Communicatie is de sleutel Zoals in veel situatie is communicatie de sleutel. Zo ook op het water. Aan boord, tussen schepen onderling en tussen schepen en de wal. Communicatie helpt om te weten wat de intenties van een ander schip zijn en maakt het daardoor mogelijk om hier rekening mee te houden. Kortom communicatie maakt het veiliger op het water. De VHF of marifoon is bij uitstek het communicatiemiddel voor communicatie tussen schepen en voor communicatie met de wal. Om een marifoon te gebruiken en aan boord te hebben is het verplicht deze zender te registreren en moet er minimaal één persoon aan boord zijn met een bedieningscertificaat. Om een bedieningscertificaat te krijgen doet u eerst examen. Er zijn verschillende examens voor verschillende types marifoons. Het Basiscertificaat is voldoende voor een zogenaamde binnenvaartmarifoon, maar ook minimaal vereist als u een AIS Transponder aan boord heeft. Een transponder is namelijk ook een zendinstallatie. Voor een zeevaartmarifoon is Marcom-B verplicht. Marcom-B bestaat uit het basiscertificaat aangevuld met het examen GMDSS-B. Dit laatste examen bestaat uit een theoretisch én een prakijk examen. Hoewel de naam binnenvaartmarifoon anders doet vermoeden kunt u daarmee ook uit de voeten in de kustwateren en is het basiscertificaat daar ook voldoende voor. U moet zich alleen realiseren dat een binnenvaartmarifoon een kleiner bereik kan hebben. De theorie examens voor de radiocommunicatie worden afgenomen door het CBR, afdeling recreatievaart. Praktijkexamens worden afgenomen door aangewezen exameninstellingen. Het basiscertificaat is prima te halen met zelfstudie met een boek en eventueel een examentraining. Voor het praktijk gedeelte van GMDSS-B geven opleiders vaak een dag of dagdeel praktijkles, waarna u dan aan het einde het examen doet. Diverse opleiders zijn aangewezen als exameninstelling of werken met een instelling samen. De meeste leerboeken bevatten de complete leerstof voor het basiscertificaat en voor GMDSS. Uiteraard is al het lesmateriaal voor de maritieme radiocommunicatie te bestellen in de Vaarwinkel. |
Het artikel over de marifoon ofwel het gebruik daarvan is leuk maar het zou nog leuker kunnen worden als het personeel op bruggen en sluizen het ook gaan gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenHet is mij al meerdere malen overkomen dat je geen enkele reactie krijgt.
Dan zoeken naar een telefoonnummer op een of ander minimaal leesbaar bordje of de waterkaartenapp raadplegen.
Schaf de dure marifoon en cursus maar af; dat is een stuk goedkoper en geeft minder ergernis.
Helaas horen wij dat wel vaker, maar wij zijn het beslist niet met u eens om de marifoon dan maar af te schaffen. De marifoon is en blijft het middel om met andere schepen te communiceren. En uiteraard ook met de wal.
VerwijderenHelaas is het een feit dat brugwachters steeds meer bruggen centraal moeten bedienen en dan maar met één object tegelijk bezig kunnen of mogen zijn.
Daarbij komt dat sluizen en bruggen onder verantwoordelijkheid van verschillende partijen vallen waardoor contactopties ook wisselen. Rijkswaterstaat, gemeentes, provincie, ProRail, hoogheemraadschap etc.. De één werkt met VHF, de ander weer met telefoon. De ander weer met speciale tijden of een blauwe golf en een andere regio weer niet, etc.. Hoewel er beslist getracht wordt de doorvaart overal te optimaliseren is en blijft er altijd ruimte voor verbetering.