Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 40


Beeld: Vaarwijzer

Gluren bij de buren

Arno van Gerven is de directeur van het Watersportverbond en in zijn column schrijft hij deze keer over een bezoek aan de directie van de Nederlandse Kampeerders Club (NKC). Een nuttig bezoek kennelijk, want een goed voorbeeld doet goed volgen. Van Gerven kwam in ieder geval met energie en ideeën terug op kantoor. Wat doet de NKC dan zo goed? Wel dat is dat men goed naar de leden luistert en niet vies is om af en toe gewoon eens iets te proberen. Slaat het aan dan gaat men er mee door of bouwt het uit. Blijkt iets niet te voorzien in de behoefte van de leden dan stopt men er mee. Het klinkt als een open deur, maar goede ideeën roepen vaak zo'n reactie op. Je moet er alleen wel op komen en het dan ook in de praktijk brengen. Vooral de instroom in de watersport zal de komende tijd aangepakt worden.

Er zijn best wat verschillen tussen de NKC en het Watersportverbond. Het verbond is een overkoepelende organisatie en dus een vereniging van verenigingen. De aangesloten watersportverenigingen dragen een bedrag af aan het Watersportverbond en daarmee zijn hun leden dan ook lid van het Watersportverbond en kunnen bijvoorbeeld een wedstrijdlicentie verkrijgen. Luisteren naar de leden betekent voor het Watersportverbond luisteren naar de verenigingsbesturen en daarbinnen is de variatie groot. De besturen praten als het goed is namens hun leden, maar het is wel een extra laag. De kampeervereniging komt op voor eigenaren en gebruikers van campers en dat is een veel homogenere groep en er zitten geen bestuurslagen meer tussen.

Daarnaast is het Watersportverbond ook een sportbond en aangesloten bij NOC-NSF. Dat betekent dat men zich bezighoudt met breedtesport en topsport. Dat geeft soms ook frictie. Bij de watersport is de breedtesport echter heel erg breed. Van kanovaarders, motorbootvaarders, toervaarders, tot zeilende jeugd en ook de Olympische zeilers en wat daar allemaal tussen in zit. Met zo'n grote variatie in belangen kan je het eigenlijk nooit helemaal goed doen of de organisatie moet wel heel erg groot en dus kapitaalkrachtig zijn. En laten we eerlijk zijn. Nederland is beslist een watersportland, maar in absolute getallen is het aantal watersporters bijvoorbeeld niet zo groot als in een land als Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. Zo zie je dat in het VK de Royal Yachting Association (RYA) een heel andere rol heeft. In Nederland zijn de examens voor het Klein Vaarbewijs overgegaan naar het CBR. In het VK dragen opleidingen, verkoop van leerboeken en afnemen van allerlei examens elk jaar positief bij aan het huishoudboekje van de RYA en er is geen regering die daar aan durft te komen. Voor wie wil weten dat het examineren van de Klein Vaarbewijs examens een winstgevende activiteit was, hoeft er het jaarverslag van het Watersportverbond maar op na te lezen. Uit de erfenis van Vamex kreeg het verbond namelijk een wel heel erg mooi afscheidskado overgemaakt. Of deze middelen vervolgens wijs worden ingezet zullen we het een andere keer nog hebben. Feit is in ieder geval dat het Watersportverbond deze inkomstenbron niet heeft.

Misschien dat Van Gerven ook eens een bezoekje moet brengen aan het bestuur van de NKV. Het scheelt maar één letter met de NKC, maar NKV staat voor Nederlandse Kitesurf Vereniging. Ook deze club is zeer effectief in het opkomen voor de leden en het luisteren naar de leden. Dat zie je terug in de activiteiten. Een goedkope collectieve verzekering, gezamenlijke workshops over bijvoorbeeld veiligheid, een groeiend aantal surfsports die door een groeiend aantal vrijwilligers wordt beheerd, een bijna landelijk netwerk van windmeters, etc..

