Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 41


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: Zeilen

Wie zegt wat?

Wie zegt wát over de verzegelingsplicht vuilwatertanks? Van havenmeester tot zeezeiler en van ministerie tot Watersportverbond: de meningen verschillen. Ook Zeilen schreef hierover en deed een oproep om te reageren. Met 45 reacties over de verzegelingsplicht van vuilwatertanks bleek maar weer, dit onderwerp speelt enorm. Onder de lezers, maar ook binnen het ministerie, het Watersportverbond en andere betrokkenen. In een volgend artikel licht de redactie van Zeilen de verschillende standpunten uit.

Opvallend is toch wel dat er ook nu weer nauwelijks echt praktische oplossingen getoond worden. Er wordt wel geroepen dat een waterzuivering een oplossing is en gesproken over een verzegeling, maar tot op heden laat niemand zien hoe zo iets zou werken. We weten immers dat hoewel waterzuivering aan boord inmiddels is toegestaan er geen installaties te koop zijn die op een normaal pleziervaartuig passen én aan de Nederlandse eisen voldoen. Een verzegeling op zichtzelf is vrij simpel. De douane doet niet anders met bijvoorbeeld containers, maar een plasje lozen mag wel en op zee geldt geen loosverbod. Dus hoe dergelijke praktische zaken op te lossen? Niemand lijkt het te weten, maar ondertussen komt de datum waarop de verzegelingsplicht zou moeten ingaan wel dichterbij.


Beeld uit de animatie

Archeologische kaart van het IJsselmeergebied

Het IJsselmeergebied zoals wij dat tegenwoordig kennen, zag er duizenden jaren geleden compleet anders uit. Wat nu water is was eens land en andersom. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakt in een animatie duidelijk welke veranderingen het gebied in 12.000 jaar doormaakte. De landschappelijke en archeologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied zijn door de makers in vijf perioden opgedeeld. Van jagers en verzamelaars die ongeveer twaalfduizend jaar geleden in een droog landschap leefden tot het zogeheten maritieme landschap dat rond 1250 na Christus ontstond. De animatie laat zien hoe het landschap zich door de tijd heen ontwikkelde en hoe het door de mens werd bewoond en bewerkt.


Westerschelde de slimste waterweg

De Westerschelde moet met 5G de slimste waterweg ter wereld worden. De Westerschelde is van groot belang voor de economie van België en Nederland en is één van de drukst bevaren wateren ter wereld met scheepvaartverkeer naar de zeehavens van Antwerpen, Brugge, Gent, Terneuzen en Vlissingen, goed voor meer dan 150.000 schepen per jaar. Orange Belgium en KPN gaan daarom samen met Port of Antwerp – Bruges en North Sea Ports onderzoeken hoe 5G technologie ingezet kan worden op het water, langs de oevers en in de havens en terminals aan beide zijden van de grens.


Programma 'AIS een goed ID

Dat Agentschap Telecom het voortouw heeft genomen om de werking van AIS te verbeteren en scheepseigenaren voor te lichten over correct gebruik, is een goede zaak, vindt Marleen Buitendijk van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN). Zij is beleidsadviseur voor nautisch-technisch zaken. "De bereidheid om er echt iets aan te doen, en om dat samen te doen met alle betrokkenen en organisaties, verdient echt een pluim. Daarom dragen wij als bedrijfstak graag ons steentje bij."Marleen juicht het initiatief van Agentschap Telecom toe om AIS en de kennis daarover te verbeteren. "100 procent waterdicht is het nog niet. Enerzijds ligt dat aan het systeem, anderzijds is het ook aan de gebruikers om er beter mee om te gaan. Eerlijk is eerlijk. Maar het is nu al stukken beter dan een paar jaar geleden."

Een AIS ontvanger mag iedereen aan boord installeren. Wilt u met een AIS Transponder ook uw eigen positie uitsturen dan moet u minimaal een Basiscertificaat Marifonie hebben. Op de Europese binnenwateren is een AIS Transponder verplicht voor schepen van 20 meter en lan ger of schepen met een blokmaat van meer dan 100 m3. 

Wilt u meer leren over de AIS dan is het Boordboek AIS en radar een aanrader.


Superjacht op een klein budget

Kan je een superjacht kopen en gebruiken voor de prijs van een veel kleiner 'gewoon' motorjacht. Dat klinkt als een advertentiecampagne van een 'boten deel programma'. In de Verenigde Staten waren twee ervaren booteigenaren van plan gezamenlijk een nieuw motorjacht van 57 voet te kopen voor zo'n 3 miljoen dollar. Maar dat jacht zou een groot deel van het jaar ongebruikt in de haven liggen. Dus vroegen zij zich af wat als wij nu een groter jacht kopen en dit compleet met bemanning in de chartermarkt aanbieden?

