Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 17


Beeld: CBR

Nieuwe plaatjes voor Klein Vaarbewijs

Het CBR is voornemens om vanaf oktober de afbeeldingen die worden gebruikt in de examens voor het Klein Vaarbewijs te vervangen. De plaatjes zijn niet gewijzigd sinds de examens nog door de Vamex werden afgenomen en zijn in de ogen van het CBR wat verouderd en niet realistisch genoeg. Bij de examens voor de verschillende rijbewijzen gebruikt men al langere tijd 3D afbeeldingen die meer realistische verkeerssituaties tonen. Dat is nu ook de bedoeling voor het Klein Vaarbewijs.

In de afbeeldingen ziet u enkele voorbeelden. Naar onze mening heeft men nog wel even een weg te gaan. Een verkeerssituatie op het water vertalen naar een 3D beeld is nog niet zo maar gedaan. Het eerste plaatje met het vrachtschip op open water toont aardig, maar wat als het een situatie in een vaargeul betreft? Zijn de tonnen dan nog voldoende duidelijk? En waarom is gekozen voor een overzicht en niet voor een blik vanuit de kuip?
De andere afbeelding vinden wij ook niet geslaagd. Het kleine motorbootje is nauwelijks als motorboot te herkennen. De wind komt uit een gunstige richting, maar wat doen de bomen en de bebouwing? En is het realistisch dat een flink zeiljacht onder vol tuig in een smal kanaal tegen de stroom in op een smalle engte afvaart? Waarom niet gekozen voor een kleine open zeilboot zonder hulpmotor? Ook vinden wij dat de stand van de zeilen niet echt duidelijk is te herkennen. Nu is dat voor deze situatie niet zo relevant, maar wel als het plaatje van de zeilboot gebruikt wordt voor een situatie op open water tussen meerdere zeilboten. Niet elke examenkandidaat is een ervaren zeiler en zal dit beeld goed kunnen herkennen.

Wij zijn benieuwd naar uw reacties.

Beeld: CBR

Investering voor zoutwaterbatterij

Aquabattery heeft 6 miljoen opgehaald. Aquabattery is een startup die een batterij ontwikkelt die met water en zout stroom opslaat. Het bedrijf kan met het verse kapitaal de komende tijd nieuwe mensen aannemen, de technologie doorontwikkelen en de eerste productie starten. In 2026 wil Aquabattery in Europa de markt op.


Beeld: KM Yachtbuilders

Innovatie en duurzaamheid schitteren

De jaarlijkse Open Dag van KM Yachtbuilders, gehouden op zaterdag 20 april in Makkum, liet opnieuw zien waarom deze scheepswerf bekendstaat om haar vakmanschap en innovatie. Met speciale gast Tom Waes, bekend van de Belgische en Nederlandse televisie, trok het evenement een breed publiek dat een uniek kijkje kreeg in de wereld van geavanceerde jachtbouw.

De Bestevaer 53, waarmee Tom Waes de wereld wil verkennen, is 16 meter lang en 4,6 meter breed, en speciaal ontworpen om in koude klimaten en door ijs te varen. "Dit schip biedt de kans om een verscheidenheid aan programma's te ontwikkelen. We zijn nog bezig met het concretiseren daarvan. Er zijn talloze ideeën," vervolgt Waes. "We kunnen hiermee een ecologisch verhaal vertellen, de sporen van Belgische ontdekkingsreizigers volgen en meer. 'Zeilen met Waes' is een mogelijkheid, maar zelfs dat ligt nog niet vast. De eerste stap is het bouwen van de boot."


Grote handhavingsactie op Noordzee

In een georganiseerde en grootschalige operatie van de Kustwacht hebben verschillende diensten de krachten gebundeld om de veiligheid op de Noordzee te versterken. Tijdens de operatie, die drie dagen duurde, voerden alle diensten in het Kustwacht samenwerkingsverband gezamenlijk controles uit.


10 miljoen kilo plastic opgevist

The Ocean Cleanup heeft sinds de eerste vangst in 2019 nu een totaalgewicht van 10 miljoen kilo plastic uit oceanen en rivieren verwijderd. De organisatie van Nederlander Boyan Slat heeft schoonmaakacties gehouden tegen de plasticsoep in een deel van de Grote Oceaan en in rivieren in acht landen. Daardoor is een hoeveelheid aan plastic vergelijkbaar met het gewicht van de Eiffeltoren uit het water verwijderd, meldt de organisatie. "Na veel moeilijke jaren van vallen en opstaan begint het zijn vruchten af te werpen", aldus Slat.


