Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 48


Beeld: Twirre Boogaard

ROST blikt terug op geslaagd seizoen

In februari kwam de nieuwe lichting jonge zeilers van Rotterdam Offshore Sailing Team voor het eerst bij elkaar. Aan het eind van het zeilseizoen schoppen ze het tot Nederlands kampioen IRC 1 in Breskens en lijkt het zeilteam al jaren samen te zeilen. Saar (23, pit) en Wijbren (ook 23, main sail trimmer) blikken op de website van Zeilen terug op het geslaagde eerste seizoen van ROST 3.


Drones tegen drugssmokkel

De Douane gaat drones inzetten om drugssmokkel in het noorden van Nederland tegen te gaan. Dat meldt staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën – Toeslagen en Douane. Naast de inzet van drones maakt de Douane ook werk van de uitbreiding van cameratoezicht en de introductie van een extra douaneschip. Het Waddengebied zal in de gaten worden gehouden door drie drones. Deze onbemande luchtvaartuigen verschaffen extra ogen om 'dropping at sea' tegen te gaan, waarbij pakketjes van grote zeeschepen in het water worden gegooid en vervolgens door kleinere schepen worden opgepikt. Eline Spros-Vierkant, regiodirecteur van de Douane in Groningen, benadrukt het belang van drones: "Een drone geeft ook inzicht in wat er met dat pakketje gebeurt."


Vervolgd voor asociaal vaargedrag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een taakstraf van 180 uur geëist tegen een 41-jarige man uit de gemeente Súdwest-Fryslân. Ook wil het OM dat zijn waterscooter verbeurd wordt verklaard en dat zijn vaarbewijs een jaar wordt ingenomen. Hij wordt verdacht van dood door schuld, omdat hij op 19 juli 2022 met die waterscooter op de Geau, tussen IJlst en Sneek, een ongeluk heeft veroorzaakt. Daarbij kwam een 49-jarige man uit de gemeente Súdwest-Fryslân om het leven.

Volgens het OM zijn het slachtoffer en de verdachte onnodig hard en dicht langs elkaar gevaren. Daardoor kon, nadat de waterscooter van het slachtoffer was stilgevallen, de verdachte niet meer op tijd reageren, waardoor een botsing onvermijdelijk was.

De officier van justitie vindt dat een schipper, en dus ook een bestuurder van een waterscooter, alle voorzorgmaatregelen moet nemen om een veilige scheepvaart te bevorderen en te bewerkstelligen. "Met hoge snelheid, al springend over de eigen en andermans hekgolf, rakelings langs elkaar varen (…) is onvoorzichtig en in strijd met de norm." Hij verwijt hem behoorlijk onvoorzichtig handelen. "Hij had echt anders kunnen en moeten handelen."

Dit ongeluk blijkt niet zijn eerste. De verdachte staat ook terecht voor een veroorzaken van een botsing op het Heegermeer op 15 mei 2022. Daarbij is hij volgens de officier met zijn waterscooter tegen een houten speedboot aangevaren. De aanvaring vond zijn oorsprong in het feit dat de verdachte over de hekgolven van de boot wilde springen. Uiteindelijk voer hij er tegenaan. Hij viel van zijn waterscooter, klom er weer en voer zonder zich te identificeren weg.

Hoewel niemand deze ongelukken heeft gewild en een vriend van hem om het leven is gekomen, neemt de officier van justitie het de verdachte wel kwalijk. "Beide delicten zijn namelijk puur asociaal gedrag."


Gestolen zeiljacht teruggevonden

Het zeiljacht Mischief, een Hanse 588 eigendom van Ingrid Hale, haar echtgenoot en enkele vrienden uit Kaapstad, verdween onder mysterieuze omstandigheden uit een jachthaven in Kroatië. Vier maanden na deze verontrustende verdwijning werd het gestolen zeiljacht teruggevonden in Natal, Brazilië (!).


Nederland op vingers getikt

Brussel heeft Nederland en Hongarije een tik op de vingers gegeven voor het niet tijdig implementeren van de nieuwe richtlijn Beroepskwalificaties Binnenvaart. Die had 18 januari 2022 ingevoerd moeten zijn, maar bijna twee jaar later is dat nog steeds niet afgerond.

Binnen Europa zijn gelijke minimale beroepskwalificaties afgesproken voor bemanningen in de binnenvaart. Zo worden alle bestaande diploma's en vaarbevoegdheidsbewijzen vervangen voor zogenaamde beroepskwalificaties. Zo verdwijnt bijvoorbeeld het Groot Vaarbewijs en komt daar dus een beroepskwalificatie voor in de plaats. De nieuwe Europese regels gelden al, maar omdat Nederland de datum van 18 januari 2022 niet gehaald heeft, geldt sinds die tijd een soort noodregeling. Op de site van het CBR is daarover meer te lezen.


Negen landen gaan Noordzee 'inrichten'

De negen landen rond de Noordzee willen deze zee samen meer gaan gebruiken en ook beschermen. Daarover zijn dinsdag 21 november afspraken gemaakt tijdens een Noordzeetop in Den Haag. Tot nu toe werkten de landen vooral samen binnen de verschillende sectoren, zoals op energie-, visserij- of natuur gebied.

Plannen en beleid moeten daardoor beter op elkaar aansluiten. Zoals bekend werken alle landen hard aan windparken op de Noordzee en moet het aantal windmolens de komende jaren nog veel verder groeien. Dit heeft consequenties voor alle andere gebruikers van de Noordzee en afstemming is daardoor meer dan noodzakelijk.


