Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 24


Beeld: NIOZ

Troebel water houdt kust gezond

Om de belangrijke droogvallende zandplaten en daarmee ook de schorren en kwelders voor onze kusten voor de toekomst te behouden, hebben we meer troebel water nodig. Dat is één van de opvallende conclusies uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door een Nederlands-Chinees team van onderzoekers gepubliceerd in Nature Geoscience. "Die droogvallende, buitendijkse kustgebieden zijn essentieel voor de natuur én voor de kustverdediging. Maar door de manier waarop we nu bouwen in de Delta en het achterland, komt de kustverdediging daar op de lange termijn in gevaar", waarschuwt NIOZ onderzoeker Tim Grandjean. 


Rijden met een boottrailer

Met een boot achter de auto vergroot u uw vaargebied. Maar waar moet u op letten en hoe zorgt u dat de boot netjes in het water belandt? Klaas Wiersma schreef voor Nauticlink een artikel over de praktische kant van het rijden met een boottrailer.


Beeld: Vaarwijzer

Ronde om Texel in recordtijd

De Franse wingfoiler Oscar Leclair heeft zaterdag tijdens de 45e editie van de Ronde om Texel een nieuw record gevestigd. In 2 uur, 2 minuten en 51 seconden ging hij om het eiland. Bastien Escofet finishte als tweede, gevolgd door Julien Rattotti. Bij de vrouwen ging Maddalena Maria Spanu er met de winst vandoor bij zowel de Ronde om Texel als het Wereldkampioenschap Marathon Wingfoilen. Bastien Escofet pakte de WK titel bij de mannen. Het was de tweede keer dat door wingfoilers werd meegevaren in de legendarische catamaranrace rond het eiland, die dit jaar voor de 45e keer werd gevaren. De combinatie van verschillende klassen en het WK Marathon Wingfoil was een succes. Evenals de combinatie met het Waves festival.

Race director Roel Swijnenburg kijkt terug op een memorabele editie: "Gezien de windverwachting, hoogte van de golven en uitdagende branding was het vanochtend nog even spannend hoe alle deelnemers veilig aan de 45e editie van de Ronde om Texel konden starten. Na goed overleg konden we gelukkig groen licht geven en was het een fantastische race, mede dankzij de hulp vanuit veiligheid en transport. Gezien de omstandigheden op het water en het vestigen van een nieuw record durf ik het een memorabele editie te noemen".


Delfsail

Het is zover: de schepen voor DelfSail zijn de haven binnengevaren. Het grootste Sailevenement van Noord-Nederland. Het maritieme festival staat bekend om haar uniek karakter, lokale charme en gratis activiteiten voor jong en oud. Zeg je DelfSail, dan zeg je ook de majestueuze tallships. Deze enorme zeilschepen trotseren normaal de woeste zeeën, maar voor één weekend leggen ze aan in Delfzijl. Ze komen van over de hele wereld, van Polen tot Ecuador. Tijdens het evenement liggen er echter niet alleen enorme schepen in de havens, er is ook ruimte voor varend erfgoed. Deze kleinere schepen liggen in de Damsterhaven, waar u alles leert over de geschiedenis van de scheepvaart.

Van 13 t/m 16 juni 2024 vindt de zevende editie van DelfSail plaats. Het maritieme festival met als thema 'The legacy of the Seven Seas' brengt niet alleen schepen, maar ook groot feest naar Delfzijl. Het tweede grootste Sailevenement van Nederland heeft een uniek karakter. De moeite waard voor een bezoek aan het Noorden van ons land.

Beeld: Zeiltrends

Geen Russische Tall Ships op DelfSail

DelfSail, dat sinds 1986 duizenden zeilliefhebbers aantrekt, staat bekend om zijn indrukwekkende verzameling Tall Ships. Deze majestueuze zeilschepen zijn altijd een hoogtepunt geweest van het evenement. Voor de huidige editie is echter besloten om geen Russische schepen uit te nodigen, een keuze die voortkomt uit de geopolitieke spanningen met Rusland. De Russische schepen Mir en Kruzenshtern, die eerder regelmatig deelnamen aan internationale zeilevenementen, zijn daarom afwezig.


