Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 8


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Foto: Sander van der Borch / DutchSail

DutchSail naar America's Cup

De Stichting DutchSail heeft afgelopen week haar inschrijving voor de Youth America's Cup en Women's America's Cup onder de vlag van de KNZ&RV en KR&ZV 'de Maas' geformaliseerd. Beide regattas zijn onderdeel van de prestigieuze America's Cup. De America's Cup is het oudste internationale sportevenement en wordt sinds 1851 gehouden. De 37e editie wordt gehouden in het najaar van 2024 in Barcelona, Spanje.

Fantastisch nieuws voor talentvolle Nederlandse zeilers

Hans Huis in 't Veld, voorzitter van de Stichting DutchSail en samen met tweevoudig America's Cup winnaar Simeon Tienpont één van de initiatiefnemers achter DutchSail, is verheugd met de inschrijving. "Dat wij dit als DutchSail onder de vlag van de KNZ&RV en de KR&ZV 'de Maas' voor elkaar hebben gekregen is fantastisch nieuws. Allereerst natuurlijk voor de talentvolle Nederlandse zeilers, mannen en vrouwen, die straks aan boord zitten. Maar zeker ook voor het Nederlands zeilen in het algemeen."

Huis in 't Veld vervolgt: "Als DutchSail hebben we vanaf het begin onze focus nadrukkelijk op drie pijlers: naast de thema's innovatie en duurzaamheid is dat jeugd. Talent moet de kans krijgen zich te presenteren en te presteren in de prestigieuze zeildisciplines, buiten de Olympische zeilwereld. Daar is geen betere plek voor dan op het wereldtoneel van de America's Cup."

America's Cup in rijtje met The Ocean Race en Olympisch zeilen

Michiel van Dis – voorzitter van de KNZ&RV vult Huis in 't Veld aan. "De America's Cup, The Ocean Race en het Olympisch zeilen zijn de drie toonaangevende evenementen in het mondiale zeilen. In het Olympisch zeilen doet het Watersportverbond fantastisch werk, in The Ocean Race hebben wij als Nederland met Team JAJO ook deze editie weer een Nederlandse boot mee varen. En door onze deelname aan zowel de Youth America's Cup als de Women's America's Cup kunnen we ons als Nederland ook nadrukkelijk op dat toneel laten zien."

Arnoud van der Slot – voorzitter van de KR&ZV 'de Maas': "Deze deelname biedt echt een unieke kans waar we als verenigingen trots op zijn. Zowel voor de zeilers, mannen en vrouwen die in 2024 niet ouder zijn dan 25 jaar als aan de Nederlandse vrouwen in de zeilsport. Doordat we met deze campagnes juist deze twee groepen nu een platform bieden willen we nadrukkelijk aandacht vragen voor en kansen bieden aan deze groepen binnen de zeilsport."

Youth en Women's America's Cup

De Youth en Women's America's Cup zijn een aanvulling op de 37e editie van de America's Cup die gehouden wordt in Barcelona, Spanje. In de Youth en Women's America's Cup strijden maximaal 12 teams per categorie om de titel. Beide evenementen beginnen met een oefenweek, gevolgd door twee fleet series en een finale race tussen de twee beste teams om de titel. De evenementen worden gevaren in de foilende AC 40's, dezelfde boten als waarin de deelnemende teams aan de America's Cup zich zullen voorbereiden op hun wedstrijden in de AC75's. De Youth America's Cup vindt plaats van 19 september t/m 2 oktober 2024. De Women's America's Cup vindt plaats van 3 oktober t/m 16 oktober 2024.

Foilen spectaculair en snel

Zowel de Youth – als Women's America's Cup wordt gevaren in AC40's, foilende boten van bijna 12 meter. Het foilen, waarbij de boten door een draagvleugel over het water vliegen in plaats van erin, ziet er spectaculair uit en gaat hard. Zo halen de AC40's naar verwachting snelheden tot wel 80 km per uur.

