Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 33


Beeld: video Youtube

Verwoesting op Formentera

Gisteren zorgde een zeer harde storm voor chaos langs de kustlijnen van Ibiza en Formentera. De extreme windstoten en metershoge golven hebben tientallen zeiljachten op de stranden en rotsachtige kusten van de eilanden gesmeten. De schade aan de vaartuigen is aanzienlijk, en lokale autoriteiten hebben meerdere noodwaarschuwingen uitgegeven.

De gevolgen van de hevige storm worden nu, een dag later, steeds duidelijker. Dramatische beelden die een dag na de storm zijn gemaakt, tonen tientallen gestrande zeiljachten, verspreid over de stranden van het eiland. Onder de getroffen vaartuigen bevindt zich een prestigieus Wally zeiljacht, met een geschatte waarde van 4 miljoen euro.



(c) Robbert Das

Ontwerpwedstrijd: Schip van de Toekomst

De toenemende belangstelling voor de expositie van Robbert Das deed het Museum Veere besluiten tot de ontwerpwedstrijd 'Het schip van de Toekomst'.

De maritiem tekenaar Robbert Das is vooral bekend van zijn perspectieftekeningen van wedstrijdschepen, grote vaart- en binnenvaartschepen. Om het unieke tekenwerk van Robbert Das voor volgende generaties te bewaren kocht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam drieëndertig tekeningen van hem aan en stelde dat in 2023 voor het publiek ten toon. Wat voor Robbert Das, zowel in binnen- als buitenland, een enorme opleving in publicitaire aandacht teweeg bracht. In expositie Da's in Perspectief in Museum Veere volgt de toeschouwer de huidige maritieme visie van Robbert Das en de ontwikkelingen die hij daarin ziet voor de toekomst. Dit laatste is tevens het uitgangspunt voor de ontwerpwedstrijd.

"Dat de Nederlandse watersporters nu zo succesvol zijn in de Olympische Spelen 2024 is deels te danken aan de positieve ontwikkeling van het zeilend materieel", aldus Robbert Das die innovaties van het zeilsport- materieel van meet af aan volgde en er als ontwerper voor pleitte dat het, voor de topsporter die de finish het snelst wil bereiken, noodzakelijk is om daarbij het meest innovatieve materiaal ter beschikking te hebben.

Het is een challenge en er zijn prachtige prijzen te winnen. Het ontwerp van de eerste prijswinnaar(s) wordt in een modelschaal gebouwd dat gedurende een maand in Museum Veere wordt tentoongesteld. In totaal zijn er zes prijzen te winnen dus, neem deel met jouw 'schip van de toekomst' en win een van die mooie prijzen. Hoe deel tenemen? In Museum Veere ligt de informatie voor iedereen die mee wilt doen in de expositie- ruimte en/of bij de balie. Er zijn 2 categorieën: GROEP I van 12 jaar tot 25 jaar, GROEP II 25 jaar en ouder. En er zijn in totaal 6 prijzen te winnen. Meer informatie? Bezoek Museum Veere of surf naar www.robbertdas.nl

Voor wie wel eens naar de schepen van de America's Cup of de SailGP kijkt zal moeten erkennen dat bovenstaande tekening van Robbert Das wel heel erg veel voorspellende waarde had. Foils, bemanning in racekuipjes met helmen op, speciaal gevormde zeilen, etc.. Op een aantal zaken zat hij er ook wel weer naast. Geen prauw ontwerp, maar catamarans (Sail GP) en niet twee kleine foils, maar juist grote. Maar ook kleinere foilende open zeilboten vertonen veel overeenkomsten.
Dat maakt de tentoonstelling in Veerde des te leuker om te bezoeken.


Gasboringen bij Schiermonnikoog

Het Nederlandse energiebedrijf ONE-Dyas heeft de vergunningen rond voor gasboringen bij Schiermonnikoog. De ontbrekende vergunning van de Duitse deelstaat Nedersaksen is ook binnen, meldt het bedrijf. De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang. Het boorplatform is op 6 augustus geïnstalleerd in het Nederlandse deel van de Noordzee.


Mast breekt door sluitende brug

Woensdagavond 7 augustus brak de mast van een zeilboot toen de Kruiswaterbrug bij Bolsward opeens sloot. De opvarenden kwamen er ongeschonden vanaf, maar de mast brak en de schade is dus aanzienlijk. Rond 18.00 uur sloot het brugdek, terwijl er nog een schip door de brug voer. Het zeiljacht nog wel terugvaren naar de thuishaven in Workum. Iemand vanuit een auto filmt het incident.

