Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 35


24-uurs Race gaat van start

Het aftellen is begonnen ...
Op 30 en 31 augustus organiseert de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers voor de 59ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, 24 uur achter elkaar zeilen, de gezelligheid en uithoudingsvermogen maakt het evenement nog altijd uniek en geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Het wordt mooi zeilweer en het deelnemersveld is ook interessant. De teller staat inmiddels op 361 voor ingeschreven boten, waaronder veel winnaars van vorig jaar. Maar ook JAJO-schipper Jelmer van Beek (Den Haag) is van de partij, voor wie de 24 Uurs Zeilrace tien jaar geleden zijn eerste nachtje onder zeil was. Toen nog met de Team Heiner Pups op een MaxFun 35. Inmiddels heeft Van Beek de wereldzeeƫn bezeild en werd hij in 2023 tweede in The Ocean Race VO65 Sprint Cup als schipper van het Nederlandse team JAJO.

Dit jaar vaart de rolstoeltoegankelijke catamaran de Beatrix voor de derde maal mee. Ook dit jaar bestaat de bemanning van de Beatrix uit mensen met en zonder beperking. Zo besturen mensen vanuit hun rolstoel het schip en fungeert een zeiler met een visuele beperking als fokkenist. Met behulp van de speciale reliƫfkaarten van het IJsselmeer kan zij ook mee helpen met de navigatie.

In Parijs zijn inmiddels de Paralympische Spelen gestart. Hoewel minder groots van opzet als de Olympische Spelen beslist wel de moeite waard om de sporters te volgen. Nederland doet weer mee met een groot team en zij verdienen onze steun en sportieve aandacht. Geen zeilen of surfen, maar wel para roeien en para kanovaren. Met op de roeibaan in ieder geval ook Nederlandse deelnemers.


Online ligplaatsen reserveren

Promotie is voor elk bedrijf van belang, dus ook voor watersportbedrijven. In het Hiswa Magazine lazen wij een opvallend stukje. Op verzoek van 19 jachthavens heeft HISWA-RECRON een kort geding aangespannen tegen Jachthaven.nl. Deze havens hadden eerst al zelf (tevergeefs) aan Jachthaven.nl verzocht om hun profiel op Jachthaven.nl te verwijderen. Omdat de havens in hun recht stonden en HISWA-RECRON van oordeel is dat Jachthaven.nl onrechtmatig heeft gehandeld tegenover de havens, is de voorzieningenrechter te Den Haag verzocht om Jachthaven.nl te veroordelen om elke vermelding van de 19 jachthavens van de website te verwijderen en verwijderd te houden. Ter zitting op 14 juni jl. bleek dat de exploitant van de website het niet op een uitspraak wilde laten uitkomen. Men stemde in met de door de Hiswa gestelde eisen en zijn de 19 havens van de site verwijderd. Een en ander is vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. In het artikel wijst de Hiswa haar leden op deze overeenkomst en dat andere leden hiervan ook gebruik kunnen maken als zij hun gegevens van de website willen hebben.

Wat zit hier achter? De website Jachthaven.nl biedt bezoekers de mogelijkheid om via hun website een ligplaats of stalling te reserveren bij de getoond havens. Een soort Booking.com maar dan voor jachthavens. Klinkt mooi, maar het blijkt dat veel op de site genoemde jachthavens helemaal niet bij deze site zijn aangesloten en er dus ook geen beschikbaarheidsgegevens worden uitgewisseld en reserveringen van deze site zelfs ook niet worden geaccepteerd. Voor zie even online zoekt zal zien dat er wel meer problemen met deze site zijn. Zo zouden veel genoemde gegevens van de havens niet actueel zijn en worden van havens met wie men geen contract heeft de passantenligplaatsen op vol worden gezet, terwijl men tegelijkertijd de havens probeert over te halen een overeenkomst te sluiten.

Met het aanbieden van een reserveringssysteem voor havens is natuurlijk niets mis. Er bestaan diverse aanbieders die dat ook doen. Echter ook havens opnemen die niet zijn aangesloten en daar dan geen juiste gegevens van vermelden is kwalijk. Het heeft de Hiswa veel tijd en geld gekost.

