Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 36


Beeld: Jaap van Goor

Nagenieten

De Hiswa te Water in Lelystad is weer gedaan. De schoolvakanties zijn klaar en ook het Academisch jaar is weer begonnen. Het weer trekt zich daar gelukkig nog even niets van aan en wij hopen dan ook dat u de komende weken nog flink wat tijd op het water of in ieder geval aan boord kunt doorbrengen. Heeft u al plannen voor dit najaar. Op de Hiswa spraken wij veel mensen die juist in september de trossen los gooien en nog even genieten van de relatieve rust op het water. Maar uiteraard spraken wij ook al mensen die plannen aan het maken zijn voor als de boot weer op de kant staat. De lijst met klussen wordt meestal langer naarmate de blaadjes vallen. En gaat u deze winter eindelijk eens het Klein Vaarbewijs, het certificaat Marifonie of een ander vaardiploma halen?

De Hiswa is gedaan, maar wij blijven geïnteresseerd in wat u zoal bezig houdt rond onze gezamenlijke vaarhobby. Laat het ons weten en dan kunnen wij de inhoud van de Vaarwijzer Nieuwsbrief zo goed mogelijk op uw interesses afstemmen.


Amsterdam ontsnapt aan overstroming

Maar liefst twee uur lang stromen in de nacht van 1 op 2 november vorig jaar miljarden liters Noordzeewater vanuit IJmuiden onopgemerkt richting Amsterdam. Daardoor stijgt het waterpeil met tientallen centimeters en dreigt de binnenstad van Amsterdam te overstromen. Dit blijkt uit een rapport van Rijkswaterstaat dat vandaag openbaar is gemaakt. Dankzij een alerte medewerker van waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) kunnen de 14 sluizen naar de binnenstad net op tijd worden afgesloten en weet Amsterdam droge voeten te houden.


Vaarbewijs recordpoging

Vaaropleider Vaarplezier is met veel plezier in Amsterdam gevestigd en men is daar trots op. Omdat Amsterdam in 2025 maar liefst 750 jaar bestaat wil men proberen om het wereldrecord 'vaarbewijs cursus' te vestigen. En dat wordt serieus aangepakt.

Op zaterdag 11 januari 2025 heeft men het LaMar Theater in de hoofdstad afgehuurd. Die dag krijgt u een complete theoriecursus Klein Vaarbewijs 1 met enkele speciale toevoegingen omdat het immers een speciale dag is. In de twee weken daarna krijgen alle deelnemers ook een praktijkles aan boord van één van de vijf motorboten waar men over kan beschikken. Gezien de tijd van het jaar zijn dat verwarmde en overdekte motorboten. De prijs voor de cursist is € 160,- en dat is beslist ook een goede aanbieding.

Ook deelnemers met een vaarbewijs mogen meedoen. U steekt er altijd iets van op.


Nieuwe datum examen Kustnavigatie

De examenorganisatie van het examen Praktische Kustnavigatie (voorheen TKN) maakt bekend dat er weer een landelijk examen gepland staat voor 17 november aanstaande. Het examen is een vrijwillig te behalen examen waarmee u laat zien dat u de diverse vaardigheden om uw schip zelfstandig te kunnen navigeren beheerst. Het diploma is onderdeel voor de CWO diplomalijn Jachtzeilen en vereist voor Jachtzeilen Tidal III, zowel voor motorboot als zeiljacht.

Op 17 november 2024, van 10 tot 12.30 uur in de Jachthaven Flevo Marina, restaurant Aan Ut Water, Overstag 20, Lelystad. Meer informatie vindt u op de website van de examenorganisatie.

Al het lesmateriaal voor het examen Praktische Kustnavigatie vindt u in de Vaarwinkel. De leerstof overlapt en sluit aan op het Klein Vaarbewijs II. Daarmee is deze stof het logische vervolg op dit vaarbewijs en bedoelt voor schippers die op zee en getijdenwater (willen) varen.


Meer handhaven op het water

Politie gaat komende tijd meer handhaven op het water: 'Waterscooters varen hard en hinderlijk'. De politie heeft vorige week woensdag een grote controle op het water gehouden op het Wantij in Dordrecht. Naar aanleiding van veel overlastmeldingen is ze er gaan kijken en heeft ze boetes uitgeschreven, voornamelijk aan bestuurders van waterscooters. 'We gaan de aankomende tijd meer handhaven op het water. En niet alleen op het Wantij.'

Bron: AD


Cartagena stopover Ocean Race Europe

De historische Spaanse havenstad Cartagena is aangewezen als stopover haven in The Ocean Race Europe die volgend jaar gevaren wordt. Dat wordt een bijzonder evenement van de ultramoderne Imoca racers tegen de achtergrond van de historische stad.


Driemaster 'Leeuwin II' aangevaren

Het iconische zeilschip Leeuwin II is afgelopen vrijdag zwaar beschadigd geraakt na een aanvaring met het grote containerschip Maersk Shekou in de haven van Fremantle. Het containerschip, met een capaciteit van 8800 teu, kwam in de problemen door plotselinge harde windstoten terwijl het de haven binnenvoer. De Leeuwin II, die aan de kade lag bij het Western Australian Maritime Museum, kon de aanstormende reus niet ontwijken. Twee bemanningsleden raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht, maar zij verkeren buiten levensgevaar. De Maersk Shekou raakte niet alleen het zeilschip, maar ook het nabijgelegen museum. Volgens ooggetuigen is de Leeuwin II 'smashed to pieces'.


