Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 7


Dikke en zware wind

Wist u dat de wind harder waait in de winter dan in de zomer? Om te begrijpen waarom gaan we het hebben over het verschil tussen windkracht en windsnelheid. Het verhaal van de schaal van Beaufort schetst een achtergrond bij deze uitleg. Het is februari en de temperaturen zakken voorzichtig onder de nul. Menig zeiler zit met chocolademelk achter het raam te wachten op warmere tijden. Zeilen in de winter is koud, bovendien weten we allemaal dat varen in de winter risicovoller is en meer voorbereiding vereist. Onderkoeling ligt op de loer en de koufronten vliegen u om de oren. Gemiddeld waait het meer en harder in de winter. Maar ook bij eenzelfde vijftien knopen wind kan het in de winter harder waaien dan in de zomer. Hoe kan dat? De redactie van Zeilen zocht het uit.

Het boek Zwaar weer zeilen is een onschatbare bron van kennis over alle aspecten van zwaar weer op zee, vol ervaringen uit de eerste hand en adviezen van experts op diverse terreinen. Verbeterde uitrusting, geavanceerde apparatuur, moderne materialen en nieuwe inzichten vragen om een eigentijdse benadering. Uit recente stormervaringen aan boord van moderne jachten tijdens de beruchte Queens Birthday-storm van 1994 en de Sydney-Hobart Race van 1998 zijn lessen te leren voor de zeilers van nu. Peter Bruce maakt scherpe analyses en koppelt de ervaringen in zwaar weer van meerdere schippers aan de theorie, aangedragen door deskundigen op het gebied van stormoverleving. De jachtschipper kan zich met de informatie uit dit boek voorbereiden op beslissingen die misschien eens nodig zijn om schip en bemanning veilig in de haven terug te laten keren.

Zwaar weer zeilen is al sinds de eerste uitgave het meest gezaghebbende boek op het gebied van het varen in stormachtige condities.


Monstergolf in beeld

Al lange tijd is het bestaan van monstergolven bekend, maar afgezien van sterke verhalen worden ze maar weinig gezien, laat staan objectief vastgelegd. In 2020 is bij toeval een monstergolf door een meetboei vastgelegd. Men heeft deze meting nu vertaald naar een beeldende animatie.

Het gaat om een eenzame golf die schijnbaar uit het niets opduikt en meer dan 17 meter meet. Gemeten voor de kust van British Colombia aan de Westkust van Canada. De hoogte van de golf is beslist niet de hoogste ooit gemeten golf, maar het gaat bij monstergolven om het verschil met de andere golven. Monstergolven duiken op uit het niets en zijn vele malen hoger dan de andere golven .


Henk de Velde in ziekenhuis

Dat was even schrikken. De oud-zeezeiler Henk de Velde plaatste zaterdag zelf een foto op zijn Facebook pagina, liggend in een ziekenhuis met slangen in zijn neus. De foto leidde direct tot een stormvloed aan bezorgde reacties. Ik ben in het ziekenhuis in Harderwijk opgenomen, laat Henk aan Watersport-TV weten. Ik ben al een maand aan het kwakkelen. Wat er precies aan de hand met mij is, iets met mijn darmen. In het ziekenhuis worden nu allerlei onderzoeken gedaan om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Het laatste nieuws van Henk is dat het toch een tumor is en hij dus voorlopig nog wel even uit de running zal zijn.

Wij wensen hem vanaf deze plaats sterkte en beterschap.


Lange Jaap wil blijven

Vuurtoren Lange Jaap staat al bijna een half jaar op instorten. Hoe ziet de toekomst van Lange Jaap eruit? De Tweede Kamer heeft feitelijk al besloten dat er een vervanger gebouwd mag worden, maar voorlopig blijft de inzet om het geliefde monument te behouden en te restaureren. Als dat mogelijk is. Ook houdt Rijkswaterstaat een lichtschip achter de hand.


