Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 28


Beeld: Waterrecreatie Nederland

Nederland telt 210.000 recreatievaartuigen

Hoeveel recreatievaartuigen varen er eigenlijk in Nederland? Dat is een vraag die maar lastig te beantwoorden blijkt. Net als het totale aantal watersporters eigenlijk. Branche-organisaties, belangengroeperingen en overheden willen het wel graag weten, maar ondanks diverse onderzoeken in het verleden blijft het echte antwoord onbekend.

Waterrecreatie Nederland is een stichting met als doel het verbeteren van de waterrecreatie in Nederland. Op de eigen site van de stichting staat dat er 507.800 recreatievaartuigen zijn en 3.360.000 waterrecreanten. En hoewel deze aantallen een zekere nauwkeurigheid sugereren is de werkelijkheid dat niemand het precies weet. Vandaar dat onderzoekers recent een poging ondernamen om te kijken of met hulp van nieuwe technieken een antwoord te vinden is. 

Voor het eerst zijn met een computerprogramma alle recreatievaartuigen die in Nederland vanuit de lucht te zien zijn, geteld. Onderzoekers analyseerden honderden satellietfoto's met behulp van kunstmatige intelligentie. De eerste analyse kwam uit op 250.000 vaartuigen. De fouten door het AI-model zijn handmatig gecontroleerd en verwijderd. Eventueel gemiste boten zijn handmatig toegevoegd. Het uiteindelijke totaal aantal getelde boten is 211.237, waarvan 181.734 op het water en 29.503 op het land.

Aanzienlijk minder dan het aantal dat Waterrecreatie Nederland op de site noemt. Vanuit de lucht zijn boten die binnen liggen al niet te tellen. Dat betekent dat de telling met de nieuwe methode al een grote foutmarge heeft. Ook een boot op de kant ver van vaarwater zal wellicht snel gemist worden, simpelweg omdat men daar geen boot verwacht. En zo zijn er nog wel meer kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Niet te min is het nuttig dat de hulp van nieuwe technieken werd ingeroepen. Daar komen dan mogelijk ook weer nieuwe ideeën en toepassingen uit voort.


Van afdankertje naar sterrenstatus

Niet de nieuwste, langste, duurzaamste of innovatiefste, maar toch een jacht dat de aandacht trekt: de 99 meter lange Christina O. Het schip werd in 1943 te water gelaten, oorspronkelijk als Canadees oorlogsschip. Na de Tweede Wereldoorlog werd het schip overbodig verklaard en voor $34.000 verkocht. Het was de Griekse zakenman Aristoteles Onassis die het schip kocht en omtoverde tot een superjacht. Door de jaren heen is flink gebruik gemaakt van het jacht dat vooral door haar eigenaar en opvarenden een sterrenstatus verworf. Zo stapte vele beroemdheden aan boord, waaronder Marilyn Monroe, John Wayne, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Winston Churchill en John F. Kennedy. Onassis en Kennedy vierde hun huwelijksfeest zelfs aan boord van het jacht, net als prins Rainier van Monaco en de Amerikaanse actrice Grace Kelly.

Voor de liefhebbers; de Christina O. ligt te koop. Vraagprijs € 90 miljoen.


Sneller en veiliger foilen

Zeilen, surfen en kiten op foils is de trend. Tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs – met de zeilwedstrijden in Marseille – zullen vijf van de tien zeilklassen gebruik maken van een boot of board op een draagvleugel, een foil. Deze foils zorgen voor hogere snelheden en betere prestaties, maar brengen ook meer risico's met zich mee. Foils zijn immers ook bijna messcherpe uitsteeksels aan boot of board. 

Om deze uitdaging aan te pakken, heeft het Sailing Innovation Centre, in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond, een intensieve samenwerking geïnitieerd tussen Formula Kite atleet Annelous Lammerts, Delft University of Technology en textielinnovatie start-up WEEV Textiles. Het resultaat? Een revolutionair pak dat niet alleen de veiligheid verhoogt, maar ook een tijdswinst van gemiddeld 4 tot 12 seconden oplevert.