Gedupeerde havens kunnen contact opnemen met de Hiswa.


Nieuwe website Motorboot

Het blad Motorboot heeft een compleet nieuwe website gekregen. Voor abonnees biedt het blad hier online content en ook informatie uit oude nummers van het populaire blad voor de motorbootvaarder. Ook niet abonnees vinden op de site veel informatie en actualiteiten.


Duitsland redt cruisewerf Meyer

De Duitse overheid redt de noodlijdende scheepswerf Meyer Werft in Papenburg, pal aan de grens met Groningen. Het is een van de grootste cruiseschepenbouwers ter wereld en er werken 3.100 mensen, onder wie een onbekend aantal uit Nederland. De regering in Berlijn en de deelstaat Nedersaksen willen borg staan voor een bedrag van 900 miljoen euro en bovendien neemt de Duitse overheid 80 tot 90 procent van de aandelen over, melden Duitse media.

De Duitse bondskanselier Scholz reisde donderdag via Groningen Airport Eelde naar Papenburg om het nieuws op de werf te vertellen, meldt NOS. 'Als derde economie ter wereld heeft Duitsland een sterke maritieme sector nodig', aldus de bondskanselier.

Bron: mt/sprout


Beeld: Piet en Suzanno Bouchier

Woekerende plant op Franse kanalen

Schippers op de kleine Franse kanalen, waaronder het Canal entre Champagne et Bourgogne, hebben last van een snelgroeiende waterplant, die het varen bemoeilijkt. Ze vragen de vaarwegbeheerder (VNF) passende maatregelen te nemen om te voorkomen dat vrachtvaart op de kanalen steeds moeilijker wordt. Ook wijzen ze op het belang van een goede waterhuishouding om onder meer de omliggende dorpen te beschermen.
Het gaat om het ongelijkbladig vederkruid, een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en in Europa uitstekend gedijt. Hierdoor slibben de kanalen dicht en wordt het varen bemoeilijkt "We hebben twaalf jaar geleden al voor deze plant gewaarschuwd, maar toen haalde men de schouders op en vond men dat het wel meeviel', vertellen Piet en Suzanno Bouchier, die met het ms Traveler op het Canal entre Champagne et Bourgogne varen.


Onderzoek veiligheid recreatievaart

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft onderzoeksbureau IPSOS I&O opdracht gegeven om onderzoek te doen onder de beroeps- en pleziervaart naar ervaringen met het Klein Vaarbewijs. De vraag die in het onderzoek centraal staat is of het Klein Vaarbewijs in de huidige vorm nog voldoet met de toegenomen drukte op het water. Het Watersportverbond roept watersporters en -recreanten op om hun mening en ervaring te delen. Een oproep die wij graag even herhalen.


Turfroute vijftig jaar geleden gered

Het jubileum was al weer even geleden, maar daarom niet minder heugelijk. De Turfroute bestaat al weer 50 jaar. Begin jaren zeventig dreigde sluiting van wat nu de Turfroute heet; vaartoeristen waren er toch amper. Toen stond pater Leo van Ulden uit Gorredijk op. Hij voerde strijd voor behoud van de route. En met succes. In de afgelopen vijftig jaar genoten tienduizenden toeristen van deze historische vaarroute.

De vraag is echter wel of de Turfroute ook de volgende 50 jaar kan volmaken. Herhaaldelijk is er sprake van storingen op de route en hoewel regionale en plaatselijke overheden het belang van waterrecreatie inzien en dus ook van de route, wil dat niet zeggen dat de route daarme onbedreigd is. En net als langs vele andere kanalen geldt de kunstwerken en het kanaal moeten wel onderhouden worden. 

De stichting De Nije Kompanjons die de route onderhield is er al enkele jaren terug mee opgehouden, notabene net na het winnen van de Nationale Motorbootprijs. De stichting is gestopt omdat de provincie geen entreebetaling (20 euro) meer zou heffen op de Turfroute. Daardoor vielen een belangrijk deel van de inkomsten van de stichting weg. Die kreeg namelijk een derde van de opbrengst van de entreeheffing.
Wist u dat er een brug naar de stichting werd vernoemd?

