Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 37


Beeld: Vaarwijzer

Hiswa te Water was een succes

De Hiswa te Water ligt al weer bijna twee weken achter ons, maar in de afgelopen weken werden de resultaten van de beurs bekend die wij toch nog graag met u delen. Het was al weer de 39e editie van de natte botenbeurs. Volgend jaar dus een lustrum. Er waren meer dan 440 fonkelnieuwe boten te zien, die uit alle windstreken de weg naar de Bataviahaven hadden gevonden. Uiteindelijk passeerden er meer bezoekers de toegangspoortjes dan de 30.000 van vorig jaar en zij genoten van een geweldige beurs. Exposanten waren lovend over de organisatie en het verloop van deze beurs.

Hiswa te water beursdirecteur Arjen Rahusen sprak van een evenement dat de records van alle voorgaande edities verbrak. "We hadden meer bezoekers dan ooit, exposanten uit een record aantal landen en een enorm gezellige, feestelijke sfeer. Dat kan ook bijna niet anders met prachtig weer en zulke mooie boten op zo'n perfecte plek.

Voorafgaand aan de beurs werden de Boot van het Jaar prijzen uitgereikt. Zeiljacht van het Jaar werd de Xc47. Bij de motorboten won de Northman 1050 Trawler electric. De Van Baerdt Docker e65 kreeg de prijs in de categorie Sloepen & Tenders. Een oeuvreprijs was er voor Hans Webbink van Steeler Yachts en de Startup Award was voor Santos Boats.

Tijdens de beurs tekende de Hiswa te Water organisatie een overeenkomst om te bekrachtigen dat de beurs ook de komende vijf jaar in de Bataviahaven zal worden gehouden. De volgende editie vindt plaats van woensdag 3 tot en met zondag 7 september 2025.

Broodje Aap

Op de Hiswa wordt veel gesproken. Met bezoekers, met standhouders, collega's, journalisten etc.. Een beurs is ook daarom belangrijk. Op de afgelopen Hiswa hoorden wij ook diverse verhalen waarvan je meteen denkt: 'dat is toch niet waar'. Het meest bijzondere verhaal dat iemand ons kwam vertellen was over de plannen om het lozingsverbod aan te scherpen.

Zoals u weet geldt er in Nederland op de binnenwateren een lozingsverbod voor de grote boodschap. Omdat handhaving bijna ondoenlijk blijkt zoekt de overheid naar oplossingen. Eén daarvan is een mogelijke verzegelplicht van de buitenboordafsluiter en onder andere ook het toestaan van waterzuivering aan boord. Beiden stuiten echter op nogal wat praktische bezwaren. Aan de stand kregen wij het verhaal te horen dat het er binnenkort toch echt van gaat komen. Handhavers krijgen dan het recht om bij u aan boord de kajuit te betreden. Men doet dat een kleurstof in het boordtoilet en pompt deze door. Als het water buiten de boot kleurt krijgt u niet alleen een procesverbaal, maar gooit men vervolgens cement in het toilet en pompt dat door om zo de installatie onklaar te maken. Aldus de verteller.

Een creatieve gedachte, maar ik hoop dat u direct begrijpt dat dit complete onzin is. Ja, handhavers mogen aan boord komen en mogen verzoeken ook binnen te controleren, maar daar zitten wel voorwaarden aan. Zo moet men om toestemming vragen en omdat u als schipper verantwoordelijk bent en u dat ook voor hun veiligheid bij u aan boord. Men zal daarom dus ook naar u moeten luisteren en uw aanwijzingen moeten opvolgen. De wetgever heeft daar al regels voor en zal deze in dit verband ook duidelijk moeten opschrijven. Een test met een kleurstof is natuurlijk leuk bedacht, maar dat toont alleen aan dat uw buitenboordafsluiter open staat, maar dat mag op dit moment ook gewoon, want een kleine boodschap is en blijft vooralsnog toegestaan. Onbekend is nog hoe dit zich straks zal verhouden tot een verplichte verzegeling. Maar wat zeker niet mag is een schadelijke materiaal in uw boordtoilet doen waardoor deze onherstelbaar wordt beschadigd. Daarbij loopt men ook nog het risico dat er iets van het cement in het oppervlaktewater komt. Cement lozen op het oppervlakte water mag uiteraard ook niet.


Werkzaamheden aan de Kerkvaart

Het bedrijf Paans Van Oord gaat de oevers van de Kerkvaart versterken met een soort van matrassen. De Kerkvaart is een doodlopende zijarm van het Oude Maasje bij Waspik. Enkele watersport en watergebondenbedrijven liggen aan dit water en aan het begin is de Scheepswerf De Toekomst gevestigd. Het bedrijf voert de werkzaamheden uit in opdracht van het Waterschap Brabantse Delta.