Van Dis: "Als DutchSail zijn we nu tweeënhalfjaar vanuit verschillende campagnes aan het foilen. Met de 69F campagnes onder de vlag van de Janssen de Jong Groep – tegenwoordig JAJO – hebben we aansprekende resultaten weten neer te zetten. Resultaten die er mede voor hebben gezorgd dat we als één van de eerste teams zowel een plek bij de jeugd als de vrouwen hebben weten te bemachtigen. Dat is uniek. Maar we kijken als DutchSail verder dan de absolute topjeugd, zo zijn er in het verlengde van deze deelname aan de Youth – en Women's America's Cup vergevorderde plannen om de Nederlandse zeiljeugd in de breedte de mogelijkheid te geven om kennis te maken met het foilen in onder andere de WASZP."

Zowel de KNZ&RV als KR&ZV 'de Maas' kent een rijke historie in de zeilsport. Om internationaal met de top mee te kunnen blijven doen werken beide verenigingen rond (semi)professionele zeilcampagnes sinds 2019 nauw samen onder de naam van DutchSail. Door de samenwerking, waarbij alle uitvoerende zaken zijn ondergebracht bij DutchSail, kunnen dergelijke grote projecten keer op keer gerealiseerd worden. DutchSail vormt daarnaast niet alleen een platform voor zeilers en het bedrijfsleven maar ook voor de vele kennisinstellingen in ons land rond het thema innovatie in het water of de watersport.


Historisch schip Céphée verhuist

In de nachten van 7 op 8 en 8 op 9 maart verhuist de Céphée van de kaaien naar het Droogdokkenpark. Tijdens het transport zal er enige hinder zijn voor omwonenden en doorgaand verkeer. In de week van 20 februari zijn er al voorbereidende werken. De Céphée is een houten binnenvaartschip dat in 1937 gebouwd werd op een scheepswerf in Merville (Frankrijk).


Wist u dat het mogelijk is uw zeilboot zichzelf te laten sturen zonder dat daar een stuurautomaat of windvaan aan te pas hoeft te komen?
Oceaanveteraan Dick Huges bepleit dat men altijd een alternatief moet hebben voor de systemen aan boord. Dat geldt dus ook voor stuurautomaten en voor windvanen. Eigenlijk nogal vaak hoorde hij: "Nog een week met de hand moeten sturen omdat de windvaan kapot ging." En nog vaker: "Halverwege Schotland kapte de stuurautomaat ermee, dus maar op de hand verder." Te vaak blijkt het zelfstuursysteem feilbaar. Tijdens de oceaanreizen van Dick Huges ontwikkelde hij, op basis van oude zeilliteratuur zijn eigen alternatieve stuursysteem. Een lijn, twee blokken en een elastiek; meer heeft u niet nodig om uw boot zelfsturend te maken.

Meer weten; bestel dan zijn praktische boek Koershouden met sheet-to-tiller.


Verbreding sluis op de tocht

Acht Urker bedrijven zijn op het laatste moment toch niet akkoord gegaan met de afgesproken financiële bijdrage aan de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. De geplande ondertekening van het 'Sluisdocument' is de avond van tevoren afgezegd. Daarmee staat de verbreding van de sluis op de tocht.


Wandelen in havensteden

Voor iedereen die in havens is geïnteresseerd, is er nu de fraai uitgegeven wandelgids 'Wandelen in Havensteden' van de broers Kees en Hans Volkers. In negen historische havenwandelingen nemen de routemakers u mee naar Nederlandse zeehavens.


Geld voor zeewierboerderij

Een opvallende investering. Webwinkelreus Amazon investeert 1,5 miljoen euro in een zeewierboerderij voor de Nederlandse kust. Het project North Sea Farm 1 wordt voor de Haagse kust gebouwd in een windmolenpark. In het park wordt onder meer onderzocht of zeewier de potentie heeft om koolstofdioxide vast te leggen. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van wetenschappers en partners uit de zeewierindustrie. De Amerikanen betalen 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar de mogelijkheden van grootschalige zeewierteelt.


Nieuwe 1803 en 1807

De nieuwe kaartensets 1803 en 1807 zijn zojuist verschenen. U kunt de sets al in de Vaarwinkel bestellen. De nieuwe kaarten zijn direct uit voorraad leverbaar.

