Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 41


Beeld: Vaarwijzer

Ontwikkelingen lozingsverbod

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van het Besluit activiteiten leefomgeving voor. Die wijziging is erop gericht dat op een pleziervaartuig de afsluiter in de leiding tussen opvangtank/toilet en de huiddoorvoer in gesloten stand verzegeld moet zijn. Daarmee wordt lozing van ongezuiverd toiletwater voorkomen. Deze wijziging hangt al lange tijd als een donkere wolk boven de pleziervaart en omdat diverse websites ineens schreven dat er voortgang is op dit dossier hebben wij ons licht opgestoken.

Het bestaande lozingsverbod van de grote boodschap door pleziervaartuigen staat in het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL). In de praktijk blijkt handhaving nagenoeg onmogelijk en bestaat het vermoeden dat het verbod massaal overtreden wordt. Hoewel hiervoor harde bewijzen ontbreken heeft de Tweede Kamer destijds de minister min of meer gedwongen te kijken naar een aanscherping van het lozingsverbod door deze uit te breiden met de verplichting de buitenboordafsluiter te verzegelen. Sindsdien zijn voorstellen gelanceerd hoe de nieuwe regeling er uit zou kunnen zien, is er een internetconsultatie gehouden en zijn de resultaten daarvan gepubliceerd. Ook is het tussentijds wel mogelijk geworden om het toiletwater aan boord te zuiveren als een schip is voorzien van een goedgekeurde zuiveringsinstallatie. Een en ander is ook online na te lezen.
En daarna werd het min of meer stil. Dat heeft op zich niets met het lozingsverbod van doen. Het BAL is ingewikkelde regelgeving waarin veel zaken staan. Ook op andere vlakken zijn wijzigingen nodig en dat maakt dat een wijziging veel meer tijd vraagt. 

Kennelijk vond men dat toch te lang duren en heeft men besloten de wijziging los te koppelen. Nu blijkt namelijk dat de Koning al in juli zijn handtekening heeft gezet onder een wijzingsbesluit van zowel de BAL als het Omgevingsbesluit. Dit besluit is gepubliceerd in de Staatscourant en normaal gesproken wordt het daarna van kracht of wordt er een datum van in werking treding genoemd. Bijzonder is echter dat dit wijzigingsbesluit open laat wanneer het in werking treedt. Hetgaan wellicht ook verklaart waarom u er nog nauwelijk iets over gehoord heeft.

Onze Koning heeft dus al op 5 juli zijn handtekening gezet, terwijl het nieuwe kabinet Schoof toen nog maar net drie dagen in functie was. Het betrof dus een besluit dat nog door het vorige kabinet is voorbereid en men kennelijk van mening was dat dit nog maar even snel naar de Koning moest. Waarom ineens die haast? En dan een besluit zonder ingangsdatum dat dus ergens op het ministerie op de plank ligt en op elk moment dat de minister dat wil van kracht kan worden. Op zijn minst een vreemde gang van zaken. En dat terwijl er aan dit hele dossier al een luchtje hangt. Immers de motie waarmee de minister gedwongen wordt het lozingsverbod aan te scherpen is niet in de gebruikelijke commissievergadering over scheepvaartzaken of milieuzaken aangenomen. 

In de toelichting bij het wijzigingsbesluit wordt met regelmaat verwezen naar het zegel en dat dit in de Omgevingsregeling is uitgewerkt. Dat blijkt niet juist. In de Omgevingsregeling wordt hier niets over gezegd. Dus hoe een en ander in zijn werk zal gaan en hoe dit voor schepen opgelost gaat worden die regelmatig op zee varen is dus nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat het lozingsverbod en straks dus de verzegelingsplicht ook geldt voor buitenlandse schepen die op Nederlandse binnenwateren varen.

Eén klein lichtpuntje is wel dat het besluit bepaald dat de verzegelingsplicht niet vóór 1 januari 2026 zal ingaan. Wanneer dan wel is nu nog niet te zeggen en zal dus afhangen van de minister en of de Tweede Kamer hem op dit punt zal blijven opjutten.


Ervaringen bediening Zeelandbrug

Begin 2024 heeft de provincie Zeeland besloten om de bedieningstijden van de Zeelandbrug in de zomermaanden terug te brengen van 2x naar 1x per uur (10 minuten rond het hele uur). Deze aanpassing was gewenst om zowel de doorstroming, als verkeersveiligheid op de N256 te kunnen verbeteren. Het Watersportverbond en HISWA-RECRON zijn zeer kritisch op dit besluit. Mede daarom is besloten om dit seizoen te beschouwen als een proefperiode. Op aandringen van het Watersportverbond en HISWA-RECRON wordt deze proef zorgvuldig geëvalueerd in opdracht van de provincie Zeeland.

