Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 50


Oudste kustbescherming ter wereld

Een stijgende zeespiegel is niet alleen iets van vandaag de dag. Oude Neolithische dorpelingen die aan de kust in het plaatsje Tel Hreiz in Israël woonden moesten zich al beschermen tegen ditzelfde fenomeen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd. De lange zeewering die de bewoners besloten te bouwen bleek echter maar een tijdelijke oplossing. Want uiteindelijk werd het oude dorp helaas toch door de golven verzwolgen.


Beeld: Muller Makelaardij

Biobrandstoffen voor de scheepsdiesel

De duurzaamheid van de watersport maakt ook bij onze lezers veel los. De standpunten en de reactie lopen uiteen van 'klimaathoax' tot de watersport is vervuilend en moet zijn steentje bijdragen. Uiteenlopende standpunten die overigens soms in één en dezelfde persoon vertegenwoordigt kunnen zijn. Zo kiest men er bewust voor om HVO diesel te tanken wat een veel lagere CO2 uitstoot heeft dan 'gewone' diesel. Terwijl de hele discussie over klimaal maar onzin wordt gevonden.

Enkele lezers vroegen ons in ieder geval om eens een keer aandacht te besteden aan de nieuwe biobrandstoffen. Brandstoffen die soms langs het water verkrijgbaar zijn en dus ook in de watersport in opkomst zijn. Biobrandstoffen zijn een alternatief voor fossiele brandstoffen. Biobrandstoffen worden gemaakt uit biomassa, dat een verzamelnaam is voor alles wat (ooit) gegroeid is en dat nog niet tot fossiele brandstof is gevormd. Het gaat om plantaardig materiaal, mest en dierlijke vetten. Het meest bekend zijn wellicht de biobrandstoffen die nu al bijgemengd worden en overal aan de pomp te koop zijn voor de auto's (B7 en E5).

Biodiesel (FAME en HVO) kan worden gebruikt ter vervanging van diesel. Biodiesel kan op meerdere manieren geproduceerd worden. Gangbaar is FAME biodiesel, waarbij biologische oliën en vetten met alcohol omgezet worden tot biodiesel. In opkomst is HVO-biodiesel, waarbij biologisch materiaal omgezet wordt met waterstof. HVO is een 'drop-in'-brandstof die onbeperkt bijgemengd kan worden en zelfs zonder problemen als 100% biodiesel gebruikt kan worden. De luchtverontreiniging is sterk afhankelijk van het soort biobrandstof. HVO-biodiesel stoot 10 tot 35% minder NOx en fijn stof uit dan gewone diesel en bevat geen zwavel. FAME-biodiesel levert weinig extra winst op dit vlak op.

Biobrandstoffen zijn in Nederland over het algemeen iets duurder dan fossiele brandstoffen. De prijs is echter afhankelijk van de leverancier en de soort biobrandstof. HVO-biodiesel kost ongeveer € 0,20 tot € 0,25 per liter meer dan gewone diesel. De 20% variant is 4 tot 5% duurder per liter. Voor biobrandstoffen moet nog evenveel accijns worden betaald als voor fossiele brandstoffen, terwijl In Duitsland de mengbrandstoffen juist flink goedkoper zijn. Testen wijzen uit dat het brandstofverbruik van biobrandstoffen in liters/km gelijk of iets hoger ligt (in de orde van 1 tot 2% bij HVO en E10 tot 3 tot 5% bij FAME) dan bij fossiele brandstoffen. Dus iets hogere prijs en iets hoger verbruik, maakt dat het gebruik van HVO dus per saldo wel duurder is. Een lezer wees ons er op dat HVO daar waar het langs het water verkrijgbaar is de prijzen aanzienlijk hoger kunnen zijn. Gemiddeld wel 80 cent per liter. Wij hebben hier geen onderzoek naar gedaan en zijn dus geïnteresseerd van onze lezers te horen.

Bron: Stimular

Waarom noemen wij geen GTL? GTL (gas-to-liquids) is een diesel die uit aardgas wordt gemaakt. Het is dus een fossiele brandstof die wel een iets schonere verbranding heeft en dus minder schadelijke stoffen uitstoot, maar bij de productie komen wel weer schadelijke stoffen vrij waarmee de uitstoot vergelijkbaar is met 'gewone' diesel.

Onder beroepsschippers, dieselexpert en eigenaren van schepen met oude scheepsmotoren bestaat weerstand tegen het steeds meer bijmengen van biodiesel of het volledig overstappen op biobrandstoffen. De materialen die in oudere motoren zijn gebruikt kunnen er door aangetast worden en dat kan weer tot (onherstelbare) schade leiden. Het is daarom goed dat elke schipper zich in deze materie verdiept, advies inwint voor de eigen situatie en op basis daarvan een keuze maakt.

Op de site van Zeilen staat een goed artikel over HVO; klik hier ...

Beeld: Muller Makelaardij


Reorganisatie bij North Sails

North Sails maakt al lang niet meer alleen zeilen, maar de zeilmakerij is natuurlijk nog wel waar het bedrijf om draait. North Sails heeft nu bekend gemaakt dat het de vestiging in België gaat sluiten, terwijl de vestiging in Rotterdam nog maar recent ingrijpend is verbouwd. Zeilers kunnen in België wel nog gebruikmaken van zogenaamde 'drop-off' locaties. Naast Rotterdam heeft de zeilmaker ook nog een vestiging in Almere.


