Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 27


11th Hour Racing wint The Ocean Race

The Ocean Race bij de Imoca's wordt beslist in de jurykamer. Bijna zes maanden geleden vertrok de Ocean Race uit Alicante. Afgelopen dinsdag voltooiden de IMOCA's het rondje van 32.000 zeemijl om de wereld in Genua. De winnaar? Die werd pas net bekend. De uitkomst van het verzoek om verhaal van 11th Hour na de aanvaring met GUYOT was hiervoor namelijk beslissend. De VO65's sloten in Aarhus weer aan, zeilden de laatste twee etappes mee en eindigden ook in Italië. Bij de Sprint Cup bestond geen twijfel over welk team er met de winst vandoor ging: WindWhisper Racing Team won alle drie de etappes. Het Nederlandse Team JAJO verovert een prachtige tweede plaats.


Sail Den Helder

Sail Den Helder was een succes

De Helderse kades werden van 29 t/m 2 juli rijkelijk versierd door maar liefst 37 tallships en meer dan 170 schepen van het Varend Erfgoed. Zij lagen hier vanwege Sail Den Helder en openden de deuren voor publiek. Het was de zesde keer dat dit grootse evenement werd georganiseerd in de noordelijke kustplaats. Ruim 200.000 mensen hebben een bezoek gebracht aan Sail Den Helder. Het evenement werd georganiseerd samen met de Marinedagen.


Dader via radarbeelden opgespoord

Lichtboei W32 A op de Waal ter hoogte van kmr 928.700 (beneden Sint Andries) aan de rechteroever is deze week aangevaren. 'De lamp is verdwenen, de dader is onbekend', zo twitterde Rijkswaterstaat gisteren, maar inmiddels is een schip in beeld dat de aanvaring veroorzaakte. De Verkeerspost heeft nu een mogelijk schip in beeld door het bekijken van de radarbeelden. 'Die kan van de week nog een telefoontje verwachten', aldus Rijkswaterstaat. Bij een aanvaring met een boei moet dat gemeld worden, dat is in dit geval niet gebeurd.


Zwemwater sterk verontreinigd

Veel open zwemwater in Nederland is sterk verontreinigd met chemicaliën. Het journalistieke onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) analyseerde data van waterschappen en Rijkswaterstaat, hieruit blijkt dat de normen voor oppervlaktewater fors worden overschreden door giftige of kankerverwekkende stoffen. Zo wordt in de recreatieplas Merwelanden bij Dordrecht 331 keer teveel PFAS aangetroffen, een groep stoffen die kankerverwekkend zijn en het immuunsysteem verzwakken. Het gaat hier om een andere plas dan waar Zembla deze week over berichtte. Ook waarschuwen Vlaamse onderzoekers voor zeer hoge gehalten PFAS in zeeschuim. Zij adviseren ouders met kleine kinderen het contact met dit schuim te beperken. Toch is de zwemwaterkwaliteit volgens provincies en Rijkswaterstaat er op de meeste plaatsen 'uitstekend'. Ook hangt op een aantal zwemlocaties de Blauwe Vlag, een keurmerk voor onder meer schoon zwemwater. Hoe zit dat?

Overheden kijken aldus kennelijk alleen naar drie parameters om te bepalen of een zwemwater in aanmerking komt voor de blauwe vlag. Aan de andere kant is het beleid van de overheid er op gericht om juist die waarden te verbeteren. Onder andere door het lozingsverbod voor de pleziervaart en de aangekondigde verscherping daarvan. 
Ergens kunnen wij dit niet met elkaar rijmen. Op de meeste plaatsen is het zwemwater uitstekend aldus provincies en Rijkswaterstaat, waarbij zij het oordeel baseren op de aanwezigheid van twee poep-bacteriën: enterococcen en e-coli. Tegelijkertijd zeggen ze dat het water niet schoon genoeg is, waardoor een aanscherping van het lozingsverbod voor de pleziervaart nodig is.

En men vergeet ook even snel om daarbij te vermelden dat er wel degelijk sprake is van chemische vervuiling van ons oppervlakte water en dat deze vervuiling helemaal niet aan de pleziervaart is te linken.


Defecte Spieringbrug in Muiden

De Spieringbrug in Muiden is sinds 19 juni defect. Een van de cilinders van de brug is stuk en daarom kan de brug niet meer open. Gedurende zes tot acht weken vinden reparatiewerkzaamheden plaats. De brug is destijds ontworpen als een uniek kunstwerk. Hierdoor is het allemaal maatwerk en zijn er geen standaard onderdelen gebruikt.

Bovenstaande afbeelding is genomen uit de Waterkaarten software voor Windows. Hierin worden onder andere de actuele scheepvaartberichten getoond. De oplettende lezer ziet dat dit bericht in het Engels wordt getoond. De Scheepvaartberichten worden namelijk in heel Europa verspreid volgens een bepaalde slimme en gestructureerde standaard. Hierbij wordt een bericht gecodeerd en worden vrijwel alleen standaard zinnen gebruikt. Deze zinnen zijn beschikbaar in alle Europese talen en met een druk op de knop kan een bericht daardoor in een andere taal getoond worden. In dit geval dus een bericht uit Nederland, maar in het Engels. Toch ziet u ook Nederlandse teksten staan. Dat is correct. De plaatselijke naam van een brug wordt bijvoorbeeld niet vertaald en ook kan de lokale vaarwegbeheerder een eigen tekst toevoegen in de eigen taal. Deze teksten zijn niet standaard en worden dus niet vertaald.


Mooie verhalen langs Zuid-Willemsvaart

De Zuid-Willemsvaart bestaat in 2026 200 jaar en dat wordt gevierd met een nieuwe ontdekkingsroute. Via de FARO Erfgoedapp ontdek je de verhalen en beelden gelinkt aan de afgelopen twee eeuwen rond de waterweg. "Je kan de route te voet, met de fiets of met de boot te ontdekken", weet gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens.

Die verjaardag mag gevierd worden. De Vlaamse Waterweg en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland ontwikkelden een gloednieuwe ontdekkingsroute langs de Zuid-Willemsroute. "De route is raadpleegbaar via de FARO erfgoedapp en dompelt je onder in het verhaal van het kanaal", zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters.


Ken je knopen en steken

Elke watersporter krijgt te maken met het fenomeen 'knopen'. Motorbootvaarders om de boot vast te leggen of een sleeplijn te maken voor de bijboot, zeilers hebben nog veel meer knopen nodig. Een goede knoop is makkelijk te leggen en moet goed vast blijven zitten. Maar het is minstens zo belangrijk dat een knoop er weer makkelijk uit te halen is. Een goede knoop gaat niet knellen, tenzij je dat wilt natuurlijk. Ook is het belangrijk dat de lijn niet te veel slijt. Om veilig te varen kun je de volgende knopen en steken goed gebruiken.

In de Vaarwinkel vindt u een mooie en vooral praktische selectie aan boeken om knopen, steken maar ook splitsen te leren. Vooral de Knopenbox is erg populair. Hierin staan de meest gebruikte knopen en steken en met de bijbehordende lijnen kunt u direct oefenen of het voordoen aan de jongste bemanningsleden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.