Hierbij worden ook de ervaringen van watersporters betrokken. In een anonieme peiling wordt u naar uw ervaringen gevraagd.


Beeld: Vaarwijzer

Zeekadetkorps Maassluis krijgt Koninklijke Erepenning

Het 75-jarige Zeekadetkorps Maassluis kreeg afgelopen zaterdag tijdens de Furieade uit handen van burgemeester Jack de Vries een Koninklijke Erepenning. De Koninklijke Erepenning is een erkenning van de uitzonderlijke bijdrage die het zeekadetkorps heeft geleverd aan de gemeenschap van Maassluis. Het korps, opgericht in 1949, heeft door de jaren heen talloze jongeren opgeleid en hen 'de weg naar zee gewezen'.

De inzet van Stichting Zeekadetkorps Maassluis is zichtbaar en voelbaar in de stad, waar zij een belangrijke rol spelen bij belangrijke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de dodenherdenking op 4 mei, de jaarlijkse Sinterklaasintocht en de uitreiking van de Geuzenpenning in Vlaardingen. Burgemeester De Vries sprak zijn waardering uit voor de toewijding en inzet van het korps: "Het zeekadetkorps is verweven in het dna van Maassluis. Hun bijdrage aan onze gemeenschap is van onschatbare waarde en deze Koninklijke Erepenning is een welverdiende erkenning van hun werk."


Varen leren in België

Bij de Vlaamse Vaarschool kunt u terecht voor praktijk en theorie cursussen, zowel voor motorboot als zeiljacht. De school beschikt over een vloot van eigen schepen en voor de theorie cursussen voor het Stuurbrevet leert u met een online videocursus. De lessen zijn op elke moment beschikbaar en kunnen onbeperkt opnieuw bekeken worden.

De Vlaamse Vaarschool is een fusie van de Vlaamse Motorvaartschool en de Vlaamse Zeezeilschool. Meer dan 45 jaar opleidingsexpertise is dus samengevloeid in de Vlaamse Vaarschool.


Voorraadstatus ANWB Waterkaarten

Met ingang van volgend seizoen stopt de ANWB met het drukken van ANWB Waterkaarten. De hele reeks wordt dan vervangen door 3 water- of vaaratlassen, die gezamenlijk heel Nederland dekken. De huidige ANWB Waterkaarten worden nog verkocht zolang de voorraad strekt. Op = op, want er wordt niet meer bijgedrukt.
De volgende ANWB Waterkaarten zijn echt bijna op (*):

  • ANWB Waterkaart Amsterdam
  • ANWB Waterkaart 2 Noord Groningen
  • ANWB Waterkaart 3 Zuid Groningen
  • ANWB Waterkaart 9 Randmeren Zuid en Vecht

De volgende kaarten gaan momenteel hard (**):

  • ANWB Waterkaart 4 Drenthe
  • ANWB Waterkaart 5 Kop van Overijssel
  • ANWB Waterkaart 6 Twentekanalen
  • ANWB Waterkaart 10 Noord-Holland

Cijfers zijn op basis van de voorraad bij de ANWB en het Centraal Boekhuis. (*) Landelijke voorraad minder dan 25 stuks. (**) Landelijke voorraad minder dan 50 stuks.


Zeilschip Zenobe Gramme wordt geveild

Het historische zeilschip A958 Zenobe Gramme van de Belgische Marine wordt te koop aangeboden via een openbare veiling in Zeebrugge. Bezichtigingen zijn mogelijk op afspraak van 1 oktober tot 5 november 2024. Geïnteresseerden kunnen op het schip bieden, waarbij het hoogste bod doorslaggevend is.

De Zenobe Gramme heeft een rijke geschiedenis als opleidingsschip voor de Belgische Zeemacht. Gebouwd in 1961, werd het schip oorspronkelijk ontworpen als onderzoeksschip, maar al snel omgebouwd tot opleidingszeilschip. Gedurende meer dan zes decennia heeft de Zenobe Gramme een cruciale rol gespeeld in de opleiding van zeelieden zoals matrozen, onderofficieren, officieren en nam het deel aan tal van zeilwedstrijden en maritieme evenementen, waaronder de prestigieuze Tall Ships' Races.


