Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 26


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: Imray

Rondje Moezel

Onder motorbootvaarders is het zogenaamde Rondje Moezel erg populair. En met reden. Het varen door België en Noord-Frankrijk is bijzonder en om daarna via de Moezel en Rijn in eigen tempo af te zakken naar Nederland een uitdaging. En vrijwel alle vaarwegen voeren door een mooie en afwisselende omgeving. Vlak land, heuvels tot bijna bergachtige gebieden. Landelijk, dromerige dorpjes, dynamische steden; het 'rondje' blijft trekken.

Maar .... een goede voorbereiding met de juiste boeken en kaarten is dit jaar wel een uitdaging. De Rouck die gedetailleerde kaarten maakte voor België is al een paar jaar failliet. Fluviacarte die ook kaarten voor België maar vooral voor Frankrijk maakte is er mee gestopt. En de Duitse uitgever die mooie kaarten in boekvorm voor onde andere de Moezel en Rijn maakte is overleden. Als klap op de vuurpijl is ook de Vaarwijzer voor de Belgische Binnenwateren met daarin een complete beschrijving van het Rondje Moezel in herdruk en verschijnt de nieuwe druk pas in september.

Vaarders die dit jaar overwegen het Rondje te doen kunnen wij de volgende publicaties aanraden:

  • De Waterkaarten app bevat ook gegevens en kaarten voor Belgïe, een deel Noord-Frankrijk en Duitsland. De app is beschikbaar voor iOS, Android en Windows en dus te gebruiken op smartphone, tablet en computer of laptop.
  • Voor Noord Frankrijk verscheen er dit jaar de de nieuwe editie van Inland Waterways of France Volume 1 en Volume 2. Vooral deel 2 sluit mooi aan op de route vanuit België en via de Franse kanalen naar de Moezel. Deel 1 heeft u nodig als u via het Westen van België komt.
  • Het complete boek met veel gedetailleerde kaarten Der Rhein is net in een nieuwe editie verschenen. De kaarten in dit boek zijn meer dan voldoende.

Symposium Duurzaam Varen

Het Symposium Duurzaam Varen staat bij de Harlinger Watersportvereniging (HWSV) voor vrijdag 16 september op de agenda. HWSV houdt het symposium vanwege haar 90-jarig bestaan. Onderwerpen als fossielvrij varen, vuilwater, antifouling en regelgeving komen aan bod. Deelname is gratis


Zien waar het groeit

Op de Randmeren en het Markermeer blijft veel overlast bestaan van welig groeiende waterplanten. Overheden, toeristische organisaties en onder andere jachthavens en watersportverenigingen blijven het gevecht aan gaan. Onder andere met innovatie.

Het bedrijf Techmaps maakte al eerder de site Waterplantenmelder en komt nu ook met de website Waterplanten.nu (*). Op de kaart op deze site is goed te zien waar u meer of minder overlast van waterplanten kunt verwachten. Het bedrijf gebruikt hiervoor speciale computerberekeningen, meldingen van instanties en schippers, maar ook eigen waarnemingen met behulp van luchtbeelden die onder andere met drones worden gemaakt. Met deze informatie kan veel gerichter gemaaid worden en op de kaart op de site kunnen schippers dus zien waar overlast door planten valt te verwachten.

Helaas blijkt de data achter de website, die op verzoek van overheden vergaart wordt, niet openbaar beschikbaar om ook in andere navigatie systemen en app's geïntegreerd te kunnen worden. Een gemiste kans, want de informatie is pas echt waardevol als deze op zo veel mogelijk plaatsen beschikbaar is.

(*) In het persbericht wordt gesproken van een webapp. Een webapp is een website die ook goed werkt op een smartphone of tablet. Het blijft echter een website die alleen online te gebruiken is. Wel kunt u makkelijk een snelkoppeling op de telefoon of tablet installeren om zo snel naar de website te gaan.


Waddenzee bedreigd

Waddenzee mooiste natuurgebied van de wereld, maar hoe lang nog?

