Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 21


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Op 4 en 5 juni organiseert HISWA, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, het landelijke Meevaarweekend. Tijdens dit weekend kan iedereen kennismaken met de watersport. Onder andere Zeilschool Aalsmeer biedt op zondag 5 juni jong en oud de kans om te ruiken aan het zeilen in een Optimist (jeugd van 6 tot en met 9 jaar), Kielboot (jeugd vanaf 8 jaar, jongeren en volwassenen) of SUPpen. U gaat anderhalf uur het water op onder begeleiding van een deskundige instructeur. Meedoen is gratis en alleen bedoeld voor echte beginners én vooraf inschrijven is noodzakelijk.


Gebruik AIS gestegen

Het gebruik en vooral ook het juiste gebruik van AIS is de afgelopen jaren flink gestegen. Bijna 95% van de beroepsvaartschepen in de binnenvaart gebruiken de AIS nu op de juiste manier. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de situatie vijf jaar terug.
Een en ander blijkt uit een onderzoek van het Agentschap Telecom

Goed nieuws omdat hiermee de veiligheid op het water toeneemt. Alle beroepsvaart en andere schepen langer dan 20 meter of met een blokmaat groter dan 100 kubieke meter moeten verplicht een AIS Transponder gebruiken. De kleinere pleziervaart is vrijgesteld van de verplichting om AIS te gebruiken, maar ook daar is te zien dat steeds meer pleziervaarders graag goed gezien willen worden en een AIS aan boord installeren. Een belangrijke ontwikkeling omdat uit onderzoek is gebleken dat veel pleziervaartuigen nog steeds slecht gezien worden door bijvoorbeeld de walradar en verkeersbegeleiding. Met AIS is de kans vele malen groter dat u door de beroepsvaart en verkeersleiders wel wordt gespot.

Om een AIS Transponder aan boord te installeren bent u verplichting om minimaal een basiscertificaat marifonie te hebben. Het voordeel is dan meteen dat u ook een marifoon mag gebruiken en er dus geen drempel meer is om deze gelijk ook aan boord te installeren (en te gebruiken).


Test uw vaarkennis: aankomen

Elke maand test docent watersport John Coenders uw vaarkennis met een uit het leven gegrepen casus. Weet u wat er moet gebeuren om ongelukken te voorkomen? Deze maand duik hij op de site van verzekeraar EOC in aanleg- en afvaartmanoeuvres.

Smaakt dit naar meer? John Coenders schreef het praktische en zeer nuttige boek 'De beste stuurlui staan aan bord'. Dit boek is te bestellen in de Vaarwinkel en een mooie aanvulling op de leerboeken voor het Klein Vaarbewijs.


Dutch Water Week

De eerste editie van de Dutch Water Week vindt plaats van 27 mei tot en met 5 juni in de zuidelijke kom van het IJsselmeer tussen Almere, Lelystad, Amsterdam en Muiden. Tijdens de Dutch Water Week komt de watersport in de volle breedte samen.


Beeld: Wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/User:LimoWreck

'Sprieten' maken Westerschelde veiliger

Met zogenoemde 'sprieten' zullen vanaf dit jaar pincet-nauwkeurige metingen worden verricht vanaf de oevers van de Westerschelde. Ze moeten betrouwbare informatie leveren over waterstand, stromingen en golfbewegingen.

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft instituut Deltares onderzoek verricht naar de grillige gedragingen van de Westerschelde. Want van sterke dwarsstromen ondervindt de scheepvaart in die rivier soms fikse hinder.
Vanaf september moet daarin verandering komen. Tussen Perkpolder en Walsoorden, en aan de andere kant bij Waarde, zullen zogeheten sprieten worden geplaatst. Die moeten door metingen ervoor zorgen dat er geen problemen op het water ontstaan. De apparatuur gaat actuele gegevens doorgeven aan de loodsen, zodat deze op de stromingen kunnen anticiperen.


