Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 5


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Foto: Kustwacht

Noodhulpsleper bewijst nut

Noodhulpsleper Multraship Commander heeft vorige week voorkomen dat een stuurloos schip in het windpark Borssele zou verdagen, meldt de Kustwacht. Alle motoren van het schip waren midden in de nacht uitgevallen, waarna het richting het windpark dreef.

Toen de storing zich voordeed bevond het schip zich op ruim 4 kilometer afstand van windpark Borssele. Eenmaal stuurloos dreef het richting de windturbines. Maar daar ligt de Multraship Commander 24 uur per dag paraat. Toen het driftende schip rond 04:00 uur al aan de rand van het windpark was gekomen, lukte het de bemanning van de noodhulpsleper een sleepverbinding tot stand te brengen. Dit was lastige klus onder slechte weersomstandigheden.


Gebruik schroef in sluis

Als u in een sluis ligt afgemeerd is het verboden om de schroef te gebruiken. Immers uw schroefwater kan anderen hinderen en kan zelfs gevaar opleveren. Zeker als het om grote schepen gaat met krachtige motoren en kleinere schepen er achter willen afmeren.

Onlangs deed de rechter in een zaak tegen een binnenschipper de uitspraak dat de schipper terecht van de regels was afgeweken door in de sluis van Maasbracht zijn schroef te gebruiken. Volgens binnenvaartadvocaat Marius van Dam betekent dit dat Rijkswaterstaat het gebruik van de schroef in sluizen nu overal moet toestaan, maar daar denkt RWS zelf anders over.

In het onderhavige geval had de schipper tijdens het schutten af en toe de schroef bijgezet om het schip in bedwang te houden. Hij was bang voor schade en beriep zich daarom op goed zeemanschap. De rechter ging daar in mee.

Aan deze zaak zitten naar mijn mening twee opvallende punten. Dat de krachten op het schip tijdens het schutten zo groot waren dat de hulp van de schroef nodig was. Dat zegt iets over het schutten, de sluis, de afmetingen van het schip en de bemanning van het schip.

Daarnaast valt het ons op dat goed zeemanschap steeds belangrijker wordt in rechtzaken aangaande de scheepvaart. Steeds vaker wordt (al dan niet succesvol) getracht met een beroep op goed zeemanschap een afwijking van de regels goed te praten.

Onder goed zeemanschap mag van de vaarregels afgeweken worden. De gedachte daar achter is dat het schip dat niet hoeft te wijken, toch uitwijkt om een aanvaring te voorkomen als men aan boord van dat schip ziet dat het andere uitwijkplichtige schip onvoldoende doet om een aanvaring te voorkomen. Wat goed zeemanschap is wordt echter nergens nader uitgelegd. Het Binnenvaart en Rijnvaart Politiereglement, het Scheepvaart reglement Westerschelde en bijvoorbeeld de Internationale Bepalingen ter voorkoming van Aanvaring op zee (BVA) noemen alemaal goed(e) zeemanschap zonder uit te leggen wat dit is. Ook is het opvallend dat de bepaling waarin wordt toegestaan van de regels af te wijken in de meeste vaarregels op verschillende manieren staat beschreven. De meeste binnenvaartregels zijn weer afgeleid van de internationale vaarregels die zijn vastgelegd in het CEVNI. Goed zeemanschap bestaat daarin niet, wel de bepaling dat afgeweken mag worden van de regels om gevaar te voorkomen. De oorspronkelijke tekst van de BVA noemt goed zeemanschap wel, maar uitsluitend in relatie tot maatregelen ter voorkoming van aanvaring.

Eén ding is naar onze mening zeker; afwijken van de vaarregels is niet gelijk aan goed zeemanschap. Afwijken van de regels is soms nodig om erger te voorkomen. Maar goed zeemanschap is ook afdoende maatregelen nemen en voorkomen dat je in een situatie komt waardoor je gedwongen wordt van de regels af te wijken. 

De rechter gaf de schipper in dit specifieke voorbeeld gelijk dat hij afweek van de regel dat de schroef niet gebruikt mag worden tijdens het schutten. In deze zaak was het BPR van toepassing. In artikel 1.04 bepaalt het BPR nadrukkelijk dat 'de omstandigheden waarin het schip zich bevindt' meegenomen moeten worden. Terecht kijkt de rechter dus naar alle factoren die van invloed waren. Het gaat ons te ver om te concluderen dat nu elke schipper maar zijn schroef mag gebruiken tijdens het schutten. En al helemaal om hierbij goed zeemanschap aan te voeren.

We moeten er voor waken om elke afwijking van de regels goed te praten met een verwijzing naar de term 'goed zeemanschap'. 


Al meer dan veertig jaar woont socioloog Dick Pels op een klassiek motorjacht dat vaak (maar ten onrechte) 'het jacht van koningin Emma' wordt genoemd. De Nymphaea (Latijn voor 'Waterbloem') werd in 1917 gebouwd voor de Rotterdamse reder Albert Goudriaan, naar een ontwerp van de bekende scheepsarchitect H.W. de Voogt. Het is nog steeds de grootste salonbakdekkruiser die rondvaart op de Nederlandse wateren.
Tijd dus voor een boek. Het boek Nymphaea volgt de kleurrijke geschiedenis van dit unieke varend monument, die vanaf 1978 gelijk op gaat met de persoonlijke geschiedenis van de auteur.