Maar zo lang de route er nog is, varen maar.


Nieuwe Vaarbewijs cursus?

VekaBest is een uitgever die verkeerslesmiddelen maakt voor het halen van de verschillende rijbewijzen voor auto, motor, vrachtwagen etc.. Het bedrijf viert op 10 september haar 60-jarig bestaan en inmiddels is de derde generatie ook actief binnen het bedrijf. Ter gelegenheid van het jubileum is er natuurlijk feest, maar ook maakt de uitgever bekend dat men binnenkort komt met een eigen cursus voor het Klein Vaarbewijs 1.

Enkele jaren terug toen de examens voor het Klein Vaarbewijs over zou gaan van de Vamex naar het CBR, waren er al enkele uitgevers van verkeerslesmiddelen die aangaven dan ook wel lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs te willen maken. Tot op heden is dat echter nog niet verschenen. Niet alleen is het moeilijk om vanaf de grond eigen lesmateriaal te ontwikkelen, maar in de wereld van de verkeerslesmiddelen is de laatste jaren veel verandert en hebben uitgevers ook veel tijd en geld moeten investeren. Wij zijn dan ook benieuwd wat straks Ć©Ć©n van de grootste uitgevers op dit gebied voor de watersport kan betekenen en of de vernieuwingen die men voor de rijbewijzen heeft doorgevoerd zo ook hun weg gaan vinden naar de watersport. Uiteraard houden wij u op de hoogte.


Van 28 augustus tot en met 1 september is de Bataviahaven in Lelystad omgetoverd tot een watersport-paradijs. Dan liggen er ruim 440 blinkende nieuwe boten klaar alle bezoekers. De nieuwste modellen zeiljachten, motorboten, sloepen, tenders, consoleboten, RIB's, houseboten en catamarans. Een bezoekje waard.

Hoewel de Hiswa te Water niet zo omvangrijk is als bijvoorbeeld Boot Dusseldorf is het nog steeds een grote watersportbeurs en wordt er heel veel (nieuws) getoond. Een bezoekje waard, maar hoe uw beursbezoek efficiƫnt en effectief aan te pakken?

Heeft u al een toegangskaart? Deze kunt u online aanschaffen via de website van de beurs.

Met welk doel gaat u? U zoekt een nieuwe boot, sloep, motor. Wie biedt deze aan en waar staan zij op de beurs. De website van de Hiswa biedt een overzicht en vaak hebben de betreffende bedrijven ook wel iets op de eigen website of in hun sociale media staan.

En dan hebben de diverse watersportbladen de afgelopen maand allemaal wel aandacht besteed aan al het moois en nieuws dat op de beurs te zien is. Heeft u geen abonnement; de meeste bladen zijn in de tijdschriften kiosk of boekhandel te koop. Zeilen met uiteraard aandacht voor de zeilers en het blad Motorboot voor de motorbootvaarders. Spiegel der Zeilvaart wat meer voor de traditionele scheepvaart, etc..

Naast uw doelgerichte bezoek is het altijd goed en leuk om ook even een rondje over het hele terrein te maken en zo de sfeer op te snuiven en een beeld te krijgen van de laatste trends en nieuwtjes.

Het is en blijft mooi weer. Dus op naar Lelystad en veel plezier. 


VDJS op Hiswa te Water

Net als voorgaande jaren zal Varen doe je Samen! weer aanwezig zijn op watersportbeurs Hiswa te Water. U kunt ze bezoeken op de bovenkade in stand KO63. Daar vertellen ze u graag meer over een goede reisvoorbereiding en alles met betrekking tot veiligheid op het water. Stel ook uw vraag aan ambassadeurs van Rijkswaterstaat en de binnenvaart (KBN). Of haal een gratis (waterdichte) Vaarbewaarkaart op of een van onze vele infographics of brochures.

