Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 24


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Foto: Promanent b.v.

Digitale rivieren

Het wordt steeds drukker op het water. Niet alleen recreanten gaan met hun boot op pad, maar ook beroepsvaart, cruiseschepen, veerponten en rondvaartboten. Hoe dat alles in goede banen te leiden? Kennis van het vaargebied en communicatie zijn de sleutel. De beroepsvaart zit dagelijks op het water en wordt geacht het vaargebied te kennen, heeft radar en AIS en staat via marifoon continu in contact met de verkeersleiding. De recreatievaart is echter zeer divers. Je hebt ervaren schippers die vroeger voor hun beroep hebben gevaren, maar ook absolute beginners en mensen die slechts een paar keer per jaar met een (huur)boot het water op gaan. Op het gebied van kennis schieten veel watersporters daardoor te kort en omdat een marifoon niet verplicht is, is de communicatie onderling en met de verkeerspost ook lastig. En al zou iedereen een marifoon hebben, dan wordt het op drukke momenten haast ondoenlijk om met iedereen individueel contact te hebben.

Onder de naam de Digitale Rivier werkt Rijkswaterstaat samen met partners aan manieren om met nieuwe technieken het veiliger te maken. Onder andere door te kijken hoe deze nieuwe technieken de kennis van de watersporter kunnen vergroten en de communicatie kunnen verbeteren. Het idee is simpel; als je dan niet rechtstreeks met de schipper kan communiceren zorg dan dat een apparaat aan boord dit automatisch doet. Hiervoor is een experimentele app gemaakt. Elke smartphone heeft tegenwoordig een GPS en de app kan detecteren waar u vaart en u dan op gepaste wijze relevantie informatie aanbieden.

Afgelopen woensdag 15 juni ging een select gezelschap van overheden, vaarwegbeheerders, gebruikers van de vaarwegen en software ontwikkelaars gezamenlijk het water op om één van de resultaten van innovatieproject van Rijkswaterstaat uit te testen. Onder ideale omstandigheden hebben zij met eigen ogen kunnen zien hoe slimme techniek de schipper kan bijstaan een veilige vaarroute te kiezen over het toch wel erg drukke IJ in Amsterdam.

Wilt u het ook eens uitproberen? De app is te testen. Wel is het belangrijk om te realiseren dat de app beperkt is tot het IJ en ook de functionaliteit erg beperkt is. De app is uitsluitend bedoelt om te laten zien wat er onder andere mogelijk is.

De app is uitsluitend bedoeld als bewijs dat het technisch mogelijk is en te ondervinden wat de toegevoegde waarde van een dergelijke informatie kan zijn. Tijdens de afsluitende discussie was de gezamenlijke conclusie dat het niet de taak is van de overheid om dergelijke app's te ontwikkelen. Er zijn al voldoende apps voor het varen en ook kaartplotters en andere navigatiesoftware. Elk bedienen al een trouwe groep gebruikers. Integratie in deze veel gebruikte systemen ligt dan ook meer voor de hand. Dan kunnen overheden en vaarwegbeheerders zich concentreren op het beschikbaar stellen van de juiste informatie.

Rijkswaterstaat liet alvast een mooie video maken om de werking van de app te illustreren. Het is nu aan de diverse partijen om samen deze functies op te nemen in de veel gebruikte vaarapp's en te zorgen dat de juiste informatie voor drukke knooppunten ook op de juiste wijze beschikbaar komt.


Wet nationaliteit zeeschepen

De Tweede Kamer heeft 19 mei ingestemd met de Rijkswet nationaliteit zeeschepen. Onderdeel hiervan is het zogenoemde bareboat-out, wat Nederlandse reders in staat stelt hun schepen tijdelijk om te vlaggen naar een ander land. Aan de wet is maar liefst 11 jaar gewerkt en dient onder andere ter vervanging van de wel heel oude Zeebrievenwet uit 1926 die nog door koningin Wilhelmina is getekend.

De nieuwe regels zijn ook relevant voor Nederlandse pleziervaartuigen die geregistreerd zijn en een zeebrief hebben of willen aanvragen. Een zeebrief is een soort van paspoort en bewijs van nationaliteit voor een schip. Met een Nederlandse zeebrief mag een schip de Nederlandse vlag voeren. Pleziervaartuigen zonder zeebrief mogen ook de Nederlandse vlag voeren mits de eigenaar een Nederlander is of de eigenaar in Nederland is gevestigd. Nederland kent immers geen verplichte registratie van pleziervaartuigen.


'Doorgeslagen' plan Wieringerhoek

Met het oog op herstel van de natuurlijke waarden, zijn de laatste tijd vele plannen bedacht voor het IJsselmeergebied. Gebundeld vind je ze terug in de Gebiedsagenda IJsselmeergebied 2050. Een aantal ontwikkelingen zijn ronduit negatief voor watersporters en het Watersportverbond spreekt zich ertegen uit.
Het Watersportverbond ziet voor het IJsselmeer ideeën ontstaan, waar je stevige vraagtekens bij mag plaatsen. Denk onder meer aan ontwikkelingen op het gebied van energietransitie zoals Windpark Fryslân, Windpark Urk/Ketelbrug en (Drijvende) Zonne-eilanden. Ook is er het Flexibel Peilbesluit voor drinkwaterreserves en landbouw in de zomer (hoog water) en ruimte voor waterberging bij extreme weersomstandigheden (laag water).