Op de site van het Motorboat & Yachting is hun verhaal te lezen. Zij kochten uiteindelijk een tweedehands superjacht van 107 voet en door dit in het seizoen zo veel mogelijk te verhuren blijken de jaarlijkse kosten per saldo ongeveer gelijk te zijn aan de kosten als zij een nieuw veel kleiner jacht hadden gekocht. En goedkoper dan zelf een dergelijk jacht huren voor de eigen vakanties. Met als voordeel dat het jacht professioneel bemand en onderhouden wordt en altijd klaar ligt in een mooi warm oord.
Waarbij wel opgemerkt dat de risico's op tegenvallers bij een groter jacht uiteraard ook groter zijn en dat in de berekeningen niet is gekeken naar de mogelijkheden om het kleinere jacht eventuee ook te verhuren.

Het artikel is ook interessant omdat het een inkijk geeft in de chartermarkt en exploitatie van een superjacht. Veel superjachten worden ook als charter aangeboden en nu begrijpt u waarom. En wie wel eens naar de serie Below deck (Mediterranean) heeft gekeken weet dat veel van de charters bestaan uit het varen naar een ankerplaats (veel alcohol) en weer terug, waardoor nog flink op brandstofkosten is te besparen.

De chartermarkt voor superjachten draait ondanks alle toestanden in de wereld goed, echter het aanbod en dus de concurrentie is groot. Jachten moeten in topconditie zijn en blijven en dat vraagt continu om investeringen. De kosten voor reparaties en refit van een dergelijk groot jacht zijn uiteraard ook hoog en daarvoor moet de eigenaar wel de middelen hebben.


Geen Nederlands team in The Ocean Race

Sailing Holland heeft zijn inschrijving voor The Ocean Race 2023 teruggetrokken. Eind april kondigden we de deelname aan van Team NextGen en Sailing Holland, eigenaar van de voormalige Brunel-boot. Ondanks de vele inspanningen kreeg het team de sponsoring niet rond en gooide de handdoek in de ring.

De Nederlandse Rosalin Kuiper zeilt The Ocean Race wel mee, in de IMOCA van Team Malizia.


Involtum wordt Ease2Pay

Begin 2022 is Involtum onderdeel geworden van Ease2pay N.V.. Ease2pay is een aan de Euronext beurs genoteerd fonds bekend van de parkeerapp Ease2pay. Dit betekent dat de naam Involtum verleden tijd is.

Involtum exploiteert diensten die ook onder watersporters en de binnenvaart wel bekend zijn, zoals AanUit.net en Walstroom. De diensten blijven hun merknaam behouden maar facturering ed. zal plaatsvinden onder de naam Ease2Pay.

In de wintermaanden worden weer enkele havens omgebouwd naar AanUit.net en deze doen dan vanaf volgend jaar mee in het netwerk van aangesloten havens.


Foto: Google Maps

De beste brug is een tunnel

Dat ze in Rotterdam een derde stadsbrug willen bouwen doet uiteraard veel stof opwaaien. Vooral de binnenvaart is tegen een brug op de gekozen locatie. De rivier maakt daar juist een scherpe bocht en het zicht is ook al beperkt door de Van Brienenoordbruggen. En ook is niet duidelijk hoe op deze plaats een beweegbaar deel in de brug kan komen.

De derde brug over de Nieuwe Maas in Rotterdam zou volgens de regelgeving van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) geen pijlers in het water mogen hebben. Daarnaast zijn de voorgestelde brugvarianten op drie locaties nautisch onveilig. Dat betoogde Ronald Versloot van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) tijdens de inspraakronde over de nieuwe brug op 11 oktober in de Rotterdamse gemeenteraad.

'De binnenvaart is een modaliteit die heel veel files van de weg kan halen. Geef ze dan ook ruim baan en leg geen beperking op. Daarom zeggen wij ook: de beste brug is een tunnel.'


Het juiste aanbod, op het juiste moment, op de juiste locatie. Dat is de unieke kracht van Motorboot Sneek. Op 4, 5 en 6 november brengt het watersportevent een weekeind lang het meest gevarieerde aanbod nieuwbouw- en jong gebruikte motorjachten van Nederland bij elkaar in dé watersporthoofdstad van Nederland: Sneek. Rond het water van de Friese Elfstedenstad presenteren gerenommeerde Nederlandse werven, dealers en jachtmakelaars een ongekende hoeveelheid kwalitatieve motorjachten. Op rij- en wandelafstand van elkaar, in nautische sferen en met hapjes en drankjes binnen handbereik. Als motorbootliefhebber op zoek naar uw droomjacht?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.