Watersportorganisaties tegen Watersportorganisaties en -ondernemers zien de invoering van een verplicht vaarbewijs niet zitten. Dat komt naar voren uit een rondgang van de NOS. Minister Harbers wil het aantal ongevallen naar beneden brengen met een aantal maatregelen: zo moeten de beroeps- en pleziervaart beter gescheiden worden en wordt dus een verplicht vaarbewijs voor de recreatievaart onderzocht. Nu is een zogeheten 'Klein Vaarbewijs' pas verplicht bij boten vanaf 15 meter (tot 25 meter) of bij vaartuigen die sneller gaan dan 20 kilometer per uur, bijvoorbeeld waterscooters of jetski's. De politie pleit al langer voor aanscherping van de regels voor het vaarbewijs. "Nu ligt de grens op 15 meter. Dat zou langzaam, in stapjes naar beneden moeten richting bijvoorbeeld 10 meter. Veel ongevallen worden veroorzaakt door onachtzaamheid, onoplettendheid, onwetendheid en ondeskundigheid. Een verplicht vaarbewijs zorgt voor meer nautische kennis op het water", aldus een woordvoerder. De politie ziet ook veel 'bijna-ongelukken' gebeuren op het water, vooral op plekken waar de beroeps- en pleziervaart bij elkaar komen. Aangezien bijna-ongevallen niet geregistreerd worden is dit lastig te controleren. Maar watersportorganisaties en -ondernemers zijn dus geen voorstander van strengere regels. Het Watersportverbond zou graag zien dat mensen zich "in de praktijk bekwamen", zegt een woordvoerder. "Dat werkt beter dan een papiertje in een zaaltje halen." |
Het artikel Vaarbewijs. Dit voorstel is weer eens gelul in de ruimte. Het heeft alleen zin als er een praktijk-
BeantwoordenVerwijderenExamen aan wordt gekoppeld. Zonder praktijk en alleen theorie heeft het geen enkele zin zoals de overheid voorstelt
Als het om motor problemen en storingen gaat heeft de overheid wel een dik pak boter op het hoofd. Als men maar steeds meer bio toevoegt aan de diesel brandstof kan men er 'gif' op innemen dat je motor stil gaat vallen. Die troep zorgt voor vervuiling van je tank, filters etc.
BeantwoordenVerwijderenHet tijdstip dat je stilvalt is onmogelijk te bepalen. Mij is het midden op de Waal overkomen na het uitvaren van de haven Tiel. Gelukkig kon ik met mijn kopschroef de stroom dood varen en geleidelijk te de haven weer te bereiken.
Wat ik mis is een grondige analyse van de genoemde ongelukken. Bijv. soms is er een waterscooter bij betrokken, deze zijn al vaarbewijsplichtig. Overigens zou ik voorstander zijn van geleidelijke aanscherping van de vaarbewijsplicht (tot 10 meter). Verder zou een korte praktijkopleiding van ca een halve dag zeer nuttig zijn.
BeantwoordenVerwijderen