Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 22


© Omroep Gelderland

Controles, waarschuwingen en boetes

Het vaarseizoen is nu echt begonnen. In de media afgelopen weken kwamen veel berichten voorbij over controles op het water en wat men tijdens deze controles zo al aan 'misstanden'  tegenkwam. In impressie van Omroep Gelderland.

Een boot, drie snelle opblaasboten en twee waterscooters. Daarmee gaat Rijkswaterstaat de Rijn op om te kijken wie zich aan de regels houdt op het water. Als het moet, wordt er een boete uitgedeeld. Bij Rijkswaterstaat zien ze dat er steeds meer mensen het water weten te vinden voor ontspanning. Niet al die nieuwe mensen kennen de regels even goed en dus is deze controle opgezet die onderdeel is van een landelijke actie in samenwerking met onder andere de politie.

Ron de Vries, verkeersleider voor Rijkswaterstaat, vertelt dat ze van alles tegenkomen op het water: "Onveilig vaargedrag door niet aan de kant te varen, het niet dragen van een 'dodemanskoord', staand sturen zonder een reddingsvest te dragen en soms ook varen zonder vaarbewijs."

Voor al die overtredingen delen ze liever geen bekeuringen uit: "Het gaat om het signaal. Helaas zullen we af en toe moeten doorpakken en dan is een boete een middel. Dat is vervelend, maar we willen echt de boodschap doorgeven: het is belangrijk om samen en veilig te varen."


Patserbak van de 17e eeuw

In Hoorn bouwt Clean2Anywhere met afvalplastic (PET) aan een replica van een Speeljacht uit de zeventiende eeuw. In een blog vertelt Scheepshistoricus Ab Hoving uitgebreid over het speeljacht.

"Het is een van de eerste plezierjachten uit de maritieme geschiedenis. In het graf van de Egyptische koning Toetanchamon is een afbeelding gevonden van deze koning die op een boot op de Nijl aan het vissen is. In principe is dat natuurlijk ook pleziervaart. Maar toen de Nederlandse handel in Indië op gang kwam en het geld tegen de plinten klotste, werden er voor het eerst in de geschiedenis speciale scheepstypes ontwikkeld die louter en alleen gebouwd werden voor het plezier van de eigenaar.
Schepen waren destijds puur functioneel: voor de handel, visserij en vervoer. 'Spelevaren', een dagje varen met familie, vrienden of handelsrelaties op het water, dat was echt nieuw. Een paar van de latere luxere Statenjachten belandden in Engeland. Naar men zegt is het 'yachting' (watersport als hobby) waar de Engelsen tegenwoordig nog zo fanatiek in zijn, daaruit voortgekomen. Een beetje onze schuld dus."


Mooie schepen en banen

De haven van Rotterdam blijft boeien, mede door de vele verschillende schepen die er komen en gaan. En door de vele mensen die er werken. Dat bewijzen Cees de Keijzer en Piet van Dijk andermaal met al weer deel 9 in de serie Mooie schepen en Banen.


Waar mag je snel varen?

Voor liefhebbers van snel varen (harder dan 20 km/u) is het vaak niet duidelijk waar dat mag. Het gevolg is dat ze vaak hard varen waar ruimte is, in plaats van op plekken waar het is toegestaan. Dat zorgt voor overlast voor de natuur, de omwonenden en de andere watersporters. Om dat te voorkomen schreef Epco Ongering voor Botentekoop een informatief artikel.

Epco Ongering is hoofdredacteur van Botentekoop Magazine. Eerder was hij werkzaam voor verschillende andere bekende watersport titels en werkte hij mee aan televisieprogramma's over de watersport. Ook schreef hij het leuke en praktische boek 'Zorgeloos varen'.


Positieve reacties op 'Honden aan boord'

WatersportTV gaat samen met expert Trudie Rutten een serie maken over honden aan boord. Uitgaande van de positieve reacties die men kreeg op de eerste aankondiging wordt het een groot succes. Aan hun oproep om leuke filmpjes te sturen van viervoeters aan boord is massaal gehoor gegeven.

In iedere aflevering zal een aspect van het varen met een hond worden behandeld. We gaan voor het eerst aan boord met een pup, nadat we de boot eerst hondproof hebben gemaakt. We laten zien wat de eventuele gevaren zijn voor een viervoeter op een boot. Waar je op moet letten bij de aanschaf van een reddingsvest. Hoe je een hond aan boord krijgt als die van de boot is gevallen. Maar vooral hoe je dat kunt voorkomen. Oververhitting, maar ook onderkoeling. Het ligt dichtbij elkaar op een boot en tijdens het varen. Hoe kun je je hond beschermen tegen de zon? Het zijn enkele voorbeelden van onderwerpen die behandeld zullen worden.

Trudie Rutten is watersporter en ervaren gedragstherapeut voor honden. Zij vaart al jaren met honden en schreef voor andere varende eigenaren het praktische boek Honden aan boord

In aanvulling op het boek bedacht zij ook de Honden aan boord wimpels, vlaggen en dieren aan boord stickers. Hiermee laat u zien dat er ook dieren aan boord meevaren. In geval van nood is dat belangrijke informatie voor de redders die u te hulp schieten. 


Heesen Yachts is weer Nederlands

Superjachtbouwer Heesen Yachts in Oss is weer volledig Nederlands. Op woensdag 18 mei heeft de Russische grootaandeelhouder Vagit Alekperov zijn aandelen overgedaan aan een onafhankelijke Nederlandse stichting. Dat heeft de werfdirectie bekendgemaakt. Zodoende blijft de werf buiten de economische sancties die tegen Rusland en Russische oligarchen zijn genomen.



Beeld: Orca en Youtube

Vrachtschip vaart autonoom

Over heel de wereld wordt onderzoek gedaan naar bemanningsloos of autonoom varende schepen. Ook in eigen land en bijvoorbeeld bij onze zuiderburen. Onlangs voer in Japan een vrachtschip zelfstandig een route van 500 zeemijl. Van de baai van Tokyo naar Ise Bay. Suzaka een vrachtschip van 749 GT (gross ton) werd daarmee het eerste vrachtschip dat navigeert geheel en alleen op basis van kunstmatige intelligentie of AI (artificial intelligence). Daarbij werd gebruik gemaakt van de systemen van het Israëlische Orca. Niet te verwarren met het Noorse Orca een bedrijf dat aan de weg timmers met slimme software en apparatuur voor de pleziervaart.

Bekijk ook de video hoe het systeem van Orca werkt aan boord van een ander (niet autonoom varend) schip.


Rallyzeilen

Het aantal mensen dat de oceaan oversteekt of zelfs de wereld rondzeilt, neemt nog steeds toe. Een groot deel daarvan schrijft zich in voor een zeilrally, een mooie manier om zelf, maar niet alleen een grote oversteek te wagen. Van alle zeilrallies is de ARC waarschijnlijk de bekendste. Dé manier om de sprong naar de overkant van de Atlantische Oceaan te maken. Zoals bijvoorbeeld Herco Tibboel deed.

Na verscheidene individuele reizen met hun gezin hebben Plante en haar man de afgelopen jaren deelgenomen aan diverse zeilrally's. Hun ervaringen zijn weergegeven in het praktische boek Rallyzeilen en bieden de lezer een nuttig inzicht in de achtergronden van het rallyzeilen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.