WEEV Textiles heeft een nieuwe materiaalcombinatie ontwikkeld die snijbestendig is en, dankzij de aerodynamische toevoegingen van TU Delft, zorgt voor extra veiligheid, snelheid en comfort. Deze snijbestendige base layer zet een nieuwe standaard voor de bescherming van kitesurfers en zal in de toekomst beschikbaar zijn voor zowel professionele als amateursporters. Annelous Lammerts deelt haar enthousiasme: "Het pak is op maat gemaakt, biedt extra veiligheid en kan mijn prestaties verbeteren. Voor mij een win-winsituatie, en ik hoop hiermee ook bij te dragen aan de toekomst van deze fantastische sport."


Nieuwe uitdaging voor Jelmer van Beek

Zeilwereld sprak met Jelmer van Beek over zijn ervaringen in The Ocean Race en nieuwe plannen en uitdagingen. Zijn doelstelling blijft Kaap Hoorn ronden.

"Ik heb die oceaanetappe nog niet gedaan, dus ik ben wel oceaanzeiler, maar eigenlijk nog net niet helemaal. Gerd-Jan Poortman ging ook pas tijdens zijn derde Ocean Race om de Kaap Hoorn, ik weet nog goed wat voor emotie dat bij hem teweegbracht. Dat soort verhalen zijn ook wel mijn primaire drijfveer. Het ronden van Kaap Hoorn is het ultieme doel, maar het gaat natuurlijk ook om de route. En hoe mooi is het om daar met een team naartoe te werken."


Shtandart verbannen uit Finistère

De Shtandart, een replica van een schip uit de tijd van Tsaar Peter de Grote was altijd een graag geziene gast op maritieme en historische evenementen. Het schip dat onder andere wordt gebruikt voor opleidingen is gebouwd in Rusland en voer tot voor kort onder Russische vlag. Het schip vaart ook al jaren in West Europa en was ook vaak langere tijd in Nederland. De deels Russische bemanning neemt duidelijk afstand van de huidige koers van het Kremlin. Het schip en de bemanning zeggen juist te staan voor verbroedering en vriendschap tussen mensen uit verschillende landen.
Onlangs nam de Europese Unie het besluit dat de sancties tegen Russische schepen worden uitgebreid met historische schepen en replicas. Er bestaat overigens maar één replica die voer onder Russische vlag en dat is de Shtandart. Het gevolg is nu dat de plaatselijke autoriteiten de Shtandart de toegang tot de haven van Finistère hebben ontzegd. Deelname aan maritieme evenementen wordt daardoor onmogelijk.

Terwijl de bemanning in eigen land risico loopt op vervolging, dreigt nu ook een verbanning uit alle Europese havens. Laten we hopen dat het schip en haar bemanning niet het onbedoelde slachtoffer worden en er snel een oplossing gevonden wordt. Als u de bemanning en hun missie voor vriendschip wilt steunen dan kunt u op de site de petitie tekenen.

Ondertussen zet de bemanning koers naar Brest in de hoop dat de storm overwaait.


De mooiste vaarplekjes

In dit boek 'De 75 mooiste vaarplekjes' delen watersporters wat hun favoriete vaarplekjes zijn. Voor de mooiste ankerplekken, havens en steigers hoeft u immers niet ver te reizen. Dit prachtige vaarboek brengt al deze mooie havens, sluizen, ankerplekken en steigers in kaart.


Beeld: Google Maps en bewerking BI

Fietsbrug over het IJ op de verkeerde plek

Amsterdam krijgt na lang gesteggel een fietsbrug over het IJ. Die komt te liggen tussen het Azartplein op het Java-eiland en de Johan van Hasseltweg in Amsterdam-Noord. En dat is een flink stuk verwijderd van het Centraal Station. Vandaar dat niet iedereen enthousiast is over deze locatie.
De zogenoemde Oostbrug is volgens de gemeente Amsterdam op z'n vroegst in 2034 klaar, maar zorgt al wel voor de nodige discussie. Niet in de laatste plaats omdat de kosten worden geraamd op 300 miljoen euro, waarmee het de duurste fietsbrug van Europa wordt.


Veerdienst wil meer Urker schippers

Hessel van de Berg uit Urk vaart inmiddels zo'n vijftien jaar op het IJ. Hij verruilde een kotter op de Noordzee voor een veerboot in Amsterdam. Voor de Amsterdamse vervoerder GVB brengt de Urker voetgangers en fietsers van 'Noord' naar het centrum van de hoofdstad. Zijn werkgever zoekt nu specifiek naar meer schippers uit Urk.