Hydrografische kaart 1803 is dé kaartenset voor de Westerschelde tot aan Antwerpen. Inclusief het kanaal van Gent naar Terneuzen. Met zowel overzichts- als detailkaarten biedt de 1803 het meest actuele overzicht van dit dynamische getijdenwater.

De Hydrografische kaart 1807 is een kaartenset voor het Haringvliet, Hollands Diep, Zoommeer, Spui en Volkerak. Ook deze set bestaat uit verschillende overzichtskaarten en meer gedetailleerde plankaarten.

Elke set is voorzien van een duidelijke legenda met de betekenis van de gebruikte symbolen en afkortingen.

De nieuwe edities voor de Waddenzee (1811 en 1812) worden in april verwacht. Op de website kunt u bij de betreffende kaart uw e-mailadres opgeven. U krijgt dan bericht zodra de nieuwe kaarten leverbaar zijn.


Princess Yachts verkocht

De Engelse botenbouwer van luxe motorjachten, Princess wordt verkocht aan de Amerikaanse investeerder KPS Capital Partners. Princess stond sinds vorig jaar in de verkoop. Er was fors geïnvesteerd in uitbreiding met nieuwe modellen en voor verdere groei is er meer kapitaal nodig. Investeringen die de huidige eigenaar, investeringsmaatschappij L. Catterton niet meer wenste te doen.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 7



Team Holcim wint Leg 2

Na een zware etappe lagen de drie voorste boten in The Ocean Race dicht bij elkaar toen zij de finish in Kaapstad naderden. Het werd bijna een foto-finish. Uiteindelijk was het de Imoca van Team Holcim die als eerste over de lijn kwam.


De juiste schroef

Op de website van Nauticlink staat een nuttig artikel over het kiezen van de juiste schroef voor uw schip.


Wateralmanakken vertraagd

De ANWB laat weten dat de ANWB Wateralmanakken zijn vertraagd. Zij verschijnen dit jaar niet eind februari, maar worden rond 21 maart verwacht.

In deel 1 van de ANWB Wateralmanak staan alle vaarregels voor Nederland en België. In de meeste vaargebieden moet u de meest recente versie van de daar geldende regels aan boord hebben. Heeft u de ANWB Wateralmanak deel 1 2023-2024 aan boord dan voldoet u overal aan deze eis. In ANWB Wateralmanak deel 2  2023 vindt u alle informatie over vaarwegen, havens, bruggen en sluizen voor Nederland en België. Onmisbaar naast de waterkaarten van het betreffende vaargebied. Op de site van Vaarwinkel kunt u uw mailadres opgeven. U krijgt dan automatisch bericht wanneer de nieuwe editie van de betreffende Wateralmanak leverbaar is.

 


Oorlog aan de Waddenzee?

'Als we worden gedwongen droog brood te eten, dan kom ik in opstand.' Havenwethouder Paul Schoute van Harlingen illustreert met deze uitspraak hoe de dichtslibbende Boontjes, de toegangsgeul naar Harlingen, de tegenstelling tussen natuur en economie weer op scherp heeft gezet. De discussie over het gebruik van de Waddenzee verhardt, alle afspraken ten spijt.


Impuls voor watersporter met beperking

In tegenstelling tot de beslissing van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) om zeilen niet terug te laten keren op de Paralympische Spelen van 2028 in Los Angeles, bundelen verschillende organisaties in Nederland hun krachten om mensen met een beperking juist meer mogelijkheden in ons land te bieden om actief te watersporten.
De betrokken organisaties zijn het Watersportverbond, Stichting Sailability Nederland, Stichting SailWise, klassenorganisaties waaronder Hansa Klasse Nederland, Special Olympics, Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), Stichting Roeivalidatie en Fonds Gehandicaptensport. Onafhankelijk van elkaar gebeurt er al heel veel in de watersport om meer inclusiviteit te realiseren, maar deze samenwerking gaat helpen nog meer drempels weg te nemen.


Vangrails op zee kansrijk?

Vangrails op zee zouden kunnen voorkomen dat schepen verdagen in windparken en in aanvaring komen met windturbines. Onderzoeksinstituut Marin in Wageningen bedacht samen met marktpartijen drie concepten en op 28 maart, tijdens het Maritime Innovation Platform, worden de eerste onderzoeksresultaten toegelicht.