Tekeningen wedstrijdzeilboten naar museum

Bouwtekeningen van wedstrijdklasse zeilboten archiveert het Watersportverbond tegenwoordig digitaal. Vroeger stond alles op papier. Een dikke stapel oude bouwtekeningen van wedstrijdzeilboten lag in het archief van het Watersportverbond. Deze gaan nu naar dé plek bij uitstek: het Scheepvaartmuseum. Jeroen van der Vliet, Hoofd Collecties van het museum: "Wij kijken er met een historisch oog naar."
Jeroen: "Het museum heeft al veel bouwtekeningen van wedstrijdklasse zeilboten. De tekeningen die we nu overnemen van het Watersportverbond hadden we nog niet. We kunnen nu een completer aanbod bieden. Bijvoorbeeld naast het originele ontwerp dat we al in huis hebben, willen we ook graag de tekening waarop een belangrijke wijziging staat. Zo brengen we in kaart welke ontwikkelingen een vaartuig heeft doorgemaakt."


Zeelander Yachts breidt uit

Zeelander Yachts heeft haar Nederlandse werf uitgebreid. Dit werd noodzaakelijk dankzij enkele grotere orders uit Italië, Nederland, de Verenigde Staten en zelfs uit Japan. "Wij hebben de productiehal met 500 vierkante meter kunnen uitbreiden en een een tweede verdieping van 700 m2 toegevoegd" aldus Floris Koopman, brand manager van Zeelander Yachts. Zeelander heeft inmiddels 7 schepen van het nieuwe model 5 verkocht en verwacht de eerste halverwege 2022 te kunnen opleveren. Op de foto overigens het grotere model Z72.


Stroom Windpark Fryslân naar chemiebedrijf

Een kwart van de opbrengst van Windpark Fryslân gaat naar een chemisch bedrijf in Zuid-Limburg. Verschillende partijen in Provinciale Staten van Friesland zijn daarover verbijsterd. Sommige voelen zich misleid en vinden dat Gedeputeerde Staten wat uit te leggen heeft. Chemiebedrijf Chemelot bij Geleen draait sinds januari voor een deel op groene stroom van Windpark Fryslân in het IJsselmeer. Chemelot heeft met Eneco een contract gesloten voor 350 gigawatt per jaar en is daarmee de grootste afnemer van Windpark Fryslân.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 6


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Opnieuw leren zeilen

Dat vliegen over het water met je zeilboot of plank, is het nu echt zo gaaf? En hoe werkt dat eigenlijk precies? We mogen wel een opfriscursus natuur- en wiskunde doen om het écht goed te begrijpen. Jorden van Rooijen geeft op de site van Zeilwereld alvast een voorproefje op deze cursus met zijn uitleg over foilen.

De America's Cup deed het in Bermuda in 2017, maar hiervoor zagen we al steeds meer boten en planken over het water zweven. Het foilen heeft een ware toevlucht genomen de laatste jaren, en nu we op de Olympische Spelen ook steeds meer foilende klassen terugzien, vonden wij het hoog tijd eens in de wereld van foilen te duiken.


Weer vervuild slib op Marker Wadden

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) neemt maatregelen tegen een aannemer die vuile bagger heeft gebruikt op de Marker Wadden. Als de aannemer de partij niet voor 15 april heeft weggehaald, krijgt het bedrijf een dwangsom opgelegd.

Gebiedsbeheerder Natuurmonumenten maakte maandag bekend dat ook in 2021 een kleine partij te vuile bagger is gebruikt. Het vieze slib kwam boven water toen Natuurmonumenten de papieren van de grond op de Wadden liet controleren door ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV.


Elfstedentocht in acht dagen

De Elfstedentocht met een boot was al 'hot', maar staat nu helemaal in de belangstelling sinds de start van het Omroep Max televisieprogramma Denkend aan Holland waarin Janny van der Heijden en André van Duin vanaf 2 januari 2022 (eerste uitzending) met een kajuitmotorjacht langs de Friese Elfsteden voeren. U kunt vanaf april 2022 hun spoor volgen en wel op een heel bijzondere, comfortabele en veilige manier: met een luxe Friese sloep van Elfstedenhotel naar Elfstedenhotel.


