Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 32


foto World Sailing / Sander van der Borch

Genieten van een sportieve zomer

Deze zomer is het volop genieten van veel sport. De Olympische Spelen in Parijs zijn nog in volle gang en hoewel het even duurde voor de eerste medaillewinnaars in het TeamNL huis geëerd konden worden, is het nu vrijwel dagelijks feest. Nederland Waterland geldt ook voor onze topsporters. De roeiers hebben fantastische prestaties neergezet. En gouden Marit Bouwmeester won niet alleen goud in haar klasse, maar werd ook nog eens de beste Olympische zeilster aller tijden. Verder was er eerder deze week het goud voor Van Aanholt en Deutz en brons van Luuc van Opzeeland. En ook de andere zeilers, roeiers, kanovaarders en kayakkers hebben laten zien wat zij waard zijn. Alleen meedoen is al een prestatie en de meesten zijn nog jong en gaan wij vast nog terugzien. 

Het succes van de Nederlandse roeiers roept wel de vraag op wat het geheim van dit succes is. En wat andere bonden hier weer van kunen leren? Bestuurlijke rust is het in vermoedelijk niet, want de Nederlandse Roeibond kent beslist een turbulente bestuurlijke aanloop naar de Spelen. Het succes is waarschijnlijk het resultaat van een combinatie van factoren: intensieve training, team spirit en samenwerking, ervaring en natuurlijk talent, maar ook slimme innovaties en het inzetten van nieuwe techniek. En de basis daarvoor werd al enkele jaren terug gelegd met een duidelijke visie en daar werd de afgelopen jaren aan gewerkt en in geïnvesteerd. 

Of zit het geheim van het succes wellicht in het dieet van de roeiers?

Beeld: World Sailing / Sander van der Borch


Sneekweek

Terwijl in Marseille gezeild en gesurft wordt voor een Olympische medaille werd in Friesland druk gestreden in maar liefst 30 verschillende klassen tijdens de Sneekweek. Jong en oud door elkaar. Europa's grootste zeilevenement op binnenwater. En dat in eigen land.


Nautor Swan overgenomen

Het Italiaanse Sanlorenzo heeft overeenstemming bereikt om de Finse jachtbouwer Nautor Swan over te nemen. De verkoop omvat de gehele groep van bedrijven in alle landen waarin de bouwer actief is. 


North Sails neemt Doyle en Quantum over

De Amerikaanse North Technology Group, onder andere eigenaar van North Sails, neemt de zeilenmakers van Doyle en Quantum over. De verschillende merken blijven bestaan, maar achter de schermen worden techniek, innovaties en dergelijke gedeeeld. In Nederland is North onder andere eigenaar van zeiltracker Sailmon. Quantum heeft een vestiging in Almere, Doyle heeft geen vestiging in Nederland of België. North Sails heeft in Nederland twee vestigingen. Eén in Rotterdam en één eveneens in Almere.


Hiswa te Water magazine 2024 nu digitaal

Op 28 augustus start om 10 uur in de Bataviahaven van Lelystad de Hiswa te Water. Met ruim 440 boten, meer dan 75 primeurs en een breed scala aan watersportproducten is het de grootste en belangrijkste watersportbeurs van Noordwest Europa. In samenwerking met de organisatie publiceren Boottesten.nl, Evida Design en MarSell ook dit jaar weer het glossy Hiswa te Water Magazine. Vanaf nu is de digitale versie van het "Hiswa te Water Magazine 2024" online te lezen.

De Waterkaarten App zal samen met partner Smartmarine een stand bemannen. Kom langs als u meer wilt weten over de Waterkaarten App en het koppelen van slimme apparatuur aan boord.


Hydrografische kaart 1803

Kaart 1803 bijwerken

Vorige week schreven wij dat de Hydrografische kaartenset 1803 per 1 oktober 2024 komt te vervallen. Ook gaven wij het advies om nu nog even snel een 1803 te bestellen. Hoewel deze straks komt te vervallen kan deze na die datum met enige creativiteit nog wel bijgewerkt worden met de BAZ voor andere kaarten in dat gebied. Hierop kregen wij enkele reacties van lezers en onder andere ook van de Dienst der Hydrografie.