Het is druk op de Waddenzee: vogels, zeehonden, visserij, zoutwinning, oefenterrein defensie, er wordt gebaggerd. En niet te vergeten: toerisme. Alle hangt aan elkaar samen met een bestuurlijke spaghetti: drie ministers, drie provincies en dan is er ook nog een hele rits aan belangenverenigingen. Een nieuw probleem dient zich aan: wel of geen gaswinning in "het mooiste stukje natuur van Nederland?"


Rond de Zuiderzee

Het IJsselmeer en de Randmeren zijn aantrekkelijke gebieden om te varen. Langs de randen liggen veel mooie havens. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo:

Hoewel in Europa waarschijnlijk geen reis bestaat die, uit wijsgerig en etnografisch oogpunt, van groter belang is dan een rondvaart over de Zuiderzee, wordt deze toch weinig ondernomen.

Dit schreef Henry Havard in zijn boek 'Een pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee'. Havard was een Franse cultuurhistoricus en reiziger. Hij bezocht Nederland in 1873 en vertelde over het verval van de dorpen en de steden. De restanten van de Gouden Eeuw en de Hanzetijd.

Tweehonderd jaar later voer auteur Peter Bosman met zijn boot langs de havensteden. De steden leven weer en de huidige bewoners zijn zuinig op het verleden. Het resultaat is een vaargids dat geen vaargids probeert te zijn.

De Vaargids IJsselmeer, Markermeer en Randmeren probeert iets meer te doen. Er staat ook informatie in deze gids die u niet nodig hebt om de plaatsen te bereiken. Het is informatie waardoor u de havensteden beter leert kennen en gaat waarderen en met andere ogen gaat zien.

De steden rond het IJsselmeer hebben allemaal een rijke geschiedenis. De Hanzesteden werden rijk door de handel en de Oost- en Westindische compagniëen brachten rijkdom aan Hoorn en Enkhuizen. Totdat deze handelsimperiums verdwenen, was het gebied welvarend. Maar later verschoof de handel richting andere steden en veel plaatsen rond de Zuiderzee raakten in verval. In die tijd was Amsterdam bezig met de plannen voor het Noordzeekanaal om de handel gaande te houden, maar de steden rond de Zuiderzee bleven achter in de concurrentiestrijd.

In 1873 vroeg Henry Havard zich af: Waarom was dit rijke en machtige gebied in verval geraakt? Het zijn de rijkdom en de overvloed die dit hebben veroorzaakt. Het is de overvloed die ze heeft ontluisterd en de behoudzucht, de vrees om te verliezen die ze voor altijd heeft geruïneerd.
Die behoudzucht had ook goede kanten. Wie deze plaatsen nu bezoekt vindt daarin iets terug, veel van deze plaatsen teren nog steeds voor een deel op het verleden. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en veel havengezichten zien er nog hetzelfde uit als in de gloriedagen van de handel.


De Hef voorlopig niet uit elkaar

De Heft, de iconische hefbrug in Rotterdam, hoeft voorlopig nog niet uit elkaar gehaald te worden voor de passage van het nieuwe superjacht van Amazon eigenaar Jeff Bezos. Bouwer Oceanco heeft geen vergunning aangevraagd en lijkt dat voorlopig ook niet van plan.

Eerder dit jaar onstond veel comotie en discussie tussen voor- en tegenstanders van de mogelijkheid dat het brugdeel van de Hef tijdelijk weggenomen moet worden als het nieuwe jacht met staande masten naar open water wil.

Vervolgens bleek dat het uitnemen van het beweegbare deel van de brug prima te doen is en de opdrachtgever betaald de kosten. Ook bleek dat de gemeente in het verleden al met de werven die achter de brug liggen heeft afgesproken dat deze mogelijkheid er is. Dit zodat deze werven en andere bouwers in staat zijn opdrachten binnen te halen waarvoor een grotere doorvaarthoogte noodzakelijk is. Ook merkten wij al op dat er ook nog rekening gehouden moet worden met een hoogspanningskabel bij Bolnes die de doorvaarthoogte vanaf de werf van Oceanco ook nog beperkt.