Beken Yachting

Al meer dan 45 jaar is de Beken Yachting Calendar de kalender voor zeilliefhebbers met steeds dertien schitterende foto's van verschillende zeilwedstrijden van het afgelopen jaar. De Beken Yachting Calendar toont mooie en kleurrijke beelden van de belangrijkste zeilwedstrijden van het afgelopen seizoen. Foto's van de Cowes Week, Classic Yachts, Antiqua Race Week, Admiral's Cup, etc.. De jachten ziet u onder spinnaker of in een felle strijd om de winst.

Maar wacht niet te lang. De Beken Yachting kalender is dit jaar erg in trek en bijna uitverkocht. Inmidels uitverkocht!

Een geschikt alternatief voor de Beken Yachting Calendar is de Portfolio kalender van Rick Tomlinson. De Rick Tomlinson Portfolio Calendar toont 12 verschillende foto's van zeiljachten genomen tijdens verschillende wedstrijden en evenementen. Fotograaf Rick Tomlinson reist het hele jaar rond om de mooiste foto's te maken. Een selectie van zijn beste werk vindt u in deze schitterende kalender. Verdient een plek in ieder huis.


Zeilschipper nu immaterieel erfgoed

Het beroep van schipper op de bruine vloot is opgenomen in de landelijke Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De schipper Bruine Vloot vaart samen met passagiers op traditionele schepen uit om recreatieve en/of educatieve redenen. De Bruine Vloot wordt ook wel chartervloot genoemd. De schipper waakt samen met de bemanning over de veiligheid terwijl zij zich op een zo duurzaam mogelijke manier van A naar B verplaatsen. Dit vereist specifieke kennis en vaardigheden over en rond het schip, de navigatie en de meteorologie. Naast nautische kennis hebben zij ook kennis over de natuur, geografie en de omgeving in brede zin.


Kanaal Pommeroeul-Condé heropent

Het duurde maar liefst 31 jaar, maar nu is dan eindelijk het kanaal Pommeroeul-Condé weer bevaarbaar. Na 31 jaar hebben de Waalse vaarwegbeheerder le Service public de Wallonie (SPW) en de vaarwegbeheerder Franse Voies Navigables de France (VNF) het kanaal 30 november weer geopend voor de scheepvaart. De vaarweg van Condé (F) naar Pommeroeul (B) is slechts 11,4 kilometer lang en heeft twee grote sluizen. Het kanaal werd pas in 1982 geopend, maar moest door dichtslibbing 10 jaar later dicht. Met de aanleg van het oorspronkelijke kanaal van Mons naar Condé werd al in 1807 begonnen. Toen Napoleon dus de baas was in Frankrijk en België. Soms wordt daarom ook nog wel van het kanaal Mons-Condé gesproken. Het kanaal werd in 1818 in gebruik genomen en in 1968 omgelegd voor de aanleg van een snelweg in België. Het kanaal is opnieuw bevaarbaar gemaakt als onderdeel van het Seine-Schelde project. De sluizen en het kanaal zijn ook opnomen in de Waterkaarten App.

Voor meer informatie over dit kanaal en de andere vaarwegen in dit gebied gebruikt u kaart 20 van Du Breil


Meer veiligheid begint bij exploitanten

Nabestaanden van het dodelijke scheepsongeval bij Terschelling stellen het op prijs dat de OVV in het rapport de betrokken bedrijven aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Ook zijn zij van mening dat meer veiligheid op de Waddenzee begint bij de rederij en het watertaxibedrijf. Dat laat advocaat Nanne Greven van Keuning Letselschade Advocaten weten.

De schipper en kapitein van de betrokken schepen worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor dood door schuld. Watertaxi Stormloper en snelboot Tiger kwamen in oktober 2022 met elkaar in aanvaring. Beide voeren veel harder dan toegestaan in het Schuitengat. Bij het ongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

De nabestaanden leggen volgens Greven de 'primaire verantwoordelijkheid' voor een veilige vaart op de Waddenzee bij rederij Doeksen en watertaxibedrijf De Bazuin. Daarnaast moet de overheid een toezichthoudende rol spelen, vinden ze. De OVV concludeert in het rapport dat Rijkswaterstaat te weinig middelen heeft om de snelheid van schepen te controleren.


Ministerie 'hard aan de slag'

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat 'hard aan de slag' met de aanbevelingen die de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) vorige week in een rapport publiceerde naar aanleiding van het fatale ongeluk in het Schuitengat in oktober vorig jaar. Een woordvoerster zegt dat het kabinet in de eerste helft van 2024 met een reactie komt. 'Veiligheid staat op één', aldus de woordvoerster, maar men neemt dus wel de tijd.

Bron: Schuttevaer.


Weer zinkt een schip op Bovenschelde

Voor de tweede keer in korte tijd is een schip op de Bovenschelde gezonken. Op 9 december rond het middag uur plooide en zonk de met steenslag geladen Jogo 4 op de Bovenschelde. De drie bemanningsleden konden tijdig van boord komen. Het scheepvaartverkeer is voorlopig gestremd. Op 4 augustus jongstleden zonk op de Schelde bij Dendermonde de Jogo 2; bij dat ongeval verdronk de schipper. Beide schepen zijn van dezelfde reder.


Online cursus Klein Vaarbewijs 1

Bestel nu nog een online cursus voor het Klein Vaarbewijs 1 en doe examen voor het vaarseizoen 2024 begint. Met een online cursus leert u in eigen tempo en heeft u toegang tot een groot aantal oefenvragen. De online cursus van VBO is inclusief het cursusboek van Ben Ros.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.