Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 13


Beeld: Dall.E en Promanent

Nationaal Watersportdiploma versus CWO

Afgelopen week is het Nationaal Watersportdiploma (NWD) gelanceerd, een nieuw diplomasysteem dat is ontstaan vanuit de wens om een veiliger en kwalitatief hoogwaardiger diplomalijn te ontwikkelen, met een succesbeleving voor elk type watersporter. Dat klinkt heel fraai, maar wat is het? Jeroen Wolthuis, voorzitter van het NWD: "Deze lancering markeert de start van een nieuw tijdperk voor vaaropleidingen bij zowel commerciële vaarscholen als verenigingen. Het NWD is het resultaat van een samenwerking en de gedeelde visie van een aantal commerciële vaarscholen die merken dat het tijd is voor vernieuwing, verdere professionalisering en de lat binnen de watersportopleidingen hoger willen leggen." 

Dit artikel is te lang voor de nieuwsbrief per e-mail en gaat daarom verder op de website ...


Beeld: DutchSail

Proeven aan de America's Cup

Twee Nederlandse teams zitten volop in training voor de Youth en Womens America's Cup. Twee nieuwe onderdelen van dit oude en wellicht meest prestigieuze sportevenement ter wereld. Maar wat houdt dit nu precies in en hoe verhoudt zich dit tot de echte America's Cup? Ons land kent veel gedreven en ambitieuze zeilers die al heel lang dromen van een Nederlandse campagne rondom deze felbegeerde Cup. Dromen die nu eindelijk uit lijken te komen met de Youth en Womens America's Cup.


Noodsein redt levens op de wal

In het Amerikaanse Baltimore is een containerschip tegen een brug aangevaren, waarna de brug vrijwel geheel is ingestort. Helaas zijn daarbij ook doden te betreuren, maar het aantal slachtoffers was waarschijnlijk groter geweest als de alerte bemanning niet direct aan de verkeersbegeleiding liet weten dat het schip onbestuurbaar was geworden en een aanvaring met de brug dreigde. Eveneens alerte medewerkers waarschuwden de juiste instanties die de brug wisten af te sluiten waardoor het aantal slachtoffers waarschijnlijk beperkt is tot het aantal mensen dat op dat moment op de brug was en niet gered kon worden.


Rondvaartschipper worden

Rondvaartrederijen en -opleider slaan de handen inéén voor arbeidsmarktcampagne Rondvaartschipperworden.nl. Door vergrijzing en aanvullende regelgeving zijn veel nieuwe schippers nodig. Gezamenlijk gaan deze partijen de buitenwereld laten zien hoe mooi het beroep van rondvaartschipper is, en hoe eenvoudig een eerste stap in deze richting te maken is.

De vier rondvaartrederijen Friendship, Stromma, 't Smidtje en Mokumboot lanceren samen met opleider Vaarplezier de campagne in de zoektocht naar nieuwe schippers (en overige medewerkers). Komend seizoen zijn weer diverse nieuwe vakkrachten nodig en met deze gezamenlijke campagne willen de 5 partijen de beeldvorming rondom het vak rondvaartschipper verbreden. Vaak blijkt dat nieuwe kandidaten zich nooit gerealiseerd hadden dat rondvaartschipper een fulltime baan is, die het hele jaar door vervuld kan worden. De campagne wil het vak op de radar plaatsen van iedereen die van varen en hospitality houdt.
Rondvaartschipper is een prachtig en gerespecteerd vak, dat door vele honderden schippers in de Amsterdamse binnen stad wordt uitgeoefend. Door vergrijzing en aangescherpte regelgeving zijn er de komende jaren tientallen nieuwe schippers per jaar nodig. Dat kan al met Klein Vaarbewijs, op de kleinere, open rondvaartboten. De schipper is daar vaak ook zelf de gids. De rederijen en de opleider verzorgen samen een kort, maar gedegen inwerktraject over de vaarregels, marifoongebruik, omstandigheden en hospitality. Na gebleken geschiktheid kunnen kandidaten doorstromen naar de grotere rondvaartboten, met de opleiding tot rondvaartschipper. Dat kan in diverse vormen, in dienst van een rederij of als ZZP'er. In diverse gevallen zijn er subsidies mogelijk.

