Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 39


Foto: Kurt Pedersen/ Under Broen

Russische schepen spioneren op zee

Russische schepen die zogenaamd wetenschappelijk onderzoek doen op de Noordzee en Oostzee, varen in werkelijkheid in die wateren om systematisch te spioneren. Met geavanceerde apparatuur worden militaire infrastructuur, communicatiekabels, gaspijpleidingen en windparken in kaart gebracht. Ook Nederland is doelwit van de spionage. Dat blijkt uit een groot onderzoek door journalisten uit acht landen, waaraan ook het Nederlandse programma Pointer meewerkte.

De journalisten onderzochten 72 schepen die eerder in verband zijn gebracht met spionage of sabotage. Er werden meer dan duizend berichten onderschept en geanalyseerd die in morsecode waren gestuurd. Ook werden openbare locatiedata (zogenoemde AIS-signalen) van de Russische vaartuigen schepen onderzocht.

Beeld: De Admiral Vladimirsky, op maandag 26 juni, tijdens het verlaten van de Oostzee (Kurt Pedersen/ Under Broen)


Reddingsglorie in Hoorn

De Nautische Vereniging Oude Redding Glorie komt dit jaar voor het eerst samen in West-Friesland. Na vele jaren in Hindeloopen en Lemmer is nu Hoorn aan de beurt. Op zaterdagochtend en -middag kun je aan boord van de schepen stappen en horen wat de bemanning voor moois te vertellen heeft. Dit jaar zijn er drie boten voor het eerst bij: de volgvlet van de Knokkels van Hindeloopen, de C.A. den Tex, de eerste gemotoriseerde reddingboot van Mees Toxopeus die vanaf 1917 gestationeerd lag op station Rottumeroog, en de Robert Charles. Ook jongere schepen zullen hun opwachting maken. Kortom: er is voor iedereen wat wils.


Beeld: MOSWOZ

Virtueel langs windmolenparken varen

Een oproep aan zeilers om mee te doen aan een onderzoek op een simulator leverde een stroom aan reacties op. In het kader van het MOSWOZ programma deden onderzoekers een oproep aan zeilers voor een simulatoronderzoek naar de risico's van het groeiende aantal windmolenparken en de met steeds meer verkeer gevulde Noordzee. Het simulatoronderzoek zal plaatsvinden op 11 oktober. Een deelnemer zal verschillende scenario's in een simulator varen. Daarbij zijn de onderzoekers geïnteresseerd in de beslissingen die zeilers maken en waarom ze die maken. De observaties en data die worden verzameld, worden omgezet in een onderzoeksrapportage gericht op het identificeren van risico's. Rijkswaterstaat en aangesloten partijen kunnen dit gebruiken om eventuele maatregelen te treffen.

De inschrijving is gesloten en de onderzoekers zijn dankbaar dat de zeilwereld zo massaal heeft gereageerd op de eerdere oproepen. Zodra er meer over de resultaten bekend is zullen wij u daar ook over informeren.


Bouwers Bayesian eisen vergoeding

De bouwers van het prestigieuze zeiljacht Bayesian, dat in augustus 2024 tragisch zonk voor de kust van Sicilië, eisen een schadevergoeding van 222 miljoen euro. Ze stellen dat de slechte bemanning en het onprofessionele handelen van de betrokkenen hun reputatie ernstig heeft geschaad. Het jacht, dat als onzinkbaar werd beschouwd, zonk binnen enkele minuten tijdens noodweer, waarbij zeven personen om het leven kwamen.


Team Paprec Arkéa in Ocean Race Europe

The Ocean Race maakt bekend dat het Franse Team Paprec Arkéa onder leiding van Yoann Richomme volgende zomer aan de European Race zal deelnemen. Schipper Richomme won in 2021 de eerste editie van The Ocean Race Europe en voer ook twee legs mee in de race rond de wereld in 2023. Richomme is een ervaren zeiler en heeft meerdere offshore races op zijn naam staan, waaronder de 2016 en 2019 edities van de Solitaire du Figaro Paprec, de Route du Rhum in 2018 en 2022 en de 2024 CIC Transat. Sponsor Paprec is een toonaangevend recylcingbedrijf uit Frankrijk. Eerder sponsorde het bedrijf al 5 keer een deelnemer aan de Vendée Globe en is een grote sponsor van de zeilsport in Frankrijk waar ook een breed publiek gek is op de zeilsport. Crédit Mutuel Arkéa is een groep van bank-verzekeringsbedrijven met al 20 jaar ervaring als sponsor in de zeilsport.