Beeld: CAMR

Wedstrijdzeilen naar Noorwegen

Het is nooit te vroeg om alvast plannen te smeden voor de volgende zeilreis. De Colin Archer Memorial Race (CAMR) is bijvoorbeeld de perfecte start van een zomer zeilen in de Oostzee of Noorwegen. De tweejaarlijkse wedstrijd van Lauwersoog naar Larvik gaat op 13 juli 2024 weer van start.

Zowel toerzeilers als fanatieke wedstrijdzeilers kunnen meevaren in de verschillende klassen van de Colin Archer Memorial Race 2024. De route is ongeveer 390 mijl tot 450 mijl voor de snellere schepen. Gemiddeld doen boten drie tot vijf dagen over de reis naar het Noorse Larvik. Larvik is een mooi beginpunt voor een vakantie langs de Noorse kust, Oslo licht om de hoek, dicht bij Zweden en Denemarken en een goed vertrekpunt voor een langere reis verder de Oostzee op.

In de Vaarwinkel vindt u een speciale selectie van kaarten en boekwerken die u helpen bij de reisvoorbereiding en tocht naar Larvik.


Overgangsregeling uitstootvrij varen

De gemeente geeft Amsterdamse booteigenaren meer tijd om de overstap naar elektrisch varen te maken. Wie voor 1 oktober 2024 een geldig doorvaartvignet koopt, kan gebruik maken van een nieuwe overgangsregeling. Met het doorvaartvignet mag men tot drie jaar na de aankoopdatum door de grachten in het centrum varen.
Vanaf 1 januari 2025 moeten alle motorisch aangedreven boten in het centrum uitstootvrij varen. Pleziervaartuigen met verbrandingsmotoren zijn dan niet meer toegestaan in de Amsterdamse grachtengordel. Dit verbod wordt in 2030 uitgebreid naar de hele stad. De overgangsregeling geldt alleen voor boten die bij dezelfde eigenaar blijven. Bij verkoop zal de nieuwe eigenaar alsnog een nieuw vignet moeten aanschaffen.


Loodswezen museaal belicht

Op 4 mei wordt een door Peter Lock samengestelde tentoonstelling "Loods Streken, Kompas in Texelse Geschiedenis" geopend in Oosterend, Texel. De tentoonstelling besteedt aandacht aan het loodswezen, en meer speciaal aan de loodsbotter Texelstroom. 'In Oosterend woonden vroeger veel loodsen, vertelt Lock. Hij is oud-schipper van de Texelstroom, die nog altijd 'op station' ligt, in Oudeschild, maar nu met toeristen vaart.


Ocean Race Europa naar Genua

The Ocean Race Europa zal in 2025 weer terugkeren naar de Italiaanse havenplaats Genua. The Ocean Race Europa is een korte versie van The Ocean Race en wordt gevaren in de jaren tussen de edities die rond de wereld voeren. De editie van 2025 begint in Kiel op 10 augustus 2025 en eindigt in Genua. Tussenstops worden later bekend gemaakt.

Twee IMOCA teams, Team Maliza en Team Holcim-PRB hebben inmiddels bevestigd dat zij zullen deelnemen. Afgelopen week werd ook bekend dat Team Holcom-PRB geschipperd wordt door de Nederlandse Rosalin Kuiper.


Veilig een brug passeren

Hoe veilig een brug te passeren? In Nederland alleen zijn er zo'n 1.500 beweegbare bruggen te vinden. Sommigen zijn bediend, klassiek met een brugwachter bij de brug, anderen op afstand en sommigen helemaal niet en moet u deze zelf openen. Sommige bruggen gaan open zodra ze u zien of nadat u om een opening heeft verzocht. Om een opening verzoeken gaat soms via de telefoon, de marifoon of met een druk op een knop langs de waterkant. Soms zijn brugopeningen zelfs online of via een app aan te vragen. En soms is een beweegbare brug hoog genoeg dat u er zonder opening toch onderdoor kan. Bij bruggen zijn ook nog eens diverse lichten te zien die weer een speciale betekenis hebben. Kortom de variatie is groot en dat maakt dat de regels rond het passeren van een brug niet altijd en voor iedereen even duidelijk zijn.
Varen doe je samen heeft een handige folder gemaakt waarin de regels nog eens duidelijk worden uitgelegd. Dat is handiger dan de regels zelf in de diverse vaarregels op moeten zoeken.

