal van een man die zijn dromen nooit opgeeft.

In 2016 belandde Willem Hooft als gevolg van een ernstig motorongeluk in een rolstoel. Hij stelde zichzelf een lang gekoesterde droom: surfen in Zuid-Afrika.

Lopen kan ik niet meer, maar vliegen ga ik leren

In 'Geen golf te hoog' vertelt Willem Hooft – op een inspirerende en hoopgevende manier, maar zonder zichzelf te sparen – over de lange weg die hij heeft afgelegd.


Zorgen om Groninger Oosterhaven

Na bewoners trekken nu ook ondernemers aan de bel over de toekomst van de Oosterhaven, omdat het nieuwe pannenkoekschip van Groningen daar een vaste ligplaats claimt. Charterschippers Sasja van Brink en Ekko Prins en jachthavenmeester Christa Beuker zijn bang dat het karakter van de haven verdwijnt door de komst van dinerboot 't Pannekoekschip.

De 50 meter lange dinerboot neemt volgens de plannen circa 100 meter kademuur in beslag. Daarmee gaan in de winter zes ligplaatsen voor charterschepen verloren en in de zomer nog meer voor recreanten. En voor alle omwonenden en voorbijgangers verdwijnt de bijbehorende reuring van varende boten die de haven het hele jaar door zo aantrekkelijk maakt, zegt Beuker.


Boot Holland verplaatst

Vanwege de situatie omtrent Covid-19 wordt Boot Holland 2022 verplaatst naar maart 2023. Door het hoge aantal besmettingen en de grote onzekerheid ten aanzien van eventuele toekomstige maatregelen kunnen wij de kwaliteit van Boot Holland 2022 niet garanderen. Dit heeft ons tot het besluit gebracht de beurs te verplaatsen naar 8 - 12 maart 2023. Aldus de organisatie op de website. Dit jaar wordt het watersportseizoen dus later afgetrapt.


Bultrug in het Marsdiep

In het Marsdiep is zondag aan het einde van de middag een bultrug gezien. Het dier werd, een paar honderd meter voor de haveningang van Den Helder, gezien vanaf de veerboot naar Texel. Vanaf de boot zijn beelden van het zoogdier gemaakt. Die bewijzen volgens Stichting SOS Dolfijn dat het echt gaat om een bultrug.


Kapitein van de Holland overleden

Twee maanden terug mocht oud kapitein van de bekende sleepboot Holland, Klaas van der Wielen het eerste exemplaar van het boek Een eeuw zeesleepboot Holland in ontvangst nemen. Afgelopen weekend overleed de bekende oud-kapitein op zijn Terschelling. Op gepaste wijze werd eer gebracht aan de geliefde kapitein. Met de vlag halfstok liep de Holland de haven binnen. Op de kade een eenzame vrouw, die het schip binnen zag lopen. Ook zij wilde de kapitein, die vijfenvijftig jaar geleden haar leven redde, de laatste eer bewijzen. Lees verder op onze Facebook pagina ....

Onder bevelvoering van kapitein Jan Doeksen vaart Klaas van der Wielen mee als stuurman. Hij wordt binnen een jaar al plaatsvervangend kapitein en is in 1959 opvolger van Jan Doeksen als kapitein van de Holland. Tot zijn pensionering eind 1990 volgde een fascinerende maritieme carrière die resulteerde in een robuust archief, dat leest als een spannend jongensboek vol machtige verhalen. Ook enkele van deze verhalen uit de zeemansloopbaan van kapitein Van der Wielen staan opgetekend in het boek.


Deksman chartervaart vertraagt

Nieuwe Europese regels stellen vanaf 18 januari hogere eisen aan bemanningen in de beroepschartervaart. De maat wordt vervangen door een 'deksman', die hiervoor een afgeronde opleiding moet hebben. Maar de BBZ maakte bezwaar en vroeg om aanpassing van de regeling. Tijdnood noopte het CBR ertoe de praktische uitvoering op te schorten.
Schippers in de beroepszeilvaart spreken sinds jaar en dag van 'de maat': de persoon die naast de schipper verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van het schip. De maat regelt samen met de schipper eigenlijk alles aan boord en veel 'maten' groeien door naar schipper en eigenaar. Tot voor kort leidden schippers zelf hun maten op, maar dat gaat dus veranderen.


Alinghi partner met Red Bull

Als je vorige maand op het puntje van je stoel zat toen Max Verstappen de finale van de Formule 1 won, hebben we goed nieuws! Met de aankondiging dat Red Bull en Alinghi de krachten bundelen en een nieuw team vormen voor de America's Cup, sijpelt de legendarische strijd tussen Mercedes en Red Bull door naar de zeilwereld. Het belooft een extra spectaculaire 37ste editie van 's werelds oudste sportevenement.


Nieuwe Vaarbewijs boeken 2022

Uitgeverij Hollandia kiest er voor om voor het nieuwe jaar 2022 alle leerboeken voor het vaarbewijs te vernieuwen. Eind februari worden alle nieuwe edities verwacht. Nieuw is dat van alle boeken er twee uitvoeringen komen; een los boek (met gratis toegang tot een beperkt aantal online oefenvragen) en een combinatie van boek met online examentraining.