The Ocean Race maakte ook bekend dat de editie van 2025 de haven van Portsmouth in Engeland zal aandoen.

De (wedstrijd)zeilsport is in Frankrijk nog steeds ongekend populair. Topzeilers die rond de wereld racen worden daar als helden binnengehaald. De deelname van Team Paprec Arkéa illustreert wat het voor de zeilsport betekent als grote kapitaalkrachtige bedrijven zich voor een langere periode achter de zeilsport scharen. Sport kan niet zonder geldschieters die zich voor langere tijd durven vast te leggen. Maar ook de breedtesport wordt in Frankrijk niet vergeten. Menig havenstad heeft een eigen accomodatie in grootte te vergelijken met ons Regattacenter in Medemblik of het Topsportcentrum in Scheveningen. Alleen het verschil is dat deze door heel het land zijn te vinden waar geschikt vaarwater is en dat deze centra open staan voor iedereen die wil. Er worden zeillessen gegeven voor beginners én gevorderden, wedstrijdzeilers vormen een lokaal team dat gezamenlijk traint en naar wedstrijen in eigen land en daarbuiten gaat, er zijn faciliteiten om thuiswedstrijden te organiseren, lokalen voor theorielessen, boten in verschillende klassen zijn te gebruiken en vaak zijn er om een dergelijk centrum ook andere aanbieders van watersporten te vinden, zoals golfsurfen, maar bijvoorbeeld ook blowcarts voor op het strand.


Linssen Yachts River Trials

Linssen Yachts organiseert van 3 tot en met 10 oktober in Maasbracht weer de Linssen River Trials met onder meer de mogelijkheid om te proefvaren. In de showroom liggen diverse nieuwe en jong gebruikte Linssen-jachten. Stap aan boord van een van de jachten en ervaar zelf de vaareigenschappen en het gevoel van luxe en comfort op het water tijdens een proefvaart. Een bezoek aan de werf met rondleiding is de moeite waard. Eerst een keer een boot huren. Dat kan via Linssen Boating Holidays.


Het Hydrographic Department van de Royal Navy was verantwoordelijk voor alle kaarten, navigatiepublicaties en -instructies die de geallieerden tijdens de oorlog gebruikten. Vanuit Taunton en Bath werkte de kaartenmakers onder volledige geheimhouding. Buitenstaanders wisten alleen dat deze gebouwen werden gebruikt door "the Admiralty". Juist door die geheimhouding is er maar weinig bekend over het werk van de kaartenmakers van Churchill en het belang van hun werk voor de uiteindelijke overwinning. De productiecijfers zijn echter indrukwekkend. In 1938 werden er net iets meer dan 1 miljoen kaarten gedrukt. In 1944 was dat aantal gestegen tot bijna 7 miljoen kaarten. Tijdens de gehele oorlog zijn er 30,7 miljoen kaarten in alle soorten en maten gemaakt en geleverd aan 4.969 vaartuigen en schepen uit 14 verschillende geallieerde landen. Deze aantallen legden een grote druk op de medewerkers van het bureau.

Dit nieuwe boek vertelt het verhaal en de beproevingen en belevenissen van de staf van het Hydrographic Department tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het illustreert et belang van duidelijke en betrouwbare kaarten. Het belang van deze kaarten tijdens alle acties in de oorlog wordt vaak onderschat. Dat kaarten belangrijk waren tijdens D-Day is wel bekend. Het complete verhaal van de mensen die deze kaarten maakten leest u in dit boek.

Een boeiend verhaal over een bijna vergeten aspect van de Tweede Wereldoorlog


Dieven duperen watersportwinkel

Het is al weer even geleden, maar Opsporing Verzocht vraagt uw aandacht voor de volgende zaak. Op het terrein van een watersportwinkel in Aalten werden op 22 januari 2024 twee mannen gefilmd die niets goeds in de zin hadden. Ze stalen drie buitenboordmotoren en een grote hoeveelheid gereedschap. De totale waarde van de buit ligt rond 20.000 euro.