Varen doe je Samen! on Tour

Veiligheidscampagne 'Varen doe je Samen!' (VDJS!) trekt dit jaar weer het land in. In samenwerking met de betrokken partners wordt er in de zomermaanden zowel vanaf de waterkant als op het water voorlichting over veilig varen gegeven met als doel het veiligheidsbewustzijn onder álle vaarweggebruikers te vergroten.
De tour van 'Varen doe je Samen!' is eerder dit jaar al van start gegaan met onder andere webinars en de Ervaardag Drechtsteden. Tegelijk met de start van de zomervakantie trekt VDJS! verder het land in. Door ambassadeurs, vrijwilligers en stewards, en in nauwe samenwerking met de VDJS-partners, wordt deze zomer voorlichting gegeven en voorlichtingsmateriaal zoals de Vaarbewaarkaart, lokale knooppuntinformatie en de diverse brochures uitgedeeld aan vaarweggebruikers.


Maritieme feesten massaal bezocht

Nautische en maritieme evenementen en feesten blijken nog steeds een grote aantrekkingskracht te hebben en zijn na Corona gelukkig weer helemaal terug. Afgelopen weekend werd Dordt in Stoom bezocht door ongeveer een kwart miljoen mensen en ook Oostende voor Anker mocht ruim 185.000 bezoekers verwelkomen.

Goed nieuws voor organisatoren van de evenementen die nog gaan komen.


Laat u niet afschrikken

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest over het CBR en de lange wachttijden. En inderdaad in tijden van Corona liepen de wachttijden soms behoorlijk op. De publiciteit was soms zo somber dat er zelfs mensen maar zijn afgehaakt en hun droom om nog voor de zomer hun Klein Vaarbewijs te halen op de lange baan hebben geschoven. Dat is erg jammer, want nadat de laatste Corona maatregelen werden afgeschaft lijkt het wel of de wachtrijen voor de examens voor de recreatievaart tegelijk zijn verdwenen.

Sinds het examen voor het Klein Vaarbewijs bij het CBR is ondergebracht houden wij in de gaten wat de media en vooral de vakinformatie voor de rijschoolhouders schrijven. Er is nog steeds sprake van langere wachtijden voor de examens voor de verschillende rijbewijzen en zeker voor het praktijkexamen. Dit is een arbeids- en tijdsintensief examen en het aanbod van kandidaten die examen willen doen wisselt ook flink. En het is ook niet zo dat er een overschot is aan examinatoren. Hierdoor nemen wachttijden toe, maar ook weer af. Voor het examen voor het Klein Vaarbewijs is de situatie anders. Ten eerste is het een theorie-examen en heeft u op één van de vele locaties van het CBR alleen maar een plek achter de pc nodig. De recreatievaart examens duren wel langer dan de theorie examens voor de rijbewijzen, maar de planning van het CBR houdt daar rekening mee. En zo voor de zomer houdt men er ook rekening mee dat er normaal meer kandidaten voor het vaarbewijs zijn dan bijvoorbeeld in de herfst. Hiermee probeert men voldoende capaciteit beschikbaar te hebben voor kandidaten. En wordt een examenmoment niet door een vaarbewijs kandidaat geboekt, dan zijn er altijd voldoende kandidaten voor een rijbewijs examen die een eventueel gat kunnen opvullen.

Als proef op de som heb ik op woensdagmiddag 25 mei gekeken of ik mijzelf kon inschrijven. Bewust koos ik voor de drukste locatie in de Randstad, namelijk die bij het CBR hoofdkantoor in Rijswijk (ZH). En voor het examen Klein Vaarbewijs 1 dat logischerwijs de meeste kandidaten trekt. En wat schetst mijn verbazing. Ik kon al gelijk zaterdag 28 mei terecht. Zo maar een willekeurige steekproef, maar toch!

