Sneller en veiliger foilen Zeilen, surfen en kiten op foils is de trend. Tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs – met de zeilwedstrijden in Marseille – zullen vijf van de tien zeilklassen gebruik maken van een boot of board op een draagvleugel, een foil. Deze foils zorgen voor hogere snelheden en betere prestaties, maar brengen ook meer risico's met zich mee. Foils zijn immers ook bijna messcherpe uitsteeksels aan boot of board. Om deze uitdaging aan te pakken, heeft het Sailing Innovation Centre, in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond, een intensieve samenwerking geïnitieerd tussen Formula Kite atleet Annelous Lammerts, Delft University of Technology en textielinnovatie start-up WEEV Textiles. Het resultaat? Een revolutionair pak dat niet alleen de veiligheid verhoogt, maar ook een tijdswinst van gemiddeld 4 tot 12 seconden oplevert. WEEV Textiles heeft een nieuwe materiaalcombinatie ontwikkeld die snijbestendig is en, dankzij de aerodynamische toevoegingen van TU Delft, zorgt voor extra veiligheid, snelheid en comfort. Deze snijbestendige base layer zet een nieuwe standaard voor de bescherming van kitesurfers en zal in de toekomst beschikbaar zijn voor zowel professionele als amateursporters. Annelous Lammerts deelt haar enthousiasme: "Het pak is op maat gemaakt, biedt extra veiligheid en kan mijn prestaties verbeteren. Voor mij een win-winsituatie, en ik hoop hiermee ook bij te dragen aan de toekomst van deze fantastische sport." |
Met aandacht redactioneel kennisgenomen van de boottelling in de onlangs toegezonden nieuwsbrief.
BeantwoordenVerwijderenHet is moeilijk natuurlijk in te schatten hoeveel wrakken hierin zijn opgenomen.
Het gepubliceerde beeld geeft een jachthaven weer, echter wanneer U gaat kijken wat er zich nog bevindt in de grote steden en in sloten aan wrakken dan heb ik het vermoeden dat dit nog veel hoger zal uitkomen.
Wie neemt het voortouw ( schoot ) voor het initiatief om een wrak opruimingsdienst op te zetten ? Zoals we kennen met de auto sloperijen!
Ik verneem graag de reactie.
Aan een satellietfoto zal niet altijd te zien zijn wat een wrak is. De idee achter deze nieuwe manier van tellen is wel dat het algoritme kan leren. Dus als bij controle een onderzoeker aangeeft dat het een wrak is, kan het algoritme een volgende keer mogelijk ook andere wrakken herkennen. Maar blijft natuurlijk moeilijk en deze kunstmatige intelligentie staat feitelijk nog in de kinderschoenen.
VerwijderenWist u dat er in Nederland al enkele bootrecycling bedrijf bestaan? Sommigen verkopen ook onderdelen die zij weer van schepen afhalen.
Een wrakkenophalings dienst bestaat niet. Die bestaat op de weg ook niet. Dat zijn allemaal particuliere bergingsbedrijven die daarvoor een contract hebben bij de wegbeheerder. Elke vaarwegbeheerder heeft dit net als voor de wegen ook vaak wel geregeld. De grote gemeenten en gemeenten met veel water hebben vaak een speciale afgesloten haven waar dergelijke wrakken dan terecht komen en enige tijd bewaard worden in afwachting van een eigenaar die zich toch nog meldt. Komt er geen eigenaar dan worden die schepen vaak openbaar verkocht via een veiling. En levert dat niets op dan worden ze afgevoerd voor sloop.
Door de vergrijzing liggen de meeste boten, in de haven, binnen tien jaar zal de complete vloot, niet meer dan een schim zijn van wat het nu is.
BeantwoordenVerwijderenKijk maar op een mooie zomerse dag, meer dan 70% ligt dan op de vaste ligplaats.
Door de toenemende kosten van huisvesting en andere vrijetijdsbesteding e.d. is het gewoon niet meer op te brengen, uitgezonderd de groep waarvoor het financieel geen probleem is.