De Hydrografie maakt wekelijks in de Berichten aan Zeevarenden (BAZ) bekend welke wijzigingen en correcties er zijn voor de door de Dienst gepubliceerde kaarten. Dat zijn uitsluitende berichten voor de dan geldige zeekaarten. Zodra de 1803 komt te vervallen stoppen dus ook de correcties voor deze kaartenset. Het advies van de Dienst der Hydrografie is dan ook om na 1 oktober 2024 niet meer te varen met een 1803.

Dat is op zich juist, maar de 1803 is op dit moment naar onze mening de beste set van kaarten voor de Westerschelde naar Antwerpen en het Kanaal door Gent naar Terneuzen. Veel details en voordeliger dan de alternatieve officiële zeekaarten. Daarnaast worden deze kaarten door een diverse groep van gebruikers gebruikt. Gebruikers waarvoor de bestaande alternatieven minder geschikt zijn. Daarom toch wat nadere uitleg hoe de 1803 ook na 1oktober bij te kunnen werken.

Na 1 oktober verschijnen er dus geen BAZ meer voor de 1803. In de BAZ worden echter wel de correcties voor de andere zeekaarten waarop de Westerschelde staat gepubliceerd. Als u weet welke kaarten dat zijn, dan kunt u deze correcties ook vertalen naar de kaartbladen van de 1803. U moet daarbij wel goed opletten en kennis hebben van de verschillende kleuren, symbolen en afkortingen die op de kaart gebruikt worden. Informatie die bijvoorbeeld in de legenda van kaart 1803 staat en voor alle zeekaarten in Zeekaart 1: tekens en afkortingen staat. BAZ voor de zeekaarten toepassen op de 1803 betekent dat u Zeekaart 1 er bij moet hebben.
Naast beschrijvende berichten kan een BAZ ook bestaan uit een verbeterblad. Dat is een gecorrigeerd fragment van de kaart en deze kunt u op de juiste maat printen en op de kaart plakken om deze te corrigeren. Dat werkt alleen als het verbeterblad dezelfde schaal heeft als het kaartblad dat gecorrigeerd dient te worden. De 1803 en de officiële zeekaarten hebben verschillende schalen, zodat verbeterbladen niet voor de officiële zeekaarten niet zijn te gebruiken om de kaartbladen van de 1803 te verbeteren. Ook gebruiken de officiële zeekaarten net iets andere kaartsymbolen en kleuren als de 1803. Maar met kennis van die symbolen en kleuren komt u daar wel uit. Van de Hydrografie is er ook een handige digitale brochure over het verwerken van de BAZ.

De vraag is wel of u daar aan moet beginnen? Helaas is daar geen eensluidend antwoord op te geven. De Hydrografie adviseert dus van niet. Maar ... De officiële zeekaarten zijn duurder en van groter formaat, waardoor zij aan boord van een plezierjacht minder handig zijn. Kaartenatlas NL5 van NV Verlag is een goed alternatief en weliswaar duurder, maar ook de Oosterschelde staat er op en u krijgt gelijk een licentie op de digitale versie van deze kaarten. Daarnaast heeft de ANWB een waterkaart waar de Westerschelde op staat. Deze kaart wordt vanaf februari 2025 opgevolgd door de nieuwe ANWB Wateratlas Nederland Zuid.
Voor de beroepsvaart zijn er de Nederlandse zeekaarten 114, 116 en 120. En de Belgische zeekaarten 104 en 105. 

Het Scheepvaartreglement Westerschelde en ook de Belgische vaarregels voor het Belgische deel van de Westerschelde stellen het verplicht dat elk schip dat op deze wateren vaart een actuele en bijgewerkte vaarkaart aan boord heeft. De regels laten in het midden of een vervallen zeekaart, maar goed bijgewerkte kaart is toegestaan. 