Elke dag zal om 14:00 uur een demonstratie plaatsvinden met een afgekeurd reddingsvest. Ervaar zo zelf wat er gebeurt als u ineens afhankelijk bent van een slecht reddingsvest.


Beeld: Waterkaarten App

Waterkaarten op de Hiswa

Ook de Waterkaarten App staat dit jaar weer op de Hiwsa. Samen met onze partner Smartmarine delen wij een stand en laten daar zien hoe boordapparatuur is te koppelen met de Waterkaarten App op iOS, Android en Windows.

Komt u ook langs?

Op vrijdag is onze Windows developer aanwezig en op zaterdag en zondag geven we daar een korte introductie/workshop op het Hiswa Podium. Hoe de app werkt en hoe u bijvoorbeeld een AIS-apparaat kunt koppelen. Bezoek de stand op de bovenkade: KB34.


Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 34


Hiswa lanceert botenverkoop platform

De Hiswa vereniging lanceert een eigen botenverkoop website onder de naam YachtShift. Op de website kunnen bij de Hiswa-Recron aangesloten verkopers en jachtmakelaars boten aanbieden. In het verleden had de Hiswa altijd verkoopsites die in de lucht werden gehouden samen met commerciĆ«le partijen. Door het nu helemaal in eigen hand te houden blijft de Hiswa ook eigenaar van alle data en gegevens. Een belangrijk punt voor de Hiswa. Partijen waar men in het verleden mee samenwerkte werden soms overgenomen door buitenlandse bedrijven waarmee de toegang tot de marktgegevens uit Nederland verdween en ook de continuĆÆteit van de dienst in gevaar kwam, terwijl de kosten voor de adverterende bedrijven toenamen.

Peter Brussel, voorzitter van Hiswa-Recron: "Deze stap is te vergelijken met de oprichting van de HISWA-bootshow in 1932, waar ondernemers gezamenlijk de markt betraden. In een sterk geconsolideerde online markt voor plezierjachten is het essentieel dat Nederlandse watersportbedrijven de regie over hun eigen data behouden, te beginnen met een eigen invoersysteem. Het is goed om te zien dat deze strategische kans wordt omarmd. Daarom ondersteunt het bestuur dit initiatief."

YachtShift zelf is geen verkoopsite, het is bedoeld als platform voor makelaars om hun aanbod te beheren en vandaar te plaatsen op de site van de Hiswa en te exporteren naar andere verkoopsites. YachtShift is ontworpen voor jachtmakelaars, jachtbouwers, importeurs, jachthavens en andere watersportbedrijven die zich bezighouden met de verkoop van gebruikte en nieuwe jachten. Dit systeem biedt een uitgebreide oplossing voor bootbeheer en bootadvertenties, waardoor het eenvoudiger wordt om het aanbod te beheren en te adverteren.

Met YachtShift volgen de Hiswa makelaars eigenlijk het voorbeeld van Funda voor huizen en vastgoed.


5G-technologie op de Noordzee

In samenwerking met Rijkswaterstaat (RWS) gaat TNO onderzoek doen naar de toepassing van 5G-technologie in de Noordzee. Dit project, gefinancierd vanuit het Rijkswaterstaat Corporate Innovatieprogramma, richt zich op de implementatie van 5G op zee om de dataverbindingen voor schepen en jachten te verbeteren. Deze ontwikkeling biedt aanzienlijke voordelen voor de veiligheid, weersinformatie en datagebruik van jachten. Snellere en betrouwbaardere communicatie betekent dat noodsignalen en veiligheidsupdates in real-time kunnen worden verzonden en ontvangen, wat essentieel is in noodsituaties. Dit kan levens redden en de reactietijd van reddingsdiensten verkorten.


40 jaar zeilervaring in Ć©Ć©n boek

Dick Huges schreef al diverse boeken over praktisch zeemanschap, klassieke navigatie en bijvoorbeeld astro-navigatie. Onderwerpen waarin hij als geen ander thuis is. Van zijn hand verscheen nu het boek Zeiljacht Gladys waarin hij verhaalt over zijn eigen ervaringen en vele (solo)zeiltochten. Hij gebruikt deze verhalen om tegelijk diverse onderwerpen op een duidelijke en praktische manier uit te leggen. Daardoor is dit een zeilverhaal dat totaal anders is dan de verhalen van anderen die bijvoorbeeld rond de wereld of de Atlantische Oceaan zeilden.