Superjacht passeert De Hef

Vorige week schreven wij over de geplande passage van het nieuwe zeiljacht van Amazon oprichter Jeff Bezos en dat daarvoor De Hef in Rotterdam tijdelijk en deels gedemonteerd moet worden. Dit bericht werd wereldnieuws en de emoties liepen hoog op. Zo ver dat zelfs een columnist in het AD het onzalige idee ventileerde om maar straks met rotte tomaten en eieren langs de oever te gaan staan. Curieus dat een columnist in één van de grootste dagbladen van Nederland zo'n oproep kan plaatsen en laten we hopen dat het omgekeerde gebeurt. De Nederlandse jachtbouw is iets om trots op te zijn. En laten we de bouw van superjachten in Nederland koesteren. Er is al zo veel naar andere landen vertrokken.

De ophef om De Hef was zo groot dat vrijwel niemand merkte dat een ander superjacht onlangs door de brug voer om te beginnen aan haar proefvaarten op de Noordzee. Gelukkig dat Dutch Yachting mooie beelden maakte. Voor even mag Project Y719 zicht het grootste ooit in Nederland gebouwde jacht noemen. Tot het jacht van Bezos uitvaart dan.


Lek én stuurloos

Het is 18 januari en de Nederlandse bemanning van de 'Brainstorm', een X-Yachts X4.9, zeilen gemoedelijk voor de wind, tot er ineens een probleem ontstaat met het roer. Het gebeurt tijdens de ARC January, een zeiltocht van 2700 mijl die begint in Gran Canaria en eindigt in Saint Lucia. Precies halverwege de reis raakt de roerkoning uit de bovenste lager. Dit zorgt ervoor dat de roeras ruimte krijgt om te bewegen en zo is een lekkage ontstaan.

Weet u wat te doen als u in de problemen komt en hulp ver weg is?
Kennis die te vatten valt onder de term 'zeemanschap'. Er zijn drie praktische boordboeken over zeemanschap die u eigenlijk niet mag missen.

Boordboek Buitengaats zeemanschap

Boordboek Solo Zeemanschap

Boordboek Zelfredzaam Zeemanschap


Toeristische highlights op Texel

Bent u wel eens op Texel geweest? Dan herkent u vast één of meer van de toeristische highlights die in deze dronevideo in sneltreinvaart voorbij komen. De video toont in een dynamische rondvlucht zeven locaties die vaste bezoekers van Texel vast wel herkennen, waaronder Ecomare, het Juttersmuseum en Karting Texel. John Smit van Videolux is trots op het eindresultaat: "De FPV drones (First Person View) zoals de racedrones ook wel worden genoemd, geven de kijkers van de beelden de indruk dat ze in de cockpit zitten."


Roep om speciaal 'veer vaarbewijs'

Er moet op korte termijn een speciaal vaarbewijs komen voor de veerdienstsector. Daarvoor pleit Johan Hania, manager van regionaal veerdienstbedrijf Riveer en voorzitter van het Landelijk Veren Platform (LVP): De veren staan onder druk. Het wordt steeds lastiger om personeel te vinden. Pontschippers in Nederland moeten nu beschikken over een groot vaarbewijs. En dat krijg je niet zomaar. Behalve een theoretische cursus moet je ook 3-4 jaar vaartijd hebben. Dat duurt veel te lang, stelt Hania. De opleiding tot piloot van een Boering 747 duurt vele malen korter. En dat meevaren is bovendien onzinnig, want het zegt dus niets over je kwaliteit als schipper, maar het zorgt er helaas wel voor dat zo'n opleiding voor pontschippers niet aantrekkelijk is. Juist vanwege het feit dat het 4 jaar duurt voordat je zelf een pont mag varen. Bovendien sluit het groot vaarbewijs op bepaalde punten helemaal niet aan op dat wat pontschippers dagelijks doen. Hania: In de theoretische opleiding leer je bijvoorbeeld alles over laden en lossen. Dat is heel zinvol voor binnenvaartschippers, maar als kapitein op een pont heb je daar helemaal niets aan. Daar hebben we te maken met dienstverlening en klanttevredenheid.