De Amsterdamse veerdienst is druk op zoek naar nieuwe collega's voor Hessel. . Het GVB verwacht de komende jaren zo'n veertig nieuwe schippers nodig te hebben voor verschillende routes. Om deze schippers te vinden, wordt onder meer op Urk geadverteerd. "In Urk zijn veel schippers die geen werk meer hebben op zee. Voor ons een prima doelgroep", vertelt Karolijne Bol van GVB. Ze is erg enthousiast over de schippers uit het maritiem gerichte dorp.


Vaarwijzer: De Engelse oostkust

Verken het vaarwater aan de 'overkant' met 'Vaarwijzer De Engelse Oostkust' van Anje Valk, een van de meest gekozen bestemmingen voor zowel beginners als ervaren schippers. Ontdek het rivierengebied van East Anglia en ga eropuit naar Lowestoft - de dichtstbijzijnde haven vanuit IJmuiden - of Pin Mill met de beroemde pub aan de Orwell. Devorig jaar herziene editie van deze reisgids bevat onder andere updates over de nieuwe windmolenparken aan de kust en de aangepaste bepalingen voor de zeevaart sinds de Brexit.


Nominaties Boot van het Jaar bekend

Jaarlijks organiseert de Hiswa te Water de verkiezing van de Boot van het Jaar. De prijzen worden uitgereikt in drie categorieën: zeiljachten, motorjachten en sloepen & tenders. Uit veertig voorgedragen boten/ jachten zijn per categorie drie kandidaten genomineerd. Met deze jachten wordt in het weekend voor de beurs proefgevaren. Op basis hiervan worden de winnaars gekozen. De bekendmaking is op 27 augustus tijdens een feestelijke bijeenkomst in Lelystad.



3 opmerkingen:

  1. Met aandacht redactioneel kennisgenomen van de boottelling in de onlangs toegezonden nieuwsbrief.

    Het is moeilijk natuurlijk in te schatten hoeveel wrakken hierin zijn opgenomen.

    Het gepubliceerde beeld geeft een jachthaven weer, echter wanneer U gaat kijken wat er zich nog bevindt in de grote steden en in sloten aan wrakken dan heb ik het vermoeden dat dit nog veel hoger zal uitkomen.
    Wie neemt het voortouw ( schoot ) voor het initiatief om een wrak opruimingsdienst op te zetten ? Zoals we kennen met de auto sloperijen!
    Ik verneem graag de reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan een satellietfoto zal niet altijd te zien zijn wat een wrak is. De idee achter deze nieuwe manier van tellen is wel dat het algoritme kan leren. Dus als bij controle een onderzoeker aangeeft dat het een wrak is, kan het algoritme een volgende keer mogelijk ook andere wrakken herkennen. Maar blijft natuurlijk moeilijk en deze kunstmatige intelligentie staat feitelijk nog in de kinderschoenen.

      Wist u dat er in Nederland al enkele bootrecycling bedrijf bestaan? Sommigen verkopen ook onderdelen die zij weer van schepen afhalen.

      Een wrakkenophalings dienst bestaat niet. Die bestaat op de weg ook niet. Dat zijn allemaal particuliere bergingsbedrijven die daarvoor een contract hebben bij de wegbeheerder. Elke vaarwegbeheerder heeft dit net als voor de wegen ook vaak wel geregeld. De grote gemeenten en gemeenten met veel water hebben vaak een speciale afgesloten haven waar dergelijke wrakken dan terecht komen en enige tijd bewaard worden in afwachting van een eigenaar die zich toch nog meldt. Komt er geen eigenaar dan worden die schepen vaak openbaar verkocht via een veiling. En levert dat niets op dan worden ze afgevoerd voor sloop.

      Verwijderen
  2. Door de vergrijzing liggen de meeste boten, in de haven, binnen tien jaar zal de complete vloot, niet meer dan een schim zijn van wat het nu is.
    Kijk maar op een mooie zomerse dag, meer dan 70% ligt dan op de vaste ligplaats.
    Door de toenemende kosten van huisvesting en andere vrijetijdsbesteding e.d. is het gewoon niet meer op te brengen, uitgezonderd de groep waarvoor het financieel geen probleem is.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.