Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 41


Beeld: KNMI

KNMI: gevolgen klimaatverandering

Nederland krijgt door klimaatverandering nog meer last van hitte en droogte dan eerder werd verwacht. Ook de zeespiegelstijging valt als het tegenzit hoger uit, zo wordt duidelijk uit de nieuwste klimaatscenario's van het KNMI. Het instituut heeft daar jaren aan gewerkt. 'Het staat vast dat de mens het klimaat beïnvloedt', zeggen de onderzoekers nog eens duidelijk. De uitstoot van broeikasgassen is dan ook dé factor die bepaalt in welke mate Nederland opwarmt en extreem weer te verduren krijgt.

Ook de scheep- en pleziervaart hebben en krijgen hiermee te maken. Door de zeespiegelstijging worden op termijn diverse zeehavens niet meer bruikbaar. Op de binnenwateren moeten we in de zomer rekening houden met langere perioden van droogte en dus lagere waterstanden. Door de zeespiegelstijging zal zilt water ook verder het binnenland in stromen.


Nederland rommelt met water

Na de, nog altijd onopgeloste, stikstofcrisis komt Nederland in een watercrisis. Nu al bungelt Nederland onderaan de Europese ranglijst voor waterkwaliteit. Maar uit onderzoek door Investico, het FD, Trouw en De Groene Amsterdammer blijkt dat grote Nederlandse bedrijven nog steeds gifstoffen lozen in wateren die nu al niet aan de Europese normen voldoen. Met coulance van Rijkswaterstaat. Dat gaat zich onherroepelijk juridisch wreken, waarschuwen experts.

Al sinds 2009 is in Europa een 'verslechteringsverbod' van kracht, dat er voor moet zorgen dat de waterkwaliteit in de lidstaten niet verder achteruit gaat. Bovendien moet Nederland - na twee keer uitstel - in 2027 voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Dat houdt onder meer in dat de emissies (lozingen) van de zogeheten 'prioritair gevaarlijke stoffen', zoals kwik en zink, moeten stoppen.

Rijkswaterstaat zegt te kampen met achterstanden, personeelskrapte en 'overvraagde afdelingen', met als gevolg dat "vergunningen in het 'pre-immissietoetstijdperk' getoetst zijn aan de destijds geldende principes en dat vergunningen niet strijdig zijn met het verslechteringsverbod." Ook erkent de toezichthouder dat veel van de 800 lozingsvergunningen verouderd zijn en dat momenteel een 3-jarige inhaalslag plaatsvindt om in ieder geval de 200 belangrijkste vergunningen te herzien.

Het in dat licht maar nauwelijks te geloven dat Rijkswaterstaat tegelijkertijd wel aandacht heeft voor de aanscherping van het lozingsverbod van toiletwater van plezierjachten en de voorgenomen verzegelingsplicht.


Beeld: Feadship

Superjacht Project 1011

Het 102,6 meter lange superjacht Feadship Project 1011 is bijna klaar voor haar proefvaart op de Noordzee. Het superjacht is uit haar dok gehaald op de werf van Feadship in Makkum. Feadship 1011 is een ontwerp van Sinot Yacht Architecture & Design en Azure Yacht Design. Het heeft 1100 vierkante meter aan buitenglas, waaronder 20 buitenschuifdeuren en 12 glazen windschermen. Er zijn vier buitenbubbelbaden, een zwembad dat de volledige hoogte van het hoofddek beslaat en toegankelijk is vanaf het zwembaddek. Daarnaast is er een helikopterhangar onder het voorste helipad en acht rompdeuren.

Foto: Feadship


Beeld: Watersport-TV + Skydrone Sloten en Beeldkrullend

Zeilrace door Windpark Fryslân

Een uniek zeilspektakel ontvouwde zich zaterdag in het Friese deel van het IJsselmeer. 125 scherpe zeiljachten en 20 Lemsteraken met in totaal 750 bemanningsleden streden om de eerste Windmill Cup 2023. Een wereldprimeur. De race over 22 zeemijlen vanuit Hindeloopen voerde enkele keren dwars door Windpark Fryslân, het grootste windpark ter wereld in een binnenwater. De deelnemers hadden niet alleen te maken met windkracht 5 vanuit het zuidwesten, maar ook met de onverwachte luchtwervelingen, die de rotoren van de 89 turbines veroorzaakte.

