Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 27


Nieuwe Wet op de pleziervaart

In België bestaat de Wet op de pleziervaart. Deze nieuwe wet is al weer enkele jaren actief en de Belgische overheid laat weten dat er nu een einde komt aan de periode van gedogen. Er gaat nu daadwerkelijk op de nieuwe regels gehandhaafd worden en men zal boetes uitschrijven bij overtredingen. Een paar essentiële aandachtspunten dit voorjaar waarop gecontroleerd wordt:

  • Het bezit van het vaarbewijs of stuurbrevet
  • Het dragen van het reddingsvest
  • De registratie van uw schip
  • De verplichte uitrusting

Ook bezoekende schepen kunnen hiermee te maken krijgen. De regels zijn vrij gedetailleerd en gelaagd. Zo maakt men bijvoorbeeld onderscheid tussen schepen met of zonder motor en schepen met een accomodatie of zonder kajuit (de zogenaamde kleinzeilerij), waarbij ook naar de lengte wordt gekeken. Ook heeft men de vaarwateren in zones ingedeeld. Tot slot kijkt men ook naar het soort van gebruik; commercieel of privaat. Onder commercieel gebruik verstaat men bijvoorbeeld verhuur of het geven van vaarles. De regels zijn dan uitgebreid, op de site van de FOD Mobiliteit is wel alles op een duidelijke manier terug te vinden.

De lijst van verplichte uitrusting is lang. Wij lichten enkele belangrijke hier toe.
Voor schepen langer dan 7 meter is een marifoon verplicht. Op de kleinere binnenwater mag dit een draagbare marifoon zijn. Op alle andere wateren moet dit een vast ingebouwde marifoon zijn.
Verder dan 6 mijl uit de kust is een EPIRB noodbaken verplicht. AIS en radar zijn niet verplicht. AIS is overigens wel verplicht op bepaalde wateren in het havengebied van Antwerpen.

Op de meeste wateren is noodvuurwerk verplicht en op alle wateren moet een reddingsvest voor elke opvarende aan boord zijn.

Op alle wateren zijn bijgewerkte navigatiekaarten verplicht. Digitaal is toegestaan, maar verder uit de kust is een backup verplicht. Naast bijgewerkte kaarten ben u verplicht om op getijdenwater ook getijtafels en stroomtabellen aan boord te hebben. Verder moet u de geldende scheepvaartverkeersreglementen voor het betreffende gebied aan boord hebben. Voor België staan deze allemaal in de ANWB Wateralmanak deel 1. Dus ook in België voldoet u met dit boekwerk aan boord aan de verplichting de vaarregels aan boord te hebben.

De Belgische regels zijn wat dat betreft veel strenger dan de uitrustingseisen in Nederland, maar zijn in onze ogen ook weer niet extreem. U kunt de uitrustingseisen wat betreft uitrusting voor Nederland zien als een aanbeveling.


Koning van de Middellandse Zee?

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en eigenaar van het superjacht Koru, kan het schudden deze zomer. Niet hij, maar Mark Zuckerberg regeert dit jaar over de Middellandse Zee met zijn nieuwste luxejacht. De ceo van Meta (oa. Facebook) heeft in mei namelijk Launchpad gekocht. Dat is eveneens een in Nederland gebouwd schip, oorspronkelijk bedoeld voor een Russische oligarch. Zuckerberg trakteerde zijn gezin recent op een tochtje voor de kust van Mallorca. Hij is in juni ook gespot bij de Italiaanse Rivièra en Corsica.

Bron: Business Insider


Beeld: Plasticsoupsurfer

Merijn Tinga steekt Het Kanaal over

Merijn Tinga, ook bekend als de 'Plastic Soup Surfer', is op dinsdag 25 juni het kanaal overgestoken van Dover naar Boulogne sur mer (50 KM). Het is voor het eerst dat iemand dit kanaal zonder volgboot en op een zelfgebouwd surfboard is overgestoken. Merijn Tinga vertrok op zaterdag 22 juni vanaf Tower Bridge in Londen op zijn surfboard, gemaakt van gerecyclede materialen en plastic zwerfflesjes uit de Seine en Thames. Zijn doel is aandacht te vragen voor effectieve oplossingen tegen plastic zwerfafval en een snelle invoering van statiegeld op plastic flesjes in Frankrijk.

