Veiligheid voorop Vorige week was er een feestelijk momentje op het kantoor van de Waterkaarten App. Dit ter gelegenheid van de samenwerking tussen de Waterkaarten App en Smartmarine. De Waterkaarten app, dé app om veilig en voorbereid het water op te gaan, en Smartmarine, specialist in gebruiksvriendelijke en betaalbare apparatuur, hebben sinds kort de handen ineen geslagen. Beiden hebben veiligheid op het water hoog in het vaandel staan, met de AIS-Pairing functionaliteit, die nieuw in de Waterkaarten app zit, wordt een belangrijke stap gezet. Het was al mogelijk om uw AIS en GPS te koppelen met de Windows versie van de Waterkaarten App, maar sinds kort is het ook mogelijk om een AIS draadloos te koppelen met de Waterkaarten App op smartphone of tablet. En omdat daarbij dus hardware nodig is, is de samenwerking van Smartmarine meer dan logisch. Smartmarine verkoopt diverse apparaten waarmee een AIS of uw boordnetwerk draadloos is te koppelen met de Waterkaarten App. Daarnaast hebben zij alle kennis in huis om deze apparatuur aan te sluiten, eventuele problemen op te lossen en de gegevens van uw AIS op de vaarkaarten van de Waterkaarten App te tonen. Smartmarine heeft speciaal voor Waterkaartengebruikers meerdere 'Waterkaarten deals' samengesteld. Scherp geprijsd en met gegarandeerde werking én extra service. Zo kan Smartmarine bijvoorbeeld uw transponder voorzien van uw MMSI nummer en scheepsnaam, of uw de gegevens van uw WIFI-hotspot invoeren in uw receiver. Aanbiedingen die dus ook open staan voor de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief. |
In de laatste nieuwsbrief van dit jaar staat een verhaal over AIS en of dat wel of waarom dat niet gebruikt kan worden voor snelheids controles. In ieder geval kan worden vastgesteld dat een boot wel verdacht snel vaart. Die boot kan je dan stoppen bij een sluis en vragen naar de kaart die bij vrachtauto's in de tachometer zit en de snelheid noteert. Tegenwoordig gaat dat trouwens electronisch. Ooit las ik dat schippers en stuurlui ook een tacho aan boord hebben of een soort prikklok. Houdt die dan niet gelijk de satellietgegevens bij? Daar kan je wel op handhaven.
BeantwoordenVerwijderenGek dat al die instanties en organisaties zich alleen op het water richten. Alle beroeps vervoer over de weg heeft dit al sinds jaar en dag.
Beste wensen en ga alsjeblieft zo voort.
Aan boord van een binnenvaartschip wordt geen tachometer gebruikt
Verwijderenzoals in een vrachtwagen. Een enkel schip dat met een blackbox vaart,
maar dat is in de binnenvaart niet vereist en die gegevens zijn dan
ook niet zo maar door de overheid te gebruiken.
Aan boord van een binnenvaartschip gelden overigens wel regels over
rusttijden ed., maar die worden op een andere manier bijgehouden,
namelijk in het vaartijdenboek. Hierin wordt zeker niet de snelheid
genoteerd.
Zie een voorbeeld op:
https://www.ilent.nl/onderwerpen/beroepsvaart-vereiste-documenten/vaartijdenboek/voorbeelden-invullen-vaartijdenboek
De 'overheid' in welke vorm dan ook, werkt niet mee om dit noodvuurwerk, dat te oud is om veilig te gebruiken, in te nemen of de mogelijkheid te bieden dit vuurwerk ergens in te leveren.
BeantwoordenVerwijderenDe verkopende watersportzaken weigeren, de brandweer heeft alleen maar bezwaren. Dus toch maar ergens dumpen?
Dumpen moet u beslist niet doen. Als het goed is heeft elke gemeente de mogelijkheid om chemisch afval aan te bieden.
Verwijderen