De 'matrassen' of zinkstukken zijn volledig van natuurlijke materialen gemaakt en ook de andere materialen die worden gebruikt zijn natuurlijk. Dat is een primeur in Nederland.


Beeld: Vaarwijzer

Prinsjesdag komt er aan

Volgende week op de derde dinsdag van september is het traditiegetrouw Prinsjesdag en leest de Koning de Troonrede voor en maakt de regering haar plannen voor het komende jaar bekend. Dit jaar is dat wat bijzonder, want de nieuwe regering ging van start met een accoord op hoofdlijnen en moet nog bekend maken hoe zij dat accoord denkt uit te werken in plannen en beleid.

Voor de watersport en scheepvaart zijn er wel een aantal belangrijke punten om naar uit te kijken.

Welke middelen blijven en komen er beschikbaar voor onderhoud en vooral wegwerken van achterstallig onderhoud aan de vaarwegen en kunstwerken over en langs deze vaarwegen? En hoe verhoudt de stikstofproblematiek zich tot deze projecten?

Het lijkt er op dat er een BTW verhoging komt voor onder andere sport, boeken en overnachtingen. Hoe dit er uit komt te zien is nog onduidelijk.

Het is de bedoeling dat elke burger iets meer overhoudt in de portomonnee. Dat is gunstig voor de bestedingen ook in de watersport. Ook nu is de vraag of het zo ook uitpakt en of consumenten straks daadwerkelijk meer te besteden hebben.

Wat gaat het kabinet doen aan de stikstofproblemen en andere milieuregels die wellicht niet altijd even praktisch zijn gebleken, zoals de dreigende aanscherping van het lozingsverbod voor de pleziervaart. Wij verwachten niet dat de plannen gelijk al zo gedetailleerd zullen zijn, maar hopen wel dat de regering duidelijk kan maken in welke richtingen men denkt.

Zodra de plannen bekend zijn zullen wij ze bestuderen op de relevantie voor de watersport en scheepvaart en berichten daar dan weer over.


Outer Reef fusseert met Lynx Yachts

Botenbouwer Outer Reef Yachts uit de Verenigde Staten fuseert met het Nederlandse Lynx Yachts. Hiermee wil de bouwer de positie op de Europese markt versterken en gebruik maken van de rijke Nederlandse traditie op het gebied van jachtbouw. Lynx Yachts zal verder gaan onder de naam Outer Reef Yachts-Netherlands. Op de werf wordt momenteel al gewerkt aan het nieuwe 780 model dat naar verwachting in februari 2025 geïntroduceerd zal worden.


Scheepsdiesel onderhoud

Nu het einde van het vaarseizoen voor de meesten toch in beeld komt, wordt het ook weer tijd om na te denken over het onderhoud aan uw schip. Vooral de scheepsmotor verdient in deze tijd van het jaar wat extra aandacht. Dat is allemaal best goed zelf te doen. Met een beetje hulp van bijvoorbeeld de DVD Zelf je scheepsdiesel onderhouden of met het praktische Boordboek Scheepsdiesels.

De DVD bevat een complete videocursus dieseltechniek en toont hoe zelf het basisonderhoud te doen van de scheepsdieselmotor. De cursus omvat meer dan 75 minuten beeldmateriaal, ontwikkeld in samenwerking met Volvo Penta. De cursus is uiteraard ook geschikt voor motoren van andere merken.

Het Boordboek Scheepsdiesels is een praktisch boek voor al die zeilers en motorbootschippers die zelf willen sleutelen aan hun dieselmotor of eigenhandig motorstoringen willen verhelpen. Boordevol nuttige tips en trucs en daarmee lost u het motorprobleem vaak zo op. Ook periodiek onderhoud wordt in dit boek beschreven. Dit alles wordt ondersteund door veel duidelijke illustraties in kleur.


Werving binnenvaart succesvol

De wervingscampagnes voor de binnenvaart lijken vruchten af te werpen. Veel nautische opleidingen in Nederland melden een stijging van het aantal leerlingen. 'We moeten zelfs extra leerkrachten aannemen.'

