Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 31


Beeld:  Michael Mann/earth.nullschool

Straalstroom als Van Gogh

De straalstroom of jetstream is de naam van de luchtstromen die op grotere hoogte rond de aarde gaan en is van groot belang voor het weer en klimaat op onze planneet. Momenteel is de jetstream van slag en onherkenbaar voor klimaatwetenschappers. Sommigen hebben het chaotische patroon van de straalstromen zelfs vergeleken met een schilderij van Van Gogh. Het zuidelijke deel van de straalstroom boven Noord-Amerika is volledig uit elkaar gevallen. Hoewel het normaal is dat de luchtstromen stoppen, uit elkaar splitsen, opnieuw combineren en in tegengestelde richtingen stromen, zijn deze troposferische luchtstromen doorgaans vrij continu over lange afstanden met een gemiddelde stroming van west naar oost.

De huidige versnippering is anders dan alles wat specialisten eerder hebben gezien. "Als ik naar deze jetstream kijk, komt het woord krankzinnig in me op", twitterde de hoofdmeteoroloog van een plaatselijk nieuwsstation in Florida, Jeff Berardelli. "Deze configuratie, waarschijnlijk versterkt door klimaatopwarming, zorgt voor een record die zo extreem is dat zelfs experts versteld staan!"


Stormachtige Fastnet Race

Dat het weer afgelopen weken niet helemaal het zomerweer is waar op gehoopt werd mag duidelijk zijn. Diverse evenementen en wedstrijden hadden dan ook te maken met soms mooie, maar ook soms zware omstandigheden. Zoals de 50e Fastnet Race. Een groot aantal zeilschepen kwam in nood of moest noodgewongen de race staken en een veilig heenkomen zoeken. Voor Zeilen beschreef Mitchell Greven zijn ervaringen. 


Foto: Sefanja Nods

Wouter van Dusseldorp plots overleden

Wouter van Dusseldorp, maker van de Zeepost, Scheepspost en Zeilpost digitale nieuwsbrieven, is onverwacht overleden aan boord van zijn schip de Arend. Wouter werd slechts 67 jaar. Het afscheid en de crematie was vandaag 3 augustus in Hoorn.

Wouter was jarenlang schipper op het charterschip Egberdina, gaf les aan de Enkhuizer Zeevaartschool, zeiler en warm pleitbezorger voor de chartervaart en de bruine vloot.

In de Vaarwijzer Nieuwsbrief plaatsten wij met grote regelmaat stukjes en linkjes naar stukken waar Wouter ons met zijn nieuwsbrieven op wees. Omgekeerd nam hij met enige regelmaat weer iets over uit onze nieuwsbrieven. Dat hebben wij ooit zo afgesproken en zo was hij vaak een bron van inspiratie. Wouter las heel erg veel en wist altijd op de meest onverwachte plekken en websites weer relevant nieuws te vinden. Wij zullen dat missen.

Als eerbetoon voor het werk van Wouter in deze nieuwsbrief enkele stukken uit zijn nieuwsbrieven.


OM gaat schippers vervolgen

Het Openbaar Ministerie gaat twee schippers vervolgen voor hun betrokkenheid bij het dodelijke bootongeluk op de Waddenzee afgelopen najaar. Het gaat om de schippers van de veerboot en de watertaxi die op 21 oktober vorig jaar met elkaar in botsing kwamen. Bij het ongeluk kwamen drie mannen en een 12-jarige jongen om het leven. Het lichaam van de jongen is nog altijd niet gevonden. Vier mensen, onder wie de schipper van de watertaxi, raakten gewond.


Aanwinst voor Vereniging De Binnenvaart

Sinds 2004 ligt in het Wantij, naast de leegstaande De Biesboschhal, de voormalige machinehal van de gelijknamige werf, het varend erfgoed van Vereniging De Binnenvaart. Deze maand werd een nieuwe aanwinst toegevoegd: de sleepboot Neckar XIV.

Op vele plaatsen in Nederland zijn vele vrijwilligers bezig om ons varend erfgoed in stand in stand te houden. Erfgoed dat op één of andere manier een relatie heeft met onze varende geschiedenis. Vaak zijn dat schepen die op de één of andere manier een band hebben met de plaats, haven of regio. Wij juichen elk schip dat behouden blijft natuurlijk toe, maar de keuze van de Vereniging De Binnenvaart om een Duitse sleepboot op te nemen is om die reden bijzonder.

De sleepboot Neckar IV is niet in Nederland gebouwd en heeft niet in Nederland gevaren. Varend erfgoed in stand houden en zeker varend in stand houden kost veel geld en inspanning. Er varen in Nederland gelukkig nog vele fraaie voorbeelden rond van sleepboten die wel een duidelijke band hebben met de Nederlandse binnenvaart. Sommige van die sleepboten hebben eigenaren die het onderhoud niet meer rondkrijgen waardoor deze schepen soms verwaarloosd achterblijven of naar het buitenland verkocht worden.