Polyester reparaties en onderhoud

Er zijn geen cijfers overr hoeveel schepen er van polyester rondvaren, maar kijk in een willekeurige jachthaven en de conclusie is dat het er in ieder geval heel veel zijn. Zowel motor- als zeilboten. Met kajuit en open. Het aanbod is zeer divers. Maar allemaal hebben ze gemeen dat het materiaal onderhoudsarm genoemd mag worden, maar dat het niet zonder onderhoud kan. En soms zijn ook reparaties noodzakelijk. Kleine, maar ook grotere polyester reparaties en uiteraard ook het onderhoud zijn goed zelf te doen. En wie de kunst echt beheerst kan zelfs hele aanpassingen aan het polyester van zijn schip doen. Eigenlijk moet elke eigenaar van een polyester of epoxy schip het mooie Praktijkboek Kunststoffen in de kast hebben staan. Dit boek is het enige complete boek over het werken met verschillende kunststoffen en harsen. Al jaren hét standaardwerk over het werken met polyester en epoxy.


Dromen?

Moeten de Britten gaan dromen? In Barcelona werd de afgelopen dagen gevaren om de Louis Vuitton Cup. De stand op dit moment is dat uitdagers Groot Brittannië met Team INEOS Britannia samen met uitdager Italië met Team Luna Rossa Prada Pirelli de finale zullen varen. De winnaar van de Louis Vuitton Cup mag de huidige houder van de America's Cup Nieuw Zeeland uitdagen. Heel, heel voorzichtig begint men aan de overkant van het Kanaal zenuwachtig te worden en durven enkelen vast de dromen van een terugkeer van de 'Auld Mug' naar het land dat de Cup in 1851 tijdens de allereerste wedstrijd verloor aan de bezoekende Amerikanen.

De wedstrijden om de America's Cup zijn wellicht het oudste internationale sportevenement waar nog steeds om wordt gestreden. In de loop der jaren is de formule van de wedstrijden vaak gewijzigd, maar in de kern gelijk gebleven. De winnaar en houder van de Cup bepaalt de voorwaarden en de plaats. Dee uitdagers strijden eerst onderling op het recht om de houder van de Cup uit te dagen. En hoewel het lijkt of nationale teams tegen elkaar strijden, zijn het in werkelijkheid teams van jachtclubs die elkaar uitdagen.
In Barcelona wordt naast de 'gewone' America's Cup ook de Youth America's Cup en the Women's America's Cup gevaren door zeilteams bestaand uit jongeren en door teams die geheel uit vrouwen bestaan. Team Dutch Sail is een samenwerking van de Koninklijke in Muiden en De Maas uit Rotterdam en doet mee met een jeugdteam en een vrouwenteam. Helaas is het Jeugdteam inmiddels uitgeschakeld. Alleen de eerste drie gaan door. Op 5 oktober komen de vrouwen aan de start.


Beeld: Waterkaarten App

Brug Uitwellingerga voorlopig dicht

De brug bij Uitwellingerga gaat voor onbepaalde tijd niet meer open, dat meldt Rijkswaterstaat op hun website. De brug blijft voorlopig dicht, omdat bij bedienen van de brug scheuren in de staalconstructie kunnen ontstaan die de veiligheid in het geding brengen. De binnenvaart moet daarom omvaren via het Van Harinxmakanaal.

Onderzoek van TNO, in opdracht van Rijkswaterstaat, heeft aangetoond dat bij het bedienen van de brug scheuren kunnen ontstaan. Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten de brug per direct niet meer te bedienen. 'Door de brug gesloten te houden voor de scheepvaart kan het wegverkeer, met de al eerder genomen maatregelen, veilig gebruik blijven maken van de brug', schrijft de vaarwegbeheerder.


3 opmerkingen:

  1. Het spioneren door russische schepen is niets nieuws, misschien hooguit wat toegenomen in de laatste tijd. Uit ervaring weet ik dat onze Maritieme Patrouille Vliegtuigen veel Noordzee patrouilles hebben gevlogen en inderdaad soms lekker storend langs de z.g. vissers, slepers of oorlogsschepen konden vliegen. Controle controle en nog eens controle. Helaas zijn deze vliegtuigen afgeschaft en nooit vervangen, je ziet wat het resultaat is alleen al op dit gebied.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor uw reactie. U refereert wellicht aan de tijden van de Sovjet Unie. De huidige golf van spionage door schepen is echter wel nieuw en dan met name omdat de nadruk lijkt te liggen op het in kaart brengen van de infrastructuur op de zeebodem.

      Verwijderen
    2. Het grote verschil is wellicht dat Rusland een oorlog voert in Oekraïne waarbij het Westen volop wapens levert die nu ook over de grens in Rusland worden ingezet. Wat door Rusland gezien wordt als een rechtstreekse daad van agressie. In het verleden leverden partijen ook wel wapens aan landen en groeperingen die men wilde steunen, maar die wapens werden nooit direct tegen een van de machtsblokken zelf ingezet.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.