Laat u dus vooral niet afschrikken door sommige 'horror' verhalen over verdubbeling van het aantal kandidaten en oplopende wachttijden. En ja het aantal kandidaten is de afgelopen jaren flink gestegen. Zelfs ondanks, of juist door Corona. Het CBR blijkt echter voldoende flexibel en op dit moment lijkt alles onder controle. Als u voldoende tijd heeft om te studeren dan moet het mogelijk zijn om nog voor de zomer het examen Klein Vaarbewijs te doen.

Het examen Klein Vaarbewijs 1 is prima te doen met zelfstudie of begeleiding op afstand met een online cursus. Samen leren in een lokaal met een ervaren docent is leuker en samen motiveren de kandidaten elkaar om goed te leren en vooral ook veel te oefenen.
Het Klein Vaarbewijs 2 is wel wat lastiger, maar ook daar geldt 'oefening baart kunst'. Door veel te oefenen met de navigatievragen en op de leskaart te oefenen komt u al een heel eind.

Een goed cursusboek bevat de leerstof voor Klein Vaarbewijs 1 en 2. En u hoeft beide examens uiteraard niet in één keer te doen. De meeste boeken zijn ook te koop in combinatie met een online examentraining. Erg handig om extra te oefenen. Daarnaast bestaan er ook nog twee nuttige boeken om extra te oefenen. Een boek met allemaal oefenvragen en een boek waarin diverse praktijksituaties uitgelegd worden zodat u het geleerde leert toe te passen. Iets wat op het examen ook van u verwacht wordt.


Beeld: NOAA

Hoe ontstaat een orkaan?

Het Amerikaanse NOAA maakte een korte en duidelijke video hoe orkanen ontstaan. En hoewel orkanen niet in onze buurt voorkomen is het toch een relevant onderwerp. Al was het maar omdat orkanen afgezwakt tot stormdepressies van Amerika de Atlantische Oceaan oversteken en zo toch hier invloed hebben op ons weer. Een toename in aantal en kracht van orkanen heeft dus zeker ook gevolgen voor het weer in Noordwest Europa.

Meer leren over het weer en meteorologie. Bekijk dan eens de selectie van boeken in de Vaarwinkel.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 20


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: Hiswa-Recron

Leren zeilen is in trek

Leren varen en zeilen is populairder dan ooit. HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, merkt dat het aantal boekingen bij aangesloten zeil- en vaarscholen flink stijgt. Wie deze zomer nog een zeil- of vaarcursus wil volgen, moet snel zijn.

De groeiende vraag naar vaaropleidingen, zeilkampen of -cursussen wordt ingegeven door de stijgende populariteit van de watersport in het algemeen. Sinds de coronacrisis is de watersport bezig aan een stevige opmars. Maar liefst 3,4 miljoen Nederlanders beoefenden in 2021 een vorm van watersport bleek onlangs uit onderzoek van Waterrecreatie Nederland en NBTC. Daaronder zijn veel nieuwe watersporters die weinig of geen ervaring hebben op het water. Een logisch gevolg daarvan is een toenemende belangstelling voor zeilopleidingen en vaarcursussen.

Wie deze zomer nog wil leren varen of zeilen doet er goed aan niet tot het laatste moment te wachten met het reserveren van een cursus of zeilkamp.

In de Vaarwinkel vindt u ook een aantal mooie boeken om te leren zeilen en te leren varen.

Het Zeilboek is het meest gebruikte leerboek op een zeilschool of het geleerde op een zeilkamp nog eens na te lezen. Het is er in twee uitvoeringen: het Zeilboek en het Kleine Zeilboek
Beide boeken sluiten aan op de diplomalijn van de Commissie Watersportopleidingen (CWO).

Het boek Varen zonder zorgen is vooral voor de beginnende motorbootvaarder. Hiermee heeft u een goede basis. Het Handboek Motorboot varen is zowel voor de beginnende als de gevorderde motorbootvaarder een boek dat u moet lezen.Tips en technieken uit dit boek helpen het vaarplezier te vergroten.
Zeilers hebben dan weer veel baat van het boek Zeilen zonder zorgen


Beeld: Royal Navy

Eiland verplaatst

De bemanning van een schip van de Royal Navy heeft bewezen dat een afgelegen eiland maar liefst 85 jaar op de verkeerde plaats lag. Henderson Island in de zuidelijke Stille Oceaan blijkt één zeemijl zuidelijker te liggen dan de positie die het sinds 1937 op de officiële zeekaarten had.
Het onbewoonde Henderson Island is onderdeel van de afgelegen Pitcairn groep van eilanden en ligt ongeveer 3.600 mijl van Chili en 3.200 mijl van Nieuw Zeeland. 