Eerste groep deksmannen opgeleid

Sinds april van dit jaar geldt er in de binnenvaart een verplichting voor aankomende deksmannen om een speciale veiligheidscursus te volgen. De Enkhuizer Zeevaartschool biedt deze cursus sinds dit jaar ook aan, en 12 deelnemers deden op 13, 14 en 15 juli mee aan de eerste deksman cursus. Deelname aan de cursus geeft recht op een certificaat waarmee een dienstenboekje kan worden aangevraagd.


Vleugelzeil getest op MN Pelican

Het Wing Sail Mobility-project (WISAMO) van Michelin heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de installatie van het vleugelzeil op de MN Pélican, een containerschip dat eigendom is van Compagnie Maritime Nantaise – MN. Het containerschip doet nu dienst als testlaboratorium voor het vleugelzeil terwijl het op zijn normale route van Pool naar Bilbao vaart en de gebruikelijke commerciële route van het schip in de Golf van Gascogne volgt. De MN Pélican, gecharterd door Brittany Ferries, vaart twee keer per week tussen Poole (Groot-Brittannië) en Bilbao (Spanje).


Beeld: Bristow Helicopters

Reddingshelikopters stegen te laat op

De reddingshelikopters die assisteerden bij de brand op het vrachtschip Fremantle Highway gingen veel later de lucht in dan de reactietijd die met het ministerie van Infrastructuur is afgesproken. Bovendien waren er minder zitplaatsen aan boord beschikbaar dan beloofd en waren er al eerder problemen met opstijgtijden.

De reddingshelikopters die de kustwacht inzet, worden gehuurd van het bedrijf Bristow. Daarmee is afgesproken dat helikopters in principe binnen twintig minuten na een melding opstijgen. Het bedrijf won de aanbesteding destijds. Ook met de aanbieder die de vorige aanbesteding won waren er al problemen dat men niet goed kon waarmaken wat gevraagd werd. Wellicht dat het ministerie zich moet afvragen of een aanbesteding van reddingen wel zo'n goed idee is.


Geen brand meer op vrachtschip

Het lijkt erop dat er geen brand meer woedt op het vrachtschip Fremantle Highway in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Dat laat Rijkswaterstaat weten. Volgens een woordvoerder zou het vuur wel weer kunnen oplaaien. De situatie aan boord is 'nog steeds stabiel', blijkt uit een inspectie door medewerkers van de bergingsoperatie. Het schip is onder de waterlijn nog intact en helt momenteel niet over.


WK zeilen in Nederland

Nog maar acht dagen te gaan en het WK Zeilen begint in Scheveningen. Voor het eerst in de geschiedenis komen de beste olympische zeilers, windsurfers en kitefoilers ter wereld naar Den Haag om te strijden voor het wereldkampioenschap. Het is ook een van de weinige evenementen waar deelnemers ook exclusieve en felbegeerde plaatsen voor de Olympische Spelen kunnen verdienen. Dat maakt de races dus extra spannend. Aan dit evenement doen iets meer dan 1.200 deelnemers uit ruim 80 landen mee.

De NOS zal dagelijks verslag doen in het Sportjournaal en dat is voor de zeilsport best bijzonder. 


Familie Vroon ziet vermogen verdampen

De oprichtersfamilie achter de Nederlandse scheepvaartgigant Vroon is door de rechter gedwongen om akkoord te gaan met een ingrijpende herstructurering van het wankelende bedrijf. Daardoor raakte de familie bijna al haar aandelen kwijt. In totaal verdampte ruim 1 miljard euro aan familievermogen. Vroon raakte afgelopen jaren in de financiële problemen, als gevolg waarvan een faillissement dreigde. Om een bankroet te voorkomen, stelde het bedrijf een reddingsplan op, maar de oprichtersfamilie verzette zich daartegen. Dat blijkt uit een maandag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Zeeland-West Brabant.

Ook in de wedstrijdzeilerij was de familie Vroon een bekende naam. De in juni overleden pater familias Piet Vroon zeilde jarenlang mee in de top en wist vele aansprekende successen te boeken.


Maritieme meteorologie

Veel nieuws in deze Vaarwijzer Nieuwsbrief heeft op de een of andere manier een relatie met het weer. Het weerbericht begrijpen en uw beslissingen afstemmen op het weer dat u ziet en verwacht is van groot belang voor een veilige vaart. In de Vaarwinkel staan diverse boeken die u daarbij helpen. Van beginner tot gevorderde.

Het weer in kaart is het standaardwerk voor elke watersporter. Een boek dat niet in de boordbibliotheek mag ontbreken.

Maritieme Meteorologie is een zeer uitgebreid studieboek dat ook in het scheepvaartonderwijs wordt gebruikt. Meteorologie is een vergelijkbaar maar zeer toegankelijk studieboek voor het Middelbaar Nautisch onderwijs.

Ook in de diverse leerboeken voor het Klein Vaarbewijs en Kustnavigatie komen het weer en de meteorologie aan bod. Dat is de basiskennis die eigenlijk elke vaarder moet kennen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.