Containervaart gecontroleerd met drones

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Sea Ranger Service hebben samen succesvol een pilot afgerond waarin drones controleren of containers aan boord van vrachtschepen op zee goed zijn gestuwd en gesjord. ILT en de Sea Rangers zijn in gesprek met elkaar om hier een vervolg aan te geven.

Bron: Schuttevaer


Historische Wateratlas

Nederland is eigenlijk niet veel meer dan een hele grote rivierdelta. Eén van de grootste afvoerputten van Europa. De strijd met het water maakt een belangrijk deel van onze identiteit uit. Daar komt ook onze rotsvaste overtuiging uit voort dat we in de toekomst het water altijd de baas zullen blijven. Klopt dat historische beeld eigenlijk wel? Waar komen die oprukkende zee en die kolkende rivieren toch steeds vandaan? Tegen wie vechten we eigenlijk al die eeuwen?

De Historische Wateratlas NL brengt onze eeuwenlange worsteling met nat en droog op overzichtelijke wijze in kaart. Daarmee schept de atlas de nodige helderheid over de hoofdlijnen van het verhaal van Nederland Waterland. Het land waar het water vriend en vijand tegelijk is en voor van alles en nog wat kan worden ingezet: energie, transport, landsverdediging en nog heel veel meer. De techniek en de organisatie van onze waterstaat lopen als twee rode draden door deze atlas.


De nieuwe editie van de Mediterranean Almanac is verschenen. De editie 2023-2024 is weer compleet bijgewerkt en dé bron van informatie voor iedereen die op de Middellandse zee gaat varen. Deze vernieuwde uitgave is voorzien van veel nieuwe havenkaarten en de nodige correcties en verbeteringen. Ook zijn er meer overzichtskaarten van de grotere eilanden in de Middellandse zee opgenomen.

De dikke almanak bevat alle denkbare en bruikbare infomatie over de verschillende gebieden en havens aan Middellandse Zee. Bijvoorbeeld van Gibraltar tot Beiroet en van Venetie tot Alexandrië. En elke haven en stukken zee die daar tussen liggen.


Naish overgenomen door Kubus Sports

Naish, het bedrijf van 24-voudig wereldkampioen windsurfen en pionier op het gebied van Stand Up Paddling, Kiteboarding en Wingsurfing Robby Naish, is overgenomen door Kubus Sports. Een in Nederland gevestigd internationaal toonaangevend platform voor sportartikelen. Met de overname versterkt Kubus Sports haar wereldwijde marktpositie binnen de fun & watersport industrie. Kubus Sports heeft Nalu Kai Incorporated overgenomen, (de in Maui gevestigde werkmaatschappij van het merk Naish) evenals haar dochteronderneming Pacific Board Sports, (het Amerikaanse distributiebedrijf van Naish).


Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann

Boot Dusseldorf succesvol afgesloten

Met bijna 237.000 bezoekers uit meer dan 100 landen en meer dan 1.500 exposanten uit 68 landen op 220.000 vierkante meter in 16 beurshallen maakt boot Düsseldorf een indrukwekkende comeback. Drie jaar gedwongen pauzes als gevolg van corona konden het watersportevenement in Düsseldorf niet deren. "Ondanks de moeilijke en onzekere tijden heeft boot 2023 een succesverhaal geschreven. Van zo'n mooi resultaat hadden we niet kunnen dromen. Boot is teruggekeerd in rustiger vaarwater en stevig verankerd in de thuishaven Düsseldorf. Deze succesvolle terugkeer heeft aangetoond dat de beurs 'made in Düsseldorf' internationale aantrekkingskracht heeft", zegt beursmanager Wolfram Diener.

Volgend jaar wordt de beurs van 20 tot en met 28 januari gehouden.

De redactie van het blad Zeilen schreef een vooruitblik. Echter ook interessant om achteraf door te nemen of als u niet bent geweest.

De collega's van de Waterkaarten App brachten ook een bezoekje aan de Boot in Dusseldorf en schreven hierover een leuk verslag. 


Foto: Accor © Martin Darzacq

Grootste zeilschip ter wereld

Hotelketen Accor brengt in 2026 een 220 meter lang zeilschip met 54 suites in de vaart. Het schip, de Oriënt Express Silenseas, wordt gebouwd bij de Franse werf Chantiers de l'Atlantique in Saint Nazaire.


De nieuwe HP33 Getijdenatlas is verschenen. Deze geeft de waterstanden en stromen langs de Nederlandse kust en aangrenzend gebied. Getijtafels van Oostende tot en met Huibertgat. En stroomatlassen van de zuidelijke Noordzee en gedetailleerd langs de gehele Nederlandse kust. De HP33 is er in twee versies: op papier in boekvorm en digitaal op een USB Memorystick.

De digitale HP33, ook wel NL Tides genoemd, is een computerprogramma dat u op uw computer met Windows kunt installeren. Met het programma zoekt u voor elke plaats de getijden op en kunt u zien hoe de stroom loopt. NL Tides bevat gegevens van meer havens dan de papieren HP33.

NLTides kan tegelijk op twee computers worden gebruikt. Met NLTides editie 2023 worden voorspellingen gemaakt van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Beide versies zijn uit voorraad leverbaar en onmisbaar voor iedereen die veel op getijdenwater vaart.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.