Voor schepen die meer dan 12 passagiers mogen vervoeren geldt dat de schipper een groot vaarbewijs moet hebben. Die verplichting geldt dus ook voor veerponten en rondvaartboten.

In Nederland bestaat voor schippers van rondvaartboten al langer de mogelijkheid een speciaal vaarbewijs te halen. Dit vaarbewijs geldt dan alleen voor rondvaartboten die in een vast gebied varen. In de opleiding voor deze schippers wordt bijvoorbeeld ook aandacht gegeven aan het omgaan met 'de menselijke lading'. Het Handboek voor Rondvaartschippers is ook een aanrader voor schippers van kleinere rondvaartboten waarvoor geen speciaal of groot vaarbewijs verplicht is.

Met de invoering van de nieuwe Europese regels wordt het Groot Vaarbewijs vervangen door het Europese kwalificatiecertificaat schipper. Het is momenteel nog onzeker of speciale vrijstellingen zoals het vaarbewijs voor schippers van rondvaartboten kunnen blijven bestaan en of het gewenste vaarbewijs voor veerponten binnen de nieuwe regels mogelijk blijft.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 5

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Volle Noordzee

Tijdens storm Corrie kwam het vrachtschip Julietta D in aanvaring met een ander schip en liep de machinekamer vol met zeewater. Daarop besloot de bemanning het stuurloze schip te verlaten en kwam een grote reddingsoperatie op gang. Waarschijnlijk dat u de indrukwekkende beelden heeft gezien. Hoe dat kon gebeuren en of er wel voldoende noodzaak was het schip al direct te verlaten is nog onderwerp van discussie.

Indrukwekkend is toch vooral de rol van de vrijwilligers van de reddingsmaatschappij KNRM. Zodra alarm werd geslagen voeren zij in de storm uit naar het schip in nood en op verzoek van de kustwacht bleven zij de hele tijd standby. Ook toen de bemanning het schip al lang had verlaten. En ook toen later die dag sleepboothulp arriveerde bleef de reddingsboot er bij en trotseerde de redders de kracht van de golven en wind. Diep respect voor de inzet van de reddingsboten uit IJmuiden, Schevingen en Hoek van Holland die bij toerbeurt de wacht hielden en voor de bemanning van de reddingshelikopters die de bemanning van het onbestuurbare schip veilig hebben opgepikt. 

Ook maakte deze gebeurtenis maar eens heel erg duidelijk hoe vol de Noordzee voor onze kust eigenlijk is. Er lagen diverse schepen voor anker voor IJmuiden met als gevolg dat een gebroken ankerketting of krabbend anker direct tot een aanvaring kan leiden. En het barst van de offshore constructies, windmolens en scheepvaartroutes. Als daar dan een schip op drift raakt dan is het niet vreemd dat er een object geraakt wordt. Dit keer - geluk bij een ongeluk - een platform in aanbouw. En gelukkig wisten redders en bergers erger te voorkomen, want de Julietta D dreigde ook nog even in de buurt van andere objecten te geraken.

Waar liggen tegenwoordig de stoere sleepboten op station? Maassluis, IJmuiden, Terschelling zo maar een paar havens waar vroeger altijd een sleepboot op stoom lag als het stormde. De reguliere noodhulpsleper Guardian bleek met technische problemen in Den Helder te liggen en de vervangende sleper ALP Ippon was te ver weg. Gelukkig dat Boskalis, tegenwoordig eigenaar van bergingsbedrijf Smit, de Belgische sleper Sovereign in de buurt had en de Multratug 18 van Multraship uit Terneuzen ook niet al te ver weg was. Uiteindelijk wisten zij de Juliette D de volgende dag de veilige haven van Rotterdam binnen te brengen.