Naar ons idee het boek om te lezen terwijl u zelf nog vol bent van uw eigen ervaringen tijdens dit seizoen.


De zeventienjarige Nicky gaat op zeilavontuur rond de Canarische eilanden. Op het water voelt de onzekere tiener zich volledig in haar element. Wanneer het noodlot toeslaat en de hele bemanning in groot gevaar is, zal ze alle zeilen bij moeten zetten om zichzelf en de anderen te redden. Deze gebeurtenis brengt haar toch al onzekere bestaan in nog woeliger vaarwater. Lukt het haar om haar problemen, die ze liever uit de weg gaat, op te lossen? Wie kan ze vertrouwen en durft ze dat eigenlijk wel?

De nieuwe roman van Lotte Smarah.


Navis Yachts opent kantoor in Knokke

Navis Yachts breidt de activiteiten uit met een nieuw kantoor in Knokke (B). Deze nieuwe locatie speelt in op de groeiende vraag naar luxe jachten in Belgiƫ en omliggende gebieden. Het kantoor biedt dezelfde diensten als de vestiging in Hellevoetsluis, inclusief de verkoop van nieuwe en gebruikte jachten van de merken Azimut Yachts, Sessa Marine en FIM. Klanten kunnen er terecht voor uitgebreide ondersteuning bij transport, financiering, onderhoud en verzekering. De uitbreiding naar Knokke stelt Navis Yachts in staat om Belgische klanten nog beter van dienst te zijn.


(c) rechthebbenden

Maxi zeiljacht vergaat nabij Siciliƫ

In de vroege uren van maandag 19 augustus is het 56 meter lange maxi zeiljacht Bayesian gezonken voor de kust van Siciliƫ, nabij de haven van Porticello. Een man is omgekomen en zes mensen worden nog vermist. Het incident vond plaats tijdens zware weersomstandigheden die plotseling opkwamen, wat naar verluidt leidde tot mastbreuk en het zinken van het schip.

Van de in totaal 22 opvarenden van het jacht konden er 15 al snel na het zinken worden gered. De schipper en onder andere de eigenaar van het jacht en zijn dochter overleefden het niet. Nog Ć©Ć©n persoon wordt vermist.

De ramp met het jacht Bayesian met een onverwachte heldenrol voor de bemanning en gasten van het klassieke Nederlandse zeilschip Sir Robert Baden Powell. Het schip lag toevallig in de buurt voor anker toen ze een noodsignaal zagen. De bemanning van het driemast charterschip wist 15 mensen te redden uit het reddingsvlot waarin zij een veilig heenkomen hadden gezocht.


Beeld: Youtube America's Cup Channel

Volg de America's Cup Live

De sportzomer gaat maar door. Op donderdag 22 augustus 2024 gaat de Louis Vuitton 37e America's Cup van start in Barcelona. Dit legendarische evenement, dat bekendstaat als de meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld, brengt dit jaar vijf uitdagers en de titelverdediger, Emirates Team New Zealand, samen voor intense Ć©Ć©n-op-Ć©Ć©n matchraces. Dit jaar wordt de America's Cup toegankelijker dan ooit, met een breed scala aan mogelijkheden om de actie live te volgen, zowel online als in persoon.
Op de site van Clubracer alle informatie om de races live te volgen of om op een later tijdstip te kunnen kijken.


Van 28 augustus tot en met 1 september is de Bataviahaven in Lelystad omgetoverd tot een watersport-paradijs. Dan liggen er ruim 440 blinkende nieuwe boten klaar alle bezoekers. De nieuwste modellen zeiljachten, motorboten, sloepen, tenders, consoleboten, RIB's, houseboten en catamarans. Een bezoekje waard.




aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.