Merijn Tinga weet met zijn bijzondere actiefs velen te inspireren en veranderingen in gang te zetten. Hij schreef hier eerder al een inspirerend boek over: Plastic Soup Surfer.


Nieuw magazine voor de watersport

Met veel enthousiasme introduceert Arimpex Media Services "Boegbeeld", een gloednieuw magazine speciaal voor watersportend Nederland. Arimpex Media Services is wellicht bij u bekend als de uitgever van het voormalige Botentekoop Magazine. De inhoud bestaat uit een mix van watersportbeleving, tests van nieuwe producten, bijzondere vaargebieden, de watersport lifestyle en aanbiedingen van nieuwe en gebruikte boten op de markt. De lancering van Boegbeeld vindt plaats tijdens de HISWA 2024.


Lammeren onder wolven

Jacob Haasnoot vertelt in het nieuwe boek Lammeren onder Wolven over de huiveringwekkende strijd van de Nederlandse koopvaardij tegen vijandelijke bommenwerpers, duikboten en zeemijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij deelt dit authentieke verhaal vanuit de persoonlijke beleving van twee uit Katwijk afkomstige jonge mannen, de broers Cornelis en Jacob Haasnoot. Daarbij wordt de lezer betrokken in hun worsteling met het oorlogsgeweld en wat dat met ze doet.

De broers Jacob en Cornelis uit Katwijk kiezen eind jaren dertig voor de koopvaardij. Ze zijn jong en de wijde wereld lokt. Amper buitengaats breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Dat maakt ze vaarplichtig frontsoldaat op oceanen die veranderen in slagvelden. Overal dreigt gevaar van luchtaanvallen, mijnen en torpedo's.


AluShip getroffen door brand

Afgelopen maandag 24 juni brak brand uit in de werkplaats van AluShip in Steenwijk. Het bedrijf dat hightech aluminium sloepen en tenders bouwt, werd tijdens de koffiepauze verrast doordat metershoge vlammen uit het dak sloegen. Het vuur ontstond in de werkplaats en verwoestte het pand volledig. Gelukkig zijn er geen personen gewond geraakt. Het personeel is ontredderd door de vernietigende kracht van het vuur en de aangerichte schade in het hele pand door hitte en bluswater. Verschillende instanties doen onderzoek naar de mogelijke oorzaak.

Directie en personeel gaan niet bij de pakken neer zitten, maar willen een nieuw hoofdstuk achter deze zwarte bladzijde toevoegen. Het bedrijf is nu op zoek naar een tijdelijke locatie in de buurt om de productie zo snel mogelijk te kunnen hervatten.


Jachtbouwer Lürssen getroffen door brand

Ook superjachtbouwer Lürssen in Duitsland is geraakt door een grote brand. Bij de brand zijn een lood en een superjacht verwoest door het vuur. De werf ligt vlak naast het Noord-Oostzeekanaal en de rook was van ver te zien en bewoners van nabij gelegen huizen moesten hun huis verlaten. Ook de scheepvaart op het Kielerkanaal werd kortstondig gestremd om blusboten ruim baan te geven.

Eén medewerker moest naar het ziekenhuis voor ingeademde rook en een aantal anderen werden ter plaatse geholpen.


Beeld: Vaarwinkel

ANWB stopt met Waterkaarten

De ANWB is van plan om in 2025 te stoppen met de ANWB Waterkaarten in hun huidige vorm. In plaats daarvan verschijnen er drie wateratlassen die te samen heel Nederland zullen beslaan. In elke atlas komen naast de vaarkaarten ook gegevens over bruggen, sluizen en havens uit de ANWB Wateralmanak deel 2.