Laat zien dat u ook het werk van de KNRM een warm hart toedraagt en hijs komend seizoen een wimpel van de KNRM in top!


Jaaroverzicht 2021

Het Watersportverbond maakte een video als jaaroverzicht over het vorige jaar. Het jaar 2021 was een jaar waarin de kracht van het collectief goed zichtbaar werd. Er werd veel gevraagd van vrijwilligers en verenigingen om slim in te spelen op steeds veranderende omstandigheden.
Het jaaroverzicht laat zien welke onderwerpen er speelden bij de verschillende platformen. Ook laten een aantal regioteams zien hoe ze dit jaar te werk zijn gegaan. Verder geeft men een korte terugblik over het verloop van de Olympische Spelen. En kijkt men terug op het eerste jaar samen met hoofdsponsor Allianz.


Rotterdamse brug moet wijken

Amazon-oprichter Jeff Bezos laat momenteel een luxejacht bouwen door de Nederlandse scheepsbouwer Oceanco. Het wordt zo'n enorm gevaarte dat het niet onder de Rotterdamse Koningshavenbrug door kan. Daarom wordt die brug tijdelijk gedemonteerd. Het middenstuk van de brug, die ook wel bekendstaat onder de naam De Hef, wordt aankomende zomer tijdelijk tussen de dragers uitgehaald. Dat bevestigt woordvoerster Frances van Heijst van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van regionale zender Rijnmond.

De doorvaarthoogte van de Koninghavenbrug is ruim 45 meter. Van de werf richting Rotterdam moet het jacht ook nog een hoogspanningsleiding passeren. Deze heeft echter een doorvaarthoogte van 66 meter. De alternatieve route via de Oude Maas is niet mogelijk omdat daar ook een hoogspanningskabel loopt die 'slechts' 43 meter hoog hangt en ook de hefbrug bij Spijkenisse en de Botlekbrug niet hoger komen. Deze bruggen zijn in gebruik en het brugdek 'even' weghalen is geen optie.

Wel vragen wij ons af of de doorvaarthoogte van het jacht echt beperkt is tot de genoemde 66 meter? De kleinere Black Pearl van dezelfde werf heeft bijvoorbeeld masten van 70 meter. En in de wereld van de superjachten geldt groter is beter en in geval van een zeiljacht tellen de lengtes van de masten dan ook mee.

Het nieuws is inmiddels ook wereldnieuws, want in in vele talen verscheen het bericht overal in nieuwsmedia op het internet.


Nog te weinig afgiftepunten

De Conferentie der Verdragsluitende Partijen (CVP) heeft het voorstel tot de uitbreiding van het lozingsverbod tot schepen met meer dan 12 passagiers onlangs aangenomen. Het Centraal Bureau Rijn- & Binnenvaart (CBRB) maakt zich zorgen om de beperkte mogelijkheden voor afgifte.
CVP heeft besloten Deel C te wijzigen om het verbod op lozing van huishoudelijk afvalwater uit te breiden tot passagiersschepen van 12 tot 50 personen. Dit lozingsverbod geldt zowel grijs water (huishoudelijk afvalwater) als zwart water (water afkomstig van een toilet) en gaat in per 1 januari 2025. Dit zou betekenen dat passagiersschepen bij de eerste certificaatvernieuwing na 2030 een eigen opvang aan boord moeten hebben, een vuilwatertank of boordzuiveringsinstallatie. Eigenlijk is dit nu al een impliciete eis, omdat in de meeste havens een lozingsverbod geldt. Dat houdt in dat in de havens vuilwater in een vuilwatertank opgevangen moet worden en pas op open water geloosd mag worden.
Het probleem is dat de meeste havens de voorzieningen voor afgifte nog niet hebben.


