Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 29


Wijziging lichten bij bruggen aanstaande

Het is de bedoeling dat de lichten voor het doorvaren van bruggen gaan wijzigen. Enkele jaren terug werd het gele licht geïntroduceeerd. Dit licht of twee lichten ongeveer op het midden van het brugdek van een beweegbare brug geeft aan schepen die onder de brug door kunnen, zonder dat deze open moet, wel of niet onder het beweegbare deel mogen doorvaren en of er tegenliggers zijn te verwachten. In een komende wijziging van het Binnenvaart Politiereglement (BPR) is het de bedoeling dat de lichten voor bruggen worden uitgebreid met de combinatie 'enkel rood en dubbel groen'. Dit teken krijgt dezelfde bijna betekenis als de combinatie 'enkel rood en enkel groen' (doorvaart verboden maar wordt aanstonds toegestaan), maar dan in de betekenis dat de doorvaart uit beide richtingen zal worden toegestaan en u dus een tegenligger kan verwachten. Het teken 'enkel rood en dubbel groen' zal tegelijkertijd aan beide zijden van de brug worden getoond. Doorvaart is pas daadwerkelijk toegestaan als dubbel groen wordt getoond en het rode licht dus uitgaat. De betekenis van 'dubbel groen' wordt dan: doorvaart toegestaan, tegenliggers mogelijk.

Het huidige teken 'enkel rood en enkel groen' krijgt dan feitelijk als betekenis dat u geen tegenliggers kan verwachten.

Rijkswaterstaat laat weten dat men er naar streeft de wijziging in het BPR op 1 januari 2025 te laten ingaan. In de praktijk kunt u de nieuwe lichtcombinatie al tegenkomen. De onlangs gerenoveerde Haringvlietbrug is bijvoorbeeld al met het nieuwe lichtsysteem uitgevoerd.

Wilt u weten hoe de lichten bij bruggen en de voorrang bij de doorvaart van bruggen engtes geregeld is dan kunt u dat natuurlijk nalezen in het Binnenvaart Politiereglement (verplicht aan boord), maar de regels zijn niet echt lekkere leeskost. In een leerboek voor het Klein Vaarbewijs worden deze en alle andere regels op het water wel in begrijpelijke taal uitgelegd en met plaatjes geïllustreerd.

Vaarbewaarkaart

Gratis leen-Optimist tijdens Sneekweek

De jeugd heeft de toekomst en dit geldt ook voor de (wedstrijd) zeilsport waar de vergrijzing een groeiend probleem is. Om kinderen achter de computer en smartphone vandaan te halen is het belangrijk dat ze op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met het zeilen en het zeilen in wedstrijden. Dit kan ondermeer tijdens de komende Sneekweek, waar de KWS leen-Optimisten beschikbaar stelt. De 87ste Sneekweek wordt gehouden van 3 tot en met 8 augustus. Om ook de jongste zeilers te laten meedoen mag iedere zeiler gratis gebruikmaken van een Optimist zeilboot van de vereniging, de KWS Sneek. Dat maakt het zeilen nog leuker.


Dockyard V weer als nieuw

De sleepboot Dockyard V is weer terug bij het Maritiem Museum in Rotterdam. De sleper is flink onder handen genomen. Het museumstuk is een van de voormalige stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). De stoere stoomslepers waren de werkpaarden van de Rotterdamse haven anno 1950. Na een ingrijpende renovatie is het schip vanaf nu weer te zien in de Maritiem Museum Haven.


Julianakanaal vanaf 12 augustus gestremd

Rijkswaterstaat start maandag 12 augustus met het droogzetten van het Julianakanaal tussen Berg aan de Maas en Obbicht. Het kanaal is tot het voorjaar gestremd. Schepen moeten al die maanden omvaren: via het noorden over de Maas of via het zuiden over het Albertkanaal. De werkzaamheden moeten een einde maken aan de onveilige situatie door de kapotte bouwkuip in de vaarweg. Rijkswaterstaat gaat deze kuip tijdens de stremming verwijderen. Daarna wordt het laatste deel van het Julianakanaal dat nog niet verruimd, is aangepakt en geschikt gemaakt voor grotere schepen.


Heeft u al vakantie en zit u lekker op de boot? Met het mooie weer van vandaag hopen wij van wel. Maar misschien bent u dit jaar wel heel ergens anders en wacht de boot tot u weer terug bent. Waar u ook op vakantie bent, tijdens de vakantie is het lekker om een goed leesboek te pakken. En wat is er nu beter dan een leesboek over varen en weg te dromen van mooie bestemmingen of te lezen over hevige stormen terwijl u lekker uw uw strandbed ligt. Daarom besteden wij in deze Vaarwijzer Nieuwsbrief  en ook komende weken extra aandacht aan mooie leesboeken.