Naast luisteren en een homogene doelgroep hebben de NKC en NKV ook gemeen dat zij welvaren op de golven van de populariteit van kampeerauto's en kitesurfen. Maar waarom kan dat niet voor de watersport gelden? Tijdens corona groeide het aantal watersporters. Dat zien we echter niet terug in groei van het aantal jeugdzeilers. Kon je vroeger bij wedstrijden in de Optimist ongeveer naar de overkant van de Braassem lopen, tegenwoordig weten zelfs de echt grote wedstrijden nog maar amper voldoende zeilertjes te boeien. En dat zie je onmiddelijk terug in de doorstroming naar andere klassen zeilboten. Afgelopen weekenden bleek dat maar weer eens toen de wedstrijden voor diverse klassen werden geschrapt vanwege een te gering aantal deelnemers. Zoals gezegd groeide het aantal watersporters tijdens corona. Maar waar zijn deze nu? Wij hoorden van veel watersporters dat het deze zomer best rustig was op het water. Corona toont aan dat er naast actieve watersporters ook een groep mensen is die kennelijk maar een klein zetje nodig heeft om het water op te gaan, maar net zo makkelijk ook weer voor iets anders kiest. Hoe deze mensen vast te houden?

Het is goed nieuws dat het Watersport verbond eindelijk werk gaat maken van de instroom van de Watersport. Dat moet topprioriteit zijn en blijven, maar naar mijn mening is daarvoor wel meer nodig dan alleen de website Ophetwater.nl. Een website? Dat is toch niet meer iets voor jongeren? Mensen van jong tot oud moeten zonder al te veel drempels kunnen ervaren hoe leuk het is op het water en voor kinderen vooral hoe leuk het is om samen met leeftijdgenoten te zeilen, te roeien of met andere vaartuigen te 'klooien' op het water. Leg boten neer bij verenigingen waar leden en aspirant leden gebruik van kunnen maken. Investeer als vereniging in een eigen jeugdopleiding. En als een vereniging die middelen niet heeft, kijk dan eens of leden niet bereid zijn geïnteresseerden op hun eigen schip te ontvangen. Welke vereniging weet welke boten er van hun leden eigenlijk te koop liggen en welke wellicht bij een ander lid of een kandidaat lid een goede volgende eigenaar kan vinden. Etc. etc. Doe net als de NKC. Luister naar elkaars ideeën, zet er de schouders onder en begin. Dat gezamenlijk oppakken is toch net zo leuk als de gezamenlijke klusdag? En beiden gaan over het behoud en de toekomst van uw eigen club.


Van toerzeiler naar wedstrijdzeiler

Een mooi initiatief dat illustreert hoe een watersportvereniging de drempels kan helpen verlagen komt van de Jachtclub Scheveningen. Men merkte dat het steeds moeilijker wordt om voldoende deelnemers te vinden voor de zeilwedstrijden op zee. Onder andere doordat eigenaren van schepen soms moeite hebben voldoende bemanning te vinden en daardoor noodgedwongen in de haven blijven. Daarom lanceert men nu het nieuwe programma 'Van Toerzeiler naar Topzeiler', een reeks activiteiten gericht op het verbeteren van zeilvaardigheden voor recreatieve én ambitieuze wedstrijdzeilers. Het programma omvat laagdrempelige competities, serieuze trainingen en themadagen, met als hoogtepunt deelname aan de prestigieuze North Sea Regatta. De inschrijving voor de activiteiten is nu geopend.
Breng mensen samen, leer samen en vaar samen. 


Ook de nieuwe Cruising Almanac 2025 is verschenen en uit voorraad leverbaar. Minder bekend, een kleiner gebied en ook voordeliger in aanschaf dan de Reeds Nautical Almanac. En zeker net zo goed.

De Cruising Almanac beslaat het gebied van de Shetland eilanden tot Gilbraltar en van West Ierland tot de aanloop naar de Oostzee. Inclusief de wateren rondom Engeland, Schotland en Ierland. Bevat alle gegevens over de stroom en het getij, compleet met getijkrommes en stroomkaarten. Inclusief getijtafels voor 47 standaard havens waaronder Hoek van Holland en Zeebrugge (B). De almanak is ook dit jaar weer grondig bijgewerkt. Alle informatie is door een team van regionale redacteuren, allen lid van de Cruising Association en zeer bekend in hun eigen vaargebied, verwerkt. Met recht is de Cruising Almanac een vaargids voor en door watersporters gemaakt en hierdoor uniek in zijn soort.