Met de campagne stellen rederijen en de opleider alle informatie en de routes overzichtelijk beschikbaar. Behalve rondvaartschippers zijn de rederijen ook op zoek naar andere medewerkers. Vacatures daarvoor zijn ook te vinden op de site. Kortom, wilt u dagelijks een mooie boot varen en de passagiers een prachtige dag bezorgen? Ga naar www.rondvaartschipperworden.nl.

Misschien vaart u al als (vrijwillige) rondvaartschipper bij u in de buurt en wilt u ook wat meer leren over het vak? Er is een praktisch leerboek voor (aspirant) rondvaartschippers, het Handboek Rondvaartschippers geschreven door twee opleiders van Vaarplezier.


Online Vaarbewijscursus vernieuwd

VBO Vaarbewijsopleidingen heeft de online cursus voor het Klein Vaarbewijs helemaal vernieuwd. Tegenwoordig worden online cursussen steeds meer bekeken vanaf de tablet of smartphone. Daarom zijn de blokken waaruit de lessen bestaan opnieuw ingedeeld en afgestemd op kleinere schermen. Zeg maar in hapklare blokken die zich ook lenen om tussendoor even een paar blokken te bestuderen of te oefenen. Dit sluit goed aan bij de drukke levens van kandidaten. Iedereen is druk, maar we willen ook het Klein Vaarbewijs halen. De nieuwe cursusopzet sluit daar goed bij aan. Bij de oefenvragen zijn ook meer nieuwe 'hotspot' en 'sleepvragen' toegevoegd, zoals u ook op het examen bij het CBR kunt verwachten.

De inhoud en didactische opzet van de online cursussen van VBO waren altijd al goed, nu is de cursus nog beter toegesneden op hoe kandidaten zich tegenwoordig voorbereiden.


Vetus verlaagt prijzen

Nu Vetus dit jaar haar 60e verjaardag viert, heeft de leverancier van complete bootoplossingen opnieuw haar toewijding bevestigd aan het bieden van innovatieve oplossingen tegen betaalbare prijzen voor watersporters wereldwijd. In het licht van een veranderend economisch landschap, dat wordt gekenmerkt door stijgende verkoopprijzen en toenemende zorgen over de kosten van levensonderhoud voor consumenten, heeft Vetus deze problemen proactief aangepakt door de prijzen van veel van haar producten te verlagen en zelfs nog verder te gaan door toe te zeggen de prijzen tot januari 2025 te handhaven. "Ons doel is altijd geweest om innovatieve oplossingen te bieden tegen een redelijke prijs voor schippers en OEM's", zegt Marcel Borsboom, CEO van Vetus.


Beeld: LVBHB

Varend erfgoed in de spotlights

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat vijftig jaar. Dat wordt uitbundig gevierd. Het is meteen een kans om meteen het Nederlandse volk de vloot te laten zien. Het jubileumjaar start op 23 mei met een sail-in en een manifestatie in Den Haag. Van 6 juli tot 18 augustus kruist een meer dan 1.000 kilometer lange ErfgoedTour in vijftien etappes het hele land door. De afsluiting is op 14 november: een symposium over de toekomst van varend erfgoed in Amersfoort.


Watertaxi's een kleine veerpont?

Het Kamerlid van de BBB, Cor Pierik heeft een motie ingediend om watertaxi's aan te merken als kleine veerpont. Dit omdat watertaxi's van en naar de Waddeneilanden nu 's nachts niet mogen snelvaren. Door de watertaxi aan te merken als kleine veerpont beoogt Pierik de bereikbaarheid van de Waddeneilanden te verbeteren en worden deze varende taxidiensten dan aangemerkt als een vorm van openbaarvervoer waardoor concessies ook openbaar aanbesteed moeten worden. 