CO2 uit zeewater vissen

Met de technologie van SeaO2 kan een deel van de wereldwijde CO2-uitstoot ongedaan worden gemaakt. Daarvoor richt de Nederlandse startup zich op zeewater in plaats van de atmosfeer. Maar daarmee is het verhaal nog niet helemaal verteld. De oceaan zal de onttrokken hoeveelheid CO2 namelijk zelf weer aanvullen. Dit is een natuurkundig verschijnsel dat draait om evenwicht. Haal je één ton CO2 uit de zee, dan wordt eenzelfde hoeveelheid door die oceaan weer uit de atmosfeer opgenomen.


Tom Waes leert zeilen

Hoewel zijn oceaanwaardig expeditie zeiljacht al in aanbouw is, was er nog wel een detail dat geregeld moest worden. Namelijk leren zeilen. De bekende Vlaamse televisiepersoonlijkheid Tom Waes heeft zijn eerste stappen gezet in de zeilwereld. Waes, bekend van zijn avontuurlijke televisieprogramma's, is gestart met zeillessen op het Galgenweel in Antwerpen, begeleid door zijn goede vriend Luc Feremans. Wat begon als een avontuur in een twee-mans Venture, heeft zich snel ontwikkeld tot solozeilen in de Laser.


Beeld: KNRM

Nationale Historische Reddingbootdag

Onlangs werd de Nationale Reddingbootdag georganiseerd op alle locaties van de reddingmaatschappij KNRM. Op 16 juni echter organiseert KNRM Lelystad de Nationale Historische Reddingbootdag, tegelijk met de Nationale Oldtimerdag. Er is dus weer een heleboel te doen in en rond de haven. De officiële opening vindt om 10 uur plaats door wethouder Sjaak Kruis van Lelystad en Anneke Salden, hoofd marketing, communicatie en fondsenwerving van de KNRM. Diverse mooie oude reddingboten komen speciaal naar Lelystad en zijn daar te bezichtigen.


Slimme onderzeekabels

Internetkabels, stroomkabels, gasleidingen. De Noordzee ligt vol met belangrijke infrastructuur. Maar die is kwetsbaar voor spionage en sabotage. Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO heeft een systeem bedacht om de bodem van de Noordzee beter te beveiligen. De kabels voor dat systeem liggen er al. Dikke internetkabels op de bodem van de zee verbinden Europa met Engeland en de rest van de wereld. Die kabels bestaan uit veel glasvezeltjes. Maar niet iedere glasvezel wordt ook echt gebruikt. Precies die zogenoemde dark fibers kunnen straks schepen detecteren, dus ook schepen die mogelijk aan het spioneren zijn. De glasvezelkabel voelt namelijk de geluidstrillingen van de scheepsmotor. Op het vasteland is dan precies te zien waar dat schip zich bevindt.


De oostkust van Engeland

Op de site van Practical Boat Owner probeert John Kingsnorth om gedreven door wind en getijden zo veel mogelijk rivieren, mondingen en kreken aan de Engelse Oostkust aan te doen. De Oostkust van Engeland is ook onder zeilers uit Nederland en België populair. En met recht, want de natuur is er mooi, het vaargebied is uitdagend, de steden en dorpen bieden veel en het bier in de pub smaakt extra goed na een geslaagde oversteek.

In de Vaarwinkel vindt u een brede selectie van kaarten en boeken voor dit vaargebied.

East Coast Pilot: dit jaar verscheen de nieuwe bijgewerkte editie van deze onmisbare vaargids.

Crossing the Thames Estuary: alleen op en rond de monding van de Thames kunt u al een vaarvakantie doorbrengen met als hoogtepunt een bezoek aan London op eigen kiel.

Imray 2100 Kust van Kent en Sussex: actuele kaartenset met overzichtskaarten en detailkaarten van de kust bij de monding van de Thames en naar het zuiden.

Imray 2000 Kust van Suffolk en Essex: actuele kaartenset met gedetailleerde kaarten en overzichtskaarten voor de kust van Southend on Sea naar Lowestoft.

North Sea Passage Pilot: vaargids voor de zuidelijke Noordzee en in het bijzonder voor het oversteken van de Noordzee naar en van Engeland.


Victoire 855 van 1992 te koop


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.