De eilanden liggen zo afgelegen dat Hydrografische en kartografische opnames eigenlijk niet gebeuren. Dankzij enkele recente satellietbeelden kreeg men het vermoeden dat de locatie van het eiland op de kaart niet juist is. Het opnamevaartuig HMS Spey is betrokken bij een project om afgelegen Britse gebieden beter in kaart te brengen. Met een GPS en radar heeft men een eenvoudige controle gedaan en direct werd duidelijk dat de beelden niet samenvallen.

Henderson Island is overigens vooral bekend als meest vervuilde eiland ter wereld. Door de ligging ten opzichte van diverse oceaanstromen verzamelt drijvend afval zich in de wateren rondom het eiland en op de stranden. Naar schatting ligt er meer dan 40 miljoen ton aan afval op de stranden van Henderson Island. En omdat we nu precies weten waar dat is, valt er misschien daar ook iets aan te doen.

Pitcairn Island bestaat eigenlijk uit vier eilanden Pitcairn, Henderson, Ducie en Oeno Island. Pitcairn is vooral beroemd vanwege de muiterij op de Bounty. De eilanden zijn Brits en de enige overzeese gebiedsdelen van het Verenigd Koninkrijk in de Stille Oceaan. Pitcairn is als enigste eiland bewoond en er zouden nog steeds nakomelingen van de muiters wonen. Henderson Island is het grootste eiland in oppervlakte, maar dus onbewoond.


Beeld: Paul Caroen

Elektrisch varen op vleugels

De pleziervaart stapt de komende jaren ook over op elektrisch. De actieradius van e-boten is nog een probleem, maar dat geldt niet voor de elektrische motorboot van het Zweedse Candela. Die vaart dankzij draagvleugels veel zuiniger. Een Zeeuws bedrijf haalt deze e-boten naar Nederland. "Je hoort niks en voelt de golven bijna niet."

Het Zweedse bedrijf verkoopt e-boten met de hydrofoil-techniek: dankzij de computergestuurde draagvleugels (foils) verbruikt de boot veel minder energie. Daardoor kan de actieradius ook fors groter zijn en dat betekent: minder vaak opladen nodig. De vleugels duwen de boot bij hogere snelheden omhoog, zodat de romp boven het water uitkomt en de scheepsweerstand afneemt.

Een Candela C7 ligt momenteel in Goes bij het bedrijf The Green Wave. De bijna 8 meter lange boot kan 55 kilometer per uur halen. "Ik was zelf ook verrast over de kracht van de motor", vertelt directeur Eric Caroen van The Green Wave. "Er zijn veel langere afstanden mogelijk vergeleken met andere elektrische boten. Het prototype haalde 100 kilometer op één acculading."

De redactie van Bright probeert graag nieuwe gadgets uit en voer proef met de Candela C7 en de elektrische hydrofoil surfplank Fliteboard.


Stopover Scheveningen - Den Haag

Volgend jaar komt The Ocean Race weer naar Scheveningen. Deze week werd de nieuwe website gelanceerd die speciaal voor de tussenstop is gemaakt. Het programma, mooie beelden en relevant informatie.

Vijf dagen lang is de haven van Scheveningen het middelpunt van The Ocean Race. Van 11 tot 15 juni 2023 is er enorm veel te beleven in en rond de haven. De focus ligt hierbij op het belangrijkste element van de race: de oceaan. Maatschappelijke thema's, activiteiten voor jong en oud in de Race Village, watersport fun en het waterbassin van Optimist on Tour; het kan allemaal tijdens The Ocean Race.