Bron: Schuttevaer


Reeds Nautical Almanac verschenen

Vorige week kwam de nieuwe voorraad van de nieuwe Reeds Nautical Almanac 2025 binnen. Weer helemaal bijgewerkt en dus up-to-date voor het vaarseizoen van volgend jaar. De dikke Reeds Nautical Almanac is bekend. Minder bekend is dat er verschillende uitvoeringen van de Reeds Almanac bestaan. Er is de 'klassieke' uitvoering die van het Noorden van Denemarken langs de Westkust van Europa helemaal tot aan Marokko gaat, inclusief Groot Brittanië, Ierland, de Azoren, Canarische Eilanden en Madeira. Er bestaan ook uitvoeringen die een kleiner gebied weergeven en daardoor makkelijker te hanteren zijn en voordeliger zijn. Deze versies zijn de moeite waard als u niet het gehele gebied dat in de Reeds beschreven wordt nodig heeft.

Reeds Nautical Almanac 2025 Losbladige uitgave
Dezelfde inhoud als de 'gewone' Reeds, maar dan uitgevoerd als losbladige uitgave. De losse bladen zijn gebonden in een stevige ringband. In plaats van de complete Reeds koopt u elk jaar het losbladige en voordelige Update Pack. 
Losbladige uitgave 2025 mét bewaarband
Update pack 2025 als u de bewaarband al heeft.

Reeds Nautical Almanac 2025 Eastern
Een speciale dunnere uitgave van de Reeds met alle gegevens voor de Oostkust van Engeland en Schotland. Inclusief de Shetland en Orkney eilanden. Plus de Noordzee met de kust van Nederland, België en de westkust van Denemarken.

Reeds Nautical Almanac 2025 Channel
Een speciale editie van de almanac met gegevens voor de beiden zijden van Het Kanaal. Inclusief de Kanaaleilanden.

Reeds Nautical Almanac 2025 Western
De speciale editie van de Reeds met de gegevens voor de Westkust van Engeland, Schotland, Wales en Ierland.

Reeds PBO Small Craft Almanac 2025
De 'gewone' Reeds is een dik en ook zwaar boekwerk. Aan boord van kleinere schepen niet altijd even handig, zeker niet als u een kleiner vaargebied heeft. De voordelige Small Craft uitgave van de Reeds voorziet hierin. 


Havenbedrijven delen informatie

De havenbedrijven Antwerpen-Brugge, Rotterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNB) op de Schelde gaan nauwer samenwerken. De drie gaan met name kennis en ervaring op het gebied van scheepvaartbegeleiding uitwisselen.


Beeld: DutchSail

DutchSail klaar voor Barcelona

JAJO Team DutchSail, dat meedoet aan de Youth America's Cup en Women's America's Cup, is inmiddels in Barcelona aangekomen. Voor vertrek vertelden de zeilers en coaches tijdens een persbijeenkomst in Muiden wat voor stappen ze de afgelopen tijd hebben gezet en hoe het toernooi er voor hen uit gaat zien. Aanwezig zijn de tien zeilers en drie coaches. Zij maakten vorige week de definitieve selectie bekend waar twee zeilers, die ook al lang in de simulator hadden getraind, afvielen. De vijf mannen en vrouwen die over zijn kunnen niet wachten om voor het eerst in een echte AC40 over het water te vliegen. De dames hebben het voordeel dat ze pas na de mannen zijn, dus ze hopen veel van hun races en ervaringen te leren voor hun eigen wedstrijden.


Beeld: Waterkaarten App

Verzakkingen bij Zandkreeksluis

Bij de Zandkreeksluis is sprake van verzakkingen bij het oostelijke sluishoofd. Het is ernstiger dan Rijkswaterstaat eerst dacht. Een van de maatregelen is dat bloktijden zijn ingesteld voor de bediening: er wordt maar een paar uur per dag geschut. Daarnaast heeft de scheepvaart de komende tijd te maken met stremmingen van de sluis tussen het Veerse Meer en de Oosterschelde.


Beeld; RWS

Noodnummer Rijkswaterstaat

Wist u dat Rijkswaterstaat een noodnummer heeft. Wij blijven van mening dat aan boord van een schip de marifoon het beste communicatiemiddel is, maar als u geen marifoon aan boord heeft dan kan het noodnummer 0800-8002 van Rijkswaterstaat van pas komen. Stel u vaart met uw schip op één van de rivieren en merkt dat uw schip water maakt. U heeft geen marifoon aan boord. U besluit uw schip een strandje dat u ziet op te varen, zodat alle opvarenden en uw min of meer veilig zijn. Maar nu? Als u belt met het noodnummer van Rijkswaterstaat dan kunt u de situatie uitleggen en vragen om doorverbonden te worden met bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde verkeerspost.

Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 20.00 uur; zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.