Werken van de Linschoten-Vereeniging

Al eeuwenlang zijn Nederlanders een reislustig volk. Onze reizende voorouders legden tijdens talloze land- en zeereizen hun ervaringen vast voor het nageslacht. Deze beschrijvingen uit eerste hand inspireerden in 1908 een aantal historici en oud-zeevarenden tot het uitgeven van deze fascinerende bronnen en zo richtten zij de Linschoten-Vereeniging op. De journalen en reisbeschrijvingen gepubliceerd door de vereniging bestrijken de Nederlandse reisgeschiedenis vanaf eind 16de tot eind 19de eeuw. Iedere uitgave bevat de originele tekst van een zeldzaam, historisch belangrijk reisverslag, die dankzij een inleiding en uitgebreide annotatie toegankelijk gemaakt is voor de hedendaagse lezer.

Nog elk jaar wordt door Walburg Pers tenminste één deel aan de reeks "Werken van de Linschoten-vereeniging" toegevoegd. Afgelopen maand verscheen deel 120: Kunstenaar op Sumatra, door Andreas Weber en Sylvia van Zanen. Kunstenaar op Sumatra is het vervolg op het in juni 2021 uitgebrachte Kunstenaar op Java.

Pieter van Oort was een van de meest getalenteerde Nederlandse tekenaars van dieren en planten in de vroege 19de eeuw. Vanwege zijn bijzondere talent stuurde koning Willem I hem in 1825 naar de toenmalige Nederlandse koloniën in Zuidoost-Azië, om daar de flora en fauna vast te leggen. Tussen 1832 en 1834 was hij op Sumatra, waar hij werd geconfronteerd met het oorlogsgeweld van de Padri-oorlogen. Van Oorts dagboeken zijn een bijzonder ooggetuigenverslag van een eiland dat verscheurd werd door gewelddadige confrontaties tussen de padri's enerzijds en het lokaal en koloniaal gezag anderzijds.

De boeken van de Linschoten-vereeniging zijn ook te bestellen in de Vaarwinkel ...


Duitsland en Nederland vullen examen matroos verschillend in

Matrozen in opleiding hebben in Duitsland aan een theorie- examen voldoende om matroos te worden. Zij hoeven geen praktijkexamen te doen, zoals dat wel in Nederland geregeld gaat worden in navolging van de nieuwe Europese richtlijn. Navraag bij Andrea Beckschäfer, secretaris van de commissie Sociaal en Educatie van het Europese binnenvaartplatform Inland Waterway Transport (IWT) in Brussel, leert dat in Duitsland voor een theorie-examen wordt gekozen. 'De nieuwe richtlijn bepaalt niet of het om een theorie-examen of praktijkexamen moet gaan. In Duitsland kiezen we voor een theorie-examen.'

Voorlopig is een praktijkexamen om matroos te worden nog niet verplicht in Nederland, maar dat gaat wel geregeld worden in de komende noodregeling.


Bootverhuurplatform Barqo verkocht

Het Amsterdamse botenplatform Barqo, waarmee particulieren hun boot kunnen verhuren, wordt overgenomen door de Britse branchegenoot Borrow a Boat. Wat is betaald voor de startup van Floris van Hoogenhuyze, Thijs Janssen en Sebastian de Groot is onbekend. Tegenover Quote laat Janssen weten blij te zijn met de exit, maar nog niet met pensioen te kunnen. 

Quote noemde Barqo eerder al eens "Eén van de meest overgewaardeerde startups van Nederland.". 


Sleepbootdagen blijven in Vianen

Sleepbootfans zaten de afgelopen tijd met de handen in het haar: hoe zorgen ze ervoor dat het populaire evenement niet uit Vianen verdwijnt? Het oude organisatieteam hield ermee op, maar opvolgers kwamen er niet. Tenminste, tot nu. Want er is goed nieuws voor liefhebbers van historische boten: de Nationale Sleepbootdagen blijven – door de Vianese Oranjevereniging – gewoon in de Vrijstad.


Vacatures bij de Waterkaarten

De Waterkaarten App en software wordt gemaakt door TheMobileCompany samen met Promanent, de uitgever van onder andere de Vaarwijzer Nieuwsbrief. Vorige week wezen wij u al op een vacature voor een ontwikkelaar (mobile app developer). Deze week is er ook nog een vacature voor een projectmanager opengesteld.