Reeds Nautical Almanac verschenen

Deze week kwam de nieuwe voorraad van de nieuwe Reeds Nautical Almanac 2025 binnen. Weer helemaal bijgewerkt en dus up-to-date voor het vaarseizoen van volgend jaar.

Alle lezers van deze nieuwsbrief zonden wij eerder vandaag hierover al bericht. Kijk in uw mailbox als u deze mail nog niet gezien heeft. In die mail staat namelijk een mooie aanbieding om nu al een Reeds Almanac voor volgend jaar te bestellen.


Bereikbaarheid maritieme maakbedrijven

Vrije doorvaart van en naar zee zijn van levensbelang voor de maritieme maakindustrie. Echter de bereikbaarheid van de werven staat onder druk door de staat van onderhoud van met name bruggen en sluizen. Door in zwaarte en hoeveelheid groeiende verkeersbewegingen is een zeer groot deel van de bruggen, sluizen en tunnels in de herfst van hun levensduur en zelfs daar ver overheen. Er wordt in de komende jaren een inhaalslag gemaakt in onderhoud en vervanging en dat brengt overlast voor alle gebruikers met zich mee.


Beeld: Jaap van Goor

Nagenieten van de Hiswa

De Hiswa te Water beurs in de Bataviahaven van Lelystad van dit jaar zit er weer op. Voor zowel standhouders als bezoekers was het een groot succes. En dat was natuurlijk mede dankzij het schitterende weer. Op vrijdagmiddag was de aanloop naar de beurs zo groot dat er een kilometerslange file stond op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Op verzoek van de autoriteiten besloot de Hiswa organisatie om die avond een uur langer open te blijven zodat de verkeersdrukte zich beter zou spreiden. In de loop van de middag waren de meeste files dan ook nagenoeg opgelost.

Diverse media maakten video's die ook online zijn te bekijken. Leuk om nog even na te genieten en als u er dit jaar niet bij was om toch even mee te genieten.

De video in de link is er slechts één van velen. Op Youtube krijgt u vanzelf suggesties voor andere video's over de Hiswa. Bijvoorbeeld de reeks van Watersport TV.

Ook de redactie van de Vaarwijzer Nieuwsbrief was twee dagen op de beurs en keek de ogen uit. Een paar opvallende zaken, of zo u wil trends, die ons opvielen. 

Groot, groter, grootst: nieuwe modellen jachten worden nog steeds groter. Modellen die al wat langer op de markt zijn verworden soms tot kleintjes in de schaduw van weer een groter nieuw model. Ook de luxe aan boord, de kwaliteit van afwerking en apparatuur aan boord groeit en groeit. Met als gevolg ook de prijzen. Maar een economische wetmatigheid zegt: 'dat als het aangeboden wordt er kennelijk ook een voldoende grote markt voor is'. Niet alleen kajuitzeiljachten en -motorboten groeien, zo ook de sloepen en tenders. De grotere modellen veelal voorzien van een accomodatie en staan dus eigenlijk ver weg van de traditionele sloep. 

Luxe, meer apparatuur en een hoogwaardige afwerking noemden wij al. Eigenlijk lag de haven vol met 'mini' superjachten. 

Meer apparatuur en veelvuldig gebruik slimme techniek om al die apparatuur aan te sturen, te monitoren en uit te lezen. Alle apparatuur kan bediend worden vanaf slimme ingebouwde schermen. Van tv, radio, tot lenspomp of brandstofniveau. Wat er allemaal kan was bijvoorbeeld te zien op de luxe tender van Zilverman. Hier geen traditionele kaartplotter meer, maar een ingebouwd touchscreen met daarop Spotify, de bediening van alle boordapparatuur, maar bijvoorbeeld ook de Waterkaarten App. Dit gaan we vaker zien.

Tot slot waren wij ook erg onder de indruk van de toenemende motorvermogens. Boten met bijvoorbeeld twee keer 300 pk buitenboordmotoren. Twee keer 600 zagen wij ook al. Dat zijn dan meer dan manshoge buitenboordmotoren. Snelheden tot 100 kilometer die daarmee bereikt kunnen worden zijn geen uitzondering meer. Dat baart ons tegelijk ook wel weer zorgen. Varen met dergelijke vermogens en snelheden legt een hoge verantwoordelijkheid bij de schipper. De kennis die je leert voor het Klein Vaarbewijs is voor dergelijke schepen echt niet voldoende en ik hoop dat eigenaren van deze schepen zich dat ook realiseren en de verantwoordelijkheid nemen door zich goed te bekwamen en bijvoorbeeld praktische lessen, zoals de RYA Powerboat trainingen volgen.


Beeld: Waterkaarten App

Waterkaarten op de Hiswa

Ook de Waterkaarten App stond dit jaar weer op de Hiswa. Samen met partner Smartmarine liet men zien hoe boordapparatuur is te koppelen met de Waterkaarten App op iOS, Android en Windows. Het was leuk om met zo veel gebruikers te spreken. Sommige mensen hadden geen tijd voor een gesprek maar twee opgestoken duimpjes zeggen al genoeg hoe u over de app denkt. Wij zagen er gelukkig velen. Maar gelukkig waren er toch ook nog watersporters die de app niet kenden en aan wie wij konden demonstreren wat de Waterkaarten App allemaal kan.

En ondertussen wordt er achter de schermen druk gewerkt aan verdere verbeteringen van de populaire watersport app. Binnenkort hoort u daar meer over.



aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.