Het is niet duidelijk of de bouw vertraagd is of dat men de masten toch elders plaatst. Net zo min als veel rond de bouw van superjachten onduidelijk is. Het is immers niet eens zeker dat Bezos de opdrachtgever is.


Foto: Koninklijke Marine

Mijnenvegers voor graanexport

Nederland heeft mijnenjagers (*) aangeboden om de weg vrij te maken voor graanschepen uit Oekraïne. "Als wij een rol kunnen spelen dan zijn we daartoe graag bereid", zegt defensieminister Kajsa Ollongren op de NAVO-top in Madrid.

Mijnenbestrijding is één van de taken die de Nederlandse Koninklijke Marine binnen de NAVO al jaren uitvoert. Hierin trekt de marine ook vaak op met de Belgische marine die vergelijkbare schepen gebruikt.

Of de Nederlandse marine ook echt aan de slag gaat is onduidelijk. Oekraïne heeft eerder al aangegeven dat de door hen gelegde mijnen dienen ter bescherming van havenplaats Odessa en men pas bereid is deze weg te (laten) halen als er zekerheid is dat Rusland daar niet van kan profiteren.

(*) In het artikel wordt gesproken over mijnenvegers. De Nederlands marine heeft alleen mijnenjagers. Op de foto Zr.Ms. Vlaardingen op de Oostzee tijdens een internationale oefening in 2012.


25.000 nieuwe vaarbewijzen uitgegeven

In 2021 werden er in totaal 40.529 examens voor Klein Vaarbewijs 1 en 2 afgenomen door het CBR. Dat zijn er zo'n 1.100 meer dan een jaar eerder, terwijl aan het begin van 2021 door de corona-lockdown vier maanden geen theorie-examens konden worden afgenomen. In totaal werden er ruim 25 duizend vaarbewijzen afgegeven, ongeveer evenveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag van het CBR.


Begeleiding boven Waddeneilanden

Er komt actieve verkeersbegeleiding voor de scheepvaart in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat woensdag aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de containerramp met de MSC Zoe begin 2019 waarbij er 342 containers in zee belandden. Een deel daarvan spoelde aan op de Waddeneilanden en een ander deel is uit de zee gevist.

De minister zegt zo te voldoen aan de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om de status van het Wad als 'zeer gevoelig zeegebied' te gebruiken. Over de begeleiding die er nu komt, is al overlegd met Duitsland en Denemarken. Het duurt nog wel drie jaar voordat het zover is. Dit komt omdat er ook wetgeving moet worden aangepast en er uiteraard personeel en apparatuur voor nodig is.


Zeespiegel stijgt sneller

De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt, melden wetenschappers van de TU Delft. Ze baseren zich op een uitgebreide analyse van meetgegevens uit zogeheten getijdestations, van Delfzijl tot Vlissingen. Daarmee is voor het eerst aangetoond dat de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt.

Sinds begin jaren 90 stijgt de zeespiegel voor de Nederlandse kust per jaar met 2,7 millimeter. In de zeventig jaar daarvoor ging het om een stijging van 1,7 millimeter per jaar. "Sinds begin jaren 90 stijgt de zeespiegel 1 millimeter sneller dan daarvoor", zegt zeespiegelonderzoeker Riccardo Riva. "Dat is ongeveer anderhalf keer zoveel."

Meer over het onderzoek van de TU Delft vindt u hier ...


Nieuwe (super)jachtwerf in Amsterdam

Op de locatie van een voormalige scheepswerf is Amsterdam Yacht Builders van start gegaan. Het bedrijf richt zich op nieuwbouw en refit van superjachten. De locatie van 12.000 vierkante meter biedt een drijvend dok voor schepen tot 70 meter, een constructiehal, metaalwerkplaats en diverse kranen. Ook beschikt de werf over een grote botenlift die schepen tot maar liefst 480 ton uit het water kan tillen. Op dit moment wordt gewerkt aan de refit van het 34 meter lange zeiljacht Gio (ex. Firefly).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.