Populaire bestemmingen

In de Vaarwinkel is het volop hoogseizoen. Logisch want de schoolvakanties staan voor de deur en juist veel mensen die niet aan de schoolvakanties zijn gebonden vertrekken nu al. Kortom de kaarten en boeken zijn bijna niet aan te slepen. Op basis van al die verkopen kunnen wij natuurlijk wel goed zien welke vaargebieden deze zomer populair zijn.

In Nederland staat Friesland al jaren op één. Dit jaar is dat niet anders. Gevolgd door de Biesbosch. Ook de Waddenzee en dan vooral het westelijke deel is en blijft erg populair getuigen de hoeveelheid kaarten, getijdenatlassen en stroomkaarten die de deur uit gaan.

Nu corona naar de achtergrond is verdwenen durven veel schippers ook weer verder weg te gaan. De binnenwateren van Frankrijk zijn erg in trek. Ook zeilen in Griekenland trekt een grote groep mensen. Gevolgd door de Duitse Wadden en de Oostzee, vooral Denemarken.

Waar gaat u heen dit jaar? Ons advies is om vooral op tijd te bestellen. Net als op Schiphol is het komende zomer echt anders dan voorgaande jaren waarin er toch reisbeperkingen waren. Iedereen wil dit nu inhalen en er zijn veel nieuwe watersporters bijgekomen. Uitgevers blijven niet graag met voorraden zitten en hebben hier oplages op afgestemd. De Reeds Almanac was halverwege mei al uitverkocht, Fluviacarte is er helemaal mee gestopt met als resultaat dat de meeste kaarten nog maar zeer beperkt leverbaar zijn. 


Nieuwe Yanmar Flagship store

Jachtwerg Abma is al langer dealer voor Yanmar scheepsmotoren. De fabrikant maakte onlangs bekend dat zij Abma heeft aangewezen als eerste officiële 'flagship store'. Zeg maar hun vlaggeschip onder de dealers.

De nieuwe locatie in Sneek heeft een oppervlak van ruim 6.600 m2 en er is ruimte om de diverse modellen van Yanmar te tonen, klanten goed te informeren en service te verlenen. Abma verkoop al weer 50 jaar motoren van Yanmar en was al de grootste dealer van het merk in Nederland.


Beroemd oorlogsschip gevonden

De universiteit van East Anglia maakte de vondst bekend van een beroemd 17de-eeuws scheepswrak. Het betreft een van de belangrijkste maritiem-historische ontdekkingen in jaren. De HMS Gloucester was een befaamd oorlogsschip dat in een groot aantal zeeslagen heeft meegevochten, onder meer tegen de Republiek der Verenigde Nederlanden. Het schip, dat 62 kanonnen aan boord had, verging in 1682 nadat het een zandbank had geraakt bij Great Yarmouth. Een van de opvarenden was de Britse kroonprins, de latere koning James II. Een deel van de bemanning werd gered, maar tussen de 130 en 250 opvarenden kwamen om het leven. Velen van hen mochten het schip niet verlaten voordat de koninklijke familie in veiligheid was gebracht. Doordat James II weigerde het schip te verlaten, waren ze gedwongen te wachten tot het schip was gezonken.


Verlenging Koopvaardersschutsluis?

De aangekondigde verlenging van de Koopvaardersschutsluis in Den Helder is voorlopig van de baan. De verlenging was juist eerder naar voren gehaald en zou al in april 2023 klaar moeten zijn. De provincie Noord-Holland maakt nu een andere afweging. De kosten zijn sterk gestegen en er zou teveel onzekerheid zijn over de beschikbaarheid van bouwmaterialen.


Perenboom-riffen geplant

Nee, het is geen tikfout. Er wordt letterlijk een rif van bomen geplant. De afgelopen eeuw zijn veel riffen in de Waddenzee en Noordzee verdwenen. Riffen zijn heel belangrijk voor vissen omdat ze zich daar kunnen verschuilen. Daarom moeten we riffen herstellen, maar hoe doe je dat? Het NIOZ start nu een studie naar de ecologische waarde van TreeReefs, experimentele riffen gemaakt door onderwater bomen te plaatsen.


Navigatie Professor Spaans overleden

Vandaag lazen wij het bericht dat Jac.A. Spaans is overleden. Spaans was een grote bekendheid in de wereld van de navigatie. Emeritus Professor in de navigatiekunde aan de TU Delft en het Koninklijk Instituut van de Marine (KIM). Oprichter en vele jaren voorzitter en erelid van het Nederlands Instituut voor Navigatie (NIN) en betrokken bij European Group of Institutes of Navigation (onder andere als EUGIN Chairman) en de International Association of Institutes of Navigation (als IAIN President). 

Generaties zeevarenden leerden navigeren uit de mede door hem geschreven Leerboeken Navigatie. Een reeks van maar liefst vijf dikke boeken waarin alle aspecten van de navigatie duidelijk stonden beschreven en op een toegankelijke wijze werden uitgelegd. Helaas al jaren niet meer te koop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.