De volgende editie van The Ocean Race is dan al ongeveer 6 maanden onderweg en de deelnemende schepen hebben dan al vele duizenden mijlen afgelegd. De start van de 2022-2023 editie is op 15 januari 2023 in het Spaanse Alicante.

En mocht u ooit eens daar in de buurt zijn. Aan de haven van Alicante heeft The Ocean Race haar hoofdkwartier en is ook het museum over de race die de meesten van uw wellicht nog kennen als Volvo Ocean Race.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 19


Papieren voor de marifoon

De sluis- of brugwachter oproepen, doorgeven dat u in de problemen zit of luisteren naar wat er verder om u heen op het water gebeurt: de marifoon is het perfecte communicatiemiddel op het water. In Nederland bestaan verschillende diploma's of bedieningscertificaten. Welke u moet hebben, hangt af van waar u vaart en welke apparatuur u gebruikt. Weet u dat u al een certificaat moet hebben zodra u een marifoon (zendinstallatie) aan boord heeft? De redactie van zeilen heeft een en ander op een rijtje gezet.

In de Vaarwinkel vindt u ook alle leerboeken voor de verschillende bedieningscertificaten.

Als u goed zicht wilt hebben op de scheepvaart om u heen dan zijn radar en AIS mooie hulpmiddelen. Pleziervaartuigen onder de 20 zijn in Nederland niet verplicht AIS, radar of een marifoon aan boord te hebben. Het is wel aan te raden om een marifoon aan boord te hebben, zeker als u ook op open of drukkere wateren vaart. Heeft u AIS en/of radar dan is een marifoon beslist onmisbaar. Immers weten dat er ergens een ander schip vaart is één, er mee kunnen communiceren is verhoogt de veiligheid in grote mate en neemt ook veel onzekerheid over de bedoelingen van het andere schip weg.

Met een AIS ontvanger ziet u de andere schepen met AIS, met een AIS Transponder (zender én ontvanger) kunt u ook aan de andere schepen en de verkeersleiding laten zien waar u vaart. Voor het installeren en gebruiken van een AIS Transponder moet u ook een bedieningscertifcaat voor de marifoon hebben. Dus zelfs als u geen marifoon aan boord heeft!

In de Vaarwinkel vindt u diverse mooie en nuttige boeken over radar én AIS. Nieuw in ons aanbod is het praktische boek Werken met Digitale Radar en AIS van René Westerhuis.


Beds on Board overgenomen

Bootverhuurplatform Borrow a Boat heeft Beds on Board overgenomen. Beds on Board is een soort AirBnB voor slaapplaatsen op boten. 


Beeld: www.marinetraffic.com

Opstopping vrachtschepen in Shanghai

De strenge lockdown van China eist niet alleen zijn tol van de bevolking, maar ook van de economie. Fabrieken staan stil en de grootste haven ter wereld ziet bijna geen enkele beweging. De BBC meldt dat tot 500 schepen wachten om te laden en naar hun bestemming te varen. Nu de haven van Shanghai op halve snelheid draait als gevolg van lange weken onder strikte afsluiting, groeit de bezorgdheid over de hele wereld dat dit nieuwe tekorten kan veroorzaken.


Frans Naerebout

Frans Naerebout (1748-1818), mensenredder en 'Vader van het Nederlandse Loodswezen', maakte in zijn woonplaats Vlissingen de Patriotten- en de Bataafs-Franse tijd op z'n allerheftigst mee. Smokkelarij, kaapvaart, slavenhandel, Oranjeliefde en Oranjefurie, plundering, godsdiensttwist en burgerstrijd – alles speelde zich hier voor zijn ogen af. Een roerige tijd en voldoende stof voor een boeiend boek over het Vlissingen uit zijn tijd.

Dirk Kolff neemt ons mee in het grote verhaal van Vlissingen in de jaren tussen 1748 en 1818. Die turbulente geschiedenis komt in dit boek tot leven in het boeiende wel en wee van de zeeheld Frans Naerebout en zijn stadgenoten. – Els van Eijck van Heslinga, maritiem historicus.