'Het aantal windturbines op zee groeit snel en daarmee ook de kans op aanvaringen van schepen met turbines', legt William Otto van Marin uit. 'Het idee om daarvoor oplossingen te bedenken bestond al. En het incident met de Julietta D, het schip dat een jaar geleden op drift raakte en in een windpark terechtkwam, gaf eigenlijk het laatste zetje om hier werk van te maken.'


Zoutwateraccu

In de Schuttevaer rubriek Als het werkt… dan werkt het zo werd onlangs de Zoutwateraccu besproken. Op het eerste gezicht is het vreemd, een accu waarin zoutwater zit. Maar het principe heeft zich al bewezen: er valt elektrische energie uit zoutwater te halen en het is er ook weer terug in te stoppen. De zoutwateraccu is geboren. Het is zonder meer één van de schoonste methoden om elektriciteit te winnen. Maar of alle schepen binnenkort op zoutwateraccu's zullen varen, valt te betwijfelen. Het zeilend charterschip Vrijbuiter gaat op dit moment wel over op elektrische aandrijving met zoutwateraccu's.



Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 6


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: UKHO

Britse zeekaarten langer op papier

Vorig jaar maakte de Britse Hydrografische Dienst (UKHO) bekend dat de papieren zeekaarten ging uitfaseren met als doel eind 2026 geen officiële papieren zeekaarten meer te maken. Deze melding was de bekende steen in een plas water en riep veel (gemengde) reacties op. Reacties en bezwaren die er toe leiden dat de UKHO de uitfasering met nog 4 jaar zal uitstellen. Dat biedt de verschillende gebruikers van zeekaarten waarvoor nog geen geschikt alternatief bestaat de kans wel een alternatief te vinden of te ontwikkelen. 

De Britse Hydrografische Dienst is internationaal toonaangevend en bepalend voor de productie en distributie van zeekaarten en andere nautische publicaties. Waar men het destijds niet eens kon worden over standaarden voor vectorkaarten, kwam de UKHO destijds met een eigen standaard voor digitale rasterkaarten. Tegenwoordig mogen steeds meer professionele gebruikers van zeekaarten volledig digitaal varen en wordt het gebruik van papieren kaarten steeds minder.

Tegen dat licht is het logisch dat er een keer een einde komt aan de productie van papieren kaarten en publicaties.

De meeste officiële zeekaarten zijn tegenwoordig zogenaamde printed-on-demand kaarten. Kaarten die pas geprint worden op het moment dat ze nodig zijn. Deze kaart is dan actueel en bijgewerkt tot het moment van printen. Aan boord hoeft de stuurman dan alleen nog maar de berichten aan zeevarenden van na deze datum bij te houden. En het scheelt stapels aan dure kaarten die leveranciers voor heel de wereld op voorraad moeten hebben.

Zie ook het bericht over de Hydrografische kaart 1809 in de Vaarwijzer Nieuwsbrief van week 4 eerder dit jaar.


Toezicht ILT schiet tekort

In veel sectoren, van scheepvaart tot de chemie, is de veiligheid niet gegarandeerd. Er zijn grote twijfels of benodigde certificaten voor veiligheid en kwaliteit wel terecht worden afgegeven. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De organisatie deed onderzoek naar het eigen toezicht. Dit onderzoek werd opgestart naar aanleiding van een aantal ongelukken in de chartervaart.

ILT omvat ook de vroegere scheepvaartinspectie, de instantie die toezicht hield op de scheepvaart. En nog steeds is ILT de toezichthoudende instantie op scheepvaart (zee- en binnenvaart) en bijvoorbeeld ook op de charterschepen van de Bruine Vloot.


Nieuwe kaarten komen er aan

De komende maanden verschijnen er weer veel nieuwe edities zeekaarten. Uiteraard leest u daar dan over in de Vaarwijzer Nieuwsbrief, maar hier volgt alvast wat u de komende tijd kunt verwachten.

