Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 7



Team Holcim wint Leg 2

Na een zware etappe lagen de drie voorste boten in The Ocean Race dicht bij elkaar toen zij de finish in Kaapstad naderden. Het werd bijna een foto-finish. Uiteindelijk was het de Imoca van Team Holcim die als eerste over de lijn kwam.


De juiste schroef

Op de website van Nauticlink staat een nuttig artikel over het kiezen van de juiste schroef voor uw schip.


Wateralmanakken vertraagd

De ANWB laat weten dat de ANWB Wateralmanakken zijn vertraagd. Zij verschijnen dit jaar niet eind februari, maar worden rond 21 maart verwacht.

In deel 1 van de ANWB Wateralmanak staan alle vaarregels voor Nederland en België. In de meeste vaargebieden moet u de meest recente versie van de daar geldende regels aan boord hebben. Heeft u de ANWB Wateralmanak deel 1 2023-2024 aan boord dan voldoet u overal aan deze eis. In ANWB Wateralmanak deel 2  2023 vindt u alle informatie over vaarwegen, havens, bruggen en sluizen voor Nederland en België. Onmisbaar naast de waterkaarten van het betreffende vaargebied. Op de site van Vaarwinkel kunt u uw mailadres opgeven. U krijgt dan automatisch bericht wanneer de nieuwe editie van de betreffende Wateralmanak leverbaar is.

 


Oorlog aan de Waddenzee?

'Als we worden gedwongen droog brood te eten, dan kom ik in opstand.' Havenwethouder Paul Schoute van Harlingen illustreert met deze uitspraak hoe de dichtslibbende Boontjes, de toegangsgeul naar Harlingen, de tegenstelling tussen natuur en economie weer op scherp heeft gezet. De discussie over het gebruik van de Waddenzee verhardt, alle afspraken ten spijt.


Impuls voor watersporter met beperking

In tegenstelling tot de beslissing van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) om zeilen niet terug te laten keren op de Paralympische Spelen van 2028 in Los Angeles, bundelen verschillende organisaties in Nederland hun krachten om mensen met een beperking juist meer mogelijkheden in ons land te bieden om actief te watersporten.
De betrokken organisaties zijn het Watersportverbond, Stichting Sailability Nederland, Stichting SailWise, klassenorganisaties waaronder Hansa Klasse Nederland, Special Olympics, Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), Stichting Roeivalidatie en Fonds Gehandicaptensport. Onafhankelijk van elkaar gebeurt er al heel veel in de watersport om meer inclusiviteit te realiseren, maar deze samenwerking gaat helpen nog meer drempels weg te nemen.


Vangrails op zee kansrijk?

Vangrails op zee zouden kunnen voorkomen dat schepen verdagen in windparken en in aanvaring komen met windturbines. Onderzoeksinstituut Marin in Wageningen bedacht samen met marktpartijen drie concepten en op 28 maart, tijdens het Maritime Innovation Platform, worden de eerste onderzoeksresultaten toegelicht.

'Het aantal windturbines op zee groeit snel en daarmee ook de kans op aanvaringen van schepen met turbines', legt William Otto van Marin uit. 'Het idee om daarvoor oplossingen te bedenken bestond al. En het incident met de Julietta D, het schip dat een jaar geleden op drift raakte en in een windpark terechtkwam, gaf eigenlijk het laatste zetje om hier werk van te maken.'


Zoutwateraccu

In de Schuttevaer rubriek Als het werkt… dan werkt het zo werd onlangs de Zoutwateraccu besproken. Op het eerste gezicht is het vreemd, een accu waarin zoutwater zit. Maar het principe heeft zich al bewezen: er valt elektrische energie uit zoutwater te halen en het is er ook weer terug in te stoppen. De zoutwateraccu is geboren. Het is zonder meer één van de schoonste methoden om elektriciteit te winnen. Maar of alle schepen binnenkort op zoutwateraccu's zullen varen, valt te betwijfelen. Het zeilend charterschip Vrijbuiter gaat op dit moment wel over op elektrische aandrijving met zoutwateraccu's.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.