Kogge ontdekt in Estland

Archeologen zijn door het dolle heen na de vondst van het grootste en best bewaard gebleven vrachtschip uit de middeleeuwen. Het stelde Hanzesteden in staat de Oostzee te beheersen. Begin 14e eeuw zonk een vrachtschip bij Tallinn in Estland. En nu, ruim 700 jaar later, hebben bouwvakkers het wrak gevonden. Voorlopig archeologisch onderzoek wijst uit dat de kogge het grootste en best bewaard gebleven exemplaar van dit type is dat tot nu toe is gevonden. Het schip had een laadvermogen van zo'n 200 ton.

Over Koggen en het belang van dit Middeleeuwse schip leest u bijvoorbeeld in het mooie boek Koggen, Koolieden en Kantoren.


Beeld: Gemeente Den Haag

Den Haag krijgt een nieuwe haven

Langs de Prinsessegracht en vlakbij het Centraal Station krijgt Den Haag een nieuwe maar kleine haven. De gemeente heeft al langere tijd plannen voor een haven met een aanlegplek en opstapplek voor kleine boten, langs de Prinsessegracht, op de hoek met de Bezuidenhoutseweg. De gemeente wil bij de Prinsessegracht een fijne plek aan het water maken. Midden in de stad, aan de rand van het groen. De gemeente onderzoekt of zij aan het trafohuisje dat er staat functies zoals bijvoorbeeld een informatiepunt kan toevoegen.


Reeds reeds uitverkocht

De Reeds Nautical Almanac is waarschijnlijk de meest bekende nautische almanak na de ANWB Wateralmanak. Wereldwijd is de Reeds dus de onbetwiste leider. Weinig schepen kiezen zee zonder de Reeds op de kaartentafel. Dit jaar zal dat helaas wel eens anders kunnen zijn.

Eigenlijk elk jaar verschijnt de nieuwe almanak steeds een beetje eerder. Afgelopen jaar verscheen de 2022 editie al in augustus. Op dat moment was de 2021 editie ook al even uitverkocht. Wij schreven daar al over in de Vaarwijzer Nieuwsbrief en gaven tegelijk de waarschuwing niet te lang te wachten met bestellen.
Profetische woorden, want deze week kregen wij bericht van de uitgever dat de 'gewone' Reeds Nautical Almanac 2022 nu al is uitverkocht. Er wordt nog gedacht aan een herdruk, maar gezien de gestegen prijzen voor papier en de langere levertijden waar uitgevers rekening mee moeten houden is dat een lastige beslissing. Wij achten de kans dan ook klein dat er een herdruk komt.

Het goede nieuws is dat er wel alternatieven zijn.

De Cruising Almanac 2022. Deze heeft minstens dezelfde kwaliteit als de Reeds, maar omvat een iets kleiner gebied. Dit is naar onze mening het beste en meest volledige alternatief.

De Reeds Eastern Almanac 2022. Een goed alternatief voor Nederland, België en de Engelse Oostkust richting het noorden tot aan de Shetland en Orkney eilanden.

De Reeds Channel Almanac 2022. Deze omvat de kusten langs het Engelse Kanaal, maar geen Nederland en België.

De Reeds PBO Small Craft Almanac omvat een kleiner gebied en minder aanvullende informatie. Wel goedkoper, maar in vergelijking met de Cruising Almanac minder waar voor uw geld.

Tot slot is er nog een losbladige uitvoering van de Reeds Nautical Almanac. Voordeel van deze uitgave is dat deze komt in een mooie bewaarmap, waar u dan volgend jaar alleen een nieuwe vulling voor hoeft aan te schaffen. In Nederland eigenlijk nauwelijks bekend, wat mede komt omdat het prijsverschil van een navulling met de 'gewone' Reeds betrekkelijk klein is.