Grote brand treft groothandel

Bij een grote brand is vorige week het bedrijfspand van de watersportgroothandel Allpa in Nijmegen onherstelbaar verwoest. Het magazijn is onherstelbaar beschadigd en ongeveer 95% van de voorraden zijn verwoest. Ook de bedrijfsruimten van andere bedrijven die in het pand waren gevestigd zijn verwoest. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. CEO Jarno Berkhof vertelde aan IBI News dat men inmiddels een tijdelijke locatie heeft gevonden voor het kantoor en twee tijdelijke locaties voor het magazijn. Men verwacht dat deze binnen enkele dagen operationeel kunnen zijn. Eén van de locaties zal zijn bij Combi Noord, een zusterbedrijf van Allpa. Allpa en Combi Noord zijn beiden onderdeel van de Mercator Marine Group. Ook groothandel Technautic is onderdeel van dit concern.

Zodra de vervangende locaties operationeel zijn zal men beginnen de voorraden weer aan te vullen. Berkhof is dankbaar voor de vele blijken van medeleven en hulp die hij en zijn collega's mochten ontvangen. "Dat is hartverwarmend" aldus Berkhof.

Vanuit het magazijn in Nijmegen worden een groot aantal watersportwinkels, werven en servicebedrijven bevoorraad. Hoewel het hoogseizoen inmiddels ten einde loopt moet u er rekening mee houden dat de belevering van onderdelen en uitrusting niet altijd op peil zal zijn en u wellicht langer moet wachten. Vaarwinkel laat weten dat de brand bij Allpa geen tot nauwelijks invloed heeft omdat de voorraad op peil is en zij werken met meerdere andere leveranciers.


Offshore Safety Cursus in Knokke

Zeilers die deel willen nemen aan zeilwedstrijden die worden erkend door de ISAF World Sailing federatie moeten een veiligheidscursus hebben gevolgd. Dat geldt voor schippers en opvarenden. Eind oktober kunt u daarvoor bij NautInstruct in Knokke een cursus doen. De cursus bestaat uit drie verschillende modules die ook apart gevolgd kunnen worden. Wees er snel bij want in België wordt deze cursus slechts één keer per jaar georganiseerd. Knokke is ook goed bereikbaar vanuit zuidelijk Nederland. De cursus volgt de eisen van de RYA en ISAF en wordt daarom in het Engels gegeven. Voorkennis niet vereist en kan door iedereen gevolgd worden, maar is vooral bestemd voor (aspirant) bemanningsleden die wensen deel te nemen aan officiële zeilwedstrijden.


Zeewier mogelijk verwerkt in sokken

De eerste commerciële zeewierboerderij tussen de windmolens op zee is onlangs officieel geopend. Het zeewier wordt onder meer gebruikt om te kijken of het in bijvoorbeeld sokken, vleesproducten met zeewier en crèmes en lotions kan worden verwerkt. Ook onderzoeken wetenschappers hoeveel CO2 het wier kan opnemen. De zeewierboerderij is 5 hectare groot en produceert in het eerste jaar ongeveer 6000 kilogram wier. Dit alles gebeurt in de Noordzee op zo'n 22 kilometer van de kust van Scheveningen, tussen de ongeveer 140 windmolens van het windpark Hollandse Kust Zuid.


Bron: Ministerie van Defensie

Nederland tekent voor onderzeeboten

Nederland heeft het contract met het Franse Naval Group getekend voor de levering van vier nieuwe onderzeeboten. Die worden binnen tien jaar geleverd. Met het hele project is bijna 6 miljard euro gemoeid, waarvan ongeveer 1 miljard euro naar Nederlandse bedrijven gaat, aldus het ministerie van Defensie. De nieuwe onderzeeërs, genaamd Orka, Barracuda, Zwaardvis en Tijgerhaai, zijn uitgerust met kruisvluchtwapens. Ook beschikken ze over sensoren en communicatiesystemen om inlichtingen te verzamelen en te delen.