Over de regels bij het passeren van bruggen leert u als u leert voor het Klein Vaarbewijs 1. Ook als een Klein Vaarbewijs voor u niet verplicht is, bent u wel degelijk verplicht om de regels te kennen. Een keer een leerboek voor het Klein Vaarbewijs lezen is dus eigenlijk een must als u het water op gaat.

Openingstijden en andere bijzonderheden van alle bruggen in Nederland en België vindt u in deel 2 van de ANWB Wateralmanak. En deze informatie is ook te vinden in de Waterkaarten App. Deze maand nog krijgt u 20% korting op een licentie voor één jaar.


Buyout bij Van der Valk Shipyards

Op zijn 79ste verjaardag maakte Wim van der Valk bekend dat hij met pensioen gaat. Van der Valk was de drijvende kracht achter Van der Valk Shipyard. Van der Valk heeft zijn aandelen in het bedrijf verkocht aan het management van de jachtwerf. Het management wordt daarbij financieel gesteund door een familie die al eerder 3 jachten op maat liet bouwen. Dat en een orderboek dat tot 2026 gevuld is, maken dat de toekomst er goed uit ziet.


Bemanningswisseling bij Motorboot

Bij het blad Motorboot vindt in een korte tijd een bemanningswisseling plaats. Hoofdredacteur Yvonne Zwaan vertrekt en wordt voorlopig niet opgevolgd. Uitgever Ton Roskam geeft het stokje over aan zijn parner Hélène.



Grootschalige handhavingsactie op de Noordzee

Diensten bundelen krachten voor grootschalige handhavingsoperatie op de Noordzee In een georganiseerde en grootschalige operatie van de Kustwacht hebben verschillende diensten de krachten gebundeld om de veiligheid op de Noordzee te versterken. Tijdens de operatie, die drie dagen duurde, voerden alle diensten in het Kustwacht samenwerkingsverband gezamenlijk controles uit: Douane, Politie, Koninklijke Marechaussee, Inspectie Leefomgeving en Transport, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Rijkswaterstaat en Staatstoezicht op de Mijnen. 

Door middel van gecoördineerde patrouilles en inspecties werden verschillende maritieme overtredingen aangepakt. De handhavingsoperatie richtte zich op verschillende onderwerpen, zoals illegale visserij, milieuverontreiniging, smokkel, grensbewaking, scheepvaartveiligheid, offshore infrastructuur en andere algemene opsporingstaken.

"Deze gezamenlijke handhavingsactie toont de kracht van samenwerking tussen verschillende diensten en organisaties binnen de Kustwacht," aldus Robin van Dalen, Hoofd Operaties van de Kustwacht. "Door onze krachten te bundelen, kunnen we effectiever optreden tegen overtredingen en illegale activiteiten en versterken we de veiligheid op de Noordzee.”

Tijdens de operatie werd geïntegreerd opgetreden door verschillende eenheden op zee, in de lucht en aan land. Acht schepen namen deel aan de operatie. Vanuit de lucht ondersteunden het kustwachtvliegtuig en de politiehelikopter. En onder water voerde een duikteam van de Douane inspecties uit. De eenheden en acties werden gecoördineerd vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Hoewel er dagelijks controles plaatsvinden op de Noordzee, is een grootschalige handhavingsoperatie zoals deze nieuw voor de Kustwacht. De diensten werkten tegelijkertijd, geïntegreerd samen in nauwe afstemming met elkaar. Tijdens de operatie zijn een aantal processen-verbaal opgemaakt, onder andere op het gebied van visserij.


Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 16


Beeld: ChatGPT for Vaarwijzer

Europees Vaarbewijs

Terwijl in Nederland gekeken wordt naar mogelijke aanpassingen aan het systeem van Vaarbewijzen heeft nu ook de Europese unie haar blik op de vaarbevoegdheden gericht. 