ANWB Waterkaarten en -Almanak

De ANWB brengt niet meer twee-jaarlijks een nieuwe editie uit van de ANWB Waterkaarten. In plaats daarvan wordt een kaart aangepast als de voorraad op is en er wijzigingen nodig zijn. Het ISBN Nummer wijzigt dan ook niet bij het verschijnen van een herdruk. 
Eind februari verschijnen wel de nieuwe edities van de ANWB Wateralmanak deel 1 en deel 2. In deel 1 alle vaarregels voor Nederland en België. In de meeste vaargebieden moet u de meest recente versie van de daar geldende regels aan boord hebben. Heeft u de ANWB Wateralmanak deel 1 2023-2024 aan boord dan voldoet u overal aan deze eis. In ANWB Wateralmanak deel 2  2023 vindt u alle informatie over vaarwegen, havens, bruggen en sluizen voor Nederland en België. Onmisbaar naast de waterkaarten van het betreffende vaargebied. Op de site van Vaarwinkel kunt u uw mailadres opgeven. U krijgt dan automatisch bericht wanneer de nieuwe editie van de betreffende Wateralmanak leverbaar is.

Imray vaarkaarten

De meeste vaarkaarten van Imray worden in kleine oplagen gedrukt en verschijnen wanneer de voorgaande editie op is of als er grote wijzigingen zijn. De kaartensets van Imray (vergelijkbaar met de 1800 Hydrografische kaarten) verschijnen wel regelmatig in een nieuwe editie. 

NV Verlag/ NV Charts

De kaarten van NV Verlag worden als set gebundeld in een atlas formaat. Een set bestaat uit overzichtskaarten, kustkaarten en detailkaarten en beslaan elk een bepaald vaargebied. De atlassen voor Nederland en Duitsland verschijnen jaarlijks. De kaarten voor de Oostzee worden eind februari verwacht. De kaarten voor de Duitse Waddenzee en Noordzee en Nederland verschijnen in maart. De andere kaarten die dit jaar opnieuw verschijnen naar verwachting in april. Dit jaar zijn de kaarten voor Kroatië en diverse kaarten voor Italië, Spanje, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Engeland aan de beurt om vernieuwd te worden.

Afgelopen jaar waren de NV Verlag kaarten in Nederland slecht leverbaar. Ook wij hadden daar last van. Sinds begin dit jaar hebben wij voor deze kaarten een nieuwe leverancier en moeten de kaarten van NV Verlag nu weer goed en snel leverbaar.

Hydrografische kaarten

Dit jaar verschijnen er diverse nieuwe editie van de 1800 serie Hydrografische kaarten(sets). Eind februari verwachten wij de nieuwe 1803 Westerschelde en 1807 Haringvliet + Hollands Diep. Eind maart, medio april worden de nieuwe 1811 Waddenzee West en 1812 Waddenzee Oost verwacht.

Op de site van de Vaarwinkel kunt u bij een kaart waarvan een nieuwe editie verwacht wordt uw mailadres opgeven. U krijgt dan automatisch bericht zodra de betreffende kaart leverbaar is. Zo hoeft u dus niets te missen.


Aanpassing van marifoonkanalen

De invoering van het VHF Data Exchange System (VDES) maakt het noodzakelijk dat diverse marifoonkanalen aangepast worden of al zijn aangepast. Het VDES is een nieuw digitaal maritiem communicatiesysteem. Om VDES te kunnen gebruiken worden enkele bestaande analoge marifoonkanalen gewijzigd en beschikbaar gemaakt voor digitaal berichtenverkeer. Wat zijn precies de gevolgen voor de pleziervaart? Motorboot zet het nog een keer op een rij.

De invoering van VDES staat feitelijk nog maar pas aan het begin en het is eigenlijk voor het eerst in lange tijd dat er in de marifonie veel wijzigingen worden doorgevoerd. Wijzigingen die in het belang van veilig varen noodzakelijk zijn, maar ook voor de pleziervaart best ingrijpend zijn.
Zoals altijd zullen wij deze ontwikkelingen blijven volgen en leest u hierover in de Vaarwijzer Nieuwsbrief.


Schipper redt de Randstad

In "Het water komt" beschrijft Rutger Bregman over de bijzondere actie die schipper Arie Evegroen verricht met zijn 'Twee Gebroeders'. Hij vaart hem in het gat van de dijk bij Nieuwerkerk en redt daarmee de Randstad.