Ook maakte Defensie de bestelling van twee geavanceerde ondersteuningsschepen bekend. Gebouwd door Damen Shipyards, worden deze vaartuigen uitgerust met moderne wapensystemen. Deze recente order is onderdeel van een groter plan om de slagkracht van de Koninklijke Marine uit te breiden en Nederland en haar bondgenoten beter te beschermen tegen dreigingen op zee.

Beeld: Op de voorgrond de toekomstige Orka klasse en op de achtergrond de huidige Walrus klasse (bron Ministerie van Defensie).


Furieade in Maassluis

Dit jaar wordt de 43e editie van de Furieade gehouden in en rond de historische binnenstad en haven van Maassluis. Dit mooie stadsfeest van Maassluis vindt plaats tot en met zondag 6 oktober maar het belangrijkste is toch de zaterdag (5 oktober). Zonder Furie, geen Furieade. Bezoek deze bijzondere stoomzeesleper en vele andere historische schepen tijdens de Furieade in de haven van Maassluis.

Dit jaar staat de Furieade in het teken van het Zeekadetkorps Maassluis. Het korps bestaat dit jaar maar liefst 75 jaar. Het korpsschip en voormalige loodsboot Rigel ligt daarom dit jaar in de binnenhaven en kan bezocht worden. De Rigel is een varend monument en nog nagenoeg in originele staat. Dit voorjaar is het schip naar de werf geweest en ziet er weer keurig uit. Afgelopen zomer maakte het schip met de kadetten nog een reis naar het Haringvliet en onder andere Scheveningen en vorige maand lag het in Rotterdam voor de Wereldhavendagen.

Aan boord leren jongeren hoe het is om aan boord van een schip te werken en velen kiezen dan ook voor een nautische opleiding en een varend beroep. Wilt u ook helpen de Rigel in de vaart te houden? Kom dan langs en laat uw waardering blijken. En als u dit weekend niet in de gelegenheid bent, kunt u ook nog Vriend van de Rigel worden.


Elektriciteit en elektronica aan boord

Onlangs verscheen een nieuwe vierde druk van het meest complete boek over elektriciteit en elektronica aan boord. Dit praktische boek is een dikke pil en behandelt alles wat hier over te vertellen is. Welke apparatuur te kiezen, hoe deze te installeren, problemen te voorkomen en mogelijke storingen op te lossen. Een nieuwe druk en dus weer helemaal bijgewerkt met de laatste stand der techniek. Met uiteraard veel aandacht voor moderne digitale systemen en duurzame vormen van energie-opwekking en opslag in diverse soorten accu's.

Het is beslist niet een goedkoop boek, maar u krijgt wel waar voor uw geld meer dan 600 pagina's dik en zeer compleet geïllustreerd met afbeeldinge, diagrammen en grafieken. Mag eigenlijk in geen enkele boordbibliotheek ontbreken en zeker niet als u zelf aan boord met elektra bezig bent of gaat.

Naast de Marine Electrical and Electronics Bible mag ook de Boatowner's mechanical and electrical manual niet in uw boordbibliotheek ontbreken. Elke serieuze ervaren of minder ervaren klusser én ook de professional die aan jachten werkt zal zien dat dit boek onmisbaar is. Eigenlijk elk denkbare klus aan boord wordt beschreven en met de handige tips en aanwijzingen wordt het uitvoeren van deze klussen een stuk makkelijker.

Ook niet één van de goedkoopste boeken in ons aanbod, maar met meer dan 900 pagina's wel waar voor uw geld.


Aanpassing lozingsverbod

Voor u houden wij de plannen voor de aanscherping van het lozingsverbod in de gaten. Na de eerste aankondigingen en een internetconsultatie over de voorgenomen aanscherping was het lange tijd stil. Op een andere website lazen wij echter dat er mogelijk wel nieuws is. Helaas zijn de diverse websites van de overheid hier niet duidelijk over. Wij gaan het dus eerst uitzoeken en komen er dan op terug.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.