Hoewel goed bedoeld ziet het kamerlid daarbij wel een paar punten over het hoofd. Het Binnenvaart Politiereglement (BPR) kent geen kleine veerpont. Wel een klein schip en een veerpont. Een veerpont is in het BPR een schip dat een veerdienst onderhoudt, waarbij de vaarweg wordt overgestoken, en dat door de bevoegde autoriteit als veerpont is aangemerkt. Dit is dus ongeacht de lengte. Sterker nog een veerpont is expliciet uitgesloten bij de definitie van een klein schip. Dus hoewel de overheid elk schip kan aanmerken als veerpont, mits het een veerdienst onderhoudt, is een veerpont per definitie geen klein schip. En u weet het waarschijnlijk nog van de lessen voor het Klein Vaarbewijs. Wat niet een klein schip is, is een groot schip met alles wat daar bij komt.
Daarbij stelt het BPR dat een veerpont vaart op vaarwegen van Klasse II of hoger. De klasse indeling wordt bepaald in de Richtlijn Vaarwegen, maar deze sluit de Waddenzee weer uit. Maar zelfs als dit allemaal opgelost wordt dan kan het aanmerken van een vaartuig als veerpont ook nog andere onbedoelde consequenties hebben, zoals eisen ten aanzien van de bemanning of constructie of de verplichting tot het hebben van bepaalde uitrusting en certificaten. Het is maar de vraag of dat leidt tot het gewenste resultaat? Daarnaast kan een veerpont op een groot open vaarwater als de Waddenzee, dat bestaat uit een netwerk van vaarwegen tot verwarring leiden. Een veerpont steekt namelijk meestal de vaarweg haaks over en daarom zijn er in de vaarregels speciale regels voor een veerpont voorzien. Watertaxi's en de meeste veerboten op de Waddenzee steken de vaarweg niet dwars over, maar volgen juist de vaarweg.

Punten waar de minister ook al op wees. De minister heeft in de commissievergadering van 25 maart jl. toegezegd hier over een maand op terug te komen. Kennelijk is dat niet voldoende voor het kamerlid, die daarom op 27 maart de genoemde motie indiende.


Nieuwe ANWB Waterkaarten?

Aan het begin van het vaarseizoen is het altijd een gekkenhuis met alle nieuwe edities van kaarten die binnenkomen. En nieuwe kaarten betekent uiteraard ook altijd veel bestellingen, want iedereen wil het seizoen immers beginnen met nieuwe kaarten en almanakken. Hoe zit dat met de ANWB Waterkaarten?

Enkele jaren terug al weer heeft de ANWB besloten om niet meer elke jaar de helft van de ANWB Waterkaarten te vernieuwen. In plaats daarvan past men de kaarten aan als daar noodzaak voor is en er in een bepaald gebied veel veranderingen zijn. Is de voorraad van een kaart op en zijjn er geen wijzigingen dan wordt een kaart ongewijzigd herdrukt. Is de voorraad op en zijn er wel wijzigingen dan worden die in de herdruk meegenomen. Sindsdien wordt er ook geen jaartal meer op de kaarten gezet en blijft het ISBN nummer voor de kaart ook ongewijzigd.

Lastig voor de consument, want u ziet niet in één oogopslag of u de laatste druk koopt. Hoe nu te weten of u de meest recente druk van een ANWB Waterkaart heeft. Op elke Waterkaart staat gelukkig nog wel in de kleine lettertjes achterop een jaartal. Staat daar 2020 of meer recent dan zit u goed. Alleen de ANWB Waterkaart van Amsterdam is nog uit 2019. En de ANWB Waterkaart 5 voor de Kop van Overijssel is vorige maand nieuw verschenen. De andere kaarten en atlassen zitten hier dus tussen in.

In de Vaarwinkel hebben wij alle ANWB Waterkaarten op voorraad en dit zijn altijd de meest actuele versies. 

Wat nog wel gebleven is, is dat de ANWB Wateralmanak deel 2 met alle gegevens van havens, bruggen, sluizen en vaarwegen elk jaar nieuw verschijnt. En dat deel 1 van de ANWB Wateralmanak met alle vaarregels elke 2 jaar vernieuwd wordt. Elke ANWB Wateralmanak bevat de gegevens voor zowel Nederland als België. De meest recente editie van deel 1 is die voor 2023-2024 en de meest recente editie van deel 2 is die voor 2024.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.