Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 29


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Foto: CBR

Marifoonexamens naar het CBR

Het voornemen was al eerder bekendgemaakt, maar het is nu definitief. De examens voor het marifoniecertificaat gaan vanaf juli 2023 over naar het CBR. Dat betekent dat u tot die datum nog terecht kunt bij de aangewezen exameninstellingen. Dat zijn onder andere zeevaartscholen en diverse particuliere opleiders die ook examen mogen afnemen. Het Agentschap Telecom heeft deze instellingen aangewezen om examens af te nemen, maar het Agentschap is nog steeds diegene die de examens afneemt, hier ook toezicht op houdt en de certificaten uitreikt. Door deze examinerende taak over te doen naar het CBR kan het Agentschap Telecom zich meer richten op haar handhavende en toezichthoudende taken voor de maritieme radiocommunicatie. Het CBR is gespecialiseerd in het afnemen van (beroeps)examens en heeft verspreid over heel het land een groot aantal examenlocaties. Sinds een paar jaar neemt het CBR ook al de examens af voor het Klein Vaarbewijs.

Inhoudelijk zijn er geen veranderingen te verwachten. De bedieningscertificaten en de exameneisen zijn gebasseerd op internationale afspraken en daarin verandert hierdoor niets. Alleen de wijze van examineren zal veranderen. Tot op heden zijn de theorie-examens nog schriftelijke examens met meerkeuze vragen. Bij het CBR worden het examens op een beeldscherm en zullen er op termijn ook andere vraagsoorten gebruikt gaan worden. Bij het Klein Vaarbewijs is dat ook nu al het geval.

Vanaf 1 juli 2023 gaan alle theorie-examens van het Agentschap over naar het CBR. Naast het bedieningscertificaat Marifonie zijn dat ook de theorie-examens voor Marcom-B, Marcom-A en de examens voor radiozendamateurs. Voor Marcom-B en Marcom-A blijft naast het theorie-examen een praktijkexamen verplicht. Dit examen blijft bij de daarvoor aangewezen exameninstellingen/ opleiders. Deze hebben de kennis, mensen en apparatuur om het praktijkexamen af te nemen. Het CBR zal straks toezien op de kwaliteit.

Het Agentschap Telecom blijft wel de certificaten uitgeven en registreren. Dat is noodzakelijk voor de handhaving en de verplichte registratie van maritieme zendapparatuur. De uitslagen van de digitale theorie-examens zijn straks sneller dan nu bij het Agentschap bekend, waardoor kandidaten ook sneller hun certificaat in handen kunnen hebben.


Goed voorbereid het water op

Slecht onderhouden boten met motorpech dobberend in de vaargeul, aan de grond gelopen zeilers met een wegenkaart in hun hand, of zelfs een placemat van het plaatselijke restaurant met daarop een tekening van het vaargebied. Zo maar een paar voorbeelden die KNRM-vrijwilligers tegenkomen.   Een goede voorbereiding kan veel van deze problemen voorkomen. De KNRM start daarom een speciale campagne om watersporters te informeren over die voorbereiding en hoe te handelen in (niet-)spoedeisende situaties.  

En daar voegen wij graag aan toe; bestel uw boeken en kaarten op tijd. Om goed voorbereid het water op te gaan moet u uw vaartocht en -vakantie voorbereiden. Zeker als u naar een vaargebied gaat waar u niet of minder bekend bent. Het is dan prettig om de kaarten, almanak en vaargidsen op tijd in huis te hebben. 

Seizoensdrukte, personeelstekorten, stijgende grondstofprijzen, uitval door ziekte en vakanties. Ook daar hebben onze leveranciers mee te maken. Het kan dus voorkomen dat een boek of kaart ineens op is of dat een uitgever niet op tijd kan leveren omdat er problemen zijn bij de drukker. De Reeds Nautical Almanac 2022 was bijvoorbeeld al halverwege mei dit jaar vrijwel overal uitverkocht. Met als resultaat dat de alternatieve almanakken ook ineens sneller lopen en zo maar uitverkocht kunnen raken. Zo is de voorraad van de Cruising Almanac 2022 nog beperkt. Op = op!

Op tijd bestellen voorkomt teleurstellingen en als er toch onverwacht leveringsproblemen zijn heeft u nog tijd om een alternatief te vinden.


Foto: Rijkswaterstaat

Rekenfout zorgt voor sluiting

De Haringvlietbrug wordt van 26 tot en met 29 augustus volledig afgesloten. Zowel voor het wegverkeer als schepen met een hoge mast waarvoor een brugopening vereist is. De nieuwe sluiting is nodig omdat de betonnen barriers die vorige zomer zijn geplaatst, te zwaar zijn. Ze worden vervangen door lichtere stalen exemplaren. Vaste gebruikers van de brug noemen het 'ronduit amateuristisch'.


Welke brugopening?

Elke maand test docent watersport John Coenders voor EOC Verzekeringen uw vaarkennis met een uit het leven gegrepen casus. Weet u wat er moet gebeuren om ongelukken te voorkomen? In deze aflevering bekijkt hij de doorvaarthoogte en tekens op bruggen.

U komt vanaf een groter vaarwater en ziet deze brug voor u. U vaart in westelijke richting, het vaarwater waar u vandaan komt ligt noordoost-zuidwest en de wind is al een paar dagen oost-noordoost. De getekende situatie lijkt wat op de Schellingwoudebrug. Uw kruiphoogte is 10,1 meter. Welke brugopening kiest u: A-B-C-D-E-F?