Leidraad voor het Vaarbewijs

Vaarbewijs Academy

ANWB

Naast genoemde boeken is ook het Cursusboek Klein Vaarbewijs van Ben Ros veel gebruikt. En Leertheorie, maker van leermiddelen voor onder andere het rijbewijs, heeft twee verschillende leerboeken gemaakt. Eén voor Klein Vaarbewijs 1 en één voor Klein Vaarbewijs 2. Zowel het boek van Ben Ros als de boeken van Leertheorie zijn ook verkrijgbaar in combinatie met online examentraining.

Alle genoemde boeken bevatten de complete leerstof voor het examen voor het Klein Vaarbewijs. Nieuw is dat alle boeken dus nu ook te combineren zijn met online examentrainingen. Goed nieuws voor de kandidaat. Veelvuldig oefenen met oefenvragen en proefexamens is essentieel voor een goede voorbereiding en een geslaagd examen. Door vragen te oefenen herhaalt u het geleerde en leert u de leerstof ook toe te passen. En precies het kunnen toepassen is wat van u verwacht wordt op het examen bij het CBR.

Voor wie nog meer wil oefenen zijn de volgende twee boeken beslist aanraders in aanvulling op de genoemde cursusboeken.

Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen bevat 800 oefenvragen verdeeld over het Klein Vaarbewijs 1 en 2. Elke vraag is voorzien van een duidelijke illustratie en de vragen zijn verdeeld over alle onderwerpen die op het examen aan bod komen. Compleet met een losse leskaart en los antwoordvel.

Voor wie ook op zoek is naar duidelijke uitleg bij praktijksituaties die u op het water tegenkomt en die ook op de examens aan bod kunnen komen is er het recent verschenen boek De beste stuurlui staan aan boord. Voorzien van duidelijke illustraties legt auteur en opleider John Coenders in klare taal uit hoe te handelen en waarom. Ook een aanrader als u uw vaarbewijs al jaren in bezit heeft.

Tot slot zullen oplettende lezers hebben opgemerkt dat de bekende ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs straks alleen nog online leverbaar is. De versie op cd houdt daarmee dus op te bestaan. Een logische ontwikkeling omdat steeds minder mensen een cd-romspeler hebben in hun pc. En online biedt daarnaast als voordeel dat het op elk apparaat met internet is te gebruiken. Dus ook op een Mac en bijvoorbeeld een tablet. En dat uw studievoortgang dan ook overal waar u inlogt direct beschikbaar is. Precies 25 jaar hebben wij (*) de examentraining voor de ANWB gemaakt. Eind 2021 hebben wij deze overgedaan aan uitgeverij Hollandia die de deze weer zal integreren met de online training die straks dus bij al hun vaarbewijsboeken zit. De cd is dus nog leverbaar zo lang de voorraad strekt (**). De software op de cd blijft gewoon bruikbaar en de vragen in de training kunnen bijgewerkt worden en blijven dus actueel.

(*) Promanent is zowel de maker van de examentraining voor de ANWB als de uitgever van de Vaarwijzer Nieuwsbrief en eigenaar van de Vaarwinkel website.
(**) Wij hebben op de valreep nog wat extra exemplaren van de cd ingeslagen om er zeker van te zijn dat wij voldoende hebben tot de nieuwe boeken en examentrainingen eind februari verschijnen.


Scheepswrakken in beeld

Steeds meer en meer is bekend over de vele duizenden scheepswrakken die wereldwijd te vinden zijn. Waaronder ruim 1.600 Nederlandse wrakken en alleen al meer dan 5.000 wrakken van de Royal Navy.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deed op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar gezonken en vermiste schepen van Nederlands eigendom in de wereld. De gegevens van in totaal 1.626 schepen zijn bij elkaar gebracht en vandaag gepubliceerd in het rapport 'Wrakkentelling. Een kwantitatief onderzoek naar Nederlandse scheepswrakken in de wereld'.

Informatie over scheepswrakken wereldwijd is terug te vinden op de website Maritime Stepping Stones (MaSS). MaSS is een database met verhalen over wrakken en sites onder water. De database is voor archeologische professionals en vrijwilligers, maar ook voor iedereen die meer wil weten over maritiem erfgoed.

Sinds 1512 verloor de Britse Royal Navy wereldwijd zo'n 5.100 schepen. Voor wie de lijst bekijkt krijgt een aardig beeld van de activiteiten van de Royal Navy door de eeuwen heen. Bijvoorbeeld de massale inzet van branderschepen tegen de Nederlandsers, maar ook welke schepen verloren gingen bij de bevrijding van Walcheren tegen het einde van de Tweede wereldoorlog.
Klik hier voor de site met de database ...

Afbeelding: Impressie van het wrak van de Vrouw Maria voor de Finse kust, Tiina Miettinen, Nationale raad voor Oudheden


Nieuws in het kort

Nog net voor de deadline van deze nieuwsbrief twee nieuwtjes waar wij in een volgende nieuwsbrief uitgebreider op terug zullen komen.

Het nieuwe boek Elektriciteit aan boord is eindelijk verschenen en uit voorraad leverbaar. Alle klanten die het boek in de voorintekening bestelden kunnen hun boek nu snel thuis verwachten.

Veel boeken en kaarten worden duurder. Ook de ANWB zal de prijzen voor de Waterkaarten verhogen. De gemiddelde prijsverhoging zal zo'n 4 cent zijn. Op dit moment zijn de kaarten echter nog voor de 'oude' prijzen te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.