Beeld: Watersport-TV i.s.m. Skydrone Sloten en Beeldkrullend


EcoClipper bijna failliet

Met een betalingsachterstand én beslaglegging op het enige schip van EcoClipper, De Tukker, gaat het de duurzame rederij EcoClipper niet voor de wind. Jorne Langelaan, de oprichter en drijvende kracht achter de rederij, trekt zich terug uit de leiding van de coöperatie. Tegelijk is de rederij op zoek naar nieuwe financiering. Als coöperatie kijkt men daarbij nadrukkelijk ook naar de leden.


Back to school

Komend najaar en winter zijn de tijd om u verder te bekwamen. Vandaar dat wij de komende weken aandacht zullen besteden aan de diverse onderwerpen en opleidingen waaruit u kunt kiezen. 


Zeilen webinars

Begonnen in coronatijd, maar nog onverminderd populair: de Zeilen-webinars. Het is de ideale manier om – met een kop koffie in de hand, gewoon vanaf de bank – uw zeilkennis bij te spijkeren of nieuwe onderwerpen te ontdekken. Ook dit najaar organiseert de redactie van Zeilen weer vijf nieuwe afleveringen. Niet te missen.


Motor Boating Basics is een unieke collectie van duidelijke en praktische 'how-to' uitleg over alle aspecten van het motorbootvaren. Voor elke schipper en eigenaar van een motorboot en geschikt voor de ervaren en minder ervaren vaarders. Elk hoofdstuk is van gelijke opzet en behandelt een onderwerp met duidelijke stap-voor-stap uitleg en geïllustreerd met duidelijke illustraties. Zo leert u precies wat u waar en wanneer moet doen.

Dit nieuwe boek is de ideale basis voor het varen, onderhouden en kopen van een motorboot. In het boek komen zaken aan bod als: basis vaardigheden, onderhoud, navigatie, afmeren, manoeuvreren en nog veel meer. Met dit boek maakt u zich een en ander snel eigen, maar ook de meer ervaren schippers vinden in dit boek nuttige informatie.

Geschreven door Jon Mendez van Motor Boat and Yachting magazine.


2 opmerkingen:

  1. Ik blijf me verbazen over de niet aflatende geruchten over , mag ik wel of niet plassen en poepen in het openbare water......

    Vraagje , als ik mijn schip onder een ,,vreemde vlag,, registreer , moet ik dan ambtenaren toegang geven om de kranen van mijn toilet te inspecteren op verzegeling.?

    Als ik kan aantonen dat mijn menu slechts milieuvriendelijke ingrediënten bevat , dus geen oppervlaktewater zal verontreinigen, kan ik dan ontheffing eisen??

    Als ik kan aantonen dat er wordt ,,gedoogd,,dat bedrijven in mijn omgeving meer en ernstiger rommel lozen en zonder ingrijpen van de overheid daarmee kunnen doorgaan , kan ik me dan beroepen op ambtelijke willekeur en ongelijkheid , en dus met succes vervolging voorkomen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Plassen mag in oppervlakte water. Poepen dus niet. Dat zijn de regels in Nederland. Die gelden dus ook voor schepen onder vreemde vlag die ons land bezoeken.

      Of ambtenaren toegang moeten kunnen krijgen tot de accommodatie is nog onduidelijk. De gerechtsdeskundigen zijn het daar nog niet over eens. En de nieuwe regels zijn dan ook nog niet van kracht, mede om deze reden.

      Of u zich kan beroepen op 'willekeur' betwijfel ik. Bedrijven hebben immers als het goed is ooit een vergunning gekregen. Dus zolang zij binnen de vergunning opereren is er geen sprake van gedogen. Het feit dat bedrijven wel allerlei slechte stoffen mogen lozen en de recreatievaart straks mogelijk met zwaardere regels te maken krijgt klinkt erg onlogisch en zo lang de regels niet zijn vastgesteld kunt u daar bezwaar tegen maken en bijvoorbeeld de politiek informeren dat zij verkeerd bezig is en de aandacht beter op deze bedrijven legt Zodra de regels echter zijn vastgesteld ben ik bang dat alleen een gang naar de rechter helpt om te toetsen hoe deze er over denkt.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.