De projectmanager Waterkaarten werkt bij TheMobileCompany in Amsterdam en stuurt onder andere het team van ontwikkelaars, marketing en de redactie van de inhoud aan. Daarnaast zorgt hij of zij voor de support van de klanten en onderhoudt de contacten met leveranciers, partners en is het aanspreekpunt voor bijvoorbeeld de havens en andere watersportbedrijven die in de Waterkaarten App staan. Naast de technische kennis, een hands-on mentaliteit en communicatievaardigheden die voor deze functie nodig zijn beschikt de ideale kandidaat over relevante nautische en kartografische kennis.

Interesse; neem dan even contact op ...


Vacatures bij Hollandia en Zeilen

Uitgever van watersportboeken Hollandia en het blad Zeilen zijn net als het Vaarbewijs Academy platform onderdeel van Uitgeverij Gottmer in Haarlem. Bij Gottmer zijn een aantal vacatures opengesteld die een leuke uitdaging bieden voor kandidaten die van hun passie voor de watersport hun werk willen maken.


Volgende week op 11 februari verschijnt de nieuwe editie van de ANWB Wateralmanak deel 2 met daarin alle gegevens van havens, vaarwegen, bruggen en sluizen voor Nederland en België. Ook dit jaar is de almanak weer helemaal bijgewerkt met de meest recente gegevens.

U kunt de nieuwe Wateralmanak nu vast bestellen. Wij sturen deze dan op zodra deze leverbaar is.

Wateralmanak deel 2 verschijnt elk jaar in een nieuwe editie. ANWB Wateralmanak deel 1 met alle vaarregels voor Nederland en België verschijnt elke twee jaar. De editie 2021-2022 is dus de meest actuele editie. U bent verplicht de geldende vaarregels aan boord te hebben. Met deel 1 aan boord voldoet u dus overal aan deze verplichting. En als u een marifoon aan boord heeft dan moet u het Handboek Marifonie aan boord heben. In deel 1 staat een speciale versie die voor de pleziervaart bedoeld is. Daarmee voldoet u dan gelijk aan deze verplichting.


OneOcean verkoopt BookHarbour

Het Engelse OneOcean verkoopt de activiteiten van BookHarbour. BookHarbour is in Nederland minder bekend, maar is Engelands grootste webwinkel voor kaarten en boeken voor watersport en scheepvaart. In Nederland is BookHarbour, onder de naam OneOcean, actief als groothandel voor de watersport en agent voor de British Admiralty en A-Agent voor de Dienst der Hydrografie.

Koper is het eveneens Engelse Stanfords. Stanfords is de grootste Engelse boekverkoper gespecialiseerd in kaarten en reisboeken en heeft ook een bedrijfsonderdeel dat (digitale) kaarten maakt. De verkoop van maritieme boeken en kaarten zijn een belangrijk onderdeel van de activiteiten. Het bedrijf dat in 1853 werd opgericht begon als kaartenmaker en heeft onder andere een grote winkel in Convent Garden, London. Ontdekkingsreizigers als David Livingstone en Ernest Shackleton waren al klant, maar ook Florence Nightingale, Sherlock Holmes (*) en meer recent Michael Palin.

OneOcean is destijds voortgekomen uit Kelvin Hughes en legt zich vooral toe op digitale producten voor de zeegaande beroepsvaart. Met de verkoop van BookHarbour laten zij de distributie van fysieke producten los om zich volledig op de digitale oplossingen te richten.

Vaarwinkel.nl was al klant toen het bedrijf nog onderdeel was van Kelvin Hughes. De overname van onze leverancier Bookharbour door een bedrijf met een dergelijke lange traditie op het gebied van kaarten en boeken biedt weer mooie nieuwe kansen voor onze klanten

(*) Eigenlijk was het Dr. Watson die in het boek The Hound of the Baskervilles naar Stanfords wordt gestuurd om een kaart van Dartmoor te kopen.



aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.