Wij schreven al eerder dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer heeft beloofd te onderzoeken hoe het staat met de veiligheid op het water en of aanpassingen aan het Klein Vaarbewijs een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van die veiligheid. Naar nu blijkt is het Nederlandse onderzoeksbureu Panteia in opdracht van de Europese Unie bezig met een onderzoek naar de vaarbevoegdheidsbewijzen zoals die in de diverse Europese landen bestaan. 

Men kijk daarbij niet zo zeer naar de veiligheid op het water, maar vooral naar de wederzijdse erkenning van deze bewijzen en in hoeverre deze belemmerend zijn. Binnen Europe hebben diverse landen waar een vaarbevoegdheidsbewijs al in verband van de Verenigde Naties afspraken gemaakt over wederzijdse erkenning van elkaars vaarbevoegdheidsbewijzen. Maar dat zijn erkenningen die vervolgens pas gelden als zij ook in lokale wetgeving zijn vastgelegd. En zo kan het bestaan dat er nog steeds lokale verschillen zijn. Als een Nederlander of Belg bijvoorbeeld in Spanje een eigen charterbedrijf wil beginnen met zichzelf als schipper, dan moet hij of zij wel degelijk nog steeds een specifiek Spaans vaarbewijs halen en examen afleggen in het Spaans. Slechts één voorbeeld, maar kennelijk toch iets waarvan Brussel vindt dat daar nader naar gekeken moet worden. Vandaar nu de studie. Ook u kunt meedoen.


Lazilas doet overname

Lazilas, fabrikant van scheepsmaterialen, neemt het Amerikaanse Revere Survival over. Revere is fabrikant en distributeur van reddingvlotten en andere reddingsmiddelen voor zowel de pleziervaart als de beroepsvaart. Met de overname versterk Lazilas de aanwezigheid op de Noord-Amerikaanse markt. Het Franse Alliance Marine, de voormalige eigenaar van Revere, geeft aan dat men zich vooral wil toeleggen op de Europese markt. Alliance is onder andere eigenaar van merken als Plastimo, Ocean Safety, Jobe en Typhoon.


Beeld: Zeilen

Appelmoes en pindakaas

Het zomerseizoen breekt weer aan en dat betekent ook: grote schoonmaak! De redactie van Zeilen neemt het redactieschip Zoef van top tot teen onder handen en deelt de beste schoonmaaktips. Naast met allerhande speciale schoonmaakmiddelen van watersportwinkels, kunt u ook met een aantal etenswaren verrassend goed schrobben. Wat dacht u van appelmoes voor het schoonmaken van dek, pindakaas voor de stootwillen en citroen voor de romp?

Pindakaas op de stootwillen was bij ons geen succes, maar misschien waren deze gewoon te oud. Citroen en azijn zijn bekende middelen tegen aanslag en ook de vervelende geel-bruine aanslag op de romp krijgt u er mee weg. Dasty uit een bekende goedkope winkelketen werkt weer prima tegen zwarte sporen en strepen van het vuil in regenwater. Appelmoes gaan wij binnenkort op het dek testen.


Doe mee; Motorboot havenonderzoek

Ieder jaar in januari publiceert Motorboot Magazine de resultaten van het jaarlijkse Havenonderzoek. Leuk, want het geeft een mooi inzicht in wat u kunt verwachten bij de havens waar u eventueel wilt verblijven. Elke pleziervaarder kan meedoen met het Havenonderzoek, motorbootvaarder en zeiler. U kunt rapportcijfers geven voor de onderdelen die betrekking hebben op aanloop en ontvangst, voorzieningen, toilet en douche, sfeer, prijs/kwaliteit en u kunt havens aanbevelen aan anderen. In Motorboot van januari 2025 wordt de 'haven stand van zaken' gepresenteerd.


