Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 19


© Gauthier Lebec / GUYOT environnement - Team Europe / The Ocean Race

Weer een mast overboord

En weer verliest een deelnemer van The Ocean Race een mast. Team Europe - Guyot verloor haar mast in een zware storm. Gelukkig is verder iedereen aan boord ongedeerd. Ondanks verslechterende omstandigheden wist de bemanning de mast los te knippen en zo veel mogelijk materiaal te redden.

Co-skipper Robert Stanjek (GER): "At the moment we are about 600 miles away from Newport and there are still big waves and quite a bit of wind too. We broke the rig in the night at two o'clock UTC. I think it was not a super strong low pressure but I think we registered up to 50 to 52 knots of wind with an average of 40 to 45 knots. We thought we were managing well. We had only the main up with reefs and we were sailing at reduced speed but the waves were a little bit too big. There was a particularly big slam and the mast inverted and broke."

11Th hour Racing Team is inmiddels als eerste aangekomen in Newport en Team Malizia als tweede. Team Biotherm is op dit moment van schrijven nog onderweg. Team Guyot is onderweg met een noodtuig en Team Holcim waarvan eerder de mast brak is ook nog onderweg maar buiten deelname voor deze etappe.


Klein Vaarbewijs niet subsidiabel

Het STAP budget is een subsidie om een beroepsgerichte opleiding te volgen. Bedoeld om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten door scholing of omscholing. Het is dan mogelijk om tot € 1.000 subsidie te krijgen en de regeling is destijds gekomen in plaats van de mogelijkheid om kosten voor beroepsgerichte opleidingen van de belasting af te trekken. Eerder kwamen er al in het nieuws dat de nieuwe regeling niet altijd even goed uitpakt en er ook misbruik mogelijk bleek. Om die reden wordt de regeling nu aangescherpt en wordt er een lijst gemaakt van opleidingen toegevoegd die niet subsidiabel zijn. Hierin wordt onder andere een opleiding voor het Klein Vaarbewijs expliciet genoemd. 

Het is niet bekend of er opleiders en kandidaten zijn die getracht hebben hun vaarbewijsopleiding uit het STAP budget gefinancierd te krijgen of dat de overheid dit voor wil zijn. In Nederland is er wel een opleider die een opleiding aanbiedt voor mensen die aan de slag willen in de watersportsector. Onderdeel van deze beroepsopleiding is onder andere dat men ook wordt opgeleid tot het examen voor het Klein Vaarbewijs. Deze opleiding richt zich echter expliciet op mensen die in de sector als professional aan de slag willen en omvat veel meer dan alleen de leerstof voor het Klein Vaarbewijs.

Opleidingen voor maritieme radiocommunicatie en andere vaarbevoegdheidsbewijzen voor grotere schepen worden niet genoemd. Mits passend binnen de doelstellingen van het STAP budget blijven dergelijke opleidingen dus nog wel mogelijk met gebruik van het budget.

In de Vaarwinkel vindt u al het benodigde lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs. Van koersplotter tot en met complete online cursus. U hoeft uw STAP budget daar beslist niet voor aan te spreken. Een online cursus inclusief boek is er al vanaf € 69. 


Naar Engeland

Deze week verschenen de nieuwe kaartenatlassen van NV Verlag voor Engeland. Daarmee is de hele reeks voor Engeland in één keer vernieuwd en weer helemaal up-to-date. De kaarten van NV Verlag worden gekenmerkt door de duidelijke layout en heldere kleuren. De gebruikte kleuren en symbolen lijken erg op die van de 1800-serie van de Nederlandse Hydrografie. Als u dus bekend bent met deze kaarten dan voelen de kaarten van NV Verlag vertrouwd aan. Ons advies is om voor een vaartocht of -vakantie te proberen om de kaarten van één uitgever te gebruiken. U vaart dan de hele tocht met een gelijk kaartbeeld.

