Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 26


Foto: ANP/Hollandse Hoogte/John Peters

Toename ongevallen door recreatievaart

Het aantal ernstige ongevallen met schepen op de Nederlandse binnenwateren is in 2023 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Die toename komt voornamelijk door de recreatievaart, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de afgelopen tien jaar liep het aantal ernstige ongevallen op de binnenwateren steeds verder op. Waar het er in 2013 nog 140 waren, eindigde de teller in 2022 op 188 en een jaar later zijn het er zelfs 208. Het gaat dan om ongevallen waarbij er ernstige schade is, een schip niet meer verder kan of mag varen of waarbij zelfs zwaargewonden of doden vallen.

Vorig jaar kondigde Rijkswaterstaat aan drie maatregelen te willen onderzoeken om het aantal scheepsongevallen in de recreatievaart naar beneden te krijgen: een verplicht vaarbewijs voor recreanten, registratie voor pleziervaartuigen en verdergaande scheiding van beroeps- en pleziervaart.

Foto: ANP/Hollandse Hoogte/John Peters


Westeinder Waterdag

Op zondag 30 juni organiseert Zeilschool Aalsmeer de Westeinder Waterdag. Dit is dé mogelijkheid om gratis kennis te maken met de watersport of om een hele gezellige dag met vrienden of familie te hebben.
Beginners kunnen kosteloos kennismaken met de watersport en mensen met ervaring kunnen de geweldige sfeer op onze zeilschool komen ervaren. De Westeinder Waterdag is zo ingericht dat u verschillende watersporten kunt uitproberen. Er is de mogelijkheid om meerdere keren door te wisselen naar een andere bootsoort.

Meldt u aan voor een geweldig dagdeel op het water. Inschrijven is wel nodig.


Nederlandse scheepsbouw op stoom

Het Maritiem Museum in Rotterdam bestaat 150 jaar. Om dit te vieren zijn er gedurende het jaar verschillende activiteiten. Het jaar wordt afgesloten met een tentoonstelling over scheepsbouw. In de aanloop naar deze tentoonstelling werken NMT en het Maritiem Museum samen aan een reeks artikelen in de serie - De Nederlandse scheepsbouw komt op stoom.

In 1857 was er sprake van een (economische) crisis. Als gevolg hiervan stortte de Nederlandse scheepsbouwbranche in. Dit heeft geleid tot een parlementaire enquête: de scheepsbouw moest meer aandacht krijgen. Dit werd serieus aangepakt en de marine heeft een belangrijke rol gehad in de opbouw van onze sector. Toen die kogel eenmaal door de kerk was, ging het snel. Binnen twintig jaar hoorde Nederland weer bij de belangrijkste scheepsbouwnaties van de wereld. Maar hoe ging het vanaf dat moment?


Duidelijkere regels watertaxi's

Het moet duidelijker worden aan welke regels watertaxi's zich moeten houden. Om dit doel te bereiken past het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Binnenvaartregeling aan. Dit is een van de manieren waarop het ministerie opvolging geeft aan de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
Binnen de huidige regels is het nu onduidelijk welke voorschriften van toepassing zijn op watertaxi's. Daarom worden de toepasselijke voorschriften uit de Binnenvaartregeling zodanig aangepast dat het duidelijk is dat ze van toepassing zijn op de categorie watertaxi. 

Ook wordt er binnen het ministerie onderzocht wat gegevens van een Automatisch Identificatiesysteem (AIS) kunnen betekenen voor handhaving. Ook dit was een aanbeveling van de OVV. Hierbij wordt in kaart gebracht wat de mogelijkheden en voorwaarden voor het gebruik van deze AIS-gegevens zijn. 

Zo werd vorige week vrijdag bekend gemaakt na afloop van de laatste ministerraad van het vorige kabinet en de laatste met Mark Rutte als voorzitter. De verwachting is dat het nieuwe kabinet voor volgende week kan aantreden.


35 inspirerende vaartochten

In het boek 35 Toertochten voor motorboot en sloep vindt u veel inspiratie voor uw komende vaarvakantie in Nederland en België. In het boek staan 35 vaarroutes. Lang of kort en naar wens te combineren tot een complete vaarvakantie. 

Heel praktisch ook dat alle routes uit het boek als digitaal bestand zijn te downloaden en bijvoorbeeld in de Waterkaarten App zijn in te lezen.


Roy van Aller overleden na ongeval

Deze week bereikte ons het trieste nieuws dat Roy van Aller, een iconische figuur in de Nederlandse zeilsport, op 77 jarige leeftijd is overleden na een ongelukkig incident in de jachthaven van Breskens. Roy van Aller was een markante persoonlijkheid met een rijke geschiedenis in zowel de commerciële scheepvaart als de zeilwereld. Zijn nalatenschap is verweven met indrukwekkende prestaties en een toewijding die velen inspireerde.


Historische reddingboot terug in Harlingen

Op zaterdag 6 juli 2024 vaart de historische reddingboot 'C.A. den Tex' voor het eerst weer de haven van Harlingen binnen in de staat zoals het schip vele jaren in Harlingen gestationeerd heeft gelegen. De voormalige reddingboot C.A. den Tex heeft een rijke historie. Het begint met de opdracht van de Noord- en Zuid Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM). In Alkmaar – begin 1916 – is de bouw van start gegaan op de werf Nicolaas Witsen. Het doel: de roeireddingboot die sinds 1911 in dienst is bij reddingstation Eemshaven op het eiland Rottumeroog, vervangen voor een motorreddingboot. Het bijna 12 meter lange schip verliet in 1917 de werf, waarna het onder de hoede van de roemruchte redder Mees Toxopeus kwam.


Gepeild verleden

Het Nederlandse Loodswezen, geworteld in de middeleeuwen, is essentieel voor veilige scheepvaart in Nederland. Miljoenen schepen werden eeuwenlang door loodsen uit de Nederlanden bediend. Loodsen, ervaren maritieme professionals, kennen de Nederlandse wateren als hun broekzak en begeleiden schepen van en naar drukke havens zoals Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Delfzijl. Tijdens de Gouden Eeuw speelden loodsen een sleutelrol in de opkomst van de Nederlandse maritieme macht. Ook vandaag de dag blijft het Loodswezen cruciaal voor de nationale economie en de maritieme veiligheid. Het nieuwe boek Gepeild verleden behandelt vijftig onderwerpen en onthult aspecten zoals dagelijks leven van de loods, gevaren, reglementen en de ontwikkeling van het Loodswezen, geïllustreerd met circa 200 beelden.


Loodswezen in Nederland is bezorgd

Juist vandaag maakt het Loodswezen bekend dat men zich zorgen maakt om de vervulling van vacatures. Er zijn meer bevoegde kapiteins nodig die schepen binnen kunnen loodsen in havens, op de rivieren en kanalen. Zeker vrouwen zijn meer dan welkom. Dat meldt Willem Bentinck, voorzitter van de Nederlandse Loodsencorporatie die de opleiding tot loods verzorgt. Er dreigt de komende jaren een tekort. We zitten te springen om mensen', aldus Bentinck. De opleiding – een hbo-master – duurt 15 maanden. Daarna moet een loods jaren in de praktijk werken voordat hij of zij bevoegd is om schepen van alle maten en soorten af te handelen.
Het loodswerk in alle Nederlandse zeehavens en de Vlaamse havens aan de Schelde is in handen van 480 registerloodsen. Ze handelen met elkaar per jaar 90.000 zeeschepen af, meer dan 200 schepen per dag.

Voor veel kapiteins en eerste stuurmannen was loods worden een logische stap in hun carriere. Als loods ben je meer thuis en werk je vrijwel altijd in de regio waar je woont. Met steeds minder schepen onder Nederlandse vlag en steeds meer schepen waar ook de officieren uit het buitenland komen is het logisch dat het potentieel aan zeevarenden dat loods wil en kan worden langzaam opdroogt.


Vriendschappen ontstaan tijdens oversteek

Samen met André Dongelmans, Caroline Tensen, Kees Tol, Roelof Hemmen en Roxane Knetemann maakte Nicolette Kluijver een onvergetelijke reis in het televisieprogramma Over de Oceaan. Ondanks dat ze de andere deelnemers niet (goed) kende, ontstond er in no-time een band. In gesprek met Grazia vertelt Nicolette over de bijzondere vriendschappen die zijn ontstaan tijdens haar deelname aan het programma.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.