Outer Hebrides

In samenwerking met de Clyde Cruising Club verscheen een nieuwe editie van de vaargids voor de Outer Hebrides. Deze eilanden voor de kust van Schotland liggen niet direct om de hoek en dus echt een bestemming voor wie zijn horizon wil verleggen. Ongerepte natuur en vele verlaten ankerplaatsen maken de Hebrides eilanden een unieke bestemming. Vooral de oostkust biedt relatief beschut vaarwater, veilig voor de golven en overheersende westenwind van de Atlantische Oceaan. De Hebrides bestaan uit een groot aantal eilanden, diepe lochs, inhammen en talrijke baaien waar u een ruime keuze heeft uit veilige ankerplaatsen. Een ideaal gebied om langere tijd rond te varen. Maar wel een uitdagend vaargebied. Daarbij is een goede vaargids onmisbaar.

De nieuwe vaargids Outer Hebrides is compleet herzien en is een bundeling van de vaaraanwijzingen van de Clyde Cruising Club en de Yachtsman's Pilot van Martin Lawrence. Nu uit voorraad leverbaar.


Jacht van Jacques Brel vaart weer

Het zeiljacht van de Belgische chansonnier Jacques Brel, de Askoy II, is na een uitgebreide restauratie dinsdag 9 april te water gelaten in het Prins Filipsdok in Zeebrugge. De Askoy II lag jarenlang gestrand voor de kust van Nieuw-Zeeland. Twee broers uit België haalden een miljoen euro op om haar te bergen, terug te halen en te restaureren. Volgens Zeilen kocht Brel het 18,66 meter lange schip in 1974, leerde ermee zeilen en ging op wereldreis. In 1976 dwongen gezondheidsproblemen hem het schip te verkopen op de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië. Twee jaar later overleed Brel. Het jacht viel in handen van verschillende eigenaren, onder wie drugssmokkelaars. De laatste eigenaar verdaagde op de kust van Nieuw-Zeeland en liet het schip daar achter. Het raakte in vergetelheid en lag jarenlang onder een laag zand.


Seine is nog steeds te smerig

Over 100 dagen beginnen de Olympische Zomerspelen in Parijs, maar de waterkwaliteit van de Seine is nog altijd 'alarmerend'. Het is niet mogelijk om testruns uit te voeren voor de zwemonderdelen vanwege het smerige, ziekmakende water. Maar de Parijse burgemeester Anne Hidalgo en de Franse president Emmanuel Macron houden goede hoop. Binnenkort hoopt het duo de rivier in te duiken als pr-stunt, schrijft France24.

Op de Seine rond Parijs geldt een loosverbod voor pleziervaartuigen. Voorafgaand aan de opening en de Spelen zelf zijn er veel restricties op en rond het water. Iets om rekening mee te houden als u deze zomer richting de Franse kanalen vaart. Actuele scheepvaartberichten en stremmingen voor Frankrijk staan sinds kort in de Waterkaarten App.

Vaart u deze zomer naar Frankrijk dan vindt u in de Vaarwinkel een ruim aanbod van kaarten en boekwerken voor de Franse binnenwateren. In boekvorm geeft Du Breil mooie en duidelijke vaarkaarten uit voor alle vaargebieden. Ook Imray brengt vaargidsen met kaartmateriaal voor Frankrijk in drie losse delen. Ook biedt de genoemde Waterkaarten App al informatie voor Frankrijk. Informatie die de komende maanden nog verder wordt uitgebreid met meer gegevens en meer gedetailleerde kaarten. U krijgt daartoe automatisch toegang als u een licentie heeft.
Imray heeft ook een goed boek: Through the French Canals en uiteraard is er in het Nederlands de Vaarwijzer Noord-Franse binnenwateren.

Voor wie naar Frankrijk gaat en dus door België vaart of als u alleen naar België gaat. De Vaarwijzer Belgische binnenwateren is in een licht gewijzigde druk verschenen. De gehele inhoud is langsgelopen door auteur Frank Korneef. Het Kanaal Pommeroeul-Condé na ruim 20 jaar weer heropend. Via deze route kunt u direct doorsteken naar de Schelde en daardoor makkelijker de Franse wateren bereiken. De actuele situatie voor de doorvaart door het Antwerpse havengebied wordt beschreven, waar een aantal bruggen de komende jaren gestremd is. Alternatieve routes met o.a. konvooivaart en eenrichtingsverkeer vindt u in deze editie, evenals de aangepaste aanmeldprocedures en communicatie. Verder zijn alle tarieven voor de Belgische en Franse vaarvignetten weer actueel.




aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.