John Coenders is opleider voor onder andere het Klein Vaarbewijs. Hij schreef het praktische boek De beste stuurlui staan aan boord met daarin nog veel meer praktijkvoorbelden.


'Voor de Boeg' over maritiem erfgoed

Vrijdag 15 juli vond in Vreeswijk de presentatie plaats van 'Voor de Boeg', het onderzoek naar maritiem erfgoed in de provincie Utrecht, uitgevoerd door Martine van Lier. De provincie vond de resultaten van het onderzoek zo belangrijk dat het besloot een publieksversie te publiceren.
Het maritiem erfgoed dat de provincie Utrecht rijk is, is van grote waarde. Het vertelt niet alleen onze provinciegeschiedenis, het maakt de verhalen ook tastbaar en beleefbaar. Het beheer en onderhoud van dit erfgoed vormt een steeds grotere uitdaging. Om precies te weten hoe het maritiem erfgoed ervoor staat is in deze provincie een inventarisatie uitgevoerd naar dit bijzondere erfgoed. Aan de hand van deze inventarisatie is vervolgens bepaald welke rol de provincie gaat spelen voor de toekomst.


Zeefort te koop

Een zeefort uit de Tweede Wereldoorlog dat voor de Engelse kust ligt, staat te koop. Bieden kan vanaf ongeveer 60.000 euro. Bull Sand Fort, dat in de monding van de Humber in Engeland ligt, werd gebouwd om plaats te bieden aan 200 soldaten en kan alleen per boot of helikopter worden bereikt. Het fort gaat de verkoop en wordt vanaf 19 juli geveild.

Voor de Engelse kust staan nog meerdere oude forten die net als dit fort midden in het water staan. Sommigen hebben een nieuwe bestemming gekregen, anderen zijn overgelaten aan de zeevogels. Eén fort kwam destijds wel op een heel opvallende manier in het nieuws. De eigenaar probeerde er namelijk een onafhankelijke staat te stichten. 


Getijden

Nederland heeft veel vaarwater waar de invloed van het getijd bepalend is. De Wester- en Oosterschelde en de vaarwateren die daarmee in open verbinding staan. Natuurlijk de Waddenzee en de gehele kust en aanlopen van havens als Scheveningen en IJmuiden. Het getij kan tegen- maar ook in uw voordeel werken.

Om de werking van het getij te benutten heeft u de juiste informatie nodig. Voor Nederland en België staat al deze informatie in de HP33 en in de digitale versie van dit boekwerk NL Tides. De HP33 is een boek of almanak waarin u de waterstanden en getijstromen kunt opzoeken. Voor een aantal plaatsen langs de kust krijgt u de getijkrommen waarmee de waterstand op elk moment is te bepalen. De stroomatlas in de HP33 toont handige kaarten met daarop voor verschillende tijden de stroomrichting en -kracht in alle met de zee in verbinding staande wateren. Hiermee is voor elke positie op te zoeken op welk moment er hoeveel stroom staat en in welke richting deze loopt.
NL Tides is een computerprogramma dat op een USB Memorystick staat en dat nog meer informatie over de waterstanden en stromen biedt als de HP33 in boekvorm.

Naast de HP33 en NL Tides kunt u ook gebruik maken van de Getijtafels van SDU in combinatie met de stroomschuifkaarten. De Getijtafels bieden de waterstanden en tijden van hoog- en laagwater. Gegevens die ook wel op het internet of op borden in de jachthavens langs de kust (en dus gratis) zijn te vinden. En met de tijden van hoog- en laagwater kunt u met een stroomschuifkaart opzoeken hoe de stroomloopt en wat de stroomkracht is. Er zijn stroomschuifkaarten voor elk vaargebied.
Het voordeel van de stroomschuifkaarten is dat u deze niet elk jaar hoeft te vervangen, terwijl de HP33 en NL Tides wel elk jaar in een nieuwe editie verschijnen. Daarnaast neemt een stroomschuifkaart minder ruimte in.

Rekenen met de stroming en het bepalen van de waterstand op een bepaald moment is iets wat u leert in een cursus navigatie. De basis is vereist voor het examen voor het Klein Vaarbewijs 2, maar als u meer wilt weten is een cursus Kustnavigatie aan te raden of het populaire Handboek varen op de Waddenzee.


300.000 bezoekers voor Harlingen Sail

Harlingen Sail dat 4 dagen de havenstad Harlingen beheerste heeft uiteindelijk zo'n 300.000 bezoekers getrokken. De Tall Ships verlieten zondagmiddag weer in een parade de haven van Harlingen om op eigen gelegenheid naar Antwerpen te varen, waar ze op vrijdag 22 juli weer bijeenkomen voor Sail Antwerpen. De Dar Mlodzieży vertrok als eerste zondag. Er wordt niet geracet naar Antwerpen. ,,De schepen maken tussenstops. Sommige varen naar Den Helder of Vlissingen, sommige maken een ronde over het IJsselmeer en bezochten Enkhuizen op zondagavond." Het wordt een Cruise-In Company genoemd. Vanaf Antwerpen gaat er weer een etappe geracet worden, nu naar Aalborg in het noorden van Denemarken.


Nieuwe kaart Noordzeekust

Afgelopen week verscheen de nieuwe editie van de 1801 voor de Noordzeekust van Nederland en België. De 1801 is een kaartenset van de Nederlandse Dienst der Hydrografie en bestaat uit verschillende kaarten geschikt voor de navigatie langs de Nederlandse en Belgische kust.

De voorraad met nieuwe kaarten is naar ons onderweg. U kunt nu alvast bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.