Oceaan onder lockdown

In het nieuwe leesboek 'Oceaan onder lockdown' neemt Ingrid van Bommel u mee op een onvergetelijke zeilreis met haar gezin. In 2019 lieten zij het bekende achter voor een leven vol avontuur. De eerste maanden van de reis waren vervuld met uitdagingen, waaronder een angstaanjagende storm die zowel hun moed als hun uithoudingsvermogen op de proef stelde. Het verhaal vertelt de ervaringen die zij hebben opgedaan en laat ook zien hoe de oceaan alles met elkaar verbindt.

Vlak voordat zij de oversteek naar Suriname wilden maken, brak de coronapandemie uit, waardoor de reis een onverwachte wending nam. Havens sloten, grenzen gingen dicht en boten kwamen ernstig in de problemen. Dit boek onthult de realiteit van het leven op zee tijdens een wereldwijde crisis. Het is een verhaal voor iedereen die verlangt naar avontuur, de moed heeft om het onbekende te omarmen en nieuwsgierig is naar hoe het is om te zeilen in een wereld vol onverwachte gebeurtenissen.


STC wint 3e prijs Onderwijspremie

STC heeft de derde prijs gewonnen van de prestigieuze Nederlandse Onderwijspremie 2024 voor het innovatieve project 'TEAMS'. Dit project, gericht op het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en design thinking bij maritieme professionals van de toekomst, werd geselecteerd als een van de kanshebbers voor deze eervolle onderscheiding. De prijsuitreiking vond plaats op 27 juni tijdens het ComeniusFestival in Nieuwegein. STC ontving een geldbedrag van 500.000 euro. Dit bedrag zal worden gebruikt voor onderwijsvernieuwing en -verbetering.


Nieuwe Duitse wateratlas

In het uitgebreide aanbod van kaarten van NV Verlag miste nog de verbinding van Noord Duitsland met de Rijn. Onlangs verscheen de nieuwe kaartenatlas Binnen 5 die dit gat invult. De kaarten in deze atlas verbinden de Weser bij Bremen en Minden met de Rijn richting Duisburg. In de atlas vindt u dus kaarten voor het Kustenkanaal, het Mittellandkanaal, het Dortmund-Eemskanaal, het Rijn-Hernekanaal en het Weser-Dattelnkanaal. Een atlas van NV Verlag bestaat uit zowel overzichtskaarten als detailkaarten met informatie over waterdiepte, doorvaarthoogten, sluizen, bruggen, ligplaatsen, havens, maar bijvoorbeeld ook bezienswaardigheden. 


CO2 uit zeewater vissen

Met de technologie van SeaO2 kan een deel van de wereldwijde CO2-uitstoot ongedaan worden gemaakt. Daarvoor richt de Nederlandse startup zich op zeewater in plaats van de atmosfeer. Het bedrijf staat op het punt om een eerste investeringsronde te sluiten. 'Voor mij staat vast dat dit een enorme industrie gaat worden.'


Schrijver Mathijs Deen introduceerde een nieuw begrip in de Nederlandse literatuur; een waddenthriller. Een thriller die zich afspeelt op en rond de Waddenzee. Wie van Scandinavische misdaadromans of thrillers houdt zal ook de boeken van Mathijs Deen waarderen. Hoofdpersoon in zijn trilogie is inspecteur Liewe Cupido. Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega's noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega 'de Hollander'. Deel 3: De Redder verscheen dit jaar en is een waardig slotaccoord van de reeks.


Beeld: David Harding

Cornish Crabbers gered

De iconische Cornish Crabbers lijken te zijn gered. Het merk en de mallen zijn overgenomen door Ben Walker van Blue Lagoon Marine. De productie in Cornwall (UK) zal weer worden opgestart. De werf werd vorig jaar op eigen verzoek geliquideerd. Voor de doorstart is een nieuw bedrijf opgezet Cornish Crabbers Ltd. Ben Walker kondigt aan dat de productie van de Shrimper 17, 19 en 21 en de Crabbers 24, 26 en Pilot 30 weer worden opgestart. Voor het eveneens overgenomen merk Mystery en de mallen van de Mystery 30 en 35 wordt een andere koper gezocht. Deze modellen passen niet goed bij de klassieke uitstraling van de Shrimpers en Crabbers. Blue Lagoon Marine zal optreden als verkoper van de nieuwe werf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.