Rijkswaterstaat wil weten waarom de brugwachter niet op de noodstop heeft gedrukt toen het schip door het rode licht voer. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat ging de brug al naar beneden toen de schipper het jacht onder de brug stuurde en dus door rood licht zal zijn gevaren.


'Jonkies' van ROST varen de Cowes Week

"Het blijft de young guns tegen de oldtimers, maar ik denk dat we voor best wat rep en roer kunnen zorgen in de zeilwereld" De jonge zeilers van ROST zeilden eind juli de Cowes Week in de ORC0-klasse – "de snelste en grootste boten". Stuurman Floris en voordekker Finn, beiden 22, vertellen over hun prestaties tussen deze "buitenlandse racemonsters". Ook vertellen ze over waar ze als team naartoe werken: de prestigieuze Admiral's Cup, het officieuze wereldkampioenschap offshore zeilen.


Stoomsloepenweekend

Er kan vanuit Museumhaven Willemsoord weer worden meegevaren met de Noordzee. Deze prachtig gerestaureerde stoomsleepboot neemt op zaterdag 17 en zondag 18 augustus deel aan het Stoomsloepenweekend bij het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik.
Zowel op de heenreis naar Medemblik op vrijdag 16 augustus als op de terugreis naar Den Helder op maandag 19 augustus kan de liefhebber aan boord kennis maken met het unieke stoombedrijf voor de voortstuwing van deze ruim 100 jaar oude sleper.

Voor wie ook schepen wil kijken of met een authentieke stoomboot wil meevaren. Dit weekend zijn er ook de Vestingdagen in Hellevoetsluis.


Wilt u ook dat de lijnen en vallen 's nachts niet meer tegen de mast klingelen? Bent u op zoek naar extra bergruimte of het perfecte zeevaste kinderzitje voor op uw boot? Neem dan het boek Handig aan Boord mee. Boordevol inspiratie om op een slimme manier oplossingen te bedenken voor de meest voorkomende grote en kleine zaken aan boord.

De beste tips en trucs van zeilers verzameld in één boek – een ideale verzameling kennis, ervaring en zeemanschap, rechtstreeks uit de praktijk. Alle tips zijn bedacht en uitgewerkt door medezeilers en inzichtelijk geïllustreerd, zodat ze makkelijk in praktijk kunnen worden gebracht. U komt talloze handigheidjes tegen voor de meest uiteenlopende zaken aan boord: van een schoenenvakje in de kajuittrap tot een slimme truc om met maar één lijn snel af te meren.
Alle tips en trucs, per onderwerp gegroepeerd, zijn bedacht en uitgewerkt door medezeilers en met behulp van de inzichtelijke illustraties past u ze heel eenvoudig toe.


Man overboord?

Voorkomen is het beste… Maar wat als het toch misgaat? Vier van de meestgebruikte MOB-manoeuvres om terug te komen bij de drenkeling. De redactie van Zeilen legt het uit in een uitgebreid online artikel.


Duitsland is een aantrekkelijke bestemming. Relatief dichtbij en toch ook ver weg. Duitsland is populair als vakantiebestemming, maar als bestemming voor een vaarvakantie wat minder vaak gekozen. Geheel ten onrechte. De natuur, het gevarieerde landschap en vele historische steden maken een vaarvakantie naar Duitsland onvergetelijk. Van een rondje over de Moezel of een tocht naar Berlijn tot meer korte 'rondjes' dichterbij, zoals naar Oost-Friesland via de Eems. Het boek '23 Toertochten in Duitsland' beschrijft de mooiste routes en populairste bestemmingen in Duitsland en geeft alle informatie nodig voor de voorbereiding van uw vaarvakantie. Welke kaarten heeft u nodig, hoe zit het met de regelgeving, etc.? De handige gekozen knooppunten maken het eenvoudig mogelijk om verschillende routes te combineren.

Varen in Duitsland

Het praktische boek Varen in Duitsland van Henk Nooter is een mooie aanvulling op het boek met de toertochten door Duitsland.

De Duitse uitgevers Kartenwerft, Delius Klasing en NV Verlag maken goede papieren kaarten voor de Duitse binnenwateren. En de Waterkaarten App is tegenwoordig uitgebreid met alle Duitse binnenwateren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.