Nederlanders bewegen onvoldoende

Sinds 2020 voldoen steeds minder Nederlanders aan de beweegrichtlijnen, met name doordat we minder fietsen en soms ook wandelen. Positief nieuws is dat vooral jongeren wel meer zijn gaan sporten.  Maar niet alleen gáán sporten is belangrijk, ook het blíjven sporten is dat voor het behalen van de beweegrichtlijn. Daarom is het belangrijk sportuitval door blessures tegen te gaan.


KNRM 200 jaar redders op zee

Speciaal voor het jubileum jaar verscheen de traditionele Jaarwimpel van de KNRM extra vroeg. Een speciale versie, want dit keer zonder jaartal, maar met het speciale logo van 200 jaar KNRM. U kunt de wimpel bestellen in twee verschillende maten. Laat zien dat u het werk van de redders op het water steunt en hijs de nieuwe Jaarwimpel in top.


Wichard neemt Ronstan over

De Franse Wichard Group heeft recent de overname van de Australische groep Ronstan aangekondigd. Wichard bezit al een aantal prominente merken, zoals Profurl en Facnor. Daar komt nu Ronstan, inclusief enkele dochterondernemingen bij. Deovername versterkt de internationale positie van Wichard.


Einde varend bestaan sleper Holland

De bekende zeesleepboot Holland, die sinds jaren dienst doet als museumschip, stopt met varen. De exploitatie van de legendarische zeesleper is in handen van de Stichting Zeesleepboot Holland uit Harlingen, maar die heeft laten weten dat de vaartochten volgend jaar verleden tijd zijn. De reden is dat het steeds moeilijker wordt om voldoende gekwalificeerde vrijwilligers te vinden om met het schip te varen.

De Holland is een graag geziene gast op vele nautische evenementen langs de Nederlandse kust. De Holland biedt dan arrangementen aan, zodat het publiek als passagier kan meevaren. Niet alleen tijdens het evenement, maar ook onderweg er naar toe en weer terug richting de thuishaven. Met deze inkomsten kan men de exploitatie en het onderhoud (deels) betalen. Om met passagiers op zee te varen gelden er strenge eisen ten aanzien van het schip, de uitrusting en ook de bemanning. Het vinden van deze bemanningsleden die op vrijwillige basis meevaren blijkt dus steeds moeilijker.

Op de Nederlandse binnenwateren gelden er pas eisen als er meer dan 12 passagiers meevaren. Op zee gelden dergelijke strenge eisen voor elk schip dat met passagiers vaart, dus ongeacht het aantal. Voor schepen als de Holland is het niet rendabel om alleen op het binnenwater te varen met 12 of minder passagiers. Hiermee dreigt er dus een einde te komen aan het varende bestaan van dit varende monument, tenzij er na de noodkreet van het bestuur zicht alsnog voldoende nieuwe vrijwilligers melden.


Radio Holland benoemt nieuwe directeur

De Radio Holland Groep heeft Sven Zaadnoordijk met ingang van 1 januari as. benoemd tot CEO. Zaadnoordijk werkt al sinds 2012 bij Radio Holland in verschillende leidinggevende functies. Hij volgt de huidige directeur Kees-Jan Mes op die werd aangesteld nadat Pon Holdings de Radio Holland Groep had overgenomen in 2020.


Duurzaam varen

Eerder schreven wij over het verschijnen van het boek "Duurzaam Varen in 13 Praktische Stappen" van Peter Hoefnagels. Het boek is inmiddels verschenen en wij vinden het een aanwinst in het aanbod van watersportboeken. Het boek een waardevolle gids voor zeilers en motorbootvaarders die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en de overstap willen maken naar duurzaam varen. Maar ook zonder dat u een duurzaamheids stempel nastreeft, biedt het boek voldoende interessante informatie. Energieverbruik aan boord van een jacht is bijvoorbeeld altijd een ding. Evenals bijvoorbeeld ventilatie, isolatie, koken aan boord of zonnepanelen.

Hoefnagels is milieukundige én ervaren zeiler en begrijpt de behoefte van watersporters om bewuster om te gaan met onze natuurlijke hulpbronnen en om de schoonheid van de waterwereld te behouden. Het boek beschrijft in heldere bewoordingen de praktische stappen die alle watersporters kunnen nemen om duurzamer te varen, of ze nu op een dagtocht met een sloep gaan of een epische zeilreis rond de wereld maken.

Tot deze praktische stappen horen onderwerpen als tochtplanning, efficiënte verlichting, betere koeling, duurzaam koken, verwarmingsopties, slimme motor- en schroefsystemen, hybride varen, energieopwekking en het 'ultieme' doel: fossielvrij varen. Veel van deze verbeteringen zijn eenvoudig en kostenefficiënt uit te voeren. Met de QR-codes in het boek kunnen lezers tabellen downloaden om de verbruikscijfers van hun eigen schip in te vullen.

J. Peter Hoefnagels is geen onbekende in de zeilwereld. Hij is de auteur van "Het Zeilboek: De Leidraad voor Zeilers" Daarnaast zeilt hij zelf de wereld rond met zijn duurzaam Jacht Ya.


Bezig blijven: doe een watersportcursus

In de winter is het op het water een stuk rustiger, veel boten liggen op de kant. Wie toch met z'n hobby bezig wil blijven, zou een watersportcursus kunnen doen. Welke cursussen zijn er? Wat heeft u nodig? Klaas Wiersma geeft op de site van Nauticlink een overzicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.