Tot in alle details

De Amerikaanse illustrator Tom Crestodina staat bekend om zijn gedailleerde tekeningen van schepen en scheepsuitrusting. Voor hij een tekening maakt gaat hij zijn onderwerp eerst uitgebreid bestuderen, praat hij met opvarenden en maakt overal foto's van. Het resultaat zijn verbluffend gedetailleerde tekeningen. Meestal opengewerkt zodat u ook kunt zien wat er binnenin allemaal gebeurt en zit. Tekeningen waar je uren naar kan kijken en dan nog blijf je steeds iets nieuws ontdekken.

Van zijn hand verscheen een heel mooi kijkboek over de werkpaarden van de zee en een mooi kleurboek, zodat u de tekeningen ook naar eigen inzicht kunt inkleuren. Hoewel beiden bedoeld zijn als jeugdboeken vinden wij ze zeker ook interessant voor volwassenen. Ten eerste omdat het gewoon mooie en boeiende boeken zijn, maar ook omdat de boeken in het Engels zijn geschreven. Daardoor zijn ze niet voor elke jongere even toegankelijk, maar zijn deze boeken juist zo leuk om samen te kijken en (voor) te lezen. Leuk om te bekijken, u steekt er iets van op en door zelf te kleuren leert u alle details nog beter kennen.


Beeld: Waterkaarten App

Indrukwekkende cijfers

In de nieuwsbrief van de Waterkaarten App van vorige maand stond een mooi overzichtelijke tekening met wat indrukwekkende cijfers van het afgelopen vaarseizoen. Iets om hier ook even met u te delen. De Waterkaarten App, voorheen ANWB Waterkaarten App, is uitgegroeid tot de meest gebruikte vaar app op de Nederlandse binnenwateren en ook in Duitsland en Belgïe neemt het aantal gebruikers rap toe. En ook zien wij het gebruik in Frankrijk toenemen. Opvallend want het blijken voor al Engelse toervaarders te zijn die de Waterkaarten App (in het Engels) gebruiken voor het varen over de vele Franse kanalen.

Verder is het belangrijk om te weten dat de Waterkaarten App naast allerlei officiële bronnen heel erg veel gebruik maakt van suggesties, opmerkingen en correcties van gebruikers. En omdat het aantal gebruikers erg hoog is, is het aantal reacties ook groot. Afgelopen zomer heeft de Waterkaarten App ook een proef gedaan met Rijkswaterstaat. Zij kregen één-op-één de anonieme reacties en opmerkingen die betrekking hebben op de gegevens van Rijkswaterstaat doorgestuurd en dat hielp Rijkswaterstaat weer de kwaliteit van de eigen gegevens te verbeteren. 


Rolly Tasker Sails overgenomen

Na 75 jaar is Rolly Tasker Sails, de bekende Australische zeilmakerij die tegenwoordig in Thailand produceert, overgenomen door de Duitse zeiler Sven Cornelius. Ondanks de nieuwe eigenaar blijft de band met de familie Tasker behouden, en blijft de focus liggen op het leveren van hoogwaardige zeilen tegen eerlijke prijzen, geheel in lijn met de oorspronkelijke visie van oprichter Rolly Tasker. Cornelius is de CEO van het bedrijf en neemt de aandelen over via een management-buy-out.


Vri-Jon jachtbouw

Vri-Jon Experience weekend

Het "Vri-Jon Experience weekend" wordt georganiseerd van 1 tot en met 3 november 2024, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur, op de Vri-Jon werf in Ossenzijl. Dit evenement biedt een unieke kans voor jachtliefhebbers om een kijkje achter de schermen te nemen bij de bouw van Vri-Jon motorjachten. Bezoekers krijgen een rondleiding op de werf en kunnen de productie van stalen motorjachten van dichtbij bekijken. Daarnaast zijn er verschillende Vri-Jon motorjachten te bezichtigen, zowel in aanbouw op de werf als in het water.


DutchSail naar finale series

Wat de mannen niet lukte, lukt de dames van DutchSail wel. Zij worden eerste in hun serie en gaan door naar de finale series van de Puig Women's America's Cup. In wisselende omstandigheden, met wind variërend van 5 tot 24 knopen, zeilde de oranje zeilsters twee keer naar een derde plaats en daarna wist het Nederlandse team tweemaal als tweede te finishen. Hiermee plaatsen de dames zich als tweede in het algemeen klassement voor de finale series achter Zweden en voor Spanje.

