Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 48


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Foto: Rene Quist

Klem tussen regels en realiteit

Binnenvaart zit klem tussen regels en realiteit: kapotte steigers en gesperde sluizen dwingen tot doorvaren.

De toename van het aantal processen-verbaal in de binnenvaart, is volgens schippers hoofdzakelijk te wijten aan de gebrekkige staat van de vaarweginfrastructuur, verkeerde opleidingseisen en een stug boetebeleid. Tijdig afmeren is onmogelijk door een gebrek aan ligplaatsen en schippers moeten verlette tijd door de vele storingen bij sluizen of bruggen zien in te halen. Hierdoor worden ze ook geforceerd om op sommige momenten onderbemand te varen.


Veiligheidszones regelmatig geschonden

De politierechter in Amsterdam heeft vrijdag 25 november boetes tot 4.000 euro opgelegd aan schippers die op de Noordzee de veiligheidszones van windparken en olie- en gasplatformen waren binnengevaren. Dat gebeurde tijdens een speciale themazitting waar meerdere schippers zich voor deze overtreding moesten verantwoorden.

Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van een groot aantal schendingen. Sinds januari 2020 tot juli 2022 zijn alleen al rondom de veiligheidszones van 'mijnbouwinstallaties' (de olie- en gasplatformen) 60 overtredingen waargenomen. Het daadwerkelijke aantal overtredingen ligt vermoedelijk hoger, zegt het OM. De veiligheidszones zijn verboden gebied. Ze liggen meestal op 500 meter rond de beveiligde objecten zoals platformen en windparken.


Inmarsat moet wijken

Het satellietbedrijf Inmarsat moet mogelijk haar huidige positie in de 3,5 GHz-band verlaten en migreren. Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat wil daarvoor het Nationaal Frequentieplan 2014 (NFP) wijzigen. De 3,5 GHz-band wordt dan bestemd voor mobiele communicatie (5G).


De wereld van Blaeu

De Nederlandse uitgevers, boekdrukkers en cartografen in het midden van de zeventiende eeuw bekleden een dominante positie in de wereld van kaarten en atlassen. Een wereld die zich op één vierkante kilometer rondom de Dam in Amsterdam concentreerde. De voornaamste uitgever en cartograaf daar was zonder twijfel Joan Blaeu: uitgever, kaartenmaker van de voc, raad in de vroedschap van Amsterdam, centrale figuur in zijn familie-en vriendenkring en spil in een netwerk van Nederlandse, Europese en overzeese correspondenten. En telg uit de familie Blaeu.

In 2003 plaatste Unesco de 46-delige atlas van Laurens van der Hem, samengesteld op basis van Blaeus atlassen en stedenboeken en diens archief van getekende kaarten, op de werelderfgoedlijst. Daarnaast is er het historische feit dat het in 2023 precies 350 jaar jaar geleden is dat Joan Blaeu overleed. Hoogste tijd dus om de familie Blaeu opnieuw onder de loep te nemen. 

In het boek 'De wereld van de familie Blaeu' wordt gepoogd een nieuw overzicht te bieden van de familie Blaeu. Daarnaast worden accenten gelegd en toegevoegd, voortvloeiend uit archiefonderzoek en eigen keuzes van de auteur. In dit werk wordt de familie Blaeu meer vanuit hun eigen tijd benaderd. Wat waren hun ambities en drijfveren? Waarom was Willem Jansz Blaeu een wiskundig geschoold ondernemer zonder bestuurlijke carrière en kunnen wij zijn zoon en enkelen van zijn kleinkinderen typeren als regenten.


Verslag van de METS

Eerder schreven wij al over de afgelopen METS. Op Zeilwereld schreef Riemer Witteveen ook een mooi verslag dat wij u niet willen onthouden. U bent dan weer helemaal bij met de laatste trends in de watersport.


Mede-oprichter Navionics overleden

De mede-oprichter en voormalig directeur van Navionics Giuseppe Carnevali is overleden op de leeftijd van 74. Carnevali was bijna 30 jaar lang de algemeen directeur van Navionics en één van de bedenkers van de eerste digitale zeekaarten en kaartplotters voor gebruik aan boord van plezierschepen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.