Het alternatief voor Engeland zijn de kaartensets van de Britse uitgever Imray. Imray maakt naast de kaartensets ook losse kaarten voor geheel Engeland, Schotland en bijvoorbeeld Ierland. Het kaartbeeld van Imray is uiteraard goed, maar wijkt wel af van het beeld zoals u dat gewend bent op de Nederlandse 1800 kaarten. Ligt uw bestemming buiten het gebied dat door NV Verlag wordt gedekt dan zijn de kaarten van Imray de beste keuze.
Uiteraard zijn er ook de officiële zeekaarten van de British Admiralty, maar voor een heel vaargebied komen de sets van Imray of NV Verlag veel voordeliger uit.

Dit voorjaar verscheen ook de nieuwe Vaarwijzer voor de Engelse Oostkust van Anje Valk. Volledig bijgewerkt en met duidelijke vaaraanwijzingen voor een ieder die dit jaar de steven naar Engeland wendt. En uiteraard veel aandacht voor de nieuwe regels zoals die gelden sinds de Brexit.

Overal langs de Engelse kust heeft u te maken met getijdenstromen. Stromen die in kracht flink kunnen zijn en het is dus een goede zaak om daar rekening mee te houden. Stroomkaarten voor Engeland vindt u in de stroomatlassen van de British Admiralty en uiteraard in de Reeds Nautical Almanac en in de Cruising Almanac.


EcoClipper start lijndienst

Duurzame rederij EcoClipper heeft de Tukker, zijn eerste vrachtzeilschip, op weg gestuurd vanuit Amsterdam naar Porto. Aan boord zijn een lading chocolade, 5 bemanningsleden en 5 trainees die in Portugal wijn en olijfolie laden voor de terugreis. De kustvaarder doet volgens een vast vaarschema de Noord- en West-Europese kusten aan en kan 50 tot 70 ton vervoeren, plus 12 opvarenden. Oprichter Jorne Langelaan van EcoClipper noemt het 'de volgende stap naar grootschalig vervoer per zeilschip op zee.'
De volgende stap: een replica bouwen van de klipper Noach uit 1857.


Programma Sail Den Helder bekend

Van 29 juni tot en met 2 juli verandert Den Helder voor een paar dagen in de thuishaven van tientallen prachtige Tall Ships en 170 historische schepen van het Nationaal Varend Erfgoed. Nu Sail Den Helder 2023 steeds dichterbij komt, is ook het programma helemaal rond.


Waterstroom Marsdiep onderzocht

Onder de veerboot naar Texel zit al 24 jaar apparatuur die een schat aan gegevens over water en bodem in het Marsdiep vastlegt. NIOZ-onderzoeker Johan van der Molen heeft nu ontdekt dat de netto waterstroom is omgekeerd. "Met vloed gaat er water de Waddenzee in en bij eb gaat er weer water uit. Tien tot twintig jaar geleden ging er met eb net iets meer uit dan er met vloed in ging, netto een kleine uitstroom dus. In het Vlie, het zeegat tussen Vlieland en Terschelling, is dat andersom omdat het Marsdiepbekken hiermee in verbinding staat. Maar aan de data vanaf 2009 uit het Marsdiep kunnen we nu zien dat deze doorstroom door de Waddenzee op jaarbasis zo'n beetje is gestopt", legt Van der Molen uit. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen?

"Wij vermoeden dat de belangrijkste veranderingen nu te maken hebben met klimaatverandering", begint de NIOZ-medewerker. "Sowieso is elke eb en vloed al anders."

Onlangs verschenen de nieuwe 1811 en 1812 kaartensets voor respectievelijk het Westelijke en Oostelijke deel van de Waddenzee. Voor het varen op de Wadden is daarnaast de HP33 met getijdetafels en stroomkaarten onmisbaar. Deze is er in boekvorm en ook digitaal.


Lustrum vereniging De Schottelboot

In het hemelvaart weekend (18-20 mei), zal een vloot van ruim 20 oude patrouilleboten de Eemhaven in Amersfoort bezoeken. Deze zo genoemde Schottelboten, waren meer dan 50 jaar geleden beeldbepalend op de Nederlandse wateren en zijn dan ook onderdeel van het Nederlandse Varend Erfgoed en aangesloten bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland. Schottelboten zijn patrouille boten, aangedreven door een (Schottel) roerpropeller. Deze boten zijn voornamelijk gebruikt door de Rijksoverheid. Veel van deze schepen varen nog rond als pleziervaartuig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.