In de 'echte' America's Cup wist het Britse team van Ben Ainslie de Luis Vuitton Challenger Cup te winnen van Luna Rossa Prada Pirelli. Zij mogen het nu opnemen tegen Emirates Team New Zealand, de huidige houders van de America's Cup. Dat betekent dat voor het eerst sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw de Britten weer een kans hebben de Cup naar huis te brengen. 


Beeld: VekaBest

VekaBest lanceert cursus Klein Vaarbewijs

VekaBest is maker van verkeerslesmiddelen en bestaat dit jaar 60 jaar. Ter gelegenheid daarvan lanceren zij nu een online cursus voor het Klein Vaarbewijs 1. "We slaan een nieuwe weg in, of beter gezegd, een nieuwe waterweg," zegt Erik Kantelberg van VekaBest enthousiast. "Onze jarenlange ervaring in het ontwikkelen van effectieve verkeerstheorie is nu doorvertaald naar de cursus Klein Vaarbewijs. Een logische stap gezien onze achtergrond en expertise."

"Van bij het begin werken we nauw samen met rijscholen, omdat zij precies weten wat leerlingen nodig hebben om hun rijbewijs te halen," legt Kantelberg uit. "Met diezelfde aanpak ondersteunen we nu ook opleiders bij het aanbieden van de vaarbewijscursus. Deze markt groeit en biedt kansen voor rijscholen die hun aanbod willen uitbreiden."

Al sinds de examinering voor het Klein Vaarbewijs over is gegaan naar het CBR hing al boven de markt dat uitgevers van verkeerslesmiddelen ook de markt voor het Klein Vaarbewijs zouden gaan betreden. Uiteindelijk is het VekaBest die als eerste de sprong waagt. In een best al volle markt . Naast de bekende uitgevers van de cursusboeken, zoals de ANWB, zijn er heel erg veel aanbieders van online cursussen en ander online lesmateriaal. VekaBest heeft echter veel ervaring met de verschillende rijbewijzen en weet hoe daarmee zowel een jongere doelgroep als ook de professionele markt voor het beroepsvervoer aan te spreken. Dat men deze kennis en ervaring nu ook voor het Klein Vaarbewijs gaat inzetten is wat dat betreft een interessante ontwikkeling. Wij blijven de vaarbewijs markt volgen en u op de hoogte houden.


Beeld; Vaarwijzer

Hulpmiddelen voor het Klein Vaarbewijs

Wie zich gaat voorbereiden op het examen voor het Klein Vaarbewijs krijgt te maken met best veel informatie en keuzes voor de kiezen. Klein Vaarbewijs 1 of toch ook 2? Inschrijven bij het CBR. Keuze voor zelfstudie of bij een opleider. Online of uit een boek. Extra oefenen, etc., etc..

Het examen Klein Vaarbewijs 1 is voor de meeste kandidaten prima te halen met alleen zelfstudie. Het vraagt wel wat discipline en doorzettingsvermogen om u de stof over bijvoorbeeld de vele vaarregels eigen te maken. Oefenen en herhalen door het maken van veel oefenvragen is zeker aan te raden. Door te oefenen blijft het geleerde beter hangen en leert u de stof ook toe te passen. Toepassing van de leerstof is waar u op het examen op wordt getoetst.

Daarom dat een extra (online) examentraining is aan te raden. De meeste boeken zijn te koop compleet met een online examentraining. Ook is er een los boek met veel oefenvragen. Dit boek is prima te gebruiken bij elk cursusboek of als aanvulling op de (online) lessen van een opleider.

Wie ook voor Klein Vaarbewijs 2 gaat moet leren navigeren. En dat betekent dat u ook op de kaart moet kunnen werken. Een koers uitzetten, een afstand opmeten, etc.. Ook hier geldt dat veel oefenen met oefenopgaven u zeker helpt. Bij elk cursusboek zit een leskaart om de oefeningen uit het boek te maken. Deze officiële examenkaart is ook los te bestellen. En voor het werken in de kaart heeft u nog een koersplotter en een kaartpasser nodig. De Portland koersplotter is waar de meeste kandidaten én opleiders voor kiezen. Maar elke koersliniaal of koersplotter voldoet. En als passer kunt u ook kiezen voor een voordelige schoolpasser.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.