Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 22


(c) The Ocean Race

11th Hour Racing wint leg 5

11th Hour Racing Team wint Leg 5 en pakt daarmee direct de leiding in het klassement. Team Holcim-PRB behoudt de tweede plaats en Team Malizia wordt nipt derde. De VO65 vloot sluit vanaf nu ook weer aan bij de race. Volg ze via de race tracker op de website van The Ocean Race

Ook Leg 5 was weer spannend. Eerst verbrak Team Holcim het 24-uurs afstandsrecord voor monohull's met 640,91 zeemijl in 24 uur. Kort daarna wist Team Malizia her record al weer te verbreken met 641,13 zeemijl. Maar ook alle andere Imoca's wisten meer dan 605 mijl in een dag te varen. Team Biotherm moest het daarna wel langzaam aan doen. Door een breuk in de verstagingen moet men het noodgedwongen kalm aan doen. 


Zo lek als een mandje

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), voorheen Agentschap Telecom, maakt zich ernstige zorgen om een groot deel van de zonnepaneelomvormers op de markt. Geen van de door de RDI onderzochte apparaten voldoet aan de cyberveiligheidseisen. Kwaadwillenden kunnen de apparatuur van afstand aan en uitzetten en zo pieken in het stroomnet veroorzaken waardoor het stroomnet kan uitvallen.

Hoewel het bericht van de RDI gaat over zonnepanelen en omvormers die vooral aan de wal worden gebruikt is het toch goed om uw eigen installatie er eens op na te kijken. Immers ook aan boord wordt steeds meer slimme apparatuur geïnstalleerd die al dan niet draadloos met een app of zelfs direct met het internet kan communiceren. Denk aan slimme omvormers en laders, motorapparatuur en -management, positie tracking, inbraakalarm of bijvoorbeeld het op afstand kunnen bedienen van allerlei zaken als acculader, bilgepomp etc..

Een paar eenvoudige maatregels zijn:

  • Pas het vanuit de fabriek gebruikte wachtwoord aan.
  • Als het mogelijk is gebruik tweeweg-verificatie. Bijvoorbeeld dat u een SMS met een code krijgt als er ingelogd moet worden.
  • Als het mogelijk is pas dan het vanuit de fabriek ingestelde IP adres en de poort aan. Gebruik deze instellingen in software en andere apparatuur waarmee gecommuniceerd moet worden.
  • Beperk het aantal punten en apparaten dat rechtstreeks met Wifi, Bluetooth of internet communiceert. In plaats daarvan kunt u alle communicatie via een centraal punt, zoals een router aan boord laten lopen. Een router heeft meestal meer mogelijkheden om de communicatie te beschermen.
  • Ook aan boord nooit vreemde toestellen toegang verlenen of op linkjes klikken die u niet vertrouwd.

Boatshow Hollandse Plassen

Van vrijdag 23 juni tot en met zondag 25 juni vindt de derde editie van de Boatshow Hollandse Plassen bij Jachthaven Kempers aan de Westeinderplassen in Aalsmeer plaats. De boatshow is dé in-water boatshow voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe boot of gewoon het watersport gevoel wil ervaren. Deze editie is extra feestelijk vanwege het 50 jarig bestaan van Kempers Watersport.


Meer bruggen ellende

De bruggen ellende voor eigenaren van zeiljachten die gebruik moeten maken van de staande mast route door Noord-Holland heeft een nieuw hoofdstuk. Naast de al enkele weken durende storing van de Alkmaarse spoorbrug is nu ook de Kraspolderbrug afgesloten. Tot zaterdag 17 juni zal de brug niet worden bediend en kunnen alleen kleinere boten met een beperkte doorvaarthoogte (max 2.50 meter) nog onder het gesloten brugdeel door. De ergernis onder zeilers groeit, want via het Noord-Hollands kanaal richting Den Helder was de enige mogelijkheid om met staande mast de provincie uit te komen.

Afbeelding: Waterkaarten App

De Staande Mast Route is een veilige doorgaande route voor zeil- en motorboten met een mast- of opbouwhoogte van meer dan 6 meter. Het traject loopt van Breskens tot Delfzijl. Het wordt bevaren door de recreatievaart en de beroepsvaart. Waterbeheerders stemmen de bedieningstijden van bruggen en sluizen zoveel mogelijk op elkaar af.

De staande mastroute wordt in zijn geheel getoond in de ANWB Wateratlas voor de Staande Mastroute.


Binnenvaartschip op groene waterstof

Een groene mijlpaal. 's Werelds eerste binnenvaartschip dat volledig vaart op groene waterstof heeft in Nederland de trossen losgegooid. Het schip van de Rotterdamse rederij Future Proof Shipping (FPS) vervoert emissieloos sportartikelen voor de Amerikaanse fabrikant Nike naar Antwerpen. Het bedrijf Future Proof Shipping liet het 110 meter lange containerschip MAAS, dat op diesel voer, ombouwen tot een schip met een waterstofvoortstuwing, de H2 BARGE 1. Er is jaren onderzoek aan vooraf gegaan. In en op het schip is een nieuw modulair voortstuwingsysteem gebouwd. Dat bestaat uit elektromotoren, waterstoftanks, brandstofcellen om waterstof om te zetten in elektriciteit en batterijen.