Werken met digitale vaarkaarten

Steeds meer watersporters gebruiken digitale vaarkaarten en kaartplotters, maar hoe gebruik je zo'n kaart nu eigenlijk? Dat komt niet of nauwelijks aan bod in een cursus of opleiding voor het vaarbewijs. Daarom is er nu het praktische boek Werken met digitale zee- en vaarkaarten van Renë Westerhuis.

Een leuk boek om te lezen nu u nog bezig bent met plannen te maken voor de komende vaarvakantie. Het helpt u niet alleen om meer uit de digitale kaart te halen, maar ook om de juiste kaarten te kiezen.


Prinses moet bijbetalen

De renovatie van de Groene Draeck, het zeiljacht van prinses Beatrix (84), valt duurder uit dan gepland. De kosten 'overschrijden het vastgestelde vijfjarenbudget (voor de periode 2021 tot en met 2025 het totaalbedrag van 435.000 euro) van het ministerie van Defensie', maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekend. Beatrix zal als eigenaar de meerkosten betalen.


Colin Archer Memorial Race

De Colin Archer Memorial Race (CAMR) wordt om de twee jaar gezeild. De startplaats is Lauwersoog en de finish nabij het Noorse Larvik. De afstand is ongeveer 365 zeemijl. In tijd doet men er in het algemeen 2 tot 5 dagen over om de afstand te overbruggen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer en het schip waarmee gevaren wordt.
In 1982 werd de race voor het eerst georganiseerd. Er verschenen toen 35 schepen aan de start en uiteindelijk haalden 18 schepen de finish. Het jaar 2008 kende het grootste aantal deelnemers; er kwamen 120 schepen aan de start en 112 schepen haalden reglementair de finish.
Vaak maakt een deel van de wedstrijdbemanning plaats voor familie, die dan een heerlijke vakantie gaat houden in de Scandinavische wateren. De wedstrijdbemanning neemt dan de auto weer mee terug waar de familie mee gekomen is.

Voor vertrek worden de schepen gecontroleerd en moet een bepaalde minimale uitrusting aan boord zijn. Waaronder een aantal kaarten en boekwerken. De minimale set bestaat uit de volgende kaarten en boeken:

(*) Deze kaartensets mogen volgens de organisatie vervangen worden door de actuele Cruising Almanac (of de Reeds). Aanlopen van een haven met alleen een kaartje uit een almanak is niet wat wij adviseren. In geval van nood of slecht weer is het wel mogelijk, maar juist in die omstandigheden wilt u zeker zijn van uw zaak.
Kaarten en boeken moeten uiteraard recent zijn en zijn bijgewerkt.

Op onze website staat een meer uitgebreide lijst. Hierin mogelijke alternatieven en boekwerken.

De organisatie zal afhankelijk van de verwachte weersomstandigheden per startgroep een baan bekend maken. De banen A en B hebben een lengte van ca. 390 en 450 mijl. Klassen met snellere schepen varen over het algemeen de langere baan, de kleinere minder snelle schepen de kortere. Door de 2 banen komen de deelnemers zoveel mogelijk tegelijk binnen, waardoor er minder wachttijd is tot de gezellige barbeque waar de CAMR traditioneel mee wordt afgesloten.


Naar Frankrijk

Eerder dit jaar besloot de Franse uitgever van vaarkaarten voor de binnenwateren van Frankrijk en Belgë, Fluviacarte, er mee te stoppen. Afgelopen weken zijn wij druk geweest met het opkopen van diverse voorraden van de uitgever en andere leveranciers. Met redelijk succes, want wij hebben toch nog een aardige hoeveelheid kaarten binnen weten te krijgen. 

Gaat u dit jaar richting Frankrijk dan vindt u in de Vaarwinkel nog een breed aanbod van de Fluviacarte kaarten. En aanvullend zijn er de 3 nieuwe kaarten in boekvorm van Imray. Wellicht iets minder gedetailleerd dan de kaarrten van Fluviacarte, maar wel actueel en ook leverbaar.



aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.