De Westerschelde is naast een drukke vaarweg voor de beroepsvaart ook een interessant, uitdagend en zeker ook een mooi vaargebied voor de recreatievaart. Het verdwijnen van de 1803 vinden wij dan ook een gemis. Enkele jaren terug heeft de Dienst der Hydrografie al kaartenset 1809 voor de Nieuwe Waterweg van Hoek van Holland naar Rotterdam laten vervallen. Hoewel dit vaargebied voor de recreatievaart meer een 'doorvaart gebied' is, zijn wij wel benieuwd hoe schippers hiermee zijn omgegaan. Vaart u bijvoorbeeld daar nog rond met een oude 1809 met uw eigen bijwerkingen en notities, gebruikt u deze 'eigen' kaarten naast andere alternatieven of bent u zonder problemen overgestap op één van de alternatieven. Wij horen graag van u en ook van Westerschelde schippers hoe zij straks het gemis van de 1803 gaan ondervangen.


Nieuwe kijk op de Waddenzee

Voor het eerst zijn de onderwatergeluiden van de Waddenzee onderzocht, beschreven en geclassificeerd. Dit werd gedaan door Maryann Watson, van de Marine Ecology Groep aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek helpt ons beter te begrijpen hoe het leven in de zee functioneert en hoe gezond onze zeeën zijn. Onderwatergeluiden worden gemaakt door zeeorganismen tijdens dagelijkse activiteiten zoals: bewegen, eten, verkennen en communiceren. Veel van deze geluiden zijn uniek voor specifieke soorten en kunnen ons meer vertellen over het leven onder water. Geluiden kunnen daarom worden gebruikt om onderwateractiviteiten te detecteren en te fungeren als een maat voor biodiversiteit.


In het boek 'De 75 mooiste vaarplekjes van Nederland' delen andere watersporters hun favoriete vaarplekjes. En wat blijkt;voor de mooiste ankerplekken, havens en steigers hoeft u helemaal niet ver te reizen.

Dit boek is bedoeld om u te inspireren om op vaarvakantie in eigen land te gaan. En brengt deze mooie havens, sluizen, ankerplekken en steigers in kaart, aangevuld met fotografie – zodat u direct kunt zien hoeveel mooie vaarplekken Nederland eigenlijk biedt. Diverse zeilers en motorbootvaarders delen hun favorieten, inclusief gps-locatie, waterdieptes en vaarroutes. Van ochtendmist tot zonsondergang; geniet mee met al het prachtigs dat Nederland vanaf het water te bieden heeft.


Rotterdam Beach Sprints

Rotterdam maakt zich op voor een sportieve primeur: de eerste internationale Beachsprint wedstrijd in Nederland. Op 30 en 31 augustus 2024 zullen topatleten uit binnen- en buitenland het tegen elkaar opnemen tijdens de International Rotterdam Beachsprint 2024 op het strand van Hoek van Holland. Deze spectaculaire combinatie van sprinten over het strand en roeien door de branding belooft een uniek evenement te worden.
Mis dit niet, want ook de WK-selectie van TeamNL, met enkele toppers uit Parijs zijn ook aanwezig!

De Beachsprint bestaat uit een unieke Run-Row-Run format. Atleten sprinten eerst 30 meter over het strand naar hun boot, springen erin en roeien door de branding via een parcours met boeien en een keerpunt op een afstand van 250 meter uit de kust. Bij terugkomst aan het strand sprinten ze naar de finish, waar de eerste atleet die de rode knop indrukt, wint.

De Rotterdam Beachsprints worden georganiseerd door Rotterdam Coastal Races (KR&ZV de Maas & ARSR Skadi) in samenwerking met Rotterdam Topsport en de Hoekse Watersportvereniging (HWSV).


Tom Waes' zeildroom vordert

Op 1 augustus vierde scheepswerf KM Yachtbuilders een belangrijke mijlpaal: de aluminium romp van de Bestevaer 53 'Tethys', het nieuwe jacht van televisiepersoonlijkheid Tom Waes, werd succesvol gedraaid. Dit markeert een cruciale stap in de bouw van dit unieke zeiljacht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.