Wingfoilen debuteert op Texel

Op zaterdag 10 juni vindt de 44e editie van de Ronde om Texel plaats: 's werelds grootste catamaran & regatta race. Vanaf de start bij strandpaviljoen Paal 17 varen catamarans, windsurfers én wingfoilers de Ronde om Texel. De wingfoil is een snelgroeiende watersport en debuteert dit jaar in de Ronde. Op donderdag 8 en vrijdag 9 juni zijn voor alle disciplines kortere wedstrijden en toertochten. 

Van donderdag 8 t/m zaterdag 10 juni keert gelijktijdig ook WAVES Festival terug. In de feesttent op het strand vieren we samen drie dagen watersport met alle Ronde om Texel deelnemers, Texelaars, watersportliefhebbers, festivalfans en toeristen.


Boontjes wordt geen hoofdvaarweg

Minister Mark Harbers gaat niet mee in de redenatie van zijn partijgenoten Daniel Koerhuis en Harry Bevers dat de Boontjes een hoofdvaarweg moet worden, gezien de geplande verdieping van de sluis bij Kornwerderzand. Sterker nog, de minister benadrukt dat er geen directe relatie is tussen beide.
Later dit jaar wordt een besluit genomen over de diepte van vaargeul Boontjes. De vaargeul tussen Harlingen en Kornwerderzand wordt momenteel, in het kader van een proef op NAP -3,80 meter gehouden. Die diepte zien de haven van Harlingen en het bedrijfsleven graag gehandhaafd. Natuurorganisaties willen echter dat de diepte teruggaat naar -2,80 meter, want er moet nu 10 keer zoveel worden gebaggerd dan verwacht.


Leven lang leren

Het in het bedrijfsleven gangbare motto van een leven lang leren is ook van toepassing op uw watersport carriere. Wie is er niet in de Optimist begonnen? En de zwemlessen uiteraard niet te vergeten. Na de Optimist scheiden de wegen al snel. Sommigen gaan verder in het wedstrijdcircuit en komen uit in andere klassen. Anderen gaan bemannen bij de ouders op motorboot of zeilboot. Sommigen nemen een bijbaan en weten met bloed zweet en tranen een eerste eigen boot aan te schaffen. Op enig moment wordt het Klein Vaarbewijs gehaald. Anderen doorlopen na de eerste zeilkampen vrijwel de hele lijn van CWO diploma's. Stromen door naar de kampleiding of worden instructeur. En na het meevaren met ouders of vrienden volgt soms een eerste eigen schip of wordt een jacht op een mooie plek gehuurd. Bij elke stap in uw watersportcarriere hoort eigenlijk ook steeds de juiste opleiding of training.

Gaat u zelf schipperen dan is het Klein Vaarbewijs 1 eigenlijk een must. En voor wie naar open water wil is dat dan Klein Vaarbewijs 2. Een bedieningscertificaat marifonie is een logisch vervolg. Wie op getijdenwater en op zee wil varen is er Kustnavigatie en ook diverse CWO diploma's. Ook is het in Nederland en België mogelijk om de RYA lijn van opleidingen te volgen. Als u voor een snelle motorboot kiest ligt RYA Power Boating voor de hand. In het verlengde van Kustnavigatie is er RYA Dayskipper en Yachtmaster. En parallel daaraan bestaan er vele andere gerichte cursussen, trainingen en workshops. Denk aan een workshop splitsen en knopen, splitsen van moderne lijnen of bijvoorbeeld een cursus dieseltechniek, EHBO, astronavigatie of polyesterreparatie.

Recent heb ikzelf een cursus RYA Power Boating mogen volgen bij de RIB school in Scheveningen. Dit omdat ik de laatste tijd veel met een RIB bij zeilwedstrijden mag helpen. En hoewel ik al jaren Klein Vaarbewijs 2 heb komt het varen met een snelle motorboot daarin nauwelijks aan bod. Tijd dus voor een praktische cursus met alleen een klein beetje theorie. Dat betekent vooral veel varen, manouevreren in een kleine ruimte, drenkelingen oppikken, veiligheid, checks voor vertrek, etc.. Te veel om op te noemen. Twee intensieve dagen die beslist de moeite waard zijn en precies dat deel behandelen wat in de theorie van het Klein Vaarbewijs niet of nauwelijks aan bod komt. Kortom een aanrader en durf te stellen dat elke schipper er iets van opsteekt.


Dutch Water Week

Op dit moment aan de gang en nog te bezoeken tot 4 juni.
De Dutch Water Week is een watersportfestival voor iedereen! Het evenement vindt plaats van 27 mei tot en met 4 juni in Almere (Muiderzand), Lelystad (Bataviastrand) en Amsterdam (Marine-terrein). Er zijn demonstraties van nieuwe urban watersporten, clinics voor jong en oud en er zijn allerlei mogelijkheden om nieuwe watersporten uit te proberen, voor de onervaren en de ervaren watersportliefhebber. Ook worden op verschillende locaties opstapdagen en wedstrijden georganiseerd in de moderne en de meer traditionelere zeilklassen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.