Vijfenzeventig jaar geleden, in de nacht van 1 februari 1953 braken de dijken op meer dan vijfhonderd plaatsen in Nederland. Een gebied van 129.000 hectare overstroomde, waaronder bijna heel Zeeland en een groot deel van Zuid-Holland. Duizenden woningen en boerderijen werden verwoest, 100.000 mensen sloegen op de vlucht en 1.836 Nederlanders kwamen om.

De zeespiegel stijgt. Als we niets doen, kan de Watersnoodramp van 1953 zich herhalen. Tenzij we de strijd met het water aangaan.


Grote donatie voor The Ocean Cleanup

Joe Gebbia, één van de oprichters van het bekende Airbnb, doneert 25 miljoen dollar aan The Ocean Cleanup. Het initiatief van Nederlander Boyan Slat kreeg niet eerder zo'n grote private donatie. Met de gelden worden de activiteiten in oceanen en rivieren uitgebreid. Ook gaan er dollars richting wetenschappelijk onderzoek.
Inmiddels is The Ocean Cleanup druk met een derde systeem te ontwikkelen. Het tweede systeem heeft al ongeveer 200.000 kilo plastic uit de zee gevist. In totaal heeft de organisatie zo'n 2 miljoen kilo plastic uit diverse wateren gehaald.

Bron: MT/Sprout


Dagcursus Meteorologie

Demarage Zeil Centrum organiseert samen met Rob Groenland een cursus meteorologie voor watersporters. Tijdens de cursus leert u een routeplanning te maken "van Vlissingen naar Las Palmas" aan de hand van de actuele weersituatie. Meldt u nu aan voor de cursusdag op zaterdag 18 maart van 09:30-16:00 uur te Dinteloord. De meteo-cursus vindt plaats bij Brasserie Overstag voor €135,- per persoon. Dit is inclusief koffie/thee, lunch en cursusmateriaal. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar info@demarage.nl

In de ochtend start Rob met de basis van weerkunde waaronder algemene circulatie, hoe hoge- en lagedrukgebieden ontstaan, hoe de wind afleiden uit een weerkaart en – erg belangrijk – hoe fronten te herkennen. De middag wordt gebruikt om kleinschalige meteorologische effecten, wolkenstraten, land- en zeewind in kaart te brengen. Al deze kennis gebruikt u om aan het einde van de dag zelfstandig een routeplanning van Vlissingen naar Las Palmas te maken met behulp van ondersteunend materiaal, zoals (Bracknell) weerkaarten, GRIB files, en gedetailleerde wind-, weer- en golfinformatie.

Rob Groenland werkt als meteoroloog bij het KNMI en studeerde meteorologie en fysische oceanografie aan de Universiteit Utrecht. Deze praktisch ingestelde meteoroloog en natuurkundige heeft een analytische en probleemoplossende instelling die hij graag inzet voor onderwijs en communicatie. Centraal in zijn loopbaan staan het onderzoeken van klimaat en (operationele) meteorologie en het opzetten van nieuw les- en trainingsmateriaal. Zijn passie voor het weer zet hij in door als docent op te treden voor allerlei opleidingsinstituten buiten het KNMI, zoals Demarage Zeil Centrum.


De Noordzee is vol

Wat gebeurt er allemaal op de Noordzee en wat gaat er nog veranderen? Journalist Botte Jellema bespreekt in een podcast de drukte op de Noordzee met Bram du Saar, programmamanager offshore windenergie bij Rijkswaterstaat.


Beeld; Seawing Airseas

Megabesparing in de zeevaart

De Franse start-up Airseas trekt zeeschepen voort met een gigantische vlieger. Airseas heeft een zeeschip succesvol voorzien van een vlieger. Door een grote kite aan de boeg vast te maken, krijgt het een extra zetje van de wind. Of liever: een flinke zet. Door de 'Seawing' te installeren, kunnen zeeschepen zo'n 20 procent brandstof besparen, claimt het bedrijf dat onder de vleugels van Airbus is opgericht.




aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.