De 'gewone' losse ANWB Wateralmanak deel 2 blijft in principe wel bestaan en verschijn ook in 2025 als losse uitgave samen met een nieuwe editie 2025-2026 van de ANWB Wateralmanak deel 1.

Alle losse ANWB Waterkaarten houden dus op te bestaan. Dat geldt ook voor de Staande Mastrouteatlas en bijvoorbeeld de losse Wateratlas Friesland en de meer gedetailleerde kaarten voor Amsterdam en de Loosdrecht en Vinkeveen. Ook de overzichtskaart voor Nederland zal verdwijnen. Ons advies: schaf nu nog de losse kaarten aan die voor u belangrijk zijn. Zodra een kaart op is wordt deze niet meer bijgedrukt. Op = op.

Terugkeer van de Vaaratlas

Enkele jaren geleden heeft de ANWB het roer voor de ANWB Waterkaarten omgegooid. De oorspronkelijke indeling van vaargebieden en de kaarten op verschillende schaal werd losgelaten voor de huidige indeling op schaal 1 : 50.000 en een nieuw kaartbeeld. Ook stapte men af van het principe dat elke kaart om de twee jaar opnieuw werd uitgegeven. In plaats daarvan worden de Waterkaarten momenteel alleen vernieuwd als dat echt nodig is of als de voorraad op is. ISBN Nummer en omslag blijven bij een dergelijke nieuwe druk gelijk. Dat maakt het lastig voor consumenten en wederverkopers minder makkelijk om te zien welke kaart nu eigenlijk de meest actuele versie is. Tegelijkertijd besloot de ANWB om de productie compleet uit te besteden. De ANWB Waterkaarten zijn op dit moment dus alleen nog in naam van de ANWB. Redactie, productie en risico liggen bij de maker. Ook besloot men toen om te stoppen met de populaire ANWB Waterkaarten App. De Waterkaarten App ging daarna op eigen kracht verder en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste Waterkaarten App voor Nederland en omvat naast kaarten en almanakgegevens voor Nederland inmiddels vaarkaarten en gegevens voor Duitsland, België en Frankrijk. En zijn er versies voor iOS, Android en Windows en kan de app gekoppeld worden met GPS en AIS. Ook is de app beschikbaar in het Engels en Duits.

Volgend jaar stapt de ANWB dus af van de losse waterkaarten en komt met drie wateratlassen. Feitelijk betekent dit de terugkeer van de Vaaratlas. Tot 2011 was er de Vaaratlas die ook in 3 delen verkrijgbaar was. De uitgever van de atlas stopte er mee in 2011 (*) en de laatst verschenen editie stamt uit 2010. De Vaaratlas was destijds erg populair en nu nog steeds komen wij wel watersporters tegen die nog met een exemplaar rondvaren. Stammend uit 2010 en vaak met plakband bij elkaar gehouden. Laten we hopen dat de nieuwe ANWB Wateratlassen ook weer zo populair worden en nog een lange toekomst voor de boeg hebben. En tegelijk hopen wij ook dat schippers zich realiseren dat u een actuele kaart nodig is om veilig en goed voorbereid het water op te gaan en dat een uitgever van vaarkaarten alleen kan bestaan als er genoeg verkocht wordt. Van klanten die eens in de 10 jaar of nog minder een nieuwe kaart of atlas kopen kan niemand bestaan.

(*) De Vaaratlas werd door twee verschillende bedrijven gemaakt. Eén deed de papieren versie en een ander zelfstandig bedrijf maakte de digitale versie. De uitgever van de papieren versie stopte er mee, kort nadat de maker van de digitale versie failliet was gegaan. Promanent b.v., onder andere de uitgever van de Vaarwijzer Nieuwsbrief heeft destijds de rechten op de Vaaratlas overgenomen en maakt